Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă
Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este preparată doar din carne de porc sau cu adaos de organe și cârnați, cu sau fără bulion, cu sau fără ou și brânză, mai mult sau mai puțin picantă, dar musai servită cu o mămăliguță aburindă.
Noi am ales să te încântăm astăzi cu o tochitură moldovenească după rețeta tradițională, cunoscută în portul popular și cu denumirea de Pomana porcului. Odată cu tăierea porcului, gospodarii din zona Moldovei se întrec în prepararea celor mai gustoase tochituri de porc și ar fi păcat să nu aduci și tu aceste savori în bucătăria ta, mai ales acum, în pragul Sărbătorilor de iarnă. Ești gata să prepari cea mai bună tochitură din carne de porc? Descoperă în continuare ingredientele și pașii de preparare!
Ingrediente pentru tochitură de porc după rețeta moldovenească
Din lista de ingrediente pe care ți-o propunem în rândurile următoare, vei obține 3-4 porții de tochitură de porc moldovenească, însă poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul de persoane pentru care pregătești o masă tradițională românească. În plus, magazinul Profi te așteaptă cu cele mai bune produse pentru obținerea unei tochituri de porc savuroase. Dacă nu ai tăiat porcul de Ignat, nu înseamnă că nu poți pregăti o masă în stil tradițional, cu ocazia Sărbătorilor.
Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături de la supermarket pentru a te bucura alături de cei dragi de cea mai bună tochitură de porc așa cum se face în Moldova:
- 500 g de carne de porc amestec: pulpă, ceafă, fleică și piept de porc din gama Ferma din deal;
- 350 g de organe de porc: inimă, limbă, ficat, rinichi;
- 150 g de cârnați afumați proaspeți;
- 50 g de untură de porc (1 lingură cu vârf);
- 200 ml de vin roșu din colecția de vinuri de la Profi;
- 1 linguriță de cimbru uscat;
- sare și piper negru măcinat din gama Proxi;
- ½ căpățână de usturoi din gama Proaspete de la noi.
În plus:
- mălai pentru mămăligă;
- ouă pentru ochiuri;
- 150 g de brânză sfărâmată (telemea sau burduf).
Cum se face tochitura moldovenească de porc?
Deja ai cumpărat toate ingredientele din gama de produse de la Profi. Atunci, nu mai rămâne decât să-ți dezvăluim etapele de preparare ale tochiturii de porc moldovenești. Iată cum se prepară tochitura de porc după rețeta moldovenească!
Pregătirea cărnii pentru tochitură
Pentru această rețetă, noi am folosit pulpă de porc și câteva fâșii de piept de porc împănate cu grăsime. Cât despre organe, am folosit pentru tochitura de porc inimă, limbă și ficat de porc. Dacă ai la îndemână toate cărnurile și organele prezentate în lista de ingrediente, cu atât mai bine. Taie carnea de porc în bucățele măricele, căci acestea vor scădea mult la gătit. Ficatul se va tăia și el fâșii.
Despică apoi inima de porc și clătește-o de cheagurile de sânge, apoi tai-o în fâșii. Cât despre limbă, îți sugerăm să o opărești pentru 10 minute în apă clocotită, pentru a îndepărta membrana groasă de pe suprafața acesteia. Taie apoi și limba rondele.
Înăbușirea cărnurilor pentru tochitura moldovenească
Alege o tigaie adâncă cu fundul gros (în cazul în care nu poți prepara tochitura de porc la ceaun, în stil moldovenesc). Pune la topit untura și prăjește mai întâi cărnurile tari, respectiv inima și limba de porc. Sotează-le bine timp de 10 minute, apoi, scoate-le cu o spumieră și lasă-le deoparte într-un bol. Așază în untura rămasă bucățile de carne de porc și rumenește-le pe toate părțile, la foc iute. Când toate bucățile s-au rumenit frumos, adaugă limba și inima de porc și stinge tot amestecul cu vin roșu.
Cât timp se gătește tochitura moldovenească de porc?
Așteaptă până când vaporii de alcool s-au evaporat, în așa fel încât în tigaie să rămână doar aroma vinului. Condimentează tochitura cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Dat fiind că pulpa de porc are nevoie de circa 60-90 de minute de fierbere pentru a fi moale, redu flacăra de la aragaz, acoperă cratița parțial cu un capac și amestecă ocazional în tigaie pentru ca tochitura de porc să nu se lipească.
După 60 de minute, poți testa carnea de purcel cu furculița ca să vezi daca s-a gătit suficient. Pregătește între timp și cârnații afumați, tăiați rondele, alături de usturoiul curățat și zdrobit. În această etapă, adaugă în tigaie și cârnații, amestecă bine și verifică nivelul de lichid. Dacă este scăzut, poți completa cu 100 ml de apă. Lasă și cârnații să fiarbă pentru 10 minute.
Nu uita de ficat, fiindcă a venit și rândul lui. Pune feliile de ficat crud de porc și lasă-le să se gătească 5 minute la foc iute. Înainte de a stinge focul, adaugă și usturoiul zdrobit și mai lasă tochitura de porc pe foc pentru câteva minute. Deja, vei putea simți aromele grozave pe care le are această tochitură de porc moldovenească! La final, carnea de porc este dezintegrată, organele de porc sunt moi și gustoase, iar cârnații sunt fragezi și aromați.
Cum se servește tochitura de porc moldovenească?
În mod tradițional, combinația de tochitură cu mămăligă este cea mai apreciată. Prepară și tu o mămăligă faină și aurie din 250 g de mălai de porumb, 1 litru de apă și un praf de sare. Desigur, o poți lăsa și mai moale, pentru a completa ideal farfuriile cu tochitură de porc. Raportul tochitură de porc – mămăliguță este de 50/50, așa că îți sugerăm să așezi pe jumătate de farfurie tochitura de porc, iar pe cealaltă jumătate mămăliga. Pune și puțin din sosul de la tochitură, fiindcă are un gust excelent.
Prăjește și câte un ou ochi de persoană și așază-l peste mămăligă. Rade pe deasupra puțină brânză telemea și vei obține o minunăție de preparat. Poți scoate de la păstrare și câteva murături la borcan, care se vor potrivi de minune pe masa tradițională. Nu mai rămâne decât să vă înfruptați din aceste bunătăți în stil moldovenesc, în timp ce vinul roșu folosit la gătit poate însoți tochitura de porc și pe masă.
Sperăm că vei încerca și tu cât mai curând această tochitură de porc moldovenească alături de mămăliguță, ou și brânză telemea, pentru că este de-a dreptul gustoasă. Și dacă ai și aplicația Profi la îndemână, unde vei putea găsi întotdeauna ingredientele preferate la promoție, ai mai multe motive să-i surprinzi pe cei dragi cu o tochitură cu mămăliguță savuroasă cu iz tradițional!