Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas
Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, aniversări sau evenimente deosebite.
Și cum se apropie Sărbătorile de iarnă, ne-am propus să te încântăm și pe tine cu o rețetă de tort diplomat cu blat din pișcoturi, absolut delicioasă. Nu este deloc complicat de preparat acest tort diplomat cu pișcoturi, căci are la bază o cremă din lapte, ouă și zahăr, la care se adaugă gelatină și frișcă. Cât despre fructe, pentru rețeta de tort diplomat se folosesc portocale, kiwi și ananas din conservă, însă poți folosi oricare alte fructe îți sunt pe plac.
Așa-i că deja ți-am făcut poftă de tort diplomat cu fructe? Iată cum poți prepara și tu unul pentru mesele de sărbătoare spre deliciul celor dragi!
Ingrediente pentru tort diplomat cu fructe
În continuare, îți propunem lista de ingrediente pentru aproximativ 10-12 porții de tort diplomat, însă poți adapta cantitățile după bunul plac, în cazul în care la mesele festive există o mulțime de pofticioși care așteaptă și a doua felie. Magazinul Profi te așteaptă cu cele mai bune produse pentru un tort diplomat savuros, așa că pe lista pentru supermarket va trebui să adaugi următoarele ingrediente:
- 500 ml de lapte;
- 500 ml de frișcă lichidă;
- 400 g de pișcoturi;
- 200 g de zahăr din gama Proxi;
- 5 g de gelatină;
- 5 ouă;
- 3 portocale;
- 3 kiwi;
- 2 linguri de făină;
- 1 conservă de ananas;
- 1 esență de lămâie.
În gama de produse Profi, vei găsi toate aceste ingrediente pentru tortul diplomat, iar dacă-ți vei descărca și aplicația Profi, vei avea șansa să profiți de cele mai bune promoții la ingredientele.
Cum se prepară tortul diplomat cu fructe?
Deja ți-ai umplut blatul de bucătărie cu toate ingredientele pe care tocmai le-ai achiziționat din noul Profi? Dacă da, descoperă în continuare etapele de preparare ale celui mai gustos și mai apetisant tort diplomat cu blat din pișcoturi!
Pregătirea gelatinei pentru rețetă
Pentru început, vei pregăti gelatina, pe care trebuie să o hidratezi. Pentru asta, pune pudra de gelatină într-un bol și adaugă peste ea apă caldă. Amestecă bine ingredientele și în acest timp gelatina va crește și se va umfla. Las-o apoi deoparte și hai să te ocupi de cremă!
Prepararea cremei pentru tort diplomat
Pentru a prepara crema, alege o oală largă în care vei adăuga pe rând zahărul, gălbenușurile de la cele cinci ouă, făina și esența de lămâie. Amestecă apoi totul ușor cu un tel, cât să omogenizezi toate ingredientele. Adaugă apoi lapte, puțin câte puțin și continuă să amesteci până ce obții o compoziție omogenă, fără cocoloașe. Ia apoi oala și pune-o pe foc mic, amestecând continuu.
Crema pentru tort diplomat va fi gata când are o textură groasă. De regulă, este indicat să aștepți să dea o dată sau de două ori în clocot și să fie groasă. Oprește apoi focul și lasă crema să se răcească pentru aproximativ 10 minute, căci va trebui să fie destul de caldă, însă nu fierbinte. După cele 10 minute, mută crema pentru tort diplomat într-un bol larg și adaugă peste aceasta gelatina, deja gelifiată. Ulterior, cu ajutorul unui tel, încorporează gelatina în cremă, până ce obții un amestec perfect omogen.
Lasă apoi crema să ajungă la temperatura camerei și amestecă în ea din când în când, pentru a nu forma crustă la suprafață. Cât timp se răcește crema pentru tort diplomat, ocupă-te de fructe.
Pregătirea fructelor pentru tortul de fructe diplomat
Decojește portocalele și kiwi, apoi taie-le pe fiecare în parte în cubulețe, păstrând o portocală și un kiwi întregi, pentru decorarea tortului diplomat. Câte două fructe din fiecare tip sunt suficiente pentru compoziția tortului diplomat. În caz contrar, riști ca acestea să lase foarte multă zeamă, iar crema preparată anterior să se lase. Odată tăiate cubulețe, pune atât portocalele, cât și kiwi într-un bol și lasă-le deoparte.
Cum se prepară frișca pentru rețeta de diplomat clasic?
Pentru frișcă, va trebui să te folosești de ajutorul unui mixer. Pune în bolul mixerului toată cantitatea de frișcă lichidă, pornește mixerul și bate foarte bine frișca până când devine o spumă tare. Când s-a întărit, adaugă jumătate din crema pregătită anterior și continuă să mixezi până ce s-a încorporat. Oprește mixerul, apoi adaugă în bol și restul de cremă, după care mixează din nou, până ce se va încorpora și restul de cremă în frișcă.
Cum se montează tortul cu fructe și frișcă?
Pentru montarea tortului diplomat cu fructe vei avea nevoie de o formă de blat, ca să te asiguri că toate elementele vor fi dispuse estetic. Începe cu pișcoturile, pe care le vei înmuia în sucul de la conserva de ananas. Pune apoi fiecare pișcot în parte pe pereții formei de tort rotunde, de jur împrejurul acesteia. Continuă apoi cu pișcoturile de la baza formei, pe care le vei înmuia, de asemenea, în sirop de ananas. Pune-le apoi la baza tortului pentru a crea un soi de blat.
Adaugă apoi, puțin câte puțin, din crema preparată anterior și nivelează primul strat cu ajutorul unei spatule sau linguri. Peste primul strat de cremă, pune un strat de fructe (cubulețele de portocală și kiwi), alături de cubulețele de ananas din conservă, bine scurse de sirop. Deasupra fructelor, vine un nou strat de cremă, urmat de un nou strat de fructe. Continuă în acest fel până când se va umple tot tortul diplomat și ajungi cu straturile de cremă și fructe aproape de capătul superior al benzii de pișcoturi.
La final, decorează tortul pe deasupra cu jumătăți de felii de portocală și kiwi, din fructele rămase. Poți adăuga și câteva cireșe, pentru un aspect mai colorat și mai apetisant. Desigur, ornarea tortului diplomat cu fructe poate fi făcută după bunul plac și poți folosi în compoziția acestuia fructele tale preferate. Cu siguranță, va fi la fel de savuros și un tort diplomat cu fructe de pădure, de pildă!
Secretele celui mai bun tort diplomat
Acum, că am ajuns la finalul uneia dintre cele mai savuroase rețete de tort diplomat, mai avem să-ți dezvăluim și câteva secrete pentru un preparat excelent. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru prepararea tortului diplomat după rețeta clasică:
- Deși noi am preparat un tort cu pișcoturi însiropate, fiecare poate folosi orice blat preferă. De exemplu, poți prepara un blat în stil pandișpan pentru rețeta de tort diplomat, din 4 ouă, 4 linguri de făină și 4 linguri de zahăr, pe care să-l coci într-o formă cu pereți detașabili.
- Ține cont de faptul că fructe precum ananasul, kiwi, papaya sau mangoul conțin anumite enzime care pot distruge gelatina din cremă. Ideal ar fi să folosești aceste fructe din compot sau din conserve de fructe. În cazul în care folosești fructe din compot, fructele trebuie scurse bine de zeamă.
- Pentru un gust intens fructat al tortului diplomat, poți alege să pui gelatina la hidratat în zeama de compot, completate cu apă. De asemenea, ține cont de faptul că, în momentul în care gelatina se adaugă în crema pentru tort diplomat, aceasta trebuie să fie destul de caldă pentru a topi complet gelatina.
Ține cont de pașii de preparare și de recomandările din acest articol, iar în final vei obține un tort diplomat cu o cremă fină și generoasă, plin de fructe, cu pișcoturi însiropate delicioase. Cu siguranță, le va aminti celor dragi de torturile și prăjiturile diplomat de la cofetărie. Și dacă tot vin Sărbătorile de iarnă, te invităm să descoperi pe blogul Profi o mulțime de alte rețete delicioase de deserturi făcute în casă, fiindcă nu poate exista masă de Crăciun fără o plăcintă cu dovleac sau un pufos cozonac cu nucă!