Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata pentru carnea de porc este cu siguranță un element-cheie pentru obținerea unei texturi fine și a unui gust irezistibil.

Marinarea cărnii poate dura câteva ore sau chiar și o noapte întreagă, așa că trebuie să te înarmezi cu un strop de răbdare pentru un gust desăvârșit al cărnii. Vestea bună este că poți pregăti astfel mușchiul, cotletele, coastele și chiar și pulpa de porc. Vestea și mai bună este că te așteaptă în rândurile următoare cele mai bine păstrate secrete ale marinatei perfecte pentru porc și câteva rețete delicioase de baiț pentru carnea de porc. Nu te vom mai ține în suspans, așa că iată cum se marinează carnea de porc!

Secretele marinatei perfecte pentru carnea de porc

Chiar dacă este mai suculentă și mai grasă decât vita sau curcanul, și la carnea de de porc marinarea nu are doar rolul de a o condimenta și frăgezi, ci și acela de a o hidrata. Procesul de marinare a cărnii de porc este foarte important pentru că în momentul în care este supusă tratării termice, ea se poate usca, mai ales dacă alegi să prepari mușchi la cuptor, care are mai puține grăsimi și este bogat în fibre.

În principiu, cea mai bună marinată pentru carnea de porc are nevoie de:

  • ulei – are rolul de a hidrata carnea; dacă pentru alte tipuri de carne este nevoie și de alte tipuri de grăsimi, în cazul cărnii de porc este suficient să folosești ulei pentru marinată, în așa fel încât să obții o friptură de porc suculentă;
  • acid – are scopul de a frăgezi carnea; cu alte cuvinte, este nevoie de un acid care să dizolve enzimele care leagă țesuturile cărnii și o fac mai moale;
  • condimente și ierburi aromatice – vei obține arome incredibile și un gust irezistibil; poți folosi fie condimente gata preparate, fie verdețuri și plante aromatice pe care să le usuci chiar tu.

De asemenea, trebuie să știi că există două tipuri de marinate pentru carnea de porc și pentru carne, în general:

  • marinata uscată – ceea ce presupune frecarea cărnii cu amestecuri uscate de condimente pentru carnea de porc;
  • marinata umedă – pregătită cu muștar, miere, iaurt, zeamă de lămâie, diverse sosuri barbeque și plante aromatice.

Indiferent de tipul de marinată pentru care optezi, carnea de porc se va ține la frigider cel puțin 2-3 ore, dacă nu chiar peste noapte. Carnea de porc care stă la marinat este bine să fie păstrată în recipiente închise etanș sau în vase de sticlă sau ceramică acoperite cu folie alimentară.

carne de porc taiata

Cel mai potrivit baiț pentru carnea de porc: 5 rețete

Există numeroase moduri prin care poți marina carnea de porc, oferindu-i o textură deosebită și o aromă specială, pe care fiecare pofticios de la masă o va aprecia. Descoperă în continuare cum se marinează carnea de porc cu diferite tipuri de marinadă și alege cel mai potrivit baiț pentru carnea de porc, în funcție de preferințele tale!

1. Marinată pentru carnea de purcel cu zeamă de lămâie și muștar

Vrei să oferi fripturii de porc arome mediteraneene desăvârșite? Avem pentru tine ingredientele perfecte de marinată de porc. Pentru această marinată, acidul care va frăgezi carnea este lămâia. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie:

  • 250 ml de ulei de măsline;
  • zeama de la o lămâie;
  • 50 g de muștar iute sau dulce;
  • 6 căței de usturoi pe care să-i introduci în buzunarele făcute în carne;
  • boabe de piper;
  • foi de dafin;
  • rozmarin și cimbru, după gust.

Vei găsi toate aceste ingrediente pentru marinata de porc în cel mai apropiat magazin Profi, în cazul în care consideri că acesta este cel mai bun baiț pentru friptura ta. Să nu mai vorbim că gama Ferma din deal te așteaptă cu cea mai proaspătă și bună carne de porc, de la ceafă fără os, la cotlet feliat. Dacă-ți descarci aplicația Profi, vei beneficia și de cele mai avantajoase promoții la toate aceste ingrediente!

2. Marinată pentru carnea de porc cu vin roșu

O altă marinată pentru porc absolut delicioasă, care frăgezește carnea și îi oferă un aspect deosebit, este marinata cu vin roșu. Pentru această rețetă de baiț pentru porc vei avea nevoie de:

  • 60 ml de vin roșu;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • sare și piper, după gust;
  • 5 căței de usturoi;
  • condimente precum rozmarin, chimen, oregano și salvie.

Răsfoiește revistele Profi pentru a găsi ingredientele preferate pentru frăgezirea cărnii de porc cu vin roșu și te asigurăm că nu vei mai fi gustat niciodată o carne marinată de porc atât de gustoasă. Mai mult, în colecția de vinuri de la Profi, vei găsi și vinul roșu sec perfect pentru marinată!

3. Marinată pentru carnea de porc cu oțet și miere

Printre secretele privind marinarea cărnii de porc, am menționat importanța acizilor în compoziția marinatei. Ei bine, oțetul este și el unul dintre cei mai eficienți agenți de frăgezire a cărnii de porc, însă pentru că este prea puternic, vei avea nevoie și de miere și apă. Pentru marinarea cărnii de porc cu oțet vei avea nevoie de:

  • 500 ml de oteț;
  • 250 ml de apă;
  • 150 ml de miere;
  • 5 căței de usturoi;
  • sare și piper, după gust;
  • oregano;

Nu știi unde să găsești cele mai bune ingrediente pentru carnea de porc marinată cu oțet și miere? Supermarketul Profi este aici să-ți vină în ajutor atât cu produse de marcă proprie (și aici ne referim la carnea de porc), cât și cu cele mai bune ingrediente pentru rețeta de marinată pentru porc. În plus, în gama de produse pentru grătar de la Profi, vei găsi carne de porc marinată într-un mod delicios!

carne de porc marinata

Etapele marinării cărnii de porc

Chiar dacă la prima vedere marinarea cărnii de porc pare floare la ureche, pentru a obține arome și texturi unice este important să ții cont că marinarea este un proces ce are la bază câteva etape esențiale. Iată cum se marinează carnea de porc în mod tradițional:

  • creează buzunarele pentru usturoi;

Primul lucru pe care-l faci după ce ai ales bucata de carne de porc pe care vrei să o gătești este să o crestezi (în cazul în care ai ales mușchi sau pulpă de porc) și să îi faci buzunare pe care să le umpli cu usturoi tăiat mărunt. În cazul costițelor sau al cotletelor de porc, poți alege să pisezi usturoiul, însă îl vei adăuga după ce l-ai uns cu ulei.

  • Măsoară cantitatea de lichid

Lichidul, adică elementul acid din marinata pentru porc, trebuie să acopere carnea în recipientul în care o pui la marinat. Desigur, cantitatea de lichid va depinde de mărimea bucății de carne. De pildă, vei avea nevoie de aproximativ 80 ml de lichid pentru 4 cotlete de porc.

  • Unge carnea de purcel cu ulei

Înainte de a băga carnea în marinata pregătită, unge-o cu ulei. În acest mod, carnea de porc se va hidrata, iar friptura va căpăta ulterior o crustă aurie, apetisantă, în momentul gătirii.

  • Adaugă condimentele

Ține cont ca în lichidul în care vei scufunda carnea de porc să adaugi și condimentele care vor oferi arome preparatului tău. Rozmarinul, oregano, salvia, chimenul sau cimbrul sunt doar câteva dintre ele. Dacă dorești să folosești ierburi proaspete, cantitatea de condimente va trebui triplată, în așa fel încât carnea să păstreze aromele.

