Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ingrediente pentru murături asortate la borcan

  1. castraveți, cât mai mici ca dimensiuni;
  2. gogonele;
  3. conopidă;
  4. varză roșie;
  5. sfeclă roșie;
  6. ardei capia;
  7. pepeni pentru murat;
  8. rădăcină de hrean;
  9. bețe de mărar uscat;
  1. frunze de țelină;
  2. usturoi;
  3. morcovi;
  4. ardei iute (opțional);
  5. foi de dafin;
  6. piper boabe;
  7. frunze de vișin (opțional, pentru o mai bună conservare);
  8. sare grunjoasă neiodată.

Murături la borcan: 3 rețete aromate și gustoase

Pentru orice gospodar, finalul verii și începutul toamnei marchează alimentarea cămării cu cele mai gustoase murături la borcan. Și nu-i de mirare, având în vedere multitudinea de legume proaspete și sănătoase care există din belșug în acest sezon. Cu siguranță, îți amintești cum bunica pregătea în copilărie butoaiele și borcanele de murături, bunătăți care aveau să vă răsfețe din plin peste iarnă.

Dacă nu ai o rețetă propriu-zisă de murături la borcan de la bunici, îți vom prezenta în articolul următor cele mai aromate și mai gustoase rețete de murături pentru iarnă, preparate în saramură. Cel mai apropiat magazin Profi îți va fi sigur un aliat de nădejde atunci când vrei să pui pe masă cele mai bune borcane de murături pentru friptura la grătar, nimic nu întrece aroma și gustul autentic al murăturilor preparate în casă.

Ești gata să prepari cele mai bune murături la borcan după rețetele tradiționale? Iată propunerile noastre cu arome de toamnă pentru a-ți „colora” rafturile din cămară cu bunătăți!

1. Rețetă de murături asortate la borcan


Dacă atât tu, cât și pofticioșii din familie preferați să mâncați cât mai multe murături diferite, o rețetă ideală este cea de murături asortate pentru iarnă. Dintr-un astfel de borcan, fiecare membru al familiei își va putea alege murăturile preferate. Să nu mai vorbim despre simfonia de gusturi, arome și culori a acestui borcan cu murături. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie și cum poți prepara și tu murături asortate după rețeta tradițională!

Știm că lista de ingrediente poate părea destul de amplă, însă gama Proaspete de la noi, marca Profi, îți pune la dispoziție toate legumele proaspete de care ai nevoie pentru cea mai bună rețetă de murături asortate. Mai mult, în selecția variată de produse Profi, vei găsi și restul ingredientelor de care ai nevoie pentru această rețetă de murături la borcan; odată ce le ai pe toate la îndemână, să ne punem șorțurile de bucătărie și să începem!

Mod de preparare al murăturilor asortate în saramură pentru iarnă

Acestea sunt toate legumele pe care bunica obișnuia să le pună la murat, însă nu sunt toate obligatorii, căci le poți înlocui cu preferatele tale. Sau poți alege să pui doar castraveți sau doar gogonele la murat; totul ține de preferințe. Nu am specificat cantitățile fiindcă fiecare poate prepara câte borcane de murături dorește. Trebuie să ții, însă, cont, de cantitatea de sare folosită – la fiecare litru de apă se pune o lingură cu vârf de sare grunjoasă neiodată.

Pentru început:

  • Spală bine borcanele sau butoiașele pentru murături, cu apă cât mai fierbinte.
  • Pune într-un vas mare toate legumele și spală-le foarte bine, în mai multe ape.
  • Străpunge cu ajutorul unui cuțit pepenii, ardeii capia, dar și gogonelele mai mari, pentru ca zeama să poată pătrunde până în mijlocul lor.
  • Curăță apoi țelina de coajă și tai-o în bucăți mici.
  • Hreanul se curăță și el și se taie bastonașe, iar usturoiul se curăță de coajă.

Apoi, începe montarea viitoarelor murături la borcan. Pe fundul borcanelor, pune următoarele:

  • 2-3 căței de usturoi
  • 3-4 bastonașe de hrean, 2-3 ardei iuți (dacă folosești)
  • câteva frunze de țelină
  • 3-4 cuburi de rădăcină de țelină
  • 2 bețe de mărar uscat și 4-5 frunze de vișin (opțional).


Ulterior, așază un strat de legume, cât mai meticulos, pentru a te asigura că intră cât mai multe.

După fiecare strat de legume adaugă hreanul care are rolul de a păstra legumele crocante. Nu uita nici de usturoi, rădăcina de țelină și bețele de mărar. Repetă apoi procesul până când vei umple borcanul cu legume și arome.

Urmează apoi pregătirea saramurii pentru murăturile la borcan. Vezi câți litri au borcanele tale și împarte la jumătate. Nu uita ca pentru fiecare litru de apă să adaugi câte o lingură cu vârf de sare grunjoasă!

Pune într-o oală mare la fiert apa și adaugă sare cu măsura menționată. Adaugă în apă și piperul boabe, alături de frunzele de dafin și lasă apa să dea în clocot. Oprește apoi focul, amestecă bine pentru a te asigura că sarea este dizolvată și toarnă saramura peste legumele din borcane. Pune deasupra bețe de mărar, pentru a împiedica legumele să se ridice la suprafață. Apoi înfiletează borcanele și dă-le la loc răcoros. În câteva săptămâni, murăturile asortate la borcan vor fi tocmai bune de servit alături de o delicioasă carne la grătar!

muraturi la borcan, rosii, ardei, castraveti si conopida

2. Rețetă de castraveți murați la borcan


Una dintre cele mai îndrăgite rețete de murături la borcan este, fără doar și poate, cea de castraveți murați. Castraveții murați în saramură este cea mai bună și mai gustoasă metodă de conservare a castraveților. Dacă nu ai mai pregătit până acum castraveți murați la borcan, te invităm să descoperi în cele ce urmează cum prepari cei mai gustoși castraveți murați pentru mesele de sărbătoare care se anunță în sezonul rece!


Ingrediente pentru castraveți la saramură


Din lista de ingrediente de mai jos vei obține 1 borcan de 3 litri cu delicioși castraveți murați pentru iarnă; poți dubla cantitățile de ingrediente dacă dorești să prepari mai multe murături pentru iarnă. Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături de la supermarket:

  • 2 kg de castraveți proaspeți și mici;
  • 1,5 litri de apă;
  • 30 g de sare grunjoasă;
  • 4-5 căței de usturoi decojiți și tăiați în bucăți;
  • 100 g de hrean tăiat în fâșii lungi;
  • 2-3 fire de cimbru uscat;
  • 2-3 tije de mărar uscat;
  • 1 ardei iute (opțional);
  • 1 morcov tăiat rondele (opțional);
  • 1 lingură de oțet (aproximativ 20 ml).


Mod de preparare


Acum că ai toate ingredientele la îndemână pentru rețeta perfectă de castraveți murați, să începem! Pentru început, spală bine borcanul/borcanele și sterlizează-le, alături de capace. Apoi, spală castraveții mici în 2-3 ape reci, după care curăță hreanul și despică-l în fâșii lungi. Curăță și cățeii de usturoi și taie-i în câteva bucăți. Spală ardeiul iute și pregătește mănunchiurile de cimbru și mărar uscat.

  • Așază pe fundul fiecărui borcan câte o coroniță din tije de mărar, cimbru și fâșii de hrean.
  • Pune apoi deasupra lor primul strat de castraveți, bine îndesați.
  • Peste primul strat pune bucățele de usturoi și un ardei iute.
  • Continuă apoi cu următorul strat de castraveți, printre care pui din nou usturoi și fâșii de hrean, și tot așa până la umplerea borcanelor.
  • Dacă dorești, poți intercala și rondele de morcov printre castraveți.
  • Peste ultimul strat de castraveți, așază și ultimele fâșii de hrean, fire de mărar, alături de cimbru uscat, răsucite sub formă de coroniță.

Următoarea etapă este prepararea saramurii pentru murăturile la borcan. La fiecare litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare grunjoasă. Din experiența noastră, într-un borcan de 3 litri încap aproximativ 2 kg de castraveți mici și 1,5 litri de saramură. Pune într-o oală la fiert apa împreună cu sarea și las-o să clocotească 5 minute. Stinge apoi focul, așteaptă 10 minute și așază borcanele pe lame de cuțit metalice (pentru a preveni pleznirea sticlei din cauza apei fierte). Toarnă saramura peste castraveții din borcan, acoperindu-i complet.

