Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură la nivel mondial, în ultimii ani, au apărut pe piață din ce în ce mai multe tipuri de bere, ceea ce pentru mulți dintre iubitorii acestei băuturi poate fi de-a dreptul copleșitor.

Clasificarea tipurilor de bere denotă caracterul și, de multe ori, chiar și originea acestei băuturi, ingredientele folosite, dar și tehnica de fabricare, oferind indicii clare în ceea ce privește gustul, aspectul, culoarea și mirosul berii. Dacă și tu te declari un iubitor al berii, îți vom dezvălui în rândurile următoare principalele tipuri de bere și caracteristicile acestora. Mai mult, avem și câteva recomandări pentru tine, așa că nu te vom mai ține în suspans. Iată ce trebuie să știi despre această băutură populară!

Câte tipuri de bere există?

Aroma, culoarea și textura berii pot diferi în funcție de tipul de fermentație, care poate să fie de joasă sau de înaltă frecvență. Pe baza tipurilor de fermentație, se disting două mari tipuri de bere. Este vorba despre berea Lager, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și berea Ale, obținută prin fermentație înaltă. Fiecare dintre aceste tipuri de bere oferă o mulțime de sortimente.

Desigur, există și alte clasificări ale tipurilor de bere, stabilite în funcție de ingredientele folosite în producție sau de anumite caracteristici particulare ale procesului de fabricare al berii, acesta fiind cazul tipurilor de bere hibride. Sortimentele de bere diferă și în funcție de rețeta berarului. De aceea, acum numărul total al tipurilor de bere depășește 50 de sortimente, fiecare având o aromă și un gust diferite.

halbe de bere si biscuiti sarati

Care sunt principalele tipuri de bere?

În prezent, cele mai cunoscute și populare tipuri de bere, așa cum menționam anterior, sunt berea de tip Lager și berea de tip Ale. Cu siguranță, le-ai savurat până acum pe fiecare în parte, nefiind conștient de caracteristicile care le definesc. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt trăsăturile care stau la baza acestor două mari tipuri de bere!

Berea Lager

Berea de tip Lager este o bere blondă, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și care are 4-5% alcool. Comparativ cu alte beri, compoziția și spuma sa sunt mai ușoare și este recomandat să fie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius. Berea Lager este obținută prin fermentare drojdiei la o temperatură între 5 și 13 grade Celsius în prima săptămână. Ulterior, temperatura va scădea treptat, până ajunge la valori de 0-2 grade Celsius.

Acest tip de bere include mai multe varietăți, de la cele mai populare, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre. Printre cele mai cunoscute sortimente de bere de tip Lager se numără:

  • Pilsner Lager

Acesta este cel mai cunoscut tip de bere, reprezentând circa două treimi din producția mondială de bere. Berea Lager are o aromă discretă, cu note de hamei și un gust ușor amar, în timp ce berea Pilsner Lager are o aromă mai puternică și este o bere blondă cu reflexe aurii, date de malțul închis la culoare. Aceasta prezintă o concentrație de 4% alcool.

  • Special Lager

n cazul acestui tip de bere, concentrația alcoolică este de aproximativ 5%, în timp ce culoarea este una aurie, cu accente de chihlimbar. Special Lager este caracterizată de un gust bogat de malț și hamei nobil.

  • Extra Lager

Conținutul de alcool al acestui tip de bere variază între 6 și 7%. Berea Extra Lager are o aromă intensă, o culoare aurie cu accente de cupru (datorită malțului prăjit), un gust intens și ușor amărui, o spumă cremoasă și o aromă care persistă în gură după servire.

  • Bock și Black

Aceste tipuri de bere Lager sunt brune și au o concentrație de alcool de 5-6%. Ca și în cazul berii Extra Lager, spuma are o consistență cremoasă, în timp ce aroma este una amăruie și puternică. Berea Bock și Black are un gust mai intens atunci când este servită la temperaturi mai ridicate.

Berea Ale

În cazul berii Ale, procesul de fermentație este unul cu frecvență înaltă. Acesta are loc la temperaturi cuprinse între 14 și 25 de grade Celsius și durează undeva între 3 și 6 zile. Tipurile de bere Ale au un gust mai intens, mai complex și mai bogat în comparație cu berile de tip Lager. Berea Ale este împărțită și ea în câteva sortimente celebre, după cum urmează:

  • India Pale Ale

Acest tip de bere are o nuanță deschisă, în tonuri de arămiu și chihlimbar. Concentrația de alcool măsoară 5-7%, în timp ce aroma sa este una puternică de hamei, iar gustul este amar.

  • Abey

Concentrația de alcool a acestui tip de bere Ale este de 6,5%. Berea Abey are o culoare ușor brună, iar gustul său intens prezintă note fructate de măr sau banană. Această bere Ale este indicat a fi consumată la o temperatură de 6 grade Celsius.

  • Stout

Berea Stout este o bere brună, cu un gust intens și o aromă care duce cu gândul la gustul cafelei. Cea mai populară bere Stout este berea irlandeză Guinness, care se consumă la o temperatură ridicată de 8-10 grade

Celsius.

pahare cu bere blonda si alune

Ce alte tipuri de bere mai există?

În afară de principalele tipuri de bere menționate anterior, mai există, desigur, și alte tipuri, dintre care menționăm berea din grâu, berea de fermentație spontană, berea fără alcool sau populara bere artizanală. Iată care sunt caracteristicile acestor sortimente de bere!

Berea din grâu

Berea din grâu fermentat este o bere blondă, cu o concentrație de alcool care pornește de la 6%. De cele mai multe ori, acest tip de bere are un aspect ușor tulbure, căci se găsește cel mai adesea în varianta de bere nefiltrată. Berea din grâu are o aromă puternică de cereale și se servește la temperatura de 6 grade Celsius.

Berea de fermentație spontană

Spre deosebire de fermentația la frecvență joasă sau înaltă, acest tip de fermentație nu necesită un adaos de drojdie, căci mustul este expus la aer. Berea de fermentație spontană are mai puțin acid și mai puțină spumă.

Berea fără alcool

Multe persoane care nu sunt mari fani ai tipurilor de alcool, cataloghează berea fără alcool drept cea mai bună bere. Acest tip de bere este de fermentație joasă și este obținut prin două metode. Prima metodă presupune oprirea fermentației, iar cea de-a doua vizează îndepărtarea alcoolului. Berea fără alcool are o nuanță aurie și trebuie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius.

Berea artizanală

Berea artizanală se numără și ea printre cele mai populare tipuri de bere, mai cu seamă că este fabricată în cantități mici, după metode și rețete tradiționale. Acesta este și motivul pentru care este atât de apreciată de degustătorii care preferă edițiile limitate. Cei pasionați de berea artizanală sau craft beer afirmă că o preferă pentru că nu conține conservanți sau aditivi, are o aromă puternică, mai puțin acid și este produsă prin fermentație naturală.

persoane cu pahare de bere in mana

Tipuri de bere: 5 recomandări

Acum, că ai făcut cunoștință cu principalele tipuri de bere, permite-ne să-ți oferim și câteva recomandări în ceea ce privește sortimentele de bere din gama de produse Profi. Iată cu ce tipuri de bere te pot „răcori” magazinele Profi:

  • sortimente de bere germană, precum Beck’s sau Warsteiner;
  • sortimente de beri românești, precum Ciucaș sau Ursus;
  • sortimente de bere daneză, precum Tuborg;
  • sortimente de bere olandeză, precum Heineken;
  • sortimente de bere fără alcool (vezi oferta la bere fără alcool Tuborg din revista Profi).

Dacă pregătești un grătar alături de prieteni, nu putem vedea un „aliat” mai de nădejde decât o bere răcoritoare. Așa că îți sugerăm să-ți descarci numaidecât aplicația Profi și să PROFIți de cele mai tari promoții săptămânale la sortimentele de bere. Dintre toate tipurile de bere, cu siguranță vei găsi pe rafturile magazinelor Profi berea preferată!

Mai multe idei practice pentru tine

Idei de cadouri de Crăciun pentru cei dragi

22 decembrie 2022

Suntem în plin sezon de sărbători și știm cu toții ce înseamnă acest lucru: ore întregi petrecute în magazine în goana după cele mai frumoase cadouri de Crăciun, menite să aducă un zâmbet larg pe chipul celor dragi. Perioada sărbătorilor se numără printre cele mai potrivite momente pentru a le arăta oamenilor din jurul tău […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Cum să prepari maioneză de casă în doar câțiva pași simpli

09 aprilie 2024

Dacă ar fi să numim câteva preparate gătite cu precădere în bucătăria internațională, cu siguranță unul dintre acestea ar fi maioneza. Această emulsie cremoasă și delicioasă este un ingredient de bază în bucătărie, fiind folosit pentru a îmbogăți gustul și textura celor mai diverse preparate, de la salată de boeuf până la sandvișuri. Chiar dacă rețeta de […]

Citește mai mult

Cum să organizezi un picnic reușit? Sfaturi și produse recomandate

12 iulie 2023

Vremea devine din ce în ce mai plăcută, parcurile sunt pline de flori, pădurile sunt înverzite, iar soarele parcă ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de el. Altfel spus, este sezonul picnicului și al distracției în aer liber! Și asta pentru că vara se apropie cu pași […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

07 decembrie 2022

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Sosuri pentru paste făcute în casă pentru iarnă: conservă gustul verii!

28 august 2024

Te-ai gândit vreodată cât de plăcut ar fi să savurezi o farfurie de paste delicioase, acoperite cu un sos plin de arome, chiar și în mijlocul iernii? Vara, când grădina este plină de roșii, ardei, vinete și alte legume proaspete, este momentul perfect să începi pregătirile pentru iarnă. Sosurile pentru paste făcute în casă sunt […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult