Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete cu sfeclă roșie: beneficii și trucuri pentru gătit

Sfecla roșie este folosită în alimentație încă din cele mai vechi timpuri, însă e atunci erau consumate doar frunzele acestei legume. Abia în timpul Romei Antice sfecla a început să fie consumată pentru rădăcina sa. Mai mult, în secolul XIX, Napoleon a declarat sfecla roșie drept principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în mod oficial trestia de zahăr.

Această legumă prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătate, motiv pentru care este recomandat să fie introdusă în alimentație. Chiar dacă, dintre toate legumele, sfecla conține cea mai mare cantitate de zahăr, este perfect în regulă ca un adult fără probleme de sănătate să consume sfeclă de câteva ori pe săptămână. Și pentru că ne dorim să incluzi acest aliment benefic în dieta ta, îți vom propune în articolul de astăzi câteva dintre cele mai sănătoase rețete cu sfeclă roșie. Mai mult, îți vom oferi și câteva trucuri utile pentru a găti această legumă, alături de beneficiile sale pentru organism!

Ce beneficii are sfecla roșie pentru sănătate?

Pentru a înțelege mai bine numeroasele beneficii pe care sfecla roșie le are pentru sănătate, îți vom face cunoștință cu profilul nutrițional impresionant al acestei legume. Cu un conținut scăzut de calorii, sfecla roșie conține puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul uman are nevoie.

De pildă, doar 100 de grame de sfeclă roșie fiartă conține [1]:

  • 44 de calorii;
  • 1,7 g de proteine;
  • 0,2 g de grăsimi;
  • 10 g de carbohidrați;
  • 2 g de fibre;
  • 20% din doza zilnică recomandată de folați;
  • 14% din doza zilnică recomandată de mangan;
  • 8% din doza zilnică recomandată de cupru;
  • 7% din doza zilnică recomandată de potasiu;
  • 6% din doza zilnică recomandată de magneziu;
  • 4% din doza zilnică recomandată de vitamina C;
  • 4% din doza zilnică recomandată de vitamina B6;
  • 4% din doza zilnică recomandată de fier.

De asemenea, sfecla este deosebit de bogată în acid folic, o vitamină care joacă un rol cheie în sănătatea inimii. În plus, sfecla roșie aduce beneficii și în metabolismul nutrienților sau funcția creierului, datorită conținutului de mangan, în timp ce cuprul din compoziția sa este un mineral necesar pentru producerea de energie și sinteza anumitor neurotransmițători [1].

Dintre cele mai importante beneficii ale sfeclei roșii pentru sănătate menționăm [2]:

  • tensiune arterială scăzută, studiile demonstrând că sucul de sfeclă roșie poate reduce tensiunea arterială semnificativ;
  • îmbunătățirea performanțelor fizice, datorită conținutului de nitrați anorganici;
  • poate ajuta la combaterea inflamațiilor, căci sfecla roșie conține anumiți pigmenți ce posedă proprietăți antiinflamatorii [1];
  • îmbunătățirea digestiei, căci sfecla roșie este o sursă excelentă de fibre [1];
  • poate îmbunătăți sănătatea creierului, prin creșterea fluxului sanguin către creier [1];
  • are proprietăți anti-cancerigene, datorită unor compuși din compoziția sa precum betaina, acidul ferulic, rutina, kaempferolul și acidul cafeic [1].

Idei de rețete cu sfeclă roșie

Date fiind numeroasele beneficii pe care sfecla roșie le aduce organismului, fiind considerată adesea leguma perfectă pentru proprietățile sale nutritive, ne-am propus să-ți îmbogățim meniul cu câteva dintre cele mai bune rețete cu sfeclă roșie, pe care le poți prepara pentru o stare bună de sănătate. Iată câteva dintre cele mai delicioase moduri în care poți găti sfecla roșie!

1. Suc de sfeclă roșie cu afine și căpșuni

Ți-am vorbit deja despre beneficiile pe care sucul de sfeclă roșie le aduce organismului, iar acest suc proaspăt pe care ți l-am pregătit este un deliciu veritabil, bogat în antioxidanți. Acestea fiind spuse, îți sugerăm să mergi de îndată la cel mai apropiat magazin Profi și să alegi ingredientele pentru prepararea acestui suc:

  • 1 sfeclă roșie medie, coaptă din gama Proaspete de la noi;
  • 1 mână de căpșuni:
  • 1 mână de afine;
  • 2 mere;
  • cuburi de gheață.

Cum se prepară sucul de sfeclă roșie?

Tot ce ai de făcut este să cureți bine sfecla roșie și să speli restul legumelor, apoi să tai sfecla și merele în bucăți mici. Adaugă toate ingredientele menționate într-un blender, apoi servește sucul de sfeclă roșie într-un pahar înalt, alături de câteva cuburi de gheață.

suc sfecla rosie

2. Salată de sfeclă roșie cu mere și brânză feta

Ne plac rețetele de salate, iar salata de sfeclă roșie este ideală pentru un prânz ușor, cu atât mai mult în zilele călduroase de vară. În noul Profi vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături:

  • 2 sflecle medii, coapte;
  • 3 mere;
  • 80 g de brânză feta;
  • câteva frunze de rucola;
  • 2 linguri de alune de pădure mărunțite;
  • 2 linguri de ulei vegetal din gama Proxi;
  • 2 lingurițe de oțet de mere;
  • Sare și piper, după gust.

Cum se prepară salata de sfeclă roșie după rețeta simplă?

Spală frunzele de salată și pune-le într-un bol. Curăță apoi sfeclele, spală merele și taie-le pe toate în felii fine. Taie brânza feta în cuburi mici, apoi pune ingredientele în bol, peste salată și presară alunele mărunțite. Pentru sos, se vor amesteca uleiul, oțetul, sare și piperul. Toarnă sosul peste salată și servește-o de îndată! Nu pare cea mai simplă rețetă cu sfeclă roșie?

3. Supă cremă de sfeclă roșie cu năut

Un alt deliciu cu sfeclă roșie pe care ne dorim să-l încerci este supa cremă de sfeclă roșie cu năut crocant. Știi deja că ne plac rețetele de supă cremă și cum sfecla roșie are atâtea beneficii, ne dorim să prepari și tu această supă delicată. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente din gama de produse Profi:

  • 1 kg de sfeclă;
  • 1 conservă de năut;
  • 6 căței de usturoi;
  • 1 cm de rădăcină de ghimbir;
  • 1 ceapă;
  • 500 ml de supă de legume;
  • 100 ml de lapte de cocos;
  • 4 linguri de ulei de măsline;
  • sare, piper și boia, după gust.

Cum se prepară sfecla roșie în rețeta de supă cremă?

Pentru început, fierbe sfecla, apoi curăță-o de coajă și tai-o în bucăți. Cât timp fierbe sfecla, poți pregăti năutul: scurge năutul de zeamă, apoi răstoarnă-l într-o tavă. Adaugă trei căței de usturoi tăiați felii, sare, piper, boia și 2 linguri de ulei de măsline. Amestecă și dă năutul la cuptor, la 250 de grade Celsius, pentru 15 minute.

Separat, sotează în două linguri de ulei de măsline ceapa tocată mărunt, usturoiul mărunțit și ghimbirul dat pe răzătoare. Adaugă peste acestea cubulețele de sfeclă și laptele de cocos. Păstrează câteva linguri de lapte de cocos pentru decor. Adaugă apoi supa de legume fierbinte și dă totul în câteva clocote. Transferă compoziția rezultată într-un blender și mixează până când obții o cremă. Pune supa cremă de sfeclă roșie în boluri și adăugă deasupra câte 3 linguri de năut crocant. Garnisește apoi farfuriile cu lapte de cocos și coriandru, pentru un aspect frumos.

4. Sos de sfeclă roșie cu iaurt

Ce ai spune despre un sos de sfeclă roșie cu iaurt, pe care să-l poți servi pe felii de pâine prăjită, ca și aperitiv, alături de bețișoare de legume crude? Noi spunem că este o idee excelentă pentru o alimentație sănătoasă, așa că iată ce trebuie să cumperi din supermarketul Profi pentru un astfel de deliciu sănătos:

  • 1 sfeclă roșie medie, coaptă;
  • 1 iaurt grecesc;
  • 1 linguriță de chimen;
  • sare și piper, după gust.

Cum se prepară sfecla roșie sub formă de sos?

Curăță sfecla roșie de coajă, tai-o în bucăți și pune-o la fiert, la abur. După ce a fiert bine, adaugă-o într-un blender alături de restul ingredientelor și pasează-le. Pune sosul de sfeclă roșie într-un bol și servește-l apoi pe felii crocante de pâine de casă!

sos de sfecla rosie

Trucuri pentru gătirea sfeclei roșii

Sfecla roșie poate fi consumată într-o mulțime de moduri, toate la fel de sănătoase. Astfel, poți alege să servești această legumă atât în stare crudă, cât și coaptă, fiartă sau gătită la aburi. Chiar și frunzele de sfeclă pot fi consumate în stare crudă, în salate sau gătite în puțin unt, similar spanacului. Dacă nu știi cum se prepară sfecla roșie în funcție de rețetă, iată câteva trucuri pentru gătirea acestei legume atât de benefice pentru organism!

  • Pentru sfecla coaptă, poți alege să coci sfecla roșie la cuptor, învelită în folie de aluminiu.
  • Pentru sfecla fiartă, în coajă, aceasta se va lăsa să fiarbă între 45 de minute și o oră, apoi se va lăsa să se răcească înainte de a fi decojită.
  • Pentru saute de sfeclă roșie poți încălzi puțin ulei de măsline într-o tigaie și poți pune apoi sfecla roșie tăiată cubulețe. Amestecă des, cât să nu se ardă și după câteva minute adaugă o ceșcuță de apă și acoperă cu un capac.
  • Pentru sfecla coaptă la aburi te poți folosi de un vas special pentru gătit la aburi. Curăță sfecla, tai-o în cuburi și las-o la aburi pentru 15 minute.
persoana taie felii o sfecla

Sperăm că beneficiile sfeclei roșii te-au convins să prepari și tu cele mai sănătoase rețete cu sfeclă roșie, pentru a te putea bucura de toate efectele benefice pe care această legumă le aduce organismului tău. Descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru rețetele cu sfeclă roșie și integrează acest aliment în dieta ta alimentară!

Referințe:

  1. Coyle, Daisy. “9 Impressive Health Benefits of Beets.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets.
    Published 11 Nov. 2021. Accessed 24 Feb. 2023.
  2. Bjarnadottir, Adda. “Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot.
    Published 8 Mar. 2019. Accessed 24 Feb. 2023.

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Rețeta clasică de salată de icre cu ceapă pentru un aperitiv delicios

20 noiembrie 2023

Nu știm dacă printre cititori există iubitori ai preparatelor din pește, însă noi le îndrăgim și le gătim ori de câte ori avem ocazia. Mai mult decât atât, chiar ne-am răsfățat de curând cu o delicioasă saramură de pește, gătită ca în Dobrogea și avem de gând să pregătim pentru cină și pește la cuptor, aromat cu […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Muffins pizza

08 martie 2022

Astăzi am hotărât să fac aceste delicioase muffins pizza. Sunt excelente că aperitiv și se fac foarte rapid. Le puteți umple cu absolut orice în funcție de preferințele voastre. Preparare: Tăiem rosioarele, mozzarella, galbanino și pestsorii în bucățele mici iar verdeață o tocam mărunt. Amestecăm făînă cu drojdia (dacă e uscată; dacă e proaspătă o […]

Citește mai mult

Salată de vinete cu roșii coapte

08 martie 2022

Zilele trecute am făcut un grătar și am profitat să fac și o mică sălățica. Spun mică pentru că nu aveam decât o vanată în casă și 3 roșii dar a ieșit ceva de vis !! Sfatul meu este să coaceți vinetele ori pe tablă ori la jar dacă doriți o salată adevărată 🙂 Preparare:

Citește mai mult

Zacuscă de ghebe: rețeta esențială pe care orice gospodină ar trebui să o cunoască

11 noiembrie 2024

Vrei să știi ce rețetă nu trebuie să lipsească din arhiva culinară a niciunei gospodine? Răspunsul este – zacusca de ghebe! Știm că am mai preparat aici, de-a lungul timpului, rețete de zacuscă precum zacusca de vinete sau cea de pește, însă acum, în plină toamnă, zacusca de ghebe este una dintre acele delicii tradiționale pe care […]

Citește mai mult

Carpaccio de caracatița

08 martie 2022

Termenul carpaccio definește un tip de mâncare pe baza de carne crudă. A fost propus în Veneția în onoarea pictorului Vittore Carpaccio, cu ocazia unei expoziții dedicată lui, în 1963.În rețeta de față, caracatița se fierbe dar se servește tăiată în feliuțe foarte subțiri și este acompaniată de sosul menționat puțîn mai sus.Este un aperitiv […]

Citește mai mult

Mousse de ton

08 martie 2022

Un aperitiv delicios și foarte rapid Preparare: Scurgem bine tonul după care îl mixăm cu 100 gr unt la temperatura camerei, până înglobăm tot untul Adăugăm pe rând cele 4 linguri de maioneză și mixăm la viteză maximă până când mousse-ul capătă o consistență mătăsoasă Prăjim câteva feliuțe de pâine (eu am servit cu pâine […]

Citește mai mult

Chiftele de pește

08 martie 2022

Astăzi am profitat de faptul că aveam pește proaspăt așa că am făcut repede aceste chifteluțe foarte bune pe care le-am servit alături de cartofi natur cu un strop de unt și pătrunjel și o salată de rucola cu lămâie 🙂 Preparare:

Citește mai mult

Ruladă de carne cu glazură dulce picantă

08 martie 2022

Pentru cei care nu iubesc în mod deosebit drobul tradițional de Paște din carne de miel, această ruladă poate fi o opțiune delicioasă pentru invitații noștri. Preparare glazură: Amestecăm ketchup-ul cu muștarul, zahărul și 1 linguriță sos worcester. După 30 minute, când ruladă noastră începe deja să se rumeneasca ușor, deschidem ușa cuptorului, ungem rapid […]

Citește mai mult

Ștrudel cu ricotta și spanac

08 martie 2022

Aveam în frigider o cutie de ricotta și în congelator niște frunze de spanac congelate așa că mi-am zis să le combin. Și bine am făcut pentru că ștrudelul a fost devorat în mai puțin de o zi. Preparare:

Citește mai mult