Acoperă borcanele cu farfurioare sau capace și lasă-le la temperatura camerei timp de 24 de ore. În acest timp, castraveții încep să fermenteze și să facă spumă, spumă care se va lăsa în borcan. A doua zi, completează nivelul lichidului cu restul de saramură ca să fie cât mai aproape de buza borcanelor. Taie apoi folii de celofan, umezește-le cu apă rece și pune câte două straturi pe fiecare borcan, apoi strânge-le bine cu sfoară de bucătărie, în jurul gurii borcanelor. Depozitează borcanele în cămară și așteaptă cu nerăbdare sezonul rece pentru a le putea deschide!

borcan cu castraveti murati

3. Rețetă de gogoșari murați la borcan

Una dintre cele mai populare rețete de murături pentru iarnă este și rețeta de gogoșari în saramură la borcan. Rețeta tradițională de murături țărănești implica umplerea gogoșarilor cu conopidă, așa că astăzi vom această rețetă:

Ingrediente pentru gogoșari în saramură


Din lista de ingrediente de mai jos vei obține 2 borcane de 1,7 litri, însă poți adapta cantitățile de ingrediente pentru murături la borcan în funcție de cât de multe murături dorești să prepari pentru iarnă. La Profi, vei găsi cu siguranță ardei gogoșari pentru murături de cea mai bună calitate și de origine 100% românească. Iată de ce vei avea nevoie pentru gogoșari în saramură:

  • 12 gogoșari de mărime medie;
  • 1 conopidă de circa 700 g;
  • boabe de piper;
  • rădăcină de hrean tăiată fâșii;
  • frunze de hrean (opțional);
  • rămurele de cimbru;
  • ardei iuți;
  • 100 ml de oțet de masă de 9 grade;
  • 2 litri de apă și 2 linguri de sare grunjoasă pentru murături.


Mod de preparare


Pentru început, spală bine și sterilizează borcanele și capacele pe care le voi folosi pentru murături. Ulterior, spală bine și gogoșarii, alături de conopidă.

  • Îndepărtează apoi cotoarele gogoșarilor, fără a-i perfora. Taie un cerc în jurul codițelor și extrage pe acolo cotorul și semințele.
  • Desfă conopida în buchețele mici și păstrează doar inflorescențele pentru această rețetă de murături la borcan. Umple apoi fiecare gogoșar cu buchețele de conopidă.
  • Așază pe fundul borcanelor pentru murături câte o crenguță de cimbru uscat, apoi îndeasă în fiecare câte 6 gogoșari cu conopidă sau mai puțini, în funcție de dimensiunile borcanelor pe care le-ai ales.
  • În spațiile rămase libere, pune ardeii iuți, alături de fâșiile de rădăcină de hrean și boabele de piper.
  • Deasupra gogoșarilor, poți pune o coroniță din frunze de hrean pentru a-i fixa și pentru ca aceștia să nu se ridice la suprafață. În plus, frunzele de hrean au și un rol bun în conservare.

Pentru saramură pune la fiert apa, alături de 2 linguri de sare neiodată. Lasă apa să clocotească 5 minute, apoi stinge focul. Așază borcanele pe o tavă din metal, care să preia șocul termic la turnarea saramurii fierbinți și pune apa cu sare peste gogoșarii umpluți. Acoperă borcanele de murături cu capace nestrânse și lasă-le pentru 24 de ore la temperatura camerei.

Ziua următoare poți adăuga și oțetul, apoi strânge bine capacele cu filet sau cu garnitură din cauciuc. Murăturile deja încep să fie tulburi, semn că a început fermentația. În 2-3 săptămâni, se vor limpezi din nou și pot fi consumate la circa 2 luni de la preparare. Vor fi tocmai bune pentru a decora salata de boeuf la mesele de sărbători!

conopida ardei usturoi  dafin si piper

Descarcă-ți aplicația Profi și profită de cele mai bune promoții la legumele de sezon, pentru a prepara cele mai bune și aromate rețete de murături. Ai văzut cât este de simplu să umpli rafturile din cămară cu borcane apetisante de murături, care mai de care mai gustoase și mai viu colorate. Tu ce murături ai vrea să pregătești pentru iarnă?

