Rețete de pizza: Cum prepari aluatul și recomandări pentru un gust desăvârșit
Dacă te gândești la cele mai apreciate mâncăruri din lume, cu siguranță, lista ar fi incompletă fără faimoasa și populara pizza. Dacă vrei să le faci o surpriză culinară celor dragi, o pizza este întotdeauna o alegere inspirată. Dincolo de a fi un preparat gustos și apetisant, pregătirea ei este simplă și ai posibilitatea de a crea propriile arome și texturi.
Dacă și tu dorești să-ți încânți familia cu o cină în stil italian, te invităm să descoperi în articolul următor cum prepari aluatul pentru pizza, cum obții cel mai bun blat, dar și câteva rețete delicioase de pizza făcută în casă. Mai mult, îți vom oferi la finalul articolului și câteva recomandări pentru un gust deosebit al rețetelor de pizza. Deja ți-am făcut poftă? Atunci, hai să gătim împreună cea mai bună pizza de casă!
Cum prepari aluatul pentru pizza?
Primul pas în prepararea unei rețete de pizza este, desigur, prepararea aluatului, implicit a blatului. Cum se face blatul de pizza? Cu ingrediente pe care, cu siguranță, le ai deja în bucătărie. Dacă nu ai drojdie la îndemână, știi deja că o poți găsi în gama de produse Profi. Iată cum se prepară aluatul de pizza în mod clasic!
Ingrediente
Din cantitățile de ingrediente de mai jos, vei obține două blaturi de pizza cu diametrul de 35 cm. Desigur, dacă ai o familie numeroasă, va trebui să te îndrepți către cel mai apropiat magazin Profi și să adaugi cantități mai mari de ingrediente pe lista de cumpărături. Așadar, iată de ce ai nevoie pentru aluatul de pizza:
- 350 g de făină din gama Proxi;
- 7g de drojdie uscată;
- 240 ml de apă călduță;
- 2 lingurițe de ulei de măsline;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 1 lingură de sare.
Cum se face aluatul de pizza?
Ai toate ingredientele la îndemână? Începe prepararea aluatului prin pregătirea drojdiei: amestecă drojdia uscată cu apă călduță și zahăr, apoi lasă compoziția deoparte pentru 10 minute. Vei ști că drojdia este activă atunci când încep să apară bule la suprafața apei. Amestecă apoi făina cu sarea și cu uleiul de măsline într-un castron. Când aluatul este omogen, adaugă amestecul de drojdie și frământă bine aluatul de pizza.
Aluatul de pizza va fi gata în momentul în care devine elastic și ușor lipicios. Mută apoi aluatul într-un vas uns în prealabil cu ulei de măsline și lasă-l la dospit pentru aproximativ 2 ore, într-un loc cald. Pentru un blat de pizza excelent, poți lăsa aluatul la dospit peste noapte, în frigider.
Aluatul pentru pizza este dospit în momentul în care și-a dublat volumul. Împarte apoi aluatul în două părți egale, pe care le vei modela sub forma unor bile și pe care le vei întinde apoi cu sucitorul. Pudrează tava în care vei coace blatul de pizza cu puțin mălai, apoi adaugă blatul de pizza, având grijă ca marginile să fie puțin mai groase decât centrul.
Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă blatul în câteva locuri, în așa fel încât să nu se umfle foarte mult în timpul coacerii. Acum, este momentul să adaugi sosul de roșii și toppingurile tale preferate.
Tipuri de blat pentru rețete de pizza
Așa cum era de așteptat, pizza este un preparat extrem de „versatil“ și există numeroase rețete de blat pe care le poți încerca acasă, pe lângă cea menționată mai sus. Iată câteva tipuri de blat pentru rețete gustoase și apetisante de pizza:
- Blat de pizza cu diferite tipuri de făină
În cazul acestui tip de blat, poți folosi făină integrală. Dacă alegi un astfel de tip de făină, vei obține un blat consistent și sănătos, fiindcă făina integrală este bogată în fibre, vitamine și minerale. Etapele de preparare sunt aceleași ca și cele menționate pentru rețeta clasică de blat de pizza.
- Blat pufos de pizza
Dacă dorești o pizza cu blat pufos, trebuie să știi că secretul este timpul în care lași aluatul la dospit. Cu cât vei lăsa mai mult aluatul să dospească, cu atât vei obține un aluat de pizza mai pufos. Pentru un astfel de blat, indicat ar fi să pregătești aluatul cu cel puțin o zi înainte și să-l lași să dospească peste noapte. De asemenea, odată ce ai pus aluatul în tavă, îl mai poți lăsa să dospească încă 15-20 de minute, înainte de adăugarea toppingurilor.
- Blat napoletan de pizza
Pentru a obține un blat tradițional napoletan, cu margini umflate și pufoase, trebuie să lași aluatul pentru pizza să dospească timp de două ore, la cald, urmate de alte 12 ore în frigider. După ce a stat la frigider, scoate aluatul și lasă-l la temperatura camerei pentru încă două ore ca să se încălzească. Apoi, întinde aluatul napoletan cu mâna, din centru spre exterior, pentru a împinge aerul spre margini.
Rețete delicioase de pizza făcută în casă
Odată ce ai preparat blatul de pizza preferat, a venit momentul să adaugi și toppingurile. Așa că ți-am pregătit mai jos câteva dintre cele mai gustoase rețete de pizza făcută în casă, pentru o doză de inspirație în bucătărie. Să fie oare pizza Margherita sau savuroasa Quattro Formaggi? Sau preferi o pizza cu de toate? Hai, să vedem!
Rețetă de pizza Margherita
Margherita este, poate, una dintre cele mai simple rețete de pizza. Odată ce ai preparat blatul, nu mai ai decât să adaugi sos de roșii și garnitura. Nu va dura deloc mult să prepari un prânz care va fi o încântare pentru întreaga familie, așa că iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături pentru supermarket!
Ingrediente pentru sosul de pizza
- 500 g de roșii din conservă;
- 5 căței de usturoi;
- 50 ml de ulei;
- câteva frunze de busuioc;
- sare și piper.
Ingrediente pentru topping
- mozzarella;
- roșii cherry;
- câteva bucăți de șuncă (opțional);
- ciuperci (opțional);
- busuioc;
- ulei de măsline;
Cum se face pizza Margherita
Călește usturoiul mărunțit pentru 2-3 minute, în puțin ulei de măsline. Adaugă apoi roșiile din conservă, busuiocul, sarea și piperul. Fierbe sosul pentru 15 minute, până când se leagă. Unge apoi blatul de pizza cu sosul de roșii, adaugă mozzarella, roșiile, bucățile de șuncă, ciupercile tăiate jumătăți și frunzele de busuioc, apoi stropește totul cu ulei de măsline. Dă pizza la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, pentru 15-20 de minute și gata! Ai obținut o delicatesă în toată regula!
Rețetă de pizza Quattro Formaggi
Atunci când vine vorba despre pizza Quattro Formaggi, poți da frâu liber imaginației. De pildă, poți folosi sau nu sos de roșii sau poți opta pentru cele mai diverse sortimente de pizza. Blatul va fi întotdeauna unul clasic. Vestea bună e că noul Profi te așteaptă cu ingredientele tale preferate!
Ingrediente pentru sosul de pizza
- 500 g de roșii pasate;
- 3-4 căței de usturoi;
- 3 linguri de ulei de măsline;
- sare, piper și oregano;
Ingrediente pentru topping
- 250 g de mozzarella;
- 200 g de gorgonzola;
- 150 g de parmezan;
- 150 g de brânză cu mucegai;
- 15 ml de ulei de măsline.
Cum se face pizza Quattro Formaggi
Blatul clasic deja este gata dospit, numai bun de întins, nu-i așa? Ei bine, atunci trebuie să preparăm sosul. Pune uleiul de măsline peste roșiile din conservă, apoi adaugă usturoiul pisat, busuiocul și condimentele. Întinde aluatul și unge-l cu sosul de pizza, apoi adaugă din fiecare tip de brânză. Dă pizza la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 20 de minute, iar, la final, vei avea pe masă rezultatul. Una dintre cele mai gustoase pizza făcute în casă!
Rețetă de pizza cu de toate
Pizza cu de toate este așa-numita pizza cu „ce mai avem prin casă”, însă te salvează atunci când ești în pană de idei și nu mai știi ce să faci sau nu vrei să arunci diversele resturi de carne sau legume din frigider. Desigur, chiar și fără resturi, se întâmplă să ți se facă poftă de o pizza cu toate ingredientele, așa că iată cum gătești un preparat delicios pentru toată familia!
Ingrediente pentru topping
- 150 g de șuncă;
- 100 g de salam;
- 200 g de mozzarella;
- 100 g de cașcaval;
- roșii cherry, ceapă și ardei din gama Proaspete de la noi;
- măsline.
Cum se face pizza cu de toate
Deja ai preparat aluat de pizza după rețeta clasică? Ei bine, poți pregăti și un sos de roșii, asta dacă nu vei găsi o ofertă de nerefuzat la acest preparat în revista Profi. Întinde apoi aluatul, pune sosul de roșii, apoi adaugă bucățile de șuncă și de salam; presară cașcavalul ras și pe deasupra ardeiul tăiat, măslinele feliate și jumătăți de roșii cherry. La final, pune câteva bucăți de mozzarella și dă pizza la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 20 de minute. Acum, întreaga familie poate servi o delicioasă pizza cu de toate!
Recomandări pentru o pizza de casă cu gust desăvârșit
Rețetele de pizza de casă pot fi foarte ușor de preparat atâta vreme cât vei ține cont de câteva sfaturi simple de preparare. Iată câteva dintre recomandările noastre pentru o pizza absolut desăvârșită:
- Folosește mereu o cantitate exactă de făină pentru prepararea blatului și respectă cantitățile sugerate de ingrediente. Măsurarea cantităților de ingrediente este esențială pentru un blat reușit.
- Pentru rețetele de pizza este indicat să folosești făină specială pentru pizza, care este mult mai fină decât cea obișnuită pentru pâine de casă.
- Dacă dorești să obții un blat pufos, îți recomandăm să cerni făina printr-o sită înainte de prepararea aluatului de pizza.
- Folosește întotdeauna suc de roșii cât mai proaspăt și calitativ, căci acesta frăgezește aluatul și îl păstrează pufos în interior.
- Setează o temperatură de coacere cât mai mare pentru blatul de pizza, căci astfel aluatul va rămâne elastic și bine copt la exterior.
- Alege întotdeauna ingrediente de calitate pentru rețetele de pizza făcută în casă. De pildă, îți poți descărca aplicația Profi pentru a fi la curent cu cele mai tari promoții la ingrediente calitative.
Pizza este, fără doar și poate, unul dintre cele mai apreciate preparate din lume, iar gătirea ei acasă poate fi un proces minunat, mai ales dacă îi implici și pe cei mici. Rețetele de pizza prezentate mai sus îți oferă reperele de bază, însă, în privința toppingului, poți întotdeauna să devii creativ. Atenție, însă, la aluat: acolo, este important întotdeauna să respecți cantitățile indicate!