Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Scăriță de porc: două rețete de preparate fragede și aromate

Dacă te declari un fan înrăit al cărnii de porc, atunci, în mod cert, una dintre cele mai dragi preparate pentru tine este scărița de porc gătită în fel și chip la cuptor sau pe grătar, în funcție de preferințe. Pentru cei cărora nu le este prea familiar termenul de scăricică de porc, această piesă este formată din coastele şi carnea aferentă acestora, incredibil de fragedă. În fapt, orice carnea aflată în proximitatea oaselor are o frăgezime aparte și o savoare deosebită.

Pe lângă faptul că rețeta de scăriță de porc este una savuroasă și apetisantă, se prepară și foarte ușor, cu un minim de efort. Prepararea marinatei durează câteva minute, iar restul rețetei se rezolva la frigider și apoi la cuptor. Sau la grătar, dacă preferi scărița de porc făcută pe grill. Pentru a-ți putea descrie cel mai bine pasiunea pe care am făcut-o pentru scărița de porc, ți-am pregătit în articolul următor nu una, ci două rețete savuroase, pe care merită să le încerci!

1.Rețetă de scăriță de porc glazurată cu sos barbeque

Tânjești după niște coaste marinate la cuptor, bine rumenite, cu multă carne fragedă care să se desprindă numaidecât de pe os? Aceste delicii sunt binevenite la masă, însă atunci când sunt acoperite cu o glazură dulce-picantă vor deveni și mai irezistibile!p

Ingrediente pentru scăriță la cuptor

Pentru scărița de porc după rețeta cu sos barbeque vei avea nevoie de numeroase condimente care să ofere savoare preparatului tău. Vestea bună este că le vei găsi pe toate disponibile în gama de produse Profi. Iată ce ingrediente trebuie să conțină lista pentru supermarket:

  • 1 bucată de scăriță de porc (coaste de porc);
  • 100 g de zahăr brun;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 1 linguriță de boia iute;
  • 1 linguriță de piper negru măcinat;
  • 1 linguriță de coriandru măcinat;
  • 1 linguriță de piper cayenne;
  • 1 linguriță de ienibahar;
  • 1 linguriță de pudră de usturoi;
  • 3 lingurițe de sare;
  • 50 ml de ulei de măsline;
  • 150 g de ketchup dulce;
  • 70 g de ketchup iute;
  • 1 lingură de muștar dulce;
  • 1 lingură de sos de soia;
  • 1 lingură de sos barbeque;
  • 120 g de miere.

Mod de preparare pentru scăricică de porc cu sos barbeque

Pentru început, vom pregăti mixul de condimente pentru rețeta de scăriță de porc: adaugă într-un bol zahărul brun, alături de o linguriță de boia dulce, una de boia iute și câte o linguriță de piper negru măcinat, coriandru măcinat, piper cayenne, ienibahar și pudră de usturoi. Se vor include în acest mix și 2-3 lingurițe de sare.

Ulterior, pregătește și scărița de porc, îndepărtându-i membrana alb-argintie de la suprafața acesteia. Șterge cu șervețele de hârtie scărița de porc, apoi unge-o cu ulei de măsline, pentru a ajuta condimentele să adere mai bine pe suprafața cărnii. Pune apoi coastele de porc pe o folie din aluminiu și presară pe deasupra mixul de condimente, cât mai uniform. După finalizarea acestui proces, învelește totul cu folia de aluminiu și dă carnea la rece pentru 2-3 ore, timp în care condimentele o vor aromatiza.

Setează apoi cuptorul la 160 de grade Celsius, toarnă câțiva stropi de ulei pe fiecare parte din coastă, pentru a preveni uscarea excesivă, apoi pune scărița de porc într-o tavă cu grătar și introdu-o la cuptor, timp de circa o oră. Cât timp scărița se gătește la cuptor, vei începe pregătirea glazurii: Amestecă într-o cratiță ketchupul dulce şi cel iute, sosul de soia, muștarul și sosul barbeque, apoi adaugă peste acestea 120 g de miere. Amestecă bine și lasă la foc mic pentru 5 minute din momentul în care sosul a dat în clocot.

După o oră, scoate scărița de porc de la cuptor și aplică pe suprafața acesteia cu o pensulă jumătate din sosul pregătit în prealabil. Bagă scăricica la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Repetă din nou procesul, iar la final vei obține coaste de porc cu glazură lipicioasă și gustoasă.

Scăriță de porc la cuptor

2. Rețetă de scăriță de porc glazurată cu miere și portocale

Cea de-a doua rețetă pe care ți-am pregătit-o este cea de coaste de porc glazurate cu miere și portocale, adică o scăriță în stil asiatic. Ești gata să descoperi cum se prepară cele mai delicioase coaste de porc marinate și glazurate?

Ingrediente pentru scăriță de porc la cuptor

Din ingredientele de mai jos, vei obține circa 3-4 porții de coaste de porc glazurate cu miere și portocale. Dacă la masă se așază mai mulți pofticioși, desigur că poți adapta cantitatea de ingrediente la numărul de persoane pentru care gătești. În noul Profi, vei găsi mare parte dintre ingredientele necesare pentru această rețetă așa că iată de ce ai nevoie:

  • 2 bucăți de scăricică de porc sau coaste de porc;
  • 1 lingură de ulei.

Ingrediente pentru marinată

  • 5 linguri de sos de soia;
  • 1 cățel de usturoi zdrobit, din gama Proaspete de la noi;
  • ½ linguriță de pudră de ghimbir sau o bucățică de ghimbir proaspăt ras;
  • 1 lingură de oțet de orez;
  • 3-4 picături de ulei de semințe de susan.

Ingrediente pentru glazură

  • 2 linguri de miere;
  • 1 lingură de sos de soia;
  • coaja rasă de la o portocală;
  • zeama stoarsă de la o portocală;
  • puțin sos de ardei iute (opțional).

Mod de preparare pentru porc ribs cu glazură de miere și portocale

Deja ți-ai făcut aprovizionarea din cel mai apropiat magazin Profi? Acum, că ai la îndemână bucățile de scăriță de porc sau spare ribs, îndepărtează membrana albicioasă de la suprafață. Apoi, urmează prepararea marinatei: amestecă într-un bol sosul de soia, oțetul de orez, puțin ulei de semințe de susan, usturoiul pisat și pudra de ghimbir.

Adaugă scărița de porc într-o pungă groasă din plastic și toarnă marinata asiatică peste cele două bucăți. Închide ermetic punga și masează bine scăricica de porc, apoi dă totul la frigider pentru cel puțin 24 de ore. După acest timp, scoate coastele de porc din pungă, scurge-le bine de zeamă și unge-le cu puțin ulei. Lasă-le apoi pe masa din bucătărie circa 2 ore, cât să ajungă la temperatura camerei.

Pune apoi scărița de porc într-o tavă de copt și dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru circa 30 de minute. După acest timp, întoarce uşor coastele de porc pe partea cealaltă, apoi, mai dă-le la cuptor pentru alte 30 minute, în așa fel încât să se rumenească frumos pe toate părțile. În 60 de minute, vei obține coaste frumos rumenite, cu o carne moale, fragedă și suculentă.

Cât timp se gătește costița de porc la cuptor, este timpul să te ocupi și de glazura lipicioasă cu arome asiatice. Rade coaja unei portocale, pregătește sosul de soia și mierea. Amestecă într-o crăticioară sucul stors de la portocală, coaja rasă a acesteia, sosul de soia și mierea. Pune totul pe foc mic și fierbe glazura pentru 5 minute sau până când se leagă. Dacă ești amator de mâncare picantă, poți adăuga și câteva picături de sos de ardei iute.

Cu ajutorul unei pensule, unge bine scărița de porc la cuptor cu glazura răcită pe toate părțile. Poți servi această delicioasă scăriță de purcel cu o porție apetisantă de cartofi copți cu smântână și cașcaval. Acum, îi poți chema pe toți cei dragi la masă!

Scăriță de porc pe un platou  cu ceapa si rosi coapte

Indiferent ce rețetă aleg, Profi îți oferă cele mai bune promoții la ingredientele tale preferate pentru rețetele de coaste de porc la cuptor și te vei putea convinge de asta, aruncând constant câte o privire prin revistele Profi. Mai mult, dacă ai poftă de coaste la grătar, în gama pentru grătar de la Profi, vei găsi scăriță de porc deja marinată, gata de preparare. Adună-i și tu pe cei din familie în jurul mesei și încântă-i cu cea mai fragedă scăriță de porc servită alături de un pahar de vin bun, din colecția de vinuri Profi!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Papricaș de pui: o rețetă tradițională ungurească

19 august 2024

Bucătăria ungurească ne-a demonstrat întotdeauna că este una plină de arome, motiv pentru care gastronomia românească a împrumutat multe rețete de aici de-a lungul timpului. Printre acestea se numără și gulașul de porc, o rețetă pe care am prezentat-o nu demult pe blog. Nu despre gulaș ne dorim să-ți vorbim însă astăzi, ci despre papricașul de […]

Citește mai mult

Mâncare rece de iepure cu măsline: cum să o prepari și să o servești

20 ianuarie 2025

Ce ai spune dacă ți-ai exersa abilitățile culinare prin încercarea unei rețete noi și interesante? Dacă ești pasionat de gătit și vrei să impresionezi cu un preparat rafinat, dar și sănătos, mâncarea rece de iepure cu măsline este alegerea ideală.  Această rețetă cu carne de iepure nu doar că adaugă un plus de eleganță mesei […]

Citește mai mult

Ciorbă de varză pentru sezonul rece: Rețetă pentru a-ți încălzi sufletul

17 noiembrie 2023

Când temperaturile scad, nimic nu încălzește mai bine decât o mâncare caldă, preparată în propria bucătărie. Fie că vorbim despre o ciorbă de pui gustoasă sau o ciorbă de văcuță tradițională, fiecare în parte reprezintă un deliciu în zilele reci de sezon. Și mai știm o rețetă de ciorbă care te va încânta în această perioadă: ciorba de varză […]

Citește mai mult

Ciorbă de miel: Rețeta pas cu pas

28 martie 2023

Nouă ne plac la nebunie rețetele de ciorbă și probabil ai remarcat deja acest lucru de-a lungul timpului, căci am gătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, tradiționala ciorbă de perișoare, dar și ciorbă de porc cu gust apetisant. În articolul de astăzi, continuăm seria acestor rețete cu o […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Rețeta de caltaboș de casă: Pas cu pas

28 noiembrie 2022

Principalul motiv pentru care fiecare dintre noi așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de iarnă? Mesele îmbelșugate! În mod tradițional, tăierea porcului înainte de Crăciun este urmată de cele mai variate preparate culinare, preparate care dau un iz aparte momentelor de sărbătoare petrecute alături de cei dragi. În fond, ce ar fi masa de Crăciun fără un […]

Citește mai mult

Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare

27 martie 2024

Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le […]

Citește mai mult

Butter chicken: o rețetă indiană de pui în sos cremos cu unt

14 februarie 2024

Bucătăria indiană este cunoscută în întreaga lume pentru aromele sale bogate și combinațiile de condimente care încântă simțurile. Una dintre cele mai cunoscute și iubite rețete din gastronomia Indiei este butter chicken, un preparat savuros și plin de arome, care te cucerește cu textura sa cremoasă și gustul său bogat.  Așa cum ne știi, suntem […]

Citește mai mult