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Mousse de ton

08 martie 2022

Un aperitiv delicios și foarte rapid Preparare: Scurgem bine tonul după care îl mixăm cu 100 gr unt la temperatura camerei, până înglobăm tot untul Adăugăm pe rând cele 4 linguri de maioneză și mixăm la viteză maximă până când mousse-ul capătă o consistență mătăsoasă Prăjim câteva feliuțe de pâine (eu am servit cu pâine […]

Citește mai mult

Salată de cartofi

08 martie 2022

E simpluță-foc și se face rapid. Preparare: Fierbem cartofii în coajă. Îi decojim și îi lăsăm să se răcească. Fierbem și ouăle vreo 15 minute (trebuie să fie tari), le băgăm sub jet rece de apă și le curățăm. Tăiem cartofii și ouăle împreună cu castraveții și gogosarii în cubulețe mici. Oprim un gălbenuș de […]

Citește mai mult

Zacuscă de ghebe: rețeta esențială pe care orice gospodină ar trebui să o cunoască

11 noiembrie 2024

Vrei să știi ce rețetă nu trebuie să lipsească din arhiva culinară a niciunei gospodine? Răspunsul este – zacusca de ghebe! Știm că am mai preparat aici, de-a lungul timpului, rețete de zacuscă precum zacusca de vinete sau cea de pește, însă acum, în plină toamnă, zacusca de ghebe este una dintre acele delicii tradiționale pe care […]

Citește mai mult

Humus clasic: Rețeta autentică și sfaturi pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Gastronomia internațională este una dintre pasiunile noastre, a celor de la Profi și tare mult ne place să călătorim virtual prin bucătăriile lumii și să încercăm cele mai variate rețete. Călătoria de astăzi a avut drept destinație bucătăria tradițională arăbească, ale cărei varietăți de preparate delicioase a cunoscut o popularitate fără margini în rândul gurmanzilor din toate […]

Citește mai mult

Muffins pizza

08 martie 2022

Astăzi am hotărât să fac aceste delicioase muffins pizza. Sunt excelente că aperitiv și se fac foarte rapid. Le puteți umple cu absolut orice în funcție de preferințele voastre. Preparare: Tăiem rosioarele, mozzarella, galbanino și pestsorii în bucățele mici iar verdeață o tocam mărunt. Amestecăm făînă cu drojdia (dacă e uscată; dacă e proaspătă o […]

Citește mai mult

Pere false

08 martie 2022

Am zis să execut ceva simplut și gustos pentru masă de prânz când vine Cris de la servici. Așa că am executat următoarele pere false. Preparare: Spălăm rosșioarele și le lăsăm să se usuce. Carnea tocată o amestecăm cu o ceapă mică dată prin răzătoare, sare, piper și boia iute și o calim într-o lingură […]

Citește mai mult

Idei de antreuri festive pentru masa de Crăciun

23 noiembrie 2022

Zilele de sărbătoare ne fac întotdeauna să ajungem la concluzia că ideile de antreuri pentru mesele festive nu prisosesc niciodată. Și asta pentru că ne dorim și alte delicii pe masa de Crăciun în afară de clasica salată de boeuf. Acesta este și motivul pentru care articolul de astăzi este dedicat antreurilor festive pentru masa […]

Citește mai mult

Tarta rustică cu dovlecei

08 martie 2022

Săptămâna trecută, cred că vineri, am făcut această delicioasă tarta și ieri am refăcut-o pentru că ne-a plăcut foarte foarte mult. Poate fi servită, caldă sau rece, la un picnic. Este delicioasă, rapidă și econimică așa că va invit să o încercați dacă va plac tartele și, bineînțeles, dovleceii. Preparare: Spălăm dovleceii, îi ștergem bine […]

Citește mai mult

Salam de ton

08 martie 2022

Rapid și bun merge mai ales cu salate 🙂 Preparare: Tonul îl scurgem foarte bine, pâinea o tăiem cubulețe, măslinele le mărunțim bine și mixăm cu ajutorul uni robot toate ingredientele până obținem o pastă pe care o rulăm în formă de salam în folie de plastic. Strângem bine de tot capetele și punem ruloul […]

Citește mai mult

Chiftele de pește

08 martie 2022

Astăzi am profitat de faptul că aveam pește proaspăt așa că am făcut repede aceste chifteluțe foarte bune pe care le-am servit alături de cartofi natur cu un strop de unt și pătrunjel și o salată de rucola cu lămâie 🙂 Preparare:

Citește mai mult