Pesto de leurdă: o rețetă simplă și nutritivă
Este imposibil să nu fi auzit până acum de rețeta clasică italienească de sos pesto, un preparat extrem de gustos și de practic, cu arome de busuioc proaspăt și parmezan. Ei bine, vedeta farfuriei de astăzi nu este sosul pesto după rețeta tradițională, ci o variantă reinterpretată a acestui preparat deosebit – sosul pesto de leurdă. Și nu am ales la întâmplare leurda, căci această plantă este una binefăcătoare, fiind bogată în vitamine și săruri minerale.
Așadar, leurda este un detoxifiant extraordinar pentru organism și fiecare dintre noi va avea doar beneficii dacă primăvara aceasta va încerca să integreze leurda în meniul zilnic sau măcar o va gusta chiar și o singură dată. Ești gata să descoperi cea mai simplă și gustoasă rețetă de pesto de leurdă? Nu înainte de a-ți oferi câteva informații despre leurdă, dar și despre sosul pesto!
Ce este leurda?
Trebuie să recunoaștem că am descoperit destul de târziu leurda, ca atare a fost o adevărată revelație când am gustat leurda pentru prima dată. Leurda este o plantă cunoscută și sub denumirea de „usturoiul ursului”. În rețetele cu leurdă se pot folosi atât frunzele și florile de leurdă, cât și rizomii. Frunzele de leurdă au o culoare intensă de verde și cel mai bine se consumă primăvara, înainte de a apariția florilor, pentru a beneficia de gustul și mirosul de usturoi al acestora. Păcat că sezonul leurdei durează atât de puțin, însă partea bună este că se poate conserva sau că poți pregăti sos pesto de leurdă pentru iarnă.
Câteva informații despre sosul pesto
În cazul în care te întrebi ce este pesto, trebuie să știi că la origine pesto este un sos din bucătăria italiană, preparat prin măcinarea ingredientelor într-un mojar. Cele mai populare variante de sos pesto sunt așa numitul pesto alla genovese, preparat cu busuioc și pesto rosso, preparat cu roșii.
- În mod tradițional, sosul pesto se zdrobește în mojar, pentru rețeta de astăzi noi vom folosi un blender vertical. Tu poți folosi pentru pesto de leurdă ce îți este mai ușor și ce ai la îndemână.
- Propunerea noastră de astăzi este pesto de leurdă de post, însă în rețeta clasică de pesto se folosește parmezan, pe care îl poți adăuga, dacă dorești, pe lista de ingrediente.
- Pentru rețeta de pesto se folosesc în mod tradițional semințe de pin, pe care am ales să le folosim și pentru pesto-ul de leurdă. În lipsa acestora, poți folosi și alte tipuri de semințe, precum cele de floarea soarelui. De regulă, semințele de pin se vor prăji ușor înainte de a fi adăugate în pesto, însă pentru rețeta de astăzi le vom folosi neprăjite, pentru ca aroma acestora să nu interfereze cu gustul usturoiat al leurdei.
Poți alege să experimentezi toate aceste variante menționate mai sus și să alegi varianta de sos de leurdă care ți se va părea cea mai delicioasă. Acum că ai la îndemână toate aceste informații utile, hai să gătim împreuna acest sos de inspirație italiană, usturoiat, verde și extrem de fresh!
Ingrediente pentru sos pesto de leurdă
Cu ingredientele prezentate în lista de mai jos vei obține cel mai simplu și mai gustos pesto de leurdă, în nici mai mult, nici mai puțin de 10 minute. Și vestea bună este că vei găsi toate aceste ingrediente în gama de produse de la Profi. Iată de ce vei avea nevoie din supermarket pentru rețeta de pesto din leurdă de post:
- 200 g de leurdă din gama Proaspete de la noi;
- 100 g de semințe de pin;
- 6 linguri de ulei de măsline din gama Proxi;
- sare și piper, după gust;
- 1 lingură de zeamă de lămâie.
Opțional
- 2 linguri de fulgi de drojdie, pentru varianta de pesto de post;
- 3 linguri de parmezan, pentru varianta clasică de pesto de leurdă.
Cum se prepară pesto de leurdă după rețeta simplă de post?
Ai cumpărat deja toate ingredientele din magazinul Profi? Acum putem da startul rețetei de pesto de leurdă! Pentru început, spală bine în apă curată frunzele de leurdă și apoi pune-le deoparte, la scurs. Adaugă apoi în vasul blenderului vertical semințele de pin, alături de câteva frunze de leurdă și mixează-le împreună până se emulsionează. Adaugă apoi și restul frunzelor de leurdă, alături de uleiul de măsline.
Dacă nu prepari pesto de leurdă de post, acesta este momentul în care poți adăuga și parmezanul în blender. Pentru varianta de post, acum poți adăuga alături de celelalte ingrediente fulgii de drojdie. Aceștia sunt extrem de nutritivi și vor oferi o consistență plăcută sosului pesto. Potrivește apoi cu sare, piper și zeamă de lămâie și pesto-ul de leurdă este gata!
Pesto de leurdă poate fi păstrat chiar și pentru o săptămână la frigider, într-un borcan, însă va trebui să sigilezi amestecul cu o peliculă de ulei deasupra. O altă variantă de păstrare a acestui sos delicios este la congelator, porționat într-o tăviță de cuburi de gheață, ceea ce-ți va permite să scoți exact cantitatea pe care o dorești. Suntem siguri că abia aștepți să savurezi o porție de paste cu pesto de leurdă!
Dacă deja ți-am stârnit curiozitatea și nu te-ai răsfățat niciodată până acum cu pesto de leurdă, nu ezita să prepari și tu acest deliciu culinar inspirat de bucătăria italiană. Sosul pesto de leurdă este o rețetă simplă și nutritivă, cu nenumărate posibilități de preparare și folosire. Descarcă-ți și aplicația Profi dacă dorești să beneficiezi de oferte excelente la ingredientele pentru pesto de leurdă sau alte rețete similare!