Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase
Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele copilăriei, iar toamna ne oferă atât de multe roade pe care să le transformăm în deserturi gustoase, te vom încânta în articolul de astăzi cu două delicioase rețete de plăcintă cu dovleac.
Fie că optezi pentru varianta tradițională de plăcintă cu aluat de casă, fie că dorești să prepari plăcintă cu dovleac cu foi din comerț, vei găsi în articolul următor modalitățile prin care-ți poți încânta familia cu acest desert. Iată!
Rețetă de plăcintă tradițională, cu aluat de casă
Vrei să prepari o plăcintă cu dovleac cu aluat fraged, făcut în casă? Descoperă în rândurile următoare cum o poți găti!
Ingrediente pentru plăcintă cu bostan, tradițională
Din ingredientele de mai jos vei obține o tavă apetisantă de plăcintă cu dovleac, însă poți dubla cantitățile, în funcție de numărul pofticioșilor de la masă. Iată ce ingrediente trebuie să se găsească pe lista pentru supermarket:
Pentru aluat
- 400 g de făină din gama Proxi;
- 7 linguri de zahăr;
- 7 linguri de lapte;
- 7 linguri de ulei;
- 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu;
- 1 ou;
- 1 esență de vanilie;
- puțină sare;
Pentru umplutură
- 1,5 kg de dovleac dat pe răzătoare;
- 150 g de zahăr;
- 2 lingurițe de scorțișoară.
Cum se face plăcinta cu dovleac după rețeta tradițională
Ai toate ingredientele la îndemână? Dacă da, să începem! Pentru început, va trebui să cureți dovleacul plăcintar și să-l dai pe răzătoare. Pune dovleacul mărunțit într-o cratiță și adaugă peste el zahărul şi scorțișoara. Amestecă totul foarte bine și călește bine dovleacul, până când se înmoaie bine și se evaporă o parte din lichid. Oprește apoi focul și lasă dovleacul să se răcească.
Să trecem la foi. Pune într-o cratiță laptele, uleiul și zahărul, amestecă-le bine și lasă-le pe foc până când zahărul se topește și compoziția dă în clocot. Oprește focul și lasă compoziția pentru foi de plăcintă se se răcească. Când amestecul s-a răcit, pune-l într-un bol încăpător, alături de ou, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu și sare.
Amestecă bine toate ingredientele, apoi adaugă peste acestea făina, puțin câte puțin, amestecând în continuare, pentru a o încorpora. Când pasta începe să se îngroașe, amestecă-l cu mâna, până obții un aluat omogen, care să nu se lipească de mâini.
Taie apoi aluatul obținut în două bucăți și presară făină pe blatul de lucru. Întinde prima foaie de plăcintă cu ajutorul unui sucitor, până ajunge la mărimea tăvii de copt. Transferă apoi foia în tava de copt, tapetată în prealabil cu hârtie de copt și puțin ulei și îndepărtează cu ajutorul unui cuțit aluatul în exces de pe margini. Pune apoi peste foaie umplutura de dovleac și nivelează uniform compoziția. Întinde apoi și ce-a de-a doua foaie de plăcintă, pe care o vei pune peste umplutură. Așa cum ai procedat anterior, vei îndepărta marginile de aluat cu un cuțit.
Unge apoi foaia de plăcintă cu ou bătut, pentru a căpăta o nuanță estetică. Dă apoi plăcinta cu dovleac la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute sau până când este coaptă suficient. Pudrează plăcinta cu dovleac tradițională cu zahăr pudră și o poți servi alături de cei dragi!
Rețetă de plăcintă cu dovleac cu foi subțiri din comerț
Ideea de a prepara aluat acasă nu te încântă? Asta nu înseamnă că nu poți prepara o plăcintă cu dovleac absolut delicioasă și cu foi de plăcintă din comerț! În gama de produse Profi, vei găsi cu siguranță foi subțiri de plăcintă, numai bune pentru rețeta preferată. Ești gata să prepari plăcintă cu dovleac cu foietaj? Iată cum îi poți strânge pe toți în jurul mesei cu aromele din bucătărie!
Ingrediente pentru plăcintă cu dovleac plăcintar și foi din comerț
Pentru acest delicios desert al copilăriei, nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, iar magazinul Profi ți le poate adăuga pe toate în coșul de cumpărături. Mai mult, în revista Profi, vei găsi și cele mai bune oferte la dovleac pentru plăcintă. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de plăcintă de dovleac cu foi:
- 1 kg de dovleac dat pe răzătoare;
- 100 g de unt;
- 125 g de zahăr;
- 400 g de foi subțiri de plăcintă;
- 100 g de unt pentru uns foile;
- vanilie și scorțișoară.
Cum se face plăcinta cu dovleac cu foi de plăcintă din comerț
Așa cum am procedat și în cazul rețetei tradiționale de plăcintă cu dovleac, curățăm dovleacul de coajă și îl dăm pe răzătoare cu găuri mari, de această dată. Amestecăm apoi dovleacul cu zahărul și untul tăiat bucățele, apoi punem compoziția într-o cratiță încăpătoare și călim 15 minute. Stingem apoi focul și lăsăm dovleacul să se răcească.
Topește untul de care vei avea nevoie pentru ungerea foilor și lasă-l să se răcească. După ce s-a răcit, întinde o foaie de plăcintă în tava tapetată cu hârtie de copt și unge-o cu unt topit pe întreaga suprafață. Adaugă peste prima foaie o a doua foaie, pe care o vei unge cu unt, apoi așază și a treia foaie, pe care o vei unge din nou cu puțin unt. Acoperă apoi foile de plăcintă cu dovleac (aproximativ un sfert din compoziție), pliază capetele foii și formează un rulou. Procedează apoi în același mod, până când termini compoziția pentru plăcintă cu dovleac.
Unge apoi rulourile cu puțin unt sau ulei și coace plăcintele la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 30-35 de minute. Odată ce s-a răcit, pudrează plăcinta cu zahăr pudră, tai-o în bucăți și servește-o cu poftă celor dragi din familie.
Nu lăsa să treacă toamna fără să profiți de cei mai buni dovleci plăcintari cu care te așteaptă noul Profi, cu ajutorul cărora poți prepara cele mai gustoase rețete de plăcinte. Îți poți descărca și aplicația Profi, unde te poți bucura săptămânal de oferte exclusive la ingredientele pentru plăcintă cu dovleac și alte bunătăți pe care dorești să le prepari pentru familie în acest sezon.