Cum te pregătești pentru masa de 1 Decembrie: Pas cu pas
Toți românii patrioți știu ce se sărbătorește pe 1 Decembrie: Ziua Națională a României! Și mai știu că acest eveniment se sărbătorește românește, așa că, de pe masa de 1 Decembrie, nu vor lipsi niciodată preparatele tradiționale mioritice.
Țara noastră se mândrește pretutindeni cu preparatele sale, preparate pe care turiștii străini le savurează cu poftă ori de câte ori ne vizitează. Iar de 1 Decembrie, nu se poate sărbători mai bine decât cu rețete de mâncare tradițională românească, alături de o cană de vin fiert cu mirodenii care completează perfect masa de Ziua Națională a României.
Dacă vrei ca această sărbătoare națională să te găsească pregătit să o întâmpini, îți vom oferi în articolul următor cele mai bune idei despre cum să te pregătești pentru masa de 1 Decembrie, înconjurat de familie și prieteni.
Prepară cea mai delicioasă mâncare tradițională românească
Gospodinele sunt cele mai ocupate atunci când se apropie Ziua Națională a României, căci bucatele gustoase nu trebuie să lipsească de pe masa de 1 Decembrie. Dacă îți lipsește inspirația culinară și dorești să îți încânți familia cu o masă tradițională românească, iată rețete potrivite pentru această zi de sărbătoare!
Rețetă tradițională românească cu varză murată și ciolan afumat
O mâncare tradițională care se potrivește perfect alături de o mămăligă aburindă și ardei iute este varza murată cu deliciosul ciolan afumat. Iată cum prepari această rețetă pentru masa de 1 Decembrie!
Ingrediente
Din lista de ingrediente mai jos vei obține circa 6 porții de varză cu afumătură; pe toate le vei găsi în gama de produse Profi, așa că iată ce trebuie să adaugi în coșul de cumpărături:
- 1 varză murată;
- 400 g de ciolan afumat;
- 1 lingură de pastă de tomate;
- 1-2 frunze de dafin;
- cimbru, piper și boia iute;
- 1 lingură de untură de porc;
- 1 cană de supă de legume sau de apă;
- 1 legătură de mărar.
Mod de preparare
Pentru început, varza murată se va lasă la desărat, timp de câteva ore, în apă rece. Pune apoi într-un tuci untura, iar când aceasta s-a încins poți adăuga ciolanul afumat, tăiat în bucăți potrivite. Lasă-l să se rumenească ușor, apoi adaugă în ceaun varza murată tocată mărunt și călește-le împreună.
Când zeama lăsată de varză a scăzut, adaugă jumătate din cana cu supă de legume, frunzele de dafin și restul condimentelor. Mai lasă-le să fiarbă câteva minute, apoi transferă varza cu ciolan într-o tavă și dă-o la cuptor. După 20 de minute, adaugă în tavă și pasta de tomate desfăcută în restul de supă și mai lasă varza cu ciolan să se gătească pentru încă 20-25 de minute. La final, toacă mărarul și presară-l pe deasupra.
Rețetă tradițională românească de mici pe grătar
Micii sunt nelipsiţi de pe masa de 1 Decembrie a românilor. Dacă și tu iubești mâncărurile tradiționale și tânjești după mici în această zi de sărbătoare, iată cum îi gătești!
Ingrediente
- În magazinul Profi, vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie pentru mici tradiționali delicioși; iată de ce ai nevoie pentru această rețetă:
- 2 kg de carne tocată amestec (porc și vită) din gama Ferma din deal;
- 800 g de slănină;
- 1 căpățână de usturoi;
- 350 ml de supă de oase;
- 350 ml de apă minerală;
- 2 lingurițe de cimbru uscat;
- 3 lingurițe de boia dulce;
- 3 lingurițe de bicarbonat;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare
Ai luat toate ingredientele de la supermarket? Dacă ai cumpărat deja carne tocată, nu mai este nevoie să o dai prin mașina de tocat, așa că rămâne doar să tai slănina în bucățele și să o toci mărunt. Curăță apoi usturoiul și pisează-l bine, până ce obții o pastă. Adaugă peste aceasta cimbrul, boiaua, bicarbonatul, două lingurițe de sare și amestecă bine. Transferă apoi peste carnea și slănina tocate și amestecă foarte bine toate ingredientele. Asezonează după gust cu piper și cu puțină sare, dacă mai este nevoie.
Începe apoi să adaugi treptat din supa de oase și apa minerală în carne, apoi acoperă vasul și lasă compoziția la rece până ziua următoare. Înainte de a da formă micilor, gustă carnea pentru a verifica dacă mai are nevoie de condimente. Desigur, în gama pentru grătar de la Profi, vei găsi mici de porc sau amestec (porc și vită) gata de pus pe jar, așa că poți opta și pentru această variantă.
Acum nu mai rămâne decât să-i pui pe tigaia grill sau pe grătarul cu lemne ori cărbuni încinși și să-i gătești până se pătrund bine. Vor fi perfecți pentru masa de 1 Decembrie, alături de muștar și pâine de casă!
Rețetă tradițională românească de plăcintă cu dovleac
Masa de 1 Decembrie nu va fi niciodată completă fără rețete tradiționale românești de prăjituri. Și ce desert se poate potrivi mai bine unei mese tradiționale decât populara plăcintă cu dovleac? Această plăcintă se numără printre tradițiile de 1 Decembrie, așa că iată cum o poți prepara!
Ingrediente
Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține o tavă apetisantă de plăcintă cu dovleac. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru această rețetă tradițională românească:
Pentru aluat
- 1 kg de făină din gama Proxi;
- 2 pahare de apă;
- 2 linguri de drojdie uscată;
- 4 linguri de ulei;
- 1 linguriță de sare.
Pentru umplutură
- 1 dovleac de 1 kg din gama Proaspete de la noi;
- 1 pahar de zahăr.
Mod de preparare
Ai toate ingredientele înșirate pe blatul de bucătărie? Începe prin a spăla dovleacul și a-l da pe răzătoare. Prepară apoi aluatul de plăcintă din ingredientele menționate mai sus și frământă-l până ce capătă o textură omogenă. Formează apoi 3-4 bile din aluat și întinde-le cu un sucitor în foi subțiri, care se vor unge cu ulei.
Pune pe fiecare foaie câte o mână de dovleac ras amestecat cu zahăr. Rulează apoi fiecare foaie de plăcintă și lipește bine marginile, apoi așază-le pe rând într-o tavă de copt tapetată în prealabil cu ulei și puțină făină. Dă tava la cuptorul încins și lasă plăcinta la cuptor până se rumenește. Pudrează apoi cu zahăr pudră și servește-o cu poftă alături de familie la masa de 1 Decembrie!
Pregătește pălinca și vinul fiert cu mirodenii pentru masa de 1 Decembrie
De la o masă tradițională românească nu trebuie să lipsească nici pălinca tradițională și nici vinul fiert cu mirodenii care se vor potrivi de minune cu restul preparatelor tradiționale. O pălincă de casă preparată conform tradițiilor va asigura un start excelent al mesei de sărbătoare, în timp ce, în colecția de vinuri de la Profi, găseşti cele mai bune vinuri roșii, perfecte pentru a fi fierte alături de condimente alese.
Optează pentru un decor tradițional al mesei de 1 Decembrie
O ultimă etapă în pregătirea mesei de 1 Decembrie este și decorul, în asentimentul patriotismului național. Așadar, pentru ca tacâmul să fie unul complet, optează pentru o față de masă cu motive tradiționale, linguri din lemn și veselă din lut sau ceramică în care să servești cele mai apetisante preparate tradiționale românești. Cu siguranță, întreaga familie va fi impresionată de decorul tradițional ales pentru servirea mesei de 1 Decembrie!
Ține cont de sfaturile și recomandările noastre pentru pregătirea mesei de 1 Decembrie și veţi avea parte de un ospăț pe cinste, într-un mod specific românesc. Noul Profi este alături de tine și te ajută să umpli masa de sărbătoare cu mâncarea tradițională a României, punându-ți la dispoziție și aplicația Profi care-ți oferă zilnic prețuri mici la produsele tale preferate!