Pateuri cu carne
Sunt excepționale, extrem de simplu de făcut iar aluatul mi-a plăcut atât de mult (este foarte asemănător aluatului foietat) încât, de acum înainte, o să înlocuiesc aluatul foietat din comerț cu această minune de aluat.
Preparare umplutură :
- Tocăm ceapă foarte mărunt sau cel mai bine o dăm prin răzătoare și o călim în 2-3 linguri de ulei până devine translucidă.
- Adăugăm carnea tocată, sare și piper după gust și o lăsăm pe foc mic să se pătrundă complet ( cca 10-15 minute). La sfârșit, carnea trebuie să fie uscată. Dacă observăm că există încă lichid în tigaie, punem carnea la scurs într-o strecurătoare.
- După ce s-a scurs și s-a răcit puțîn, o punem în robot și o mixăm 1-2 minute. Pasul acesta nu este obligatoriu decât dacă dorim să avem o umplutură cu o granulație mai fină.
- Amestecăm carnea tocată cu 1 ou și 2 linguri de smântână groasă și o lăsăm să se racesca complet.
- Întindem aluatul, pe masă de lucru pudrată bine cu făînă, într-o foaie groasă de 0,3 -0,5 cm.
- Decupăm cerculețe de aluat cu ajutorul unei forme rotunde sau pahar, punem câte o linguriță plină de umplutură în mijlocul fiecărui cerc iar peste umplutură așezăm un alt cerculeț de aluat.
- Eu am folosit un dispozitiv pentru ravioli așa că am folosit pentru fiecare pateu un singur cerculeț pe care l-am poziționat în micul aparat, l-am umplut cu 1 linguriță de carne tocată și apoi i-am sigilat marginile.
- Așezăm pateurile în tavă de cuptor tapetata cu hârtie de copt, le ungem pe fiecare cu un amestec obținut din gălbenușul de ou și lapte și le pudram cu mac, susan sau cașcaval ras ( mami cu cașcaval le-a făcut).; Le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 15-20 minute sau până când suprafață devine aurie.
- Le servim calde sau reci.
Preparare aluat:
- Mixam untul moale cu brânză de vaci foarte bine scursă până obținem un aluat omogen.
- Amestecăm făînă cu sarea și o adăugăm treptat aluatului de unt și brânză.
- Mixam sau framantam până o înglobăm perfect în aluat.
- Aluatul rezultat va fi relativ moale și lipicios. Îl invelim în folie de plastic alimentară și îl lăsăm în frigider pentru minim 3 ore. Eu l-am lăsat până a două zi.