Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Gogoșari în oțet: Rețetă simplă și gustoasă

Nu știm despre voi, însă rețetele de murături sunt foarte dragi sufletului nostru. Fie că vorbim despre murături asortate, despre castraveți murați, conopidă sau gogoșari, deja ni se face poftă numai când ne gândim la ce garnituri delicioase vor reprezenta pentru mesele ce abundă în fripturi apetisante. Articolul de astăzi este despre gogoșari în oțet, o rețetă pe care mama și bunica o pregăteau încă de când eram copii.

Cred că în orice familie, gogoșarii sunt puși la loc de cinste pe mesele de sărbătoare, fie ca garnitură, fie pentru ornarea faimoasei salate de boeuf. Rețeta este extrem de simplă și de gustoasă, așa că dacă și tu dorești să te delectezi cu astfel de murături delicioase în sezonul următor, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos cum poți prepara cei mai buni gogoșari în oțet.


Ingrediente pentru rețeta de gogoșari la oțet

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține două borcane mari de gogoșari în oțet. Dacă dorești să obții mai multe borcane de murături, desigur că poți schimba cantitățile de ingrediente după bunul plac. Iată ce ingrediente trebuie să adaugi pe lista de cumpărături de la supermarket:

  • 6 kg de gogoșari din gama Proaspete de la noi;
  • 2 litri de oțet;
  • 6 lingurițe de zahăr;
  • 6 linguri cu vârf de sare;
  • câteva tije de hrean pentru fiecare borcan;
  • condimente pentru murături.

Toate ingredientele din lista de mai sus pot fi găsite în gama de produse Profi. De asemenea, noul Profi te așteaptă cu produse de calitate cu ajutorul cărora vei putea umple cămara cu murături delicioase pentru iarnă.

ardei gogosari

Mod de preparare al rețetei de gogoșari în oțet pentru iarnă

Deja ai toate ingredientele la îndemână? Dacă da, vom începe să preparăm gogoșari în oțet după rețeta tradițională cu saramura. Pentru asta, vom adăuga într-o oală patru litri de apă, peste care vom pune cei doi litri de oțet. Adaugă apoi peste apă și oțet condimentele pentru murături (boabe de piper, boabe de muștar, semințe de mărar și foi de dafin), alături de zahăr brun sau zahăr alb tos și sarea mare, neiodată, specială pentru murături.

Amestecă bine toate ingredientele și lasă lichidul să fiarbă până când ajunge la punctul de fierbere. În timp ce saramura pentru gogoșari fierbe, te poți ocupa de gogoșari. Spală bine ardeii gogoșari, apoi îndepărtează-le cotoarele și semințele din interior și taie-i pe sferturi. Când saramura a fiert, este momentul în care o poți gusta și mai poți adăuga zahăr, dacă vrei ca gogoșarii murați să fie mai dulci.

Pune apoi gogoșarii curățați și tăiați în saramura fierbinte, însă nu pe toți deodată, ci în tranșe. Opărește gogoșarii în saramură câte cinci minute, până ce aceștia își schimbă culoarea și devin ușor moi. Nu-i lăsa pentru prea mult timp la opărit. Când gogoșarii și-au schimbat culoarea și s-au înmuiat puţin, scoate-i din oală cu ajutorul unei palete, transferă-i într-un vas și introdu în oală următoarea tranșă. Procedează în acest mod până când termini toți gogoșarii.

Când gogoșarii în oțet cu zahăr opăriți sunt gata, nu mai rămâne decât să “montăm” borcanele. Pentru început, adaugă pe fundul borcanelor câteva tije de hrean, apoi așază gogoșarii, adăugând câteva tije de hrean și pe marginile borcanelor. La final, mai pune câteva tije de hrean și presează bine gogoșarii, în așa fel încât să încapă cât mai mulți în borcane.

Odată ce ai terminat de “montat”, toarnă peste gogoșarii din borcane zeama în care aceștia au fost opăriți, alături de mirodenii. Umple borcanele până sus cu zeama cu oțet, apoi înfiletează bine capacele și lasă gogoșarii să se răcească la temperatura camerei. Vor fi excelenți pentru servit după câteva zile!

borcane cu gogosari murati

Sfaturi pentru cei mai delicioși gogoșari murați

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi care să te ajute să prepari cei mai gustoși gogoșari murați. Ești gata să le descoperi? Iată recomandările noastre:

  • Pentru rețeta perfectă de gogoșari în oțet, la fiecare doi litri de apă se pune câte un litru de oțet. De asemenea, pentru gogoșari murați gustoși, pentru fiecare litru de lichid se va adăuga o lingură cu vârf de sare.
  • Ține cont că gogoșarii nu trebuie să fiarbă în saramură, ci doar să se opărească pentru câteva minute, ca să se înmoaie.
  • Șuvițele de hrean au rolul de a întări gogoșarii, însă dacă se pun prea multe, murăturile vor ieși tari, cu un gust pronunțat de hrean.
  • Nu uita de sterilizarea borcanelor pentru murături, dar și a capacelor, extrem de importantă pentru a obține murături de calitate, cu gust excelent.
  • De asemenea, folosirea sării grunjoase, special creată pentru murături, este esențială dacă dorești să obții cei mai buni gogoșari la oțet pentru iarnă.
  • Răsfoiește întotdeauna revistele Profi pentru a „prinde” cele mai bune promoții la ingredientele cu ajutorul cărora poți prepara gogoșari la borcan. Mai mult, îți poți descărca aplicația Profi, fiindcă nu știi niciodată când se ivește vreo ofertă de nerefuzat la ardei sau gogoșari!
borcane cu gogosari dafin si piper

Așa-i că deja ți-am făcut poftă de gogoșari murați, perfecți pentru mesele de sezon în familie? Magazinul Profi este aici să te susțină și să te ajute să prepari cea mai bună rețetă de gogoșari în oțet pentru iarnă. Doar ai văzut cât este de simplu să prepari o rețetă de gogoșari la oțet ca la carte, așa că nu ai niciun motiv pentru care pe mesele tale de sărbătoare să nu existe astfel de murături gustoase din belșug!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Rețete cu sfeclă roșie: beneficii și trucuri pentru gătit

02 martie 2023

Sfecla roșie este folosită în alimentație încă din cele mai vechi timpuri, însă e atunci erau consumate doar frunzele acestei legume. Abia în timpul Romei Antice sfecla a început să fie consumată pentru rădăcina sa. Mai mult, în secolul XIX, Napoleon a declarat sfecla roșie drept principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în […]

Citește mai mult

Ștrudel cu ricotta și spanac

08 martie 2022

Aveam în frigider o cutie de ricotta și în congelator niște frunze de spanac congelate așa că mi-am zis să le combin. Și bine am făcut pentru că ștrudelul a fost devorat în mai puțin de o zi. Preparare:

Citește mai mult

Salam de ton

08 martie 2022

Rapid și bun merge mai ales cu salate 🙂 Preparare: Tonul îl scurgem foarte bine, pâinea o tăiem cubulețe, măslinele le mărunțim bine și mixăm cu ajutorul uni robot toate ingredientele până obținem o pastă pe care o rulăm în formă de salam în folie de plastic. Strângem bine de tot capetele și punem ruloul […]

Citește mai mult

Rețete tradiționale cu jumări: Bucatele crocante din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Știm că venirea iernii nu este atât de aproape pe cât am crede, însă nu este niciodată prea devreme pentru a ne gândi la toate rețetele delicioase cu carne de porc cu care să umplem mesele de sărbători și la toate deliciile tradiționale care ne răsfață papilele gustative în sezonul rece. Pe lângă rețeta de piftie […]

Citește mai mult

Canapé (minitartine) cu mousse de prosciutto cotto

08 martie 2022

Preparare: Mixăm la robot toate ingredientele din rețetă în afară de măsline. Cu ajutorul unui spritz decorăm câteva triunghiuri de pâine și le decorăm cu feliuțe de măsline verzi.

Citește mai mult

Tartelette cu mousse de gorgonzola și fistic

08 martie 2022

Preparare

Citește mai mult

Pateuri cu carne

25 februarie 2022

Sunt excepționale, extrem de simplu de făcut iar aluatul mi-a plăcut atât de mult (este foarte asemănător aluatului foietat) încât, de acum înainte, o să înlocuiesc aluatul foietat din comerț cu această minune de aluat. Preparare umplutură : Tocăm ceapă foarte mărunt sau cel mai bine o dăm prin răzătoare și o călim în 2-3 […]

Citește mai mult

Salată de boeuf cu pui: o rețetă delicioasă și hrănitoare

18 noiembrie 2024

Dacă te gândești la mesele festive românești, cu siguranță unul dintre preparatele de bază care nu lipsește de pe masă este salata de boeuf. Cu toate că denumirea „boeuf” provine din franceză și înseamnă „vită”, în România această salată este adesea preparată cu pui, devenind astfel mai ușor de preparat și mai accesibilă.  Dacă și […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Rețetă de piftie de porc tradițională

22 decembrie 2022

Iarna, așa cum o știm cu toții, este anotimpul preparatelor tradiționale din carne de porc. Și mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, în toate gospodăriile se poate simți miros de sarmale în foi de varză, alături de arome de caltaboș de casă și cârnați de casă tradiționali. Să nu mai vorbim despre delicioasele mezeluri […]

Citește mai mult