  • Lasă carnea la marinat

Este de departe cel mai important pas din tot acest proces despre cum se marinează carnea de porc. Astfel, toate ingredientele marinatei vor avea timp să acționeze. Carnea trebuie să stea la marinat cel puțin o oră, în cazul în care este ținută la temperatura camerei sau cel puțin 1 zi, dacă o ții la frigider.

lamaie peste carne cu rosmarin si ceapa

Cum se marinează carnea de porc: sfaturi utile

Indiferent de cum alegi să marinezi carnea de porc, este bine să ții cont de câteva sfaturi utile, dar și să eviți unele greșeli, în așa fel încât produsul final să fie unul suculent, aromat și să ți se topească în gură. Iată care sunt recomandările noastre pentru o friptură de porc reușită:

  • Ai grijă la cantitatea de baiț

Nu este recomandat să folosești lichid în exces pentru carnea de porc pentru că astfel vei obține o friptură mult prea moale. Dacă, însă, nu folosești o cantitate suficientă de baiț, atunci friptura va fi mai tare decât ți-ai dorit.

  • Evită întărirea cărnii

Dacă marinata pentru carne de porc este mult prea acidă, ideal ar fi să folosești iaurt, pentru a estompa efectul de întărire, în urma căruia carnea devine rigidă.

  • Nu folosi vase din aluminiu pentru marinarea cărnii de porc

Zeama de lămâie va interacționa cu aluminiul, iar rezultatul va fi un gust neplăcut al cărnii de porc. Folosește, în schimb, vase din sticlă, ceramică sau pungi speciale pentru marinat.

  • Alege condimentele ideale pentru marinarea cărnii

Cele mai bune combinații pe care le poți face pentru marinarea cărnii de porc sunt cele care conțin rozmarin, oregano, cimbru, salvie și usturoi.

  • Lasă carnea mult timp la marinat

Sigur că poți marina carnea de porc și în 2 ore, dar și în 30 de minute. Însă pentru a obține o friptură cu adevărat gustoasă, este recomandat să lași carnea la frăgezit în jur de 24 de ore sau peste noapte, adică 12 ore.

carne de porc cu piper si rosmarin

O friptură de porc delicioasă și apetisantă depinde foarte mult de modul în care pregătești carnea înainte de a o găti pe grătar sau la cuptor. Sperăm ca la finalul acestui ghid să știi exact cum se marinează carnea de porc și cum să alegi cel mai potrivit baiț pentru carnea de porc, astfel încât, la final, să obții un gust și o aromă desăvârșite, pe care toți cei de la masă le vor aprecia.

Mai multe idei practice pentru tine

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Ziua femeii: Obiceiuri de 8 Martie

16 februarie 2023

„Vine, vine primăvara,/ Se aşterne-n toată ţara” sună începutul unui cântecel binecunoscut pentru copii. Și odată cu primăvara vine și Ziua Femeii. Pe 8 Martie, se sărbătorește femeia, acest simbol al vieții, al iubirii și al frumuseții spirituale. Și legat de ceea ce se sărbătorește pe 8 Martie, există o serie de obiceiuri, transmise de […]

Citește mai mult

Sosuri pentru paste făcute în casă pentru iarnă: conservă gustul verii!

28 august 2024

Te-ai gândit vreodată cât de plăcut ar fi să savurezi o farfurie de paste delicioase, acoperite cu un sos plin de arome, chiar și în mijlocul iernii? Vara, când grădina este plină de roșii, ardei, vinete și alte legume proaspete, este momentul perfect să începi pregătirile pentru iarnă. Sosurile pentru paste făcute în casă sunt […]

Citește mai mult

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

27 martie 2024

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu […]

Citește mai mult

Câte calorii are o bere? Tot ce trebuie să știi

16 iunie 2023

Crezi că mănânci sănătos, nu-i așa? Ai redus din volumul de preparate prăjite și nu te-ai mai răsfățat așa des cu tortul de ciocolată preferat. Deci de ce nu slăbești? Răspunsul s-ar putea afla în acel pahar de bere rece care se află în fața ta și caloriile acestei băuturi. Cu siguranță nu se simte ca […]

Citește mai mult

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Când și cum se plantează răsadurile: Sfaturi și recomandări utile

26 ianuarie 2024

Sunt vesele, sunt colorate și reprezintă un izvor de sănătate. Legumele reprezintă unele dintre cele mai mari binefaceri ale naturii, acestea numărându-se printre cele mai consumate alimente din lume. Fie că locuiești la bloc și ai un balcon în care poți planta în ghivece sau jardiniere, fie că deții o curte oricât de mică, legumele […]

Citește mai mult