Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar dacă nu ai încercat niciodată acest desert, nici nu știi ce pierzi! Și pentru că nu ne dorim să mai treacă nici măcar o zi fără să guști și tu acest desert apetisant și savuros, ne-am propus să te învățăm să prepari și tu lapte de pasăre după rețeta bunicii. 

Vei descoperi care sunt ingredientele esențiale pentru rețetă, cum se face laptele de pasăre, precum și sfaturi pentru a obține un desert delicios și cremos. Mai mult, îți vom dezvălui și originea acestui preparat îndrăgit peste tot în lume. Iată cum poți prepara și tu cel mai bun lapte de pasăre alături de Profi

Introducere în lumea desertului „lapte de pasăre”

Originea și istoria desertului „Lapte de pasăre” se pierd în negura timpului, iar oamenii își amintesc cu nostalgie de gustul dulce și cremos al acestui desert. Acesta a fost un desert preferat în copilărie pentru multe generații și a devenit un simbol al bucuriei și al momentelor fericite din trecut.

Cunoscut precum île flottante în franceză, schneenockerl mit kanarimilch în germană, madártej în maghiară sau floating island în engleză, desertul „lapte de pasăre” este un preparat clasic, vechi, ce a făcut înconjurul lumii. Potrivit surselor, acest desert spumos cu ou are rădăcini vechi de secole. Prima rețetă a fost înregistrată de părintele bucătăriei clasice franceze, François-Pierre de la Varenne. Cartea sa de bucate din 1651, Les Cuisinier François conține o rețetă de oeufs à la neige sau „ouă în zăpadă”. Spre deosebire de rețetele moderne, această versiune nu avea cremă. 

Mai târziu, gălbenușul de ou s-a transformat în cremă, dând naștere desertului franțuzesc considerat acum un clasic. Denumirea „lapte de pasăre” provine din faptul că acest desert are la bază laptele, în timp ce textura cremoasă amintește de puful păsărilor. 

În cultura populară românească, „laptele de pasăre” are o semnificație specială, fiind adesea asociat cu tradițiile culinare și evenimentele festive. Acest desert sub formă de norișori pufoși de bezea coaptă, puși în derivă într-o delicioasă creme anglaise și stropiți pe deasupra cu caramel ars, a fost pregătit de multe generații de gospodine , iar rețeta din bucătăria românească, rețeta fiind transmisă din generație în generație.

Ingrediente esențiale pentru rețeta de lapte de pasăre

Ingredientele esențiale pentru lapte de pasăre sunt laptele, zahărul, ouăle și esența de vanilie. Laptele este baza acestui desert, așa că trebuie să te asiguri ca laptele să fie proaspăt și de calitate, cu un conținut ridicat de grăsimi. Îl vei găsi în magazinele Profi, alături de zahăr, atât de necesar pentru a adăuga dulceață și a echilibra gustul desertului. Tot în gama de produse de la Profi vei găsi și ouă de calitate, folosite pentru a crea o textură cremoasă și consistentă, dar și vanilia, care adaugă un gust intens și delicios acestui desert al copilăriei.

Există și ingrediente opționale sau alternative care pot fi adăugate în rețeta de lapte de pasăre pentru a oferi o notă personalizată și a ajusta gustul desertului în funcție de preferințele individuale. Acestea includ coaja de lămâie, scorțișoară sau nucșoară.

Înainte de a începe prepararea desertului, este important să selectăm și să pregătim ingredientele corect. Laptele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei pentru a preveni separarea și pentru a obține o textură cremoasă. În plus, trebuie măsurate cantitățile corecte de zahăr și esență de vanilie și să pregătim ingredientele în vederea gătitului.

Iată care sunt cantitățile de ingrediente de care vei avea nevoie pentru 3 porții de lapte de pasăre și pe care le poți achiziționa profitând de ofertele Profi

Pentru crema de vanilie

  • 500 ml de lapte; 
  • 4 gălbenușuri; 
  • 100 g de zahăr tos sau 150 g în cazul în care nu se pune zahăr în bulgării de spumă; 
  • 1/4 lingură rasă de amidon sau de făină de orez; 
  • un praf de sare; 
  • 1/4 păstaie de vanilie (miezul și teaca) sau 2-3 plicuri de zahăr vanilat. 

Pentru bulgării de spumă

  • 4 albușuri; 
  • un praf de sare; 
  • 25 g de zahăr tos (opțional); 
  • puțin miez de păstaie de vanilie sau 1/2 plic de zahăr vanilat. 

Pentru decor

  • puțină ciocolată rasă; 
  • sos de caramel din 60 g de zahăr tos, 25 g de unt și 25 ml de lapte.

Ingrediente esențiale pentru rețeta de lapte de pasăre

Cum se prepară laptele de pasăre după rețeta tradițională

Pentru a prepara laptele de pasăre, trebuie să începi prin a te asigura că ai toate ingredientele necesare. Așa că dacă deja ți-ai făcut cumpărăturile din noul Profi, te vom purta acum prin toate etapele de preparare ale acestui desert delicios. Iată cum se face laptele de pasăre ca la bunica! 

Pregătirea ingredientelor

Pentru început, separă ouăle și pune albușurile și gălbenușurile în boluri separate. Cântărește apoi zahărul, laptele și pregătește păstaia de vanilie. Aceasta se va tăia pe lung, se va răzui miezul cu un cuțit, iar apoi păstaia se va tăia bucățele mici și se va adăuga în lapte. 

Prepararea bulgărilor de spumă 

Se pune laptele la fiert împreună cu vanilia. Se bat bine albușurile cu un praf de sare și cu zahărul tos până se obține o spumă tare. Se adaugă apoi și un vârf de cuțit de miez de vanilie sau zahăr vanilat. Cu o lingură mare se iau bulgări de albuș și se așează ușor în laptele fierbinte. Se lasă să se coaguleze și apoi se întorc ușor cu o paletă, pentru a se opări și pe partea opusă. La final, se scot și se lasă la scurs într-o tavă. 

Cum se prepară crema de vanilie pentru lapte de pasăre 

Freacă bine gălbenușurile cu zahărul tos și, dacă dorești să îngroși crema, poți adăuga amidonul sau făina de orez. Din laptele în care au fiert albușurile se adaugă câte un polonic în crema de gălbenușuri, mixând continuu. După ce ai amestecat bine ingredientele, mută-le înapoi în oală și pune-le la fiert la foc mic. Amestecă continuu timp de câteva minute, până când crema e gata să dea în clocot. Ai grijă însă, să nu fierbi crema foarte mult, căci vei risca să se coaguleze ouăle! Se oprește focul și se strecoară sosul de vanilie cât este cald, printr-o sită fină, după care se lasă la răcorit. 

Prepararea sosului de caramel 

Pentru toppingul de caramel se vor pune la topit și caramelizat cele 60 g de zahăr tos. Când caramelul are deja o culoare plăcută, se adaugă untul și se amestecă bine. În final se subțiază cu lapte. Va rezulta un sos caramel aromat și extrem de gustos! 

Montarea desertului lapte de pasăre 

Laptele de pasăre se montează în farfurii largi. Se toarnă mai întâi sosul de vanilie, iar deasupra sunt așezați cu grijă bulgării de spumă. Poți alege să răzuiești pe deasupra puțină ciocolată amăruie. Cel mai bun lapte de pasăre este cel care este ținut câteva ore la rece, așa că îți recomandăm să-l lași la frigider pentru ceva vreme și apoi să-l servești cu sos de caramel pe deasupra. 

Montarea desertului lapte de pasăre

Sfaturi și trucuri pentru a obține un lapte de pasăre delicios și cremos

Așa cum menționam anterior, utilizarea ingredientelor de calitate este esențială pentru a obține cel mai bun lapte de pasăre. În acest sens, poți alege să-ți descarci aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingrediente de calitate pentru rețeta de lapte de pasăre. Este recomandat să folosești lapte proaspăt și de calitate, preferabil integral, și ouă proaspete, pentru a obține o consistență cremoasă și un gust delicios.

De asemenea, este important să controlezi temperatura și timpul de fierbere, pentru a evita astfel coagularea ouălor și pentru a obține textura dorită a cremei de vanilie. Un alt sfat util este să folosești zahărul și aromele potrivite pentru gustul tău. Adăugarea cantității potrivite de zahăr, în funcție de preferințele personale și a aromei de vanilie sau esențelor naturale poate îmbunătăți gustul și aroma desertului, făcându-l și mai delicios.

Pentru a obține o textură cremoasă și un gust perfect, este important să răcești laptele de pasăre la temperatura camerei și apoi să-l lași la frigider pentru cel puțin 1-2 ore înainte de a fi servit. Acest lucru va permite ingredientelor să se combine bine și să se obțină o textură uniformă.

Variații și adaptări ale rețetei de lapte de pasăre

Dacă te gândești cum să personalizezi desertul în funcție de preferințe, trebuie să știi că există o mulțime de variațiuni ale acestei rețete de lapte de pasăre. Iată câteva dintre acestea!

  • Încorporează diverse arome

În primul rând, poți încorpora diferite arome și esențe, cum ar fi vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie sau portocală, esență de migdale sau chiar cacao pentru un gust de ciocolată. Aceste arome pot adăuga un plus de savoare și textură desertului.

  • Adaugă fructe proaspete 

Rețeta poate fi îmbogățită și cu fructe proaspete, uscate sau confiate, cum ar fi afinele, căpșunile, stafidele sau caisele uscate, pentru a aduce un plus de aromă și textură. De asemenea, nucile, alunele, migdalele sau fisticul pot oferi un contrast crocant pentru desertul cremos.

  • Ține cont de restricțiile alimentare 

Pentru cei cu preferințe alimentare speciale sau restricții dietetice, laptele de pasăre poate fi adaptat prin înlocuirea laptelui de vacă cu lapte vegetal, precum cel de migdale, soia sau ovăz. Îndulcitorii tradiționali, precum zahărul, pot fi înlocuiți cu miere, sirop de arțar sau stevia, fără a afecta textura și gustul desertului.

  • Porționează diferit laptele de pasăre

În funcție de evenimentul la care urmează să servești laptele de pasăre, poți opta pentru prezentări diferite, cum ar fi porționarea în pahare sau cupe transparente, decorarea cu frunze de mentă, fructe proaspete sau feliuțe de lămâie. Poți folosi și făină de roșcove sau pudră de cacao pentru a crea modele pe suprafața desertului.

Așa-i că deja te-am convins să prepari și tu lapte de pasăre, acest desert delicios care ne aduce amintiri dulci din copilărie? Suntem siguri că urmând pașii esențiali mai sus menționați vei reuși să te reîntâlnești cu gustul copilăriei într-un mod autentic și savuros. Nu ezita să experimentezi și cu variațiunile acestei rețete și să exploreze și celelalte rețete de desert disponibile pe blogul Profi! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

30 iunie 2023

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

23 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul […]

Citește mai mult

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult