Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată cu varză dulce, pentru a găti o rețetă tradițională mult îndrăgită la români? Ai ghicit, este vorba despre rețeta de varză călită, care poate fi una dintre garniturile tale preferate pentru rețetele cu carne, dar și un preparat gustos de post, extrem de simplu de gătit.

Este adevărat, este una dintre cele mai simple rețete tradiționale și probabil acesta este și motivul pentru care am ezitat să ți-o prezentăm până acum, considerând că este prea ușoară și că nu este de interes. Însă nu trebuie să subestimăm niciodată rețetele simple, așa că te invităm să descoperi în articolul următor cea mai ușoară și gustoasă rețetă de varză dulce călită, așa cum este ea preparată în mod tradițional!

Ingrediente pentru varză dulce călită

Din ingredientele pe care ți le vom menționa în lista de mai jos vei obține nici mai mult, nici mai puțin de 6 porții de varză călită, în așa fel încât fiecare dintre membrii familiei să se poată delecta cu acest preparat tradițional gustos. Toate aceste ingrediente pot fi achiziționate din gama de produse de la Profi, așa că dacă plănuiai să te îndrepți și tu spre cel mai apropiat magazin Profi iată ce trebuie să-ți notezi pe lista de cumpărături:

  • 1 varză albă de dimensiune medie din gama Proaspete de la noi;
  • 1 ceapă de mărime medie, din aceeași gamă;
  • 40 ml de ulei din gama Proxi;
  • sare și piper negru măcinat;
  • 1 lingură cu vârf de pastă de tomate din gama Grădina bunicii;
  • 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, după gust (opțional).

Ingrediente pentru varză dulce călită

Cum se face varza călită după rețeta tradițională?

Suntem siguri că noul Profi a reușit să te „aprovizioneze” cu toate produsele de care aveai nevoie pentru a obține o mâncare de varză dulce gustoasă și aromată. Considerând că acum te-ai înarmat cu toate ingredientele necesare și ești gata să dai startul rețetei cu varză dulce, te invităm să parcurgi în continuare etapele de preparare ale unei verze călite ca la carte. Iată ce ai de făcut!

Pregătirea verzei pentru rețeta de varză călită dulce

Ai ales acea varză perfectă, nici prea mare, nici prea mică? Atunci începe prin a curăța foile exterioare și a o spăla bine pentru a îndepărta impuritățile. Taie apoi varza în două și scobește bine cotorul cu ajutorul unui cuțit, înainte de a o toca. Toacă apoi varza în fâșii subțiri cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Pune varza tocată într-un castron larg, mai ales că este extrem de voluminoasă. Presară 1 linguriță rasă de sare, apoi frământă bine varza cu sarea, pentru câteva minute.

Vei vedea că după aceste minute de frământat, volumul verzei va scădea considerabil. Pentru rețeta de varză dulce călită, sărarea în prealabil este foarte importantă, căci sarea are rolul de a extrage apa din varză, frăgezind fibrele. Lasă apoi deoparte varza sărată, în castron, pentru aproximativ 30 de minute.

Călirea verzei dulci

Cât timp varza tocată stă în castron și se frăgezește, curăță ceapa și toac-o peștișori subțiri. Alege apoi o cratiță suficient de încăpătoare pentru întreaga cantitate de varză. Încinge uleiul în cratiță, la foc mediu, apoi adaugă ceapa și presară un praf de sare. Călește ceapa pentru 5-6 minute, amestecând constant, pentru a se înmuia fără a se rumeni. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit ușor translucidă, se va adăuga în cratiță și varza, presată bine, în așa fel încât să elimine excesul de apă.

Chiar dacă la început cratița va fi plină cu vârf, vei vedea că în doar câteva minute de călire la foc mediu spre iute și amestecat continuu, varza va pierde mult din volum. Imediat ce varza scade, poți reduce focul la minimum și mai poți amesteca pentru 1-2 minute, cu o lingură din lemn.

Menține focul la mic și acoperă cratița cu un capac. După 5-6 minute verifică din nou varza călită și adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a preîntâmpina lipirea verzei de pereții cratiței. Călește varza sub capac pentru aproximativ 25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.

Finalizarea rețetei de varză dulce de post

Odată ce varza s-a frăgezit, mai poți adăuga puțină sare, în funcție de preferințe. Apoi, neapărat, varza călită va trebui asezonată cu piper, pentru un gust excepțional. Chiar la final, adaugă peste varză o lingură de pastă de tomate concentrată. După adăugarea pastei de roșii amestecă bine, mai gătește varza pentru un minut, după care poți adăuga și ierburile aromatice tocate fin.

Varza călită dulce se servește caldă, ca un fel principal gustos în zilele de post, alături de mămăliguță, dar și ca garnitura perfectă pentru o pulpă de rață sau o porție apetisantă de cârnați de casă preparați după rețeta tradițională.

Varză dulce de post

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

Credeai că finalizăm acest articol până nu-ți vom oferi și câteva sfaturi utile de preparare? Dacă nu ai mai gătit până acum varză dulce călită, avem pentru tine o serie de recomandări, pentru a obține gustul acela tradițional după care tânjești.

  • Ai întotdeauna grijă să călești ceapa corespunzător, căci aceasta trebuie să se înmoaie și nu să se rumenească.
  • Dacă nu ții neapărat să prepari varză dulce călită de post, poți înlocui uleiul cu untură de porc, pentru a obține un preparat nemaipomenit de gustos. O altă abordare delicioasă poate fi topirea a 100 de grame de slănină afumată, cât să-și lase grăsimea. Cubulețele rumenite se vor scoate, iar ceapa se va putea căli în grăsimea rămasă.
  • Este necesar să amesteci varza călită constant și să completezi cu apă fierbinte, pentru ca varza să nu se prindă de cratiță. Atenție, însă: varza călită nu trebuie să fiarbă în prea mult lichid, iar preparatul final trebuie să conțină doar varza fragedă, înăbușită sub capac.
  • Important pentru varza călită este piperul, căci gustul acesteia nu va fi niciodată complet fără mult piper. Dacă îți plac mâncărurile condimentate, nu-ți fie teamă să adaugi chiar o linguriță de piper negru măcinat, pentru o aromă desăvârșită.
  • Lingura de pastă de tomate concentrată poate fi înlocuită de 1 ceașcă de suc de roșii făcut în casă, însă concentratul de tomate oferă un gust mult mai intens de roșii, fără să conțină prea multă apă.
  • Opțional, după oprirea focului de la aragaz, poți da cratița la cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius, cât să se rumenească puțin varza pe deasupra.

Varză nouă călită

Este atât de simplu să prepari varză călită dulce, încât nu vedem niciun motiv pentru care nu ai găti și tu această rețetă tradițională simplă pentru cei din familie. Ai lista de ingrediente, etapele de gătire și sfaturile de preparare, așa că nu mai rămâne decât să iei ingredientele și să te apuci de gătit. Dacă presari și puțină dragoste, cei dragi vor fi fascinați de această masă copioasă!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Cum să faci pui Kung Pao acasă: un deliciu asiatic picant și rapid

23 septembrie 2024

Ești gata să-ți duci papilele gustative într-o călătorie culinară prin Asia? Bucătăria asiatică este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai autentice rețete, iar rețeta de noodles cu pui și legume este doar unul dintre aceste delicioase exemple de preparate asiatice. Nu despre noodles cu pui ne dorim să-ți vorbim în continuare, ci despre rețeta de […]

Citește mai mult

Vinete umplute la cuptor: O opțiune sănătoasă și potrivită pentru întreaga familie

03 august 2023

Fie că ești în căutarea unei rețete noi pentru familia ta sau dorești să adaugi mai multe legume în dietă, acest articol te va ajuta să descoperi o opțiune delicioasă și sănătoasă. Vei afla despre beneficiile consumului de vinete umplute la cuptor și vei descoperi o selecție de ingrediente sănătoase pentru umplutura vinetelor. De asemenea, […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

07 decembrie 2022

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care […]

Citește mai mult

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult

Paste cu sos roșu

06 ianuarie 2023

Când suntem pe fugă, însă vrem totuși o cină specială, pastele sunt întotdeauna răspunsul, iar dacă bugetul este unul limitat, ofertele PROFI ne vin în ajutor. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a toca fin ceapa și cei doi căței de usturoi. Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline și îl dăm […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de fasole cu ciolan scăzută: pas cu pas pentru un preparat savuros

11 noiembrie 2024

Ești în căutare de inspirație culinară și vrei să te bucuri de sezonul de toamnă cu mâncăruri nutritive și sățioase? Atunci îți propunem un deliciu al bucătăriei românești: fasolea cu ciolan scăzută. Aceasta este o rețetă autentică românească, plină de arome, care aduce acel gust nostalgic al preparatelor de casă.  Pregătită corect, aceasta devine o […]

Citește mai mult

Ciuperci umplute la cuptor: Un aperitiv elegant pentru o cină specială

16 noiembrie 2023

Găzduirea unei cine speciale poate fi o sarcină plină de provocări, însă cu rețetele potrivite succesul este garantat. Și când spunem rețete potrivite, gândul ne zboră la varietatea de aperitive sofisticate și savuroase, care pot aduce o notă excelentă meselor de sărbătoare și nu numai. Dacă tot a venit vorba de aperitive gustoase, astăzi ne-am propus să […]

Citește mai mult

Sosuri pentru friptură: 7 rețete aromate și gustoase

28 octombrie 2022

Îți place să gătești și friptura se află în topul preparatelor tale preferate? Atunci, sosurile pentru friptură trebuie să se regăsească și ele pe lista de rețete pentru o diversitate cât mai mare de gusturi și arome în bucătărie. Un sos pentru friptură pregătit ca la carte poate transforma chiar și cea mai banală friptură […]

Citește mai mult