Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin de noile opțiuni alimentare pe care le avem, de starea de spirit și de nevoile pe care le are organismul nostru. 

Chiar dacă trecerea la un nou anotimp poate părea dificilă, este una de scurtă durată, iar mama natură ne oferă întotdeauna o mână de ajutor în acest sens. Una plină de culoare, proaspătă și încărcată cu vitamine și nutrienți necesari organismului. Legumele și fructele din acest sezon reprezintă un aliat important în lupta cu astenia de primăvară, motiv pentru care am adunat în articolul următor câteva alimente care trebuie să fie incluse în alimentația de primăvară. Iată ce trebuie să consumi!

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă primăvara

Specialiștii în nutriție sunt de părere că, pentru a preveni astenia și stările de oboseală marcate de schimbările de anotimp, este important să includem în dieta zilnică alimente de sezon. Acestea vor contribui la creșterea sistemului imunitar, îmbunătățind considerabil starea fizică și psihică. Mai mult decât atât, alimentația în funcție de anotimp poate ajuta organismul să se adapteze mai bine temperaturilor fiecărei perioade. Iată câteva sfaturi care să te ajute să ai o alimentație de primăvară sănătoasă!

Consumă legume și verdețuri de primăvară

Legumele de primăvară, fie că ne referim la ridiche sau la salata verde, au rolul de a fortifica organismul, iar consumul acestora într-un meniu lipsit de grăsimi va reduce considerabil nivelul colesterolului și va ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Să fim sinceri, cu toții avem nevoie de perioadă de detoxifiere după alimentația din timpul iernii! Legumele și verdețurile de primăvară întăresc organismul și redau acestuia aportul de antioxidanți de care are nevoie. 

Bucură-te de fructele de sezon

Primăvara, fructele de pădure încep să capete un gust deosebit, motiv pentru care este important să profiți de acest aspect pentru a le introduce în alimentația de primăvară. Fructe de sezon delicioase pe care le poți include în meniul zilnic sunt și căpșunile sau cireșele, care încep să-și facă apariția la finalul primăverii. Asigură-te că aduci organismului tău doza zilnică de vitamine, minerale și antioxidanți consumând fructe de sezon! 

Elimină grăsimile din alimentație 

Dacă dorești să-ți recapeți energia pierdută în timpul sezonului rece, este important să ții cont și de alimentele pe care trebuie să le elimini din alimentație. Pentru o detoxifiere completă a organismului, recomandăm eliminarea grăsimilor din alimentație, ceea ce implică renunțarea la alimentele bogate în grăsimi, dar și la ulei sau preparate prăjite. Desigur, poți opta pentru cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Consumă minim doi litri de lichide pe zi 

Pentru o stare de sănătate optimă, organismul are nevoie de hidratare. Tocmai de aceea este important să consumi cel puțin doi litri de lichide pe zi, fie că vorbim despre apă, ceaiuri sau supe, evitând în același timp băuturile carbogazoase, lichidele îndulcite și alcoolul sau cafeaua în exces. 

Realizează un plan alimentar cu rețete sănătoase 

Alimentația de primăvară trebuie să aibă la bază un plan alimentar cu rețete sănătoase, în care trebuie să integrezi fructele și legumele de sezon. Mesele de primăvară trebuie să fie ușor de digerat, cu atât mai mult cu cât este posibil să fii mai activ acum când zilele sunt mai lungi. Asigură-te, așadar, că mănânci corect și în cantități adaptate greutății tale și evită excesele de orice fel!

Plan alimentar cu rețete sănătoase

Alimentația de primăvară: 10 alimente recomandate 

Așa cum am promis, îți vom menționa în rândurile următoare o serie de alimente pe care să le incluzi în alimentația de primăvară ori de câte ori ai ocazia. O alimentație bogată caloric, cu multe proteine, lipide și glucide poate deveni epuizantă pentru organism, motiv pentru care trebuie să existe un anumit echilibru între nutrienți, la care se adaugă vitaminele și mineralele. Iată ce poți include în alimentația de primăvară! 

1. Spanacul

Spanacul este o legumă bogată în antioxidanți precum betacaroten, vitamina C și acid folic. De asemenea, spanacul este bogat în calciu și acizi grași Omega-3, ceea ce-l face unul dintre cele mai bune alimente pentru meniul de primăvară. Îl vei găsi în supermarketul Profi dacă dorești să-l gătești în rețete sănătoase!

2. Ridichea 

Proprietățile antioxidante ale ridichei nu sunt singurele beneficii ale acestei leguminoase pe timp de primăvară. Gustul ridichei este mult mai intens în acest sezon, motiv pentru care îți sugerăm să le integrezi în cele mai diverse rețete de salate. Vei găsi ridichi în gama Proaspete de la noi

3. Salata verde 

Extrem de bogată în vitamina C și beta-caroten și cu un conținut bogat de fibre și antioxidanți, sala verde este un aliment care cu siguranță trebuie să se regăsească în meniul tău de sezon. Săracă în calorii și bogată în vitamine și minerale, această legumă aduce o mulțime de beneficii organismului. Și o vei găsi în gama de produse de la Profi

4. Ceapa verde

Primăvara este, în mod cert, sezonul cepei verzi. Gustul intens al acestei legume potențează aromele oricărui preparat, așa că nu ezita să o integrezi și tu în dieta alimentară din timpul primăverii, mai ales că este atât de bogată în vitamine și minerale!

5. Urzicile 

Banala urzică este o plantă care se găsește din abundență primăvara, fiind folosită de sute de ani ca plantă medicinală, datorită conținutului său bogat de vitamine și minerale. Urzicile sunt o sursă excelentă de proteine, fier, magneziu, siliciu și potasiu, conțin numeroși aminoacizi și ajută la întărirea sistemului imunitar. 

Urzici

6. Morcovii 

Bogați în beta-caroten, morcovii se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma în perioada primăverii și nu numai. Îi vei găsi în noul Profi, așa că nu uita să-i adaugi în coșul de cumpărături pentru rețete delicioase!

7. Sfecla roșie 

Nu mai este niciun secret faptul că sfecla roșie este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, fiind bogată în vitamine și minerale. Și vestea bună este că acest aliment complex poate fi integrat în cele mai sănătoase rețete. Iată câteva rețete sănătoase cu sfeclă roșie pe care să le incluzi în alimentația de primăvară! 

8. Căpșunile

O altă sursă alimentară bogată în substanțe nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți sunt și căpșunile, perfecte pentru a fi incluse în alimentația de primăvară. Remineralizante și tonice, aceste fructe ajută la o nutriție sănătoasă, fie că le servești ca atare, într-un smoothie delicios sau în rețete de mic dejun, alături de ovăz. 

9. Cireșele 

Ultima lună de primăvară marchează și apariția cireșelor, aceste fructe cu un conținut bogat de vitamine, minerale și oligoelemente care întăresc sistemul imunitar. Cireșele pot fi considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru detoxifierea organismului, ceea ce ne îndeamnă să-ți recomandăm să le introduci în alimentația de primăvară. 

10. Fructele de pădure 

Un program de alimentație sănătoasă în timpul primăverii implică și consumul fructelor de pădure, unele dintre cele mai versatile alimente. Acestea pot fi consumate în stare proaspătă, congelate sau liofilizate, atât ca idei de gustări sănătoase în smoothie-uri și cu iaurturi, cât și ca topping pentru rețete de desert.

Fructele de pădure

Primăvara este momentul ideal pentru a începe o cură de detoxifiere a organismului, așa că îți recomandăm să te bucuri de tot ce are natura de oferit în acest sezon și să incluzi în alimentația de primăvară toate fructele și legumele menționate în acest articol. Îți poți descărca și aplicația Profi, pentru a beneficia de cele mai bune oferte la fructe și legume de sezon, provenite din surse autentice! 

Mai multe idei practice pentru tine

Cum se face un platou de brânzeturi: sfaturi și produse recomandate

11 iulie 2024

Vrei să te bucuri de o experiență franțuzească inedită? Noi credem că nu există un preparat care să te transporte în inima Parisului mai mult decât un platou de brânzeturi realizat ca la carte. Un platou de brânzeturi bine pregătit este o piesă centrală elegantă și savuroasă pentru orice ocazie, fie că este vorba de […]

Citește mai mult

Prosecco versus șampanie: care sunt diferențele și cum să alegi pentru evenimentele festive?

28 august 2024

Atunci când sărbătoarea bate la ușă, alegerea băuturii potrivite poate face diferența între un eveniment de succes și unul mai puțin reușit. Dacă urmează să organizezi un eveniment festiv, fie că este vorba despre o nuntă, o aniversare sau o petrecere de Revelion, băuturile pe care le servești joacă un rol esențial în crearea atmosferei […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Ghidul condimentelor potrivite pentru diferite tipuri de carne

19 august 2024

Așa cum știm cu toții, condimentele sunt cheia oricărei bucătării savuroase. Chiar și basmul popular din folclorul românesc „Sarea în bucate” cules de Petre Ispirescu pune accentul pe modul în care chiar și cel mai simplu condiment precum sarea poate aduce gust preparatelor servite. Condimentele nu doar că adaugă savoare și aromă, dar pot transforma […]

Citește mai mult

Cum se prepară laptele cu fidea: sfaturi și secrete pentru a obține o compoziție cremoasă

08 aprilie 2024

Multe persoane adoră gustul nostalgic al deserturilor copilăriei. Și pentru că știm că există multe rețete pe care cu toții le îndrăgeam în vremea copilăriei, tare mult ne dorim să ne întoarcem în timp și să ne delectăm cu un desert aromat. Nu, nu este vorba despre lapte de pasăre sau despre rețeta de plăcintă cu mere […]

Citește mai mult

Cum să faci un gyros de pui după rețeta originală: sfaturi și recomandări utile

11 iulie 2024

Când te gândești la bucătăria grecească parcă deja-ți vine apă în gură? Te înțelegem perfect, pentru că și nouă ne place la fel de mult mâncarea grecească. Tocmai din acest motiv ne dorim să te încântăm astăzi cu o rețetă tradițională grecească – rețeta de gyros de pui.  Gyros-ul de pui este un preparat tradițional […]

Citește mai mult

Beneficiile vinului roșu: ce proprietăți deosebite are această băutură?

23 noiembrie 2022

Vinul roșu este mai mult decât băutura perfectă pentru o cină romantică. Această licoare are numeroase beneficii pentru sănătate și merită savurată în fiecare zi. Știm că, în general, specialiștii pun accentul pe efectele negative ale alcoolului pentru organism, însă în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii incredibile pentru sănătate. Dintre toate […]

Citește mai mult

Ziua Copilului: Top 5 idei de activități în familie

22 mai 2023

Sărbătorirea Zilei Copilului este un moment deosebit în care ne putem petrece timpul cu cei mici și să le oferim experiențe memorabile. Pentru a vă ajuta să planificați o zi specială în familie, îți vom prezenta în continuare un top 5 cu idei de activități care să te inspire.  Cum să organizăm o zi de […]

Citește mai mult