Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

Acum, în prag de Sărbători, aproape că am dezvoltat o pasiune pentru rețetele pe bază de carne de porc. Am gătit împreună ceafă de porc, am preparat rețete delicioase de scăriță de porc și în bucătărie deja se plănuiesc rețete de sarmale gustoase pentru Sărbători. Pe lângă toate aceste delicii din carne, unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria tradițională românească este friptura de porc, nelipsită de la mesele festive în familie sau de la orice grătar alături de prieteni.

Oricine ar trebui să știe să gătească o friptură de porc la cuptor, la tavă, la ceaun sau pe grătar. De aceea, în articolul de astăzi, vom trece în revistă toate tipurile de carne de porc și moduri de pregătire în așa fel încât să rezulte o friptură fragedă și aromată, dar și câteva idei pe care să le încerci. Dacă și tu speri să-ți încânți întreaga familie cu o friptură de purcel ca la carte, te invităm să descoperi în continuare secretele unui preparat perfect!


Cum alegi carnea de porc pentru o friptură perfectă?


Friptura de porc poate fi preparată atât din mușchi sau ceafă, cât și din cotlet sau orice parte a porcului o preferi. Fiecare tip de carne are propriile particularități și este important să le cunoști înainte de a te gândi cum le poți prepara. Iată principalele tipuri de carne de porc și caracteristicile sale de preparare:

– Mușchi de porc

Este cea mai slabă parte a porcului și se gătește rapid la cuptor sau pe grătar. Mușchiul de porc nu necesită neapărat marinare, însă are dezavantajul că, din lipsă de grăsime, friptura poate fi mai uscată, chiar dacă alegi să o gătești în sos.

– Ceafă de porc

Este de departe, cea mai populară opțiune pentru friptura de porc, mai ales datorită conținutului de grăsime. Din acest motiv, din ceafa de porc vei obține cea mai bună friptură, dar și cea mai suculentă. Aceasta se gătește la foc mediu pe grătar, la cuptor sau pe tigaie.

– Pieptul de porc

Asemenea cefei de porc, pieptul este gustos și suculent, având un conținut mare de grăsime. Friptura din piept de porc va ieși savuroasă dacă este preparată la cuptor, după ce pieptul a fost marinat câteva ore. Ți-am povestit deja cum se marinează carnea de porc, așa că te poți inspira din acest articol pentru rețeta de friptură de porc la cuptor.

– Cotletul de porc

Această parte a porcului, în special cea cu os, se gătește cel mai bine la grătar, pentru a obține o carne suculentă. Dacă nu dorești să-l marinezi, este suficient să ungi carnea cu puțin ulei înainte de a o pune pe grătar. Versiunea fără os este ceva mai fadă, însă friptura de porc va fi foarte bună dacă o gătești întreagă.

– Fleica de porc

Această carne este una dintre cele mai grase părți din porc și, de regulă, vine la pachet cu șoriciul. Fleica de porc poate fi gătită atât la grătar, cu șoriciul în jos, cât și la tigaie, datorită straturilor de grăsime cu carne. Poți prepara fleică de porc și la cuptor, va fi la fel de gustoasă!

– Pulpa de porc

Similară cu mușchiul, pulpa de porc poate conține puțină grăsime. Aceasta, însă, trebuie gătită cu grijă, ca să nu iasă uscată și greu de mestecat.

– Spată de porc

Acest tip de carne este cea care leagă picioarele din față de corp. De regulă, aceasta se folosește tăiată în cubulețe pentru tocănițe sau tocături. Însă poți găti și spata de porc la cuptor lent sau chiar și grătar, după ce a fost marinată câteva ore.

– Coaste de porc

Popularele coaste de porc pot fi gătite într-o mulțime de moduri, toate savuroase. Pentru a obține, însă, o friptură de porc fragedă, acestea trebuie ținute la marinat.

Vestea bună este că gama Ferma din deal a magazinului Profi te așteaptă cu cele mai diverse tipuri de carne de porc, de cea mai bună calitate, perfecte pentru rețetele de friptură. Mai mult, în gama pentru grătar de la Profi, vei găsi bucăți de carne de porc gata marinate, așa că le poți trece de acum pe lista de cumpărături pentru grătar.

Mușchi de porc


Cum se gătește ideal carnea de porc?


În funcție de câtă grăsime are sau de modul în care alegi să o prepari, fiecare tip de carne are timpi diferiți de gătire. Cu toate acestea, procedura de preparare a unei fripturi de porc perfecte este aceeași. Prin urmare, este important să respecți câțiva pași importanți pentru a obține cea mai bună friptură de porc:

  • Ține carnea de porc la marinat timp de câteva ore sau chiar și peste noapte;
  • Scoate carnea de porc din frigider cu 30-60 de minute înainte de gătire, pentru a ajunge la temperatura camerei. O friptură de porc perfectă nu înseamnă să o pui pe grătar sau în cuptor rece, direct de la frigider.
  • Gătește carnea de porc la foc mediu. Este important ca atunci când gătești friptură de porc la cuptor temperatura să oscileze între 150 și 170 de grade Celsius, iar atunci când prepari friptură de porc la grătar, să nu fie foc, ci doar jar.

Timpul de preparare depinde într-o mare măsură de tipul de carne ales, dar și de grosimea bucăților. În general, carnea de porc se gătește pentru 20-40 de minute, în funcție de rețetă. În timp ce mușchiul de porc, de pildă, este fraged și se gătește în maxim 8-10 minute pe grătar, coastele de porc au nevoie de mai multe ore, la foc mai mic.

Cotletul de porc


Idei de preparare pentru cea mai bună friptură de porc


Așa cum am promis la începutul articolului, îți vom oferi și câteva idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă. Iată cum poți prepara o friptură fragedă de porc într-un mod savuros!


Rețetă de friptură de porc la tavă, cu vin


Folosește pentru această rețetă 600-700 g de spată de porc întreagă din gama de produse de la Profi pentru o friptură la tavă suculentă și absolut gustoasă. De asemenea, în gama de vinuri Profi, vei găsi cel mai bun vin alb sec perfect pentru această rețetă.

Încinge cuptorul la 190 de grade Celsius, la foc mediu. Bate carnea de porc cu un ciocan pentru șnițele și asezoneaz-o cu rozmarin, oregano, sare și piper. Pune spata de porc într-o tavă încăpătoare, apoi adaugă două linguri de untură de porc, o foaie de dafin, 1 cană de vin alb și 4 căței de usturoi zdrobiți, necurățați.

Acoperă tava cu o folie din aluminiu și dă-o la cuptor. Lasă tava acoperită timp de 45 de minute, apoi dă folia la o parte, crește temperatura cuptorului la 210 grade C și mai lasă friptura la cuptor 10 minute, până când se rumenește. Vei obține astfel o carne de porc la cuptor fragedă și aromată.

Pulpa de porc


Rețetă de coaste de porc glazurate la cuptor


Noul Profi te așteaptă cu cele mai bune coaste de porc pentru o friptură apetisantă. Mai mult, în gama Proxi, vei găsi și toate condimentele de care ai nevoie pentru cel mai delicios sos barbeque, perfect pentru glazurarea fripturii de porc la cuptor.

Pentru început, pregătește mixul de condimente. Amestecă într-un vas 100 g de zahăr brun cu o linguriță de boia dulce, una de boia iute și câte o linguriță de piper negru măcinat, piper cayenne, coriandru măcinat, ienibahar și pudră de usturoi. Include în acest mix și 2-3 lingurițe de sare. Așază apoi bucata de coaste de porc pe o folie de aluminiu, unge-o cu ulei de măsline, presară mixul de condimente peste aceasta, apoi învelește totul cu folia de aluminiu și dă coastele la rece pentru 2-3 ore.

Când timpul a trecut, scoate coastele de la frigider și lasă carnea de porc să ajungă la temperatura camerei. Setează cuptorul la 160 de grade Celsius, toarnă câțiva stropi de ulei pe fiecare parte a coastelor și pune-le într-o tavă cu grătar, care se va introduce la cuptor. Lasă friptura de porc la cuptor timp de o oră.

Între timp, poți pregăti glazura pentru friptura de porc. Amestecă într-o cratiță pentru sos 150 g de ketchup dulce, 70 g de ketchup iute, o lingură de muștar, o lingură de sos de soia, o lingură de sos barbeque și 120 g de miere. Amestecă bine și gătește ingredientele la foc mic pentru 5 minute, după ce sosul a dat în clocot.

După o oră de gătire la cuptor, coastele de porc se vor scoate și se vor pensula cu jumătate din sosul pregătit, pe ambele părți. Introdu din nou friptura de porc la cuptor pentru încă 10 minute, la 200 de grade Celsius. Același procedeu se repetă încă o dată, iar la final va rezulta cea mai fragedă friptură de porc la cuptor, cu glazură lipicioasă și apetisantă.

Coaste de porc

Friptura de porc perfectă chiar există, atâta vreme cât vei ține cont de etapele de gătire, marinarea jucând un rol esențial în obținerea unui preparat fraged și aromat. Folosește trucurile din acest articol pentru o friptură de porc perfectă și urmărește-ne pe blog pentru o mulțime de astfel de sfaturi pentru preparate delicioase. Unul dintre cele mai bune sfaturi este să-ți descarci aplicația Profi, căci vei găsi cele mai bune promoții la ingredientele pentru friptură de porc!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Paste Rapide

07 februarie 2023

Dacă vrei să-ți surprinzi sufletul pereche, însă nu ai timp și nici prea multă îndemânare, ofertele PROFI îți vin în ajutor cu o nouă rețetă. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a pregăti pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj: punem apă la fiert alături de sare, iar atunci când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm […]

Citește mai mult

Burger de vită făcut în casă: rețete și sfaturi pentru preparare

02 martie 2023

Puține sunt preparatele care ne aduc mai multă bucurie în suflet decât burgerii și pastele. Și cum despre paste ți-am tot vorbit, căci am gătit împreună cele mai delicioase paste carbonara și paste cu ton, astăzi a venit rândul rețetelor de burgeri de casă să fie incluse în meniul pentru masa de prânz sau cină. […]

Citește mai mult

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Vinete umplute la cuptor: O opțiune sănătoasă și potrivită pentru întreaga familie

03 august 2023

Fie că ești în căutarea unei rețete noi pentru familia ta sau dorești să adaugi mai multe legume în dietă, acest articol te va ajuta să descoperi o opțiune delicioasă și sănătoasă. Vei afla despre beneficiile consumului de vinete umplute la cuptor și vei descoperi o selecție de ingrediente sănătoase pentru umplutura vinetelor. De asemenea, […]

Citește mai mult

Rețeta detaliată pentru șnițele din piept de pui pane

20 noiembrie 2023

Carnea de pui a reprezentat întotdeauna pentru noi un ingredient preferat în ceea ce privește meniurile delicioase pentru masa de prânz. Și pentru că iubim pieptul de pui la nebunie, dat fiind numărul redus de calorii al puiului, dar și modalităților simple de preparare, am tot gătit de-a lungul timpului pieptul de pui în fel și […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Cum să prepari o mâncare de linte cu legume, perfectă pentru zilele de post

18 noiembrie 2024

Dacă îți dorești o mâncare delicioasă și sănătoasă în zilele de post, o mâncare de linte cu legume poate fi alegerea ideală. Această rețetă nu doar că îți oferă o masă sățioasă și plină de nutrienți, dar este și ușor de preparat. În plus, lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, ceea ce o […]

Citește mai mult

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

28 noiembrie 2022

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor […]

Citește mai mult