Gogoșari în oțet: Rețetă simplă și gustoasă
Nu știm despre voi, însă rețetele de murături sunt foarte dragi sufletului nostru. Fie că vorbim despre murături asortate, despre castraveți murați, conopidă sau gogoșari, deja ni se face poftă numai când ne gândim la ce garnituri delicioase vor reprezenta pentru mesele ce abundă în fripturi apetisante. Articolul de astăzi este despre gogoșari în oțet, o rețetă pe care mama și bunica o pregăteau încă de când eram copii.
Cred că în orice familie, gogoșarii sunt puși la loc de cinste pe mesele de sărbătoare, fie ca garnitură, fie pentru ornarea faimoasei salate de boeuf. Rețeta este extrem de simplă și de gustoasă, așa că dacă și tu dorești să te delectezi cu astfel de murături delicioase în sezonul următor, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos cum poți prepara cei mai buni gogoșari în oțet.
Ingrediente pentru rețeta de gogoșari la oțet
Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține două borcane mari de gogoșari în oțet. Dacă dorești să obții mai multe borcane de murături, desigur că poți schimba cantitățile de ingrediente după bunul plac. Iată ce ingrediente trebuie să adaugi pe lista de cumpărături de la supermarket:
- 6 kg de gogoșari din gama Proaspete de la noi;
- 2 litri de oțet;
- 6 lingurițe de zahăr;
- 6 linguri cu vârf de sare;
- câteva tije de hrean pentru fiecare borcan;
- condimente pentru murături.
Toate ingredientele din lista de mai sus pot fi găsite în gama de produse Profi. De asemenea, noul Profi te așteaptă cu produse de calitate cu ajutorul cărora vei putea umple cămara cu murături delicioase pentru iarnă.
Mod de preparare al rețetei de gogoșari în oțet pentru iarnă
Deja ai toate ingredientele la îndemână? Dacă da, vom începe să preparăm gogoșari în oțet după rețeta tradițională cu saramura. Pentru asta, vom adăuga într-o oală patru litri de apă, peste care vom pune cei doi litri de oțet. Adaugă apoi peste apă și oțet condimentele pentru murături (boabe de piper, boabe de muștar, semințe de mărar și foi de dafin), alături de zahăr brun sau zahăr alb tos și sarea mare, neiodată, specială pentru murături.
Amestecă bine toate ingredientele și lasă lichidul să fiarbă până când ajunge la punctul de fierbere. În timp ce saramura pentru gogoșari fierbe, te poți ocupa de gogoșari. Spală bine ardeii gogoșari, apoi îndepărtează-le cotoarele și semințele din interior și taie-i pe sferturi. Când saramura a fiert, este momentul în care o poți gusta și mai poți adăuga zahăr, dacă vrei ca gogoșarii murați să fie mai dulci.
Pune apoi gogoșarii curățați și tăiați în saramura fierbinte, însă nu pe toți deodată, ci în tranșe. Opărește gogoșarii în saramură câte cinci minute, până ce aceștia își schimbă culoarea și devin ușor moi. Nu-i lăsa pentru prea mult timp la opărit. Când gogoșarii și-au schimbat culoarea și s-au înmuiat puţin, scoate-i din oală cu ajutorul unei palete, transferă-i într-un vas și introdu în oală următoarea tranșă. Procedează în acest mod până când termini toți gogoșarii.
Când gogoșarii în oțet cu zahăr opăriți sunt gata, nu mai rămâne decât să “montăm” borcanele. Pentru început, adaugă pe fundul borcanelor câteva tije de hrean, apoi așază gogoșarii, adăugând câteva tije de hrean și pe marginile borcanelor. La final, mai pune câteva tije de hrean și presează bine gogoșarii, în așa fel încât să încapă cât mai mulți în borcane.
Odată ce ai terminat de “montat”, toarnă peste gogoșarii din borcane zeama în care aceștia au fost opăriți, alături de mirodenii. Umple borcanele până sus cu zeama cu oțet, apoi înfiletează bine capacele și lasă gogoșarii să se răcească la temperatura camerei. Vor fi excelenți pentru servit după câteva zile!
Sfaturi pentru cei mai delicioși gogoșari murați
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi care să te ajute să prepari cei mai gustoși gogoșari murați. Ești gata să le descoperi? Iată recomandările noastre:
- Pentru rețeta perfectă de gogoșari în oțet, la fiecare doi litri de apă se pune câte un litru de oțet. De asemenea, pentru gogoșari murați gustoși, pentru fiecare litru de lichid se va adăuga o lingură cu vârf de sare.
- Ține cont că gogoșarii nu trebuie să fiarbă în saramură, ci doar să se opărească pentru câteva minute, ca să se înmoaie.
- Șuvițele de hrean au rolul de a întări gogoșarii, însă dacă se pun prea multe, murăturile vor ieși tari, cu un gust pronunțat de hrean.
- Nu uita de sterilizarea borcanelor pentru murături, dar și a capacelor, extrem de importantă pentru a obține murături de calitate, cu gust excelent.
- De asemenea, folosirea sării grunjoase, special creată pentru murături, este esențială dacă dorești să obții cei mai buni gogoșari la oțet pentru iarnă.
- Răsfoiește întotdeauna revistele Profi pentru a „prinde” cele mai bune promoții la ingredientele cu ajutorul cărora poți prepara gogoșari la borcan. Mai mult, îți poți descărca aplicația Profi, fiindcă nu știi niciodată când se ivește vreo ofertă de nerefuzat la ardei sau gogoșari!
Așa-i că deja ți-am făcut poftă de gogoșari murați, perfecți pentru mesele de sezon în familie? Magazinul Profi este aici să te susțină și să te ajute să prepari cea mai bună rețetă de gogoșari în oțet pentru iarnă. Doar ai văzut cât este de simplu să prepari o rețetă de gogoșari la oțet ca la carte, așa că nu ai niciun motiv pentru care pe mesele tale de sărbătoare să nu existe astfel de murături gustoase din belșug!