Rețeta de caltaboș de casă: Pas cu pas
Principalul motiv pentru care fiecare dintre noi așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de iarnă? Mesele îmbelșugate! În mod tradițional, tăierea porcului înainte de Crăciun este urmată de cele mai variate preparate culinare, preparate care dau un iz aparte momentelor de sărbătoare petrecute alături de cei dragi. În fond, ce ar fi masa de Crăciun fără un caltaboș de casă după rețeta tradițională?
Caltaboșul de casă este un preparat din carne de purcel care se pregătește în mod tradițional de Ignat, după tăierea porcului. În funcție de fiecare zonă a țării, rețeta de caltaboș de casă se prepară diferit. De pildă, caltaboșul din zona Munteniei diferă de caltaboșul moldovenesc sau cel ardelenesc, având ingrediente diferite și moduri distincte de preparare.
Articolul de astăzi este dedicat rețetei de caltaboș de casă muntenesc, nelipsit de pe mesele de Sărbători. Ești gata să descoperi cum se prepară caltaboșul după rețeta muntenească? Iată:
Ingrediente pentru caltaboș de casă muntenesc
Ți-am pregătit în continuare lista de ingrediente pentru caltaboși de casă tradiționali și vestea bună este că le vei găsi pe toate în magazinul Profi. Iată ce trebuie să adaugi în coșul de cumpărături din gama de produse de la Profi pentru rețeta de caltaboș de casă!
Ingrediente pentru intestine (mațe)
- intestinul gros;
- 2-3 cepe din gama Proaspete de la noi;
- 50 ml de oțet;
- 100 g de mălai din gama Proxi;
- 50 g de sare grunjoasă.
Ingrediente pentru compoziția caltaboșului
- 1 kg de carne de porc cu grăsimi din gama Ferma din deal;
- 200 g de orez;
- 2-3 cepe mari;
- 100 ml de ulei;
- sare și piper, după gust.
Ingrediente pentru fiert
- 4-5 foi de dafin;
- 1 linguriță de piper boabe;
- 1 linguriță de ienibahar.
Mod de preparare pentru caltaboș după rețeta tradițională
Deja ți-ai cumpărat din noul Profi toate ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta tradițională de caltaboș de casă? Descoperă, în rândurile de mai jos, cum se face caltaboșul muntenesc, în rețeta pas cu pas!
Pregătirea intestinelor pentru caltaboși
Prima și cea mai importantă etapă a rețetei de caltaboș de porc este pregătirea intestinelor. Asta dacă nu le-ai cumpărat deja din comerț, pentru a scuti timp și bătaie de cap pentru această operațiune anevoioasă. Dacă ai ales să le cumperi din supermarket, atunci nu va fi nevoie decât să le clătești cu apă rece înainte de a le folosi.
Dacă te hotărăști să pregătești chiar tu intestinele, trebuie să știi că această operațiune trebuie făcută imediat după tăierea porcului. Pentru început, golește conținutul acestora, apoi spală-le cu apă călduță, de multe ori, până când sunt complet curate. Pentru rețeta de caltaboș se va folosi doar intestinul gros. Întoarce mațele cu grijă, pe dos și răzuie toată grăsimea de pe ele cu ajutorul unui cuțit subțire, fără a le tăia.
Tot cât sunt pe dos, freacă-le bine cu un amestec din mălai și sare grunjoasă, după care se clătește-le din nou cu apă călduță. După acest proces, vor fi eliminate toate resturile de grăsime și mațele se vor mai albi. Pune apoi intestinele într-un castron larg și adaugă peste ele 50 ml de oțet și 2-3 cepe tăiate în patru, după care completează cu apă rece.
Lasă intestinele în acest amestec peste noapte, operațiunea având rolul de a atenua mirosul acestora. Dacă ți se pare că mirosul încă persistă, poți repeta procesul până când ajungi la rezultatul dorit. Scoate apoi intestinele și clătește-le din nou cu apă călduță de câteva ori. Întoarce-le pe față și păstrează-le în apă rece până atunci când le vei folosi pentru rețeta de caltaboș sau alte preparate pentru Sărbători.
Cum se prepară umplutura pentru caltaboș de casă
Acum, vom trece la următoarea etapă de preparare: pregătirea umpluturii pentru caltaboș de casă. Umplutura este aproape similară cu aceea a sarmalelor, cu mici diferențe. Exact ca și în cazul sarmalelor, vei avea două opțiuni: fie călești ceapa în ulei, fie o adaugi crudă în compoziția pentru caltaboș. Dacă alegi să o adaugi crudă, pur și simplu, o vei amesteca cu restul ingredientelor.
Dacă optezi pentru călirea cepei, vei proceda astfel: pune ceapa tocată mărunt și orezul într-o tigaie, în ulei încins, și amestecă până când ceapa devine translucidă. Toacă apoi și carnea și adaug-o în compoziția de caltaboș. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.
Scoate apoi intestinul gros din apă, scurge-l bine și umple-l cu amestecul de carne. Ai grijă să nu îndeși foarte tare compoziția, fiindcă orezul se va mai umfla în timpul fierberii. După ce ai umplut intestinul, leagă-l bine la capete, pentru ca umplutura să rămână în interior.
Cum se fierbe caltaboșul
Caltaboșul astfel obținut se va pune pe foc mic, adăugând în apa în care fierbe boabele de piper, foile de dafin și ienibaharul. Fierbe caltaboșul pentru aproximativ o oră și jumătate sau două ore. Caltaboșul de casă este gata atunci când carnea a fiert suficient.
După ce a fiert, scoate-l și lasă-l deoparte să se scurgă și să se răcorească. Multe persoane îl servesc simplu, în timp ce altele chiar și cu fiertura. De asemenea, poți să prăjești caltaboșul, așa că poți încinge puțin ulei și rumenește preparatul pe ambele părți.
Sfaturi pentru prepararea unui caltaboș de casă ca la carte
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi utile de preparare, ca să obții cel mai gustos caltaboș de casă. Iată câteva secrete pentru această rețetă de Sărbători:
- Îți recomandăm să călești întotdeauna ceapa cu restul ingredientelor pentru compoziția de caltaboș, pentru arome mai pronunțate ale preparatului;
- Odată ce ai umplut intestinul cu amestecul de carne, apasă-l puțin cu palmele pentru a-l aplatiza și asigură-te că îi legi foarte bine capetele. Poți alege să-l lași întreg sau în două bucăți, în cazul în care ți se pare prea lung;
- Atunci când pui caltaboșul la fiert, este recomandat să-l înțepi în câteva locuri, în așa fel încât acesta să nu pocnească din cauza temperaturii înalte și să arate inestetic;
- În cazul în care nu vei tăia porcul de Sărbători și optezi pentru carne din comerț, asigură-te că vei alege una de cea mai bună calitate pentru un caltaboș de casă savuros;
- Descarcă-ți aplicația Profi și beneficiază de cele mai bune promoții la ingredientele pentru caltaboș de porc, de calitate premium.
La finalul rețetei, nu mai rămâne decât să așezi caltaboșul pe un platou, alături de alte preparate tradiționale de Crăciun și să-l servești alături de felii proaspete de pâine de casă scoasă din cuptor și murături la borcan, perfecte pentru mesele de sărbătoare!