Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată promițător, motiv pentru care ne-am decis să încercăm și noi această rețetă pentru masa de Paște și să-ți descriem și ție cum să o prepari. 

Am optat pentru varianta de pască bună cu smântână și aluat de cozonac, însă poți alege și rețeta cu smântână fără aluat, în funcție de preferințe. Noi iubim aluatul de pască bună cu smântână, întrucât este unul simplu de cozonaci, pufos și aromat. Și va fi perfect atunci când vrei să coci și câțiva cozonaci pentru masa de Paște, punând deoparte aluat și pentru pasca specială cu smântână. Descoperă în articolul următor cum poți prepara și tu o pască de acest tip (cu smântână și blat de pandișpan), dar și recomandări pentru un gust desăvârșit! 

Ingrediente 

În lista de mai jos, ai toate ingredientele necesare pentru o tavă de pască rotundă, cu diametrul de 24 centimetri, suficientă pentru aproximativ 12 porții. Le găsești în gama de produse de la Profi, așa că iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 250 g de făină din gama Proxi
  • 2 gălbenușuri de ou; 
  • 10 g de drojdie proaspătă; 
  • 90 ml de lapte; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 50 g de zahăr; 
  • 65 g de unt topit; 
  • esență de vanilie sau de rom (opțional); 
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns pasca. 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 250 g de smântână; 
  • 100 g de zahăr; 
  • 50 g de făină; 
  • 3 gălbenușuri și 2 albușuri de ou; 
  • 1 praf de sare; 
  • după gust: vanilie, stafide, coajă de portocale confiată, etc. 
Pască cu smântână - igrediente

Cum se face pasca bună cu smântână și aluat de cozonac? 

Dacă deja ai mers în cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărături și ai la îndemână toate ingredientele, găsești în rândurile următoare etapele de preparare ale acestui desert îndrăgit la masa de Paște. Iată cum obții o pască pufoasă cu smântână! 

Prepararea aluatului pentru pască

Așa cum precizam anterior, aluatul este cel de cozonac pe care îl pregătim cu toate ocaziile. Pentru a-l obține, trebuie să frecăm bine drojdia cu zahărul într-un castron, până ce se lichefiază, apoi îl diluăm cu laptele călduț și lăsăm deoparte. Într-un castron separat, frecăm bine gălbenușurile de ou cu sarea, apoi adaugăm peste acestea laptele cu drojdia activată. Frământăm bine apoi aluatul cu făina, laptele cu gălbenușuri, 50 g de unt topit și aromele dorite. 

Așezăm apoi aluatul pentru pască într-un castron uns cu ulei, acoperim castronul cu o folie alimentară și lăsăm să crească într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, până când își dublează volumul. Odată ce a crescut, împărțim aluatul în două bucăți egale: dintr-una, întindem o foaie cu dimensiunea tăvii de copt, groasă de 1 cm, pe care o așezăm în tava unsă în prelabil cu unt. Din aluatul rămas, oprim o parte mică, din care modelăm un șnur răsucit în două pe care îl așezăm de jur împrejur în forma de copt. 

Unge bine aluatul din formă cu restul de unt topit. Din aluatul rămas, modelăm două suluri lungi pe care le îndoim pe jumătate și apoi răsucim de două ori. Răsucim capetele rămase ale acestor șnururi din aluat între ele pentru a forma crucea specifică pascăi și o așezăm peste umplutură. 

Prepararea compoziției pentru pască

Pentru umplutura de pască punem într-un castron larg gălbenușurile de ou și le vom freca bine cu zahărul. Adăugăm apoi peste acestea smântâna și aromele, apoi omogenizăm compoziția. Separat, batem albușurile de ou spumă cu un praf de sare, apoi adaugăm peste gălbenușuri, împreună cu făina. Omogenizăm umplutura bine cu ajutorul unei spatule, după care o turnăm în formă, peste aluat. 

Adaugăm apoi peste umplutură și crucea, pe mijlocul formei pentru pască, și ungem aluatul cu un gălbenuș de ou bătut cu puțină apă rece. 

Cum se coace pasca? 

Ultima etapă este coacerea pascăi. Încingem cuptorul la 180 de grade Celsius și dăm pasca la cuptorul preîncălzit pentru 45 de minute, până când aluatul este copt, iar umplutura are o consistență de cremă bine închegată. Lăsăm pasca să se răcească în formă, apoi putem să o așezăm pe un platou și servită la masa de Paște. Simplu și delicios, nu-i așa? 

Coacere pasca

Recomandări pentru o pască delicioasă cu smântână 

Am promis la începutul articolului că îți vom oferi și o serie de recomandări pentru prepararea rețetei de pască delicioasă cu smântână și ne vom ține de această promisiune! Prin urmare, ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi pentru a obține cea mai bună pască pentru masa de sărbătoare. Iată ce-ți sugerăm noi, cei de la Profi:

  • dacă îți dorești să obții un aluat pufos și fraged ca de pandișpan, este indicat să folosești întotdeauna ingredientele la temperatura camerei; de asemenea, este important să lași drojdia să se activeze până când încep să apară bule la suprafața amestecului; 
  • frământă bine aluatul pentru pască fie manual, fie cu ajutorul unui mixer dotat cu un cârlig special, după care acoperă-l și dă-i timp să crească într-un loc călduț și ferit de curenți de aer; 
  • formează întotdeauna sulurile din aluat și dispune-le delicat, în așa fel încât pasca delicioasă cu smântână să respecte forma tradițională a acestui preparat specific sărbătorilor de Paște; 
  • pentru gusturi pronunțate ale compoziției, îți sugerăm să folosești întotdeauna arome precum vanilia și coaja de lămâie, dar să și adaugi stafide crude; acestea nu doar că vor oferi o savoare aparte desertului, însă vor absorbi și lichidele din pască; 
  • în mod normal, timpul recomandat de coacere pentru pasca gustoasă cu smântână este de 30 de minute, însă dacă observi că marginile și suprafața dau semne de rumenire, însă umplutura este încă lichidă, acoperă tava cu o hârtie de copt umezită și mai las-o încă 15-20 de minute în cuptor. 
Pască delicioasă cu smântână


Te-am convins să prepari cea mai gustoasă pască? Probabil că da, fiindcă nu este atât de greu pe cât credeai! Și mai avem un secret: descarcă-ți aplicația Profi și descoperă cele mai bune oferte la produsele de care ai nevoie pentru rețetele tale preferate de Paște. Poate chiar și un cozonac bun cu nucă, de ce nu?

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

23 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Dulceață de smochine: rețeta care păstrează savoarea naturală a fructelor

11 noiembrie 2024

Dacă îți place să pregătești conserve pentru iarnă și vrei să aduci o notă de dulceață naturală în cămara ta, dulceața de smochine este una dintre cele mai aromate opțiuni. Smochinele, fructe delicate și parfumate, sunt perfecte pentru a fi transformate într-o dulceață fină, care își păstrează toate calitățile naturale.  Astăzi îți vom arăta cum […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult