Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa cum probabil te-ai aştepta.

Prăjitura mălai dulce este combinația ideală între checul clasic și prăjitura deșteaptă, în cazul în care aceste rețete îți sunt mai familiare. Prăjitura cu mălai te va cuceri prin simplitatea sa și se prepară extrem de ușor, din ingrediente simple. Noi am încercat mai multe variante de prăjitură mălai dulce, însă varianta de astăzi cu siguranță îți va încânta papilele gustative. Și ție, și celor dragi. Iată cum se face mălai dulce după rețeta tradițională de la bunica!


Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mai jos, vei găsi lista de ingrediente pentru o tavă de prăjitură cu mălai, însă acestea pot fi adaptate în cazul în care numărul invitaților de la masă este unul mare. Dacă ești în drum spre supermarketul preferat, iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături pentru o prăjitură mălai dulce perfectă:

  • trei ouă mari;
  • o cană de zahăr din gama Proxi;
  • o cană de ulei;
  • o cană de făină albă;
  • o cană de mălai;
  • un pliculeț de praf de copt;
  • două plicuri de zahăr vanilat sau miezul de la o păstaie de vanilie;
  • sare;
  • coaja de la o lămâie;
  • două căni de iaurt grecesc;

În gama de produse a magazinului Profi, vei găsi toate aceste ingrediente indispensabile unei prăjituri cu mălai reușite. Așadar, îți sugerăm să mergi de îndată spre cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărăturile necesare.

Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mod de preparare al prăjiturii mălai dulce


Acum că ai toate ingredientele pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă prăjitură cu mălai și iaurt!


Prepararea compoziției pentru mălai dulce


Pune ouăle într-un bol larg. Adaugă apoi peste acestea cana de zahăr și mixează bine amestecul până ce obții un amestec de consistență spumoasă. Când amestecul de ou și zahăr a devenit spumos, mixează în continuare, în timp ce adaugi treptat din cana de ulei, exact ca în cazul rețetei de chec.

Amestecă în continuare până ce încorporezi tot uleiul în compoziția pentru prăjitura de mălai. Când uleiul s-a integrat perfect în amestec, presară în compoziție, în timp ce mixezi, conținutul pliculețului de praf de copt, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și un praf de sare. Continuă să mixezi până când ingredientele s-au încorporat și ele în amestecul pentru mălai dulce.

Lasă apoi mixerul deoparte și adaugă în bol cele două căni de iaurt grecesc. Folosește-te apoi din nou de mixer pentru a obține un amestec omogen. Se vor adăuga apoi în bol, pe rând, cana de făină și cea de mălai, apoi tot cu ajutorul mixerului le poţi integra și pe acestea în compoziție. La final, amestecă totul cu o lingură din lemn sau o spatulă din silicon până ce te asiguri că a rezultat o compoziție omogenă, fără cocoloașe.


Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Pune compoziția obținută într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Nivelează compoziția din tavă cu o spatulă și dă tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 40-50 de minute. Prăjitura cu mălai este gata când a căpătat o culoare rumenă, aurie, la suprafață.

Lasă prăjitura să se răcească puțin, apoi porționeaz-o și pune-o pe platouri, presărând deasupra zahăr pudră sau pudră de nucă de cocos, în funcție de preferințe. Aromele unice ale acestei prăjituri și textura moale și fragedă o transformă în desertul ideal pentru momente dulci în familie.

Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Tips & tricks pentru o prăjitură cu mălai savuroasă


Acum, la final de rețetă, avem și câteva sfaturi pentru tine, pe baza modurilor variate în care poți găti prăjitura de mălai cu iaurt. Iată ce tips&tricks ți-am pregătit pentru prăjitura cu mălai după rețeta bunicii:

  • Iaurtul grecesc poate fi înlocuit cu lapte bătut sau cu iaurt degresat, însă cea mai gustoasă prăjitură mălai dulce o vei obține cu iaurt grecesc; acesta este cel mai cremos, fin și dulce iaurt pentru o astfel de prăjitură.
  • Dacă ai în bucătărie lămâi bio, poți folosi coaja acestora. În caz contrar, este mai indicat să nu folosești coajă de lămâie din comerț, indiferent de cât de bine speli aceste fructe;
  • Praful de copt poate fi înlocuit de o linguriță de bicarbonat de sodiu, stins cu lămâie;
  • Dacă îți dorești o rețetă de prăjitură cu mălai mai intens aromată, înlocuiește zahărul vanilat cu miez de păstaie de vanilie;
  • Într-o notă mai modernă, poți alege să servești prăjitura cu un topping de ciocolată, sos de zmeură sau poate chiar smântână dulce. De pildă, în unele zone din Transilvania, mălaiul dulce este servit alături de dulceață de casă și smântână proaspătă.

Dacă și pe tine te-a încântat rețeta de prăjitură cu mălai după rețeta bunicii, nu rămâne decât să ții cont de modul de preparare, dar și de sfaturile menționate mai sus. Cu siguranță, vei reuși să-i surprinzi pe cei dragi cu un desert delicios. Noul Profi este aici să te ajute să prepari cea mai bună prăjitură mălai dulce, așa că îți sugerăm să „pândești” cele mai bune promoții din revistele Profi la ingredientele pentru prăjitură cu mălai!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Plăcinta dobrogeană cu brânză și stafide: o rețetă tradițională delicioasă și ușor de preparat

23 septembrie 2024

E o vorbă veche care spune „La plăcinte, înainte!” și tocmai acest motto ne-a inspirat și pe noi să-ți propunem astăzi o delicioasă rețetă de plăcintă, cu originile în Dobrogea. Este vorba, desigur, despre plăcinta dobrogeană cu brânză, un deliciu tradițional apetisant și ușor de preparat. Plăcinta dobrogeană este una dintre acele rețete tradiționale românești […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Prăjitură cu piersici

12 iulie 2023

Atunci când îți e poftă de un dulce rapid, ofertele PROFI îți vin în ajutor De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara prajitura cu piersici? Se încinge cuptorul la 170 grade. Între timp, se bat albușurile cu zaharul până se formează bezea, apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu iaurt, praful de sare și zahărul […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de compot de gutui: gustul autentic al copilăriei

11 noiembrie 2024

Când vine toamna și gutuile își fac apariția în grădini, în supermarketuri și piețe, cu aroma lor inconfundabilă și culoarea aurie, parcă simți din nou acel gust inconfundabil al copilăriei. Compotul de gutui, preparat după rețeta clasică, este o adevărată bucurie pentru simțuri, aducând un strop de nostalgie în fiecare linguriță.  Dacă și tu dorești […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult