Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul căreia se adună toți membrii familiei, cu mic, cu mare.

Acesta este și motivul pentru care te invităm astăzi să descoperi rețeta tradițională de cozonac cu nucă pe care să o pregătești și tu în prag de sărbători pentru cei dragi. Nimic nu se va compara cu bucuria pură din ochii apropiaților atunci când mușcă dintr-o felie de cozonac pufos. Ești gata să descoperi cea mai bună rețetă de cozonac de casă cu nucă? Iată rețeta perfectă pentru Crăciun!

Ingrediente pentru cozonac cu nucă

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține doi cozonaci pufoși cu nucă, de aproximativ 700 g fiecare. Desigur, dacă dorești să obții mai multe astfel de delicii pufoase, îți sugerăm să dublezi cantitatea de ingrediente. Și vestea bună este că le vei găsi pe toate în magazinul Profi! Iată de ce ai nevoie de la supermarket pentru rețeta de cozonac cu nucă:

Ingrediente pentru maia

  • 100 g de lapte condensat neîndulcit;
  • 100 ml de lapte;
  • 200 g de făină din gama Proxi + 1 linguriță rasă de făină;
  • 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată;

Dacă nu ai la îndemână lapte condensat, poți prepara maiaua din 200 ml de lapte gras de vacă, 200 g de făină ș 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată.

Ingrediente pentru cozonaci

  • maia;
  • 1 kg de făină pentru cozonac;
  • 300 ml de lapte condensat neîndulcit sau 300 ml de lapte de vacă gras;
  • 180 g de zahăr tos fin;
  • 20 g de miere;
  • 4 ouă medii;
  • 200 g de unt topit;
  • coajă de lămâie și de portocală;
  • esență de vanilie.

În plus, vei mai avea nevoie de aproximativ 50 g de făină, în funcție de tipul făinii folosite, și de 4-6 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământarea aluatului.

Ingrediente pentru umplutură

  • 600 g de nucă măcinată;
  • 200 ml de lapte;
  • 2 linguri de cacao;
  • 2 linguri de miere;
  • 200 g de zahăr;
  • esență de rom;
fainaa, oua si zahar

Cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta tradițională

Deja ți-ai făcut cumpărăturile din noul Profi pentru a prepara reţeta de cozonac pufos cu nucă? Dacă întreaga gamă de produse Profi pentru cozonac se află pe blatul tău de bucătărie, atunci te invităm să descoperi în continuare cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta bunicii!

Cum se prepară maiaua pentru cozonac

Începem rețeta prin a prepara maiaua. Dizolvă drojdia proaspătă/uscată în laptele ușor călduț, apoi adaugă treptat făină și amestecă totul cu o lingură din lemn. Vei obține astfel un aluat de consistență cremoasă. Transferă aluatul într-un vas, pudrează maiaua (partea de sus) cu o lingură rasă de făină, apoi acoperă vasul cu un șervet de bucătărie; lasă maiaua să dospească într-un loc cald pentru 45 de minute.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac cu nucă

Adaugă făina într-un vas larg și fă o gropiță în centru. Aici, vei adăuga maiaua dospită, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământă până ce aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adaugă zahărul, sarea și aromele, apoi frământă din nou pentru înglobarea ingredientelor.

Adaugă în vas și untul ușor călduț, în trei etape. După fiecare bucățică de unt adăugată, frământă aluatul până când untul este complet absorbit. Mută aluatul de cozonac pe blatul de lucru uns cu ulei și începe să-l frămânți, până vei obține un aluat elastic, dar cu o suprafață lucioasă.

Dă aluatului o formă rotundă și pune-l într-un vas. Acoperă vasul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la dospit într-un loc cald până ce acesta își dublează volumul. Cel mai bun loc în care poți lăsa aluatul la dospit este cuptorul: încălzește-l la 100 de grade Celsius pentru 5-10 minute, apoi, stinge-l și introdu vasul în cuptor.

prsoana amaesteca aluat

Cum se prepară umplutura pentru cozonac cu nucă

Vei continua prepararea cozonacului după rețeta tradițională cu prepararea umpluturii. Topește mierea la foc mic, apoi adaugă peste aceasta nuca măcinată, cacaua și zahărul. Adaugă treptat și laptele amestecat cu esență de rom. Amestecă toate ingredientele la foc mic, până ce obții o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, mai poți adăuga câteva linguri. Important este ca umplutura pentru cozonac cu nucă să nu fie lichidă, ci cremoasă și bine legată. Stinge apoi focul și lasă umplutura să se răcească.

Răstoarnă apoi pe masa unsă cu ulei aluatul dospit și împarte-l în patru bucăți egale. Întinde fiecare bucată de aluat cu mâna, în foi groase de 2-3 cm, cu lungimea egală cu cea a formelor în care vei pune cozonacii. Pune câte un sfert din umplutură pe fiecare foaie, având grijă să lași câte 2 cm din extremități neunse și apoi rulează-le. Apoi răsucește rulourile, două câte două, și lipește-le bine capetele.

Cum se coace deliciosul cozonac

Tapetează formele de copt cu unt și hârtie prgament, apoi adaugă delicioșii cozonaci în acestea. Lasă-i să dospească pentru 60-90 de minute, sau până când aluatul depășește puțin marginile formelor de copt. Unge cozonacii pe deasupra cu două gălbenușuri de ou amestecate cu 4-6 linguri de lapte și pudrează-i cu zahăr tos. Coace cozonacii cu nucă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45-50 de minute.

Ulterior, te sfătuim să lași cozonacii să se răcească înainte de a-i tăia pentru a obţine felii frumoase. Desigur, dacă vei rezista să aștepți să se răcească!

cozonac cu nuca in tava de lemn

Sfaturi pentru un cozonac pufos ca la bunica

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi pentru cel mai pufos cozonac cu nucă. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru rețeta de cozonac pufos de casă cu nucă:

  • Folosește întotdeauna ingrediente de cea mai bună calitate. În magazinele Profi, vei putea beneficia de produse calitative. În plus, dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele tale preferate pentru cozonac cu nucă.
  • Ține cont ca toate ingredientele pe care le folosești să fie la temperatura camerei. Făina, zahărul, ouăle și aromele trebuie să fie ușor călduțe pentru a prepara un cozonac pufos ca la bunica. Asigură-te că scoți ouăle din frigider cu două ore înainte de a te apuca de cozonac. De asemenea, făina ar trebui cernută înainte de a începe rețeta.
  • Nu folosi lapte clocotit sau fierbinte atunci când dizolvi drojdia. Dacă vei folosi lapte fierbinte, maiaua nu mai crește.
  • Dacă aluatul pentru cozonac iese lipicios, nu adăuga făină în exces. Poți adăuga în plus 50-60 g de făină, maxim. Înmoaie mâinile în ulei și continuă să frămânți până ce aluatul devine mai elastic. În acest fel, cozonacul cu nucă va crește mai bine și va fi mai pufos.
  • Nu prelungi timpul de dospire a aluatului. Lasă aluatul să-și dubleze volumul, apoi formează cozonacii și mai lasă-i să dospească până când depășesc marginile formelor. Dacă vei lăsa aluatul să dospească excesiv, cozonacul se poate lăsa în timpul coacerii sau poate forma cameră de aer între coajă și miez.
cosonac copt pe un tocator  langa un cozonac necopt in tava

Dacă ți-am făcut poftă de cozonac cu nucă, nu mai rămâne decât să cumperi rapid ingredientele, să respecți etapele de preparare și să ții cont de recomandările de mai sus pentru cel mai pufos și mai aromat cozonac. Cu siguranță, acest desert tradițional se va transforma, ca de fiecare dată, în deliciul meselor de sărbătoare!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Dulceață de smochine: rețeta care păstrează savoarea naturală a fructelor

11 noiembrie 2024

Dacă îți place să pregătești conserve pentru iarnă și vrei să aduci o notă de dulceață naturală în cămara ta, dulceața de smochine este una dintre cele mai aromate opțiuni. Smochinele, fructe delicate și parfumate, sunt perfecte pentru a fi transformate într-o dulceață fină, care își păstrează toate calitățile naturale.  Astăzi îți vom arăta cum […]

Citește mai mult

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult