Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum te pregătești pentru masa de 1 Decembrie: Pas cu pas

Toți românii patrioți știu ce se sărbătorește pe 1 Decembrie: Ziua Națională a României! Și mai știu că acest eveniment se sărbătorește românește, așa că, de pe masa de 1 Decembrie, nu vor lipsi niciodată preparatele tradiționale mioritice.

Țara noastră se mândrește pretutindeni cu preparatele sale, preparate pe care turiștii străini le savurează cu poftă ori de câte ori ne vizitează. Iar de 1 Decembrie, nu se poate sărbători mai bine decât cu rețete de mâncare tradițională românească, alături de o cană de vin fiert cu mirodenii care completează perfect masa de Ziua Națională a României.

Dacă vrei ca această sărbătoare națională să te găsească pregătit să o întâmpini, îți vom oferi în articolul următor cele mai bune idei despre cum să te pregătești pentru masa de 1 Decembrie, înconjurat de familie și prieteni.

Prepară cea mai delicioasă mâncare tradițională românească

Gospodinele sunt cele mai ocupate atunci când se apropie Ziua Națională a României, căci bucatele gustoase nu trebuie să lipsească de pe masa de 1 Decembrie. Dacă îți lipsește inspirația culinară și dorești să îți încânți familia cu o masă tradițională românească, iată rețete potrivite pentru această zi de sărbătoare!

Rețetă tradițională românească cu varză murată și ciolan afumat

O mâncare tradițională care se potrivește perfect alături de o mămăligă aburindă și ardei iute este varza murată cu deliciosul ciolan afumat. Iată cum prepari această rețetă pentru masa de 1 Decembrie!

Ingrediente

Din lista de ingrediente mai jos vei obține circa 6 porții de varză cu afumătură; pe toate le vei găsi în gama de produse Profi, așa că iată ce trebuie să adaugi în coșul de cumpărături:

  • 1 varză murată;
  • 400 g de ciolan afumat;
  • 1 lingură de pastă de tomate;
  • 1-2 frunze de dafin;
  • cimbru, piper și boia iute;
  • 1 lingură de untură de porc;
  • 1 cană de supă de legume sau de apă;
  • 1 legătură de mărar.

Mod de preparare

Pentru început, varza murată se va lasă la desărat, timp de câteva ore, în apă rece. Pune apoi într-un tuci untura, iar când aceasta s-a încins poți adăuga ciolanul afumat, tăiat în bucăți potrivite. Lasă-l să se rumenească ușor, apoi adaugă în ceaun varza murată tocată mărunt și călește-le împreună.

Când zeama lăsată de varză a scăzut, adaugă jumătate din cana cu supă de legume, frunzele de dafin și restul condimentelor. Mai lasă-le să fiarbă câteva minute, apoi transferă varza cu ciolan într-o tavă și dă-o la cuptor. După 20 de minute, adaugă în tavă și pasta de tomate desfăcută în restul de supă și mai lasă varza cu ciolan să se gătească pentru încă 20-25 de minute. La final, toacă mărarul și presară-l pe deasupra.

varză murată și ciolan afumat

Rețetă tradițională românească de mici pe grătar

Micii sunt nelipsiţi de pe masa de 1 Decembrie a românilor. Dacă și tu iubești mâncărurile tradiționale și tânjești după mici în această zi de sărbătoare, iată cum îi gătești!

Ingrediente

  • În magazinul Profi, vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie pentru mici tradiționali delicioși; iată de ce ai nevoie pentru această rețetă:
  • 2 kg de carne tocată amestec (porc și vită) din gama Ferma din deal;
  • 800 g de slănină;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 350 ml de supă de oase;
  • 350 ml de apă minerală;
  • 2 lingurițe de cimbru uscat;
  • 3 lingurițe de boia dulce;
  • 3 lingurițe de bicarbonat;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare

Ai luat toate ingredientele de la supermarket? Dacă ai cumpărat deja carne tocată, nu mai este nevoie să o dai prin mașina de tocat, așa că rămâne doar să tai slănina în bucățele și să o toci mărunt. Curăță apoi usturoiul și pisează-l bine, până ce obții o pastă. Adaugă peste aceasta cimbrul, boiaua, bicarbonatul, două lingurițe de sare și amestecă bine. Transferă apoi peste carnea și slănina tocate și amestecă foarte bine toate ingredientele. Asezonează după gust cu piper și cu puțină sare, dacă mai este nevoie.

Începe apoi să adaugi treptat din supa de oase și apa minerală în carne, apoi acoperă vasul și lasă compoziția la rece până ziua următoare. Înainte de a da formă micilor, gustă carnea pentru a verifica dacă mai are nevoie de condimente. Desigur, în gama pentru grătar de la Profi, vei găsi mici de porc sau amestec (porc și vită) gata de pus pe jar, așa că poți opta și pentru această variantă.

Acum nu mai rămâne decât să-i pui pe tigaia grill sau pe grătarul cu lemne ori cărbuni încinși și să-i gătești până se pătrund bine. Vor fi perfecți pentru masa de 1 Decembrie, alături de muștar și pâine de casă!

mici

Rețetă tradițională românească de plăcintă cu dovleac

Masa de 1 Decembrie nu va fi niciodată completă fără rețete tradiționale românești de prăjituri. Și ce desert se poate potrivi mai bine unei mese tradiționale decât populara plăcintă cu dovleac? Această plăcintă se numără printre tradițiile de 1 Decembrie, așa că iată cum o poți prepara!

Ingrediente

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține o tavă apetisantă de plăcintă cu dovleac. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru această rețetă tradițională românească:

Pentru aluat

  • 1 kg de făină din gama Proxi;
  • 2 pahare de apă;
  • 2 linguri de drojdie uscată;
  • 4 linguri de ulei;
  • 1 linguriță de sare.

Pentru umplutură

Mod de preparare

Ai toate ingredientele înșirate pe blatul de bucătărie? Începe prin a spăla dovleacul și a-l da pe răzătoare. Prepară apoi aluatul de plăcintă din ingredientele menționate mai sus și frământă-l până ce capătă o textură omogenă. Formează apoi 3-4 bile din aluat și întinde-le cu un sucitor în foi subțiri, care se vor unge cu ulei.

Pune pe fiecare foaie câte o mână de dovleac ras amestecat cu zahăr. Rulează apoi fiecare foaie de plăcintă și lipește bine marginile, apoi așază-le pe rând într-o tavă de copt tapetată în prealabil cu ulei și puțină făină. Dă tava la cuptorul încins și lasă plăcinta la cuptor până se rumenește. Pudrează apoi cu zahăr pudră și servește-o cu poftă alături de familie la masa de 1 Decembrie!

plăcintă cu dovleac

Pregătește pălinca și vinul fiert cu mirodenii pentru masa de 1 Decembrie

De la o masă tradițională românească nu trebuie să lipsească nici pălinca tradițională și nici vinul fiert cu mirodenii care se vor potrivi de minune cu restul preparatelor tradiționale. O pălincă de casă preparată conform tradițiilor va asigura un start excelent al mesei de sărbătoare, în timp ce, în colecția de vinuri de la Profi, găseşti cele mai bune vinuri roșii, perfecte pentru a fi fierte alături de condimente alese.

Optează pentru un decor tradițional al mesei de 1 Decembrie

O ultimă etapă în pregătirea mesei de 1 Decembrie este și decorul, în asentimentul patriotismului național. Așadar, pentru ca tacâmul să fie unul complet, optează pentru o față de masă cu motive tradiționale, linguri din lemn și veselă din lut sau ceramică în care să servești cele mai apetisante preparate tradiționale românești. Cu siguranță, întreaga familie va fi impresionată de decorul tradițional ales pentru servirea mesei de 1 Decembrie!

bol cu mancare de fasole si panie de casa

Ține cont de sfaturile și recomandările noastre pentru pregătirea mesei de 1 Decembrie și veţi avea parte de un ospăț pe cinste, într-un mod specific românesc. Noul Profi este alături de tine și te ajută să umpli masa de sărbătoare cu mâncarea tradițională a României, punându-ți la dispoziție și aplicația Profi care-ți oferă zilnic prețuri mici la produsele tale preferate!

Mai multe idei practice pentru tine

Decorarea casei de Crăciun: idei pentru un cadru ca-n povești

22 decembrie 2022

Sezonul sărbătorilor de iarnă este cel mai minunat moment al anului, însă știi ce ar putea să-l facă și mai minunat? Ai ghicit, decorațiunile de Crăciun! Decorarea casei de Crăciun va crea o atmosferă unică în interiorul locuinței, căci nu există nimic mai festiv și mai primitor decât o casă decorată cu panglici, instalații luminoase […]

Citește mai mult

Cum să faci cumpărături în mod inteligent? Sfaturi și recomandări utile

16 februarie 2023

„Vizitele” la supermarket pentru a-ți face cumpărăturile, așa cum o știm cu toții, pot lua cele mai diverse forme. De pildă, există acel quick stop la magazin pentru că ai uitat să cumperi un aliment de bază care-ți lipsește în bucătărie. Există și mersul săptămânal la cumpărături, atunci când dorești să te asiguri că vei […]

Citește mai mult

Detergent rufe: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Curățenia este una dintre cele mai importante și absolut necesare activități în fiecare locuință. Cu cât mediul în care locuiești este unul mai curat și mai îngrijit, cu atât viața devine mai plăcută. Spălarea hainelor este parte integrantă a procesului de curățenie și, atunci când vine vorba despre curățarea și îngrijire articolelor textile, nu este […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru masa de Crăciun

06 decembrie 2022

Nu mai este niciun secret faptul că, în mod tradițional, sărbătorile la români sunt marcate de mese îmbelșugate și sunt un prilej ideal de reuniune a familiei și a prietenilor apropiați. Și pentru că este vorba despre evenimente importante din an, organizarea meselor de Sărbători nu este chiar ușoară, necesitând o pregătire temeinică. Indiferent de […]

Citește mai mult

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: criterii de selecție, tipuri și diferențe

22 decembrie 2022

„Care este cel mai sănătos ulei pentru gătit?” este întrebarea pe care probabil ți-ai pus-o de zeci de ori până acum. Cu o mulțime de varietăți și tipuri de uleiuri pentru gătit disponibile pe rafturile din supermarket, poate deveni copleșitor atunci când trebuie să îl alegi pe cel potrivit pentru mâncarea de zi cu zi. […]

Citește mai mult

Cumpărături sustenabile: 10 obiceiuri pe care le poți adopta ușor

02 martie 2023

Termenul de sustenabilitate nu îți este complet necunoscut, dat fiind că am abordat de-a lungul timpului pe blog subiectul cumpărăturilor sustenabile. Cu siguranță îți amintești că ți-am oferi o serie de recomandări utile despre cum poți avea un Crăciun sustenabil, dar și idei sustenabile privind mâncarea rămasă după Sărbători. Ei bine, în articolul de astăzi […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru petrecerea de Revelion

22 decembrie 2022

Anul acesta sărbătorești Revelionul acasă sau într-o cabană în vârf de munte? Organizezi chiar tu petrecerea de Anul Nou? Ei bine, spre deosebire de Revelionul petrecut la restaurant sau în club, petrecerea de Revelion acasă implică multă presiune și spirit de organizare, așa că te înțelegem perfect dacă simți că va fi o reală provocare, […]

Citește mai mult

Gogonelele în saramură: rețete și sfaturi pentru un gust autentic

29 august 2024

Noi, cei de la Via Profi, ne dorim întotdeauna să călătorim în inima bucătăriei tradiționale românești, în căutarea celor mai bine păstrate secrete ale rețetelor transmise din generație în generație. Astăzi ne dorim să ne îndreptăm atenția spre gogonelele în saramură, un preparat tradițional în bucătăria românească.  Aceste gogonele, care sunt de fapt roșii verzi […]

Citește mai mult