Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă

Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. În trecut am prezentat pe blog rețeta de zacuscă de vinete pentru iarnă, un adevărat deliciu culinar. Însă astăzi nu ne dorim să punem nimic la păstrare pentru sezonul rece, ci doar vrem să ne încântăm papilele gustative cu porții delicioase de vinete pane. 

Dacă nu ai mai încercat până acum rețeta de vinete pane, trebuie să știi că nu este nimic complicat în a prepara „șnițele” din vinete, iar rezultatul este unul cu adevărat apetisant. Ce înseamnă vinete pane? Ei bine, acestea sunt rondele de vinete prăjite în crustă de pesmet, care sunt servite, de regulă, cu un delicios sos de smântână cu usturoi și mentă. Dacă îți dorești să încerci și tu acest preparat gustos, te invităm să descoperi în continuare cum prepari vinete pane după rețeta simplă, alături de o serie de sfaturi și trucuri utile de preparare! 

Ingrediente pentru rețeta de vinete pane cu sos de smântână 

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm, toate achiziționate din magazinul Profi, vei obține circa 4 porții savuroase de vinete pane. Iată care sunt ingredientele pentru rețeta de vinete pane: 

Pentru sosul de smântână cu usturoi 

  • 4-6 linguri de smântână cu min. 20% grăsime; 
  • 2 căței de usturoi; 
  • 3-4 frunze de mentă; 
  • sare, după gust. 

În plus 

  • brânză rasă pentru servire (cașcaval, telemea, mozzarella, etc.). 
Vinete

Cum prepari vinete pane după rețeta simplă

Acum că deja ai achiziționat din noul Profi toate ingredientele de care aveai nevoie pentru rețeta de vinete pane, acum urmează să dăm startul rețetei cu vinete. Iată care sunt etapele de preparare ale acestui dish gustos! 

Pregătirea vinetelor 

Pentru început, se vor spăla bine vinetele și se vor șterge cu un șervet de hârtie. Se vor tăia apoi legumele în felii groase de aproximativ 1 cm, după care se vor alinia pe un tocător și se vor săra ușor pe ambele părți. Strânge apoi rondelele de vinete și pune-le la scurs într-o strecurătoare, unde le vei lăsa pentru circa 30 de minute. Ulterior scoate feliile de vinete, stoarce-le ușor între palme și mai lasă-le puțin la scurs. 

După ce vinetele s-au scurs, va trebui să pregătești 3 farfurii largi: una pentru făină, una pentru ouăle bătute cu un praf de sare și una pentru pesmet. Rondelele scurse de vinete se vor da mai întâi prin făină, apoi prin ou și la final prin pesmet. Așează-le apoi pe toate pe o farfurie curată și pregătește-te să le prăjești. 

Prăjirea vinetelor pane 

Încinge uleiul de floarea soarelui într-o tigaie largă. Testează temperatura uleiului aruncând în tigaie câteva grăunțe de pesmet. Dacă acestea sfârâie, poți începe prăjirea rondelelor de vinete. Ai grijă ca focul să fie mediu spre mic și să întorci vinetele de 2 ori, pentru a se găti la mijloc și a se rumeni frumos la exterior. 

Imediat ce scoți rondelele de vinete pane din tigaie, pune-le la scurs pe un platou tapetat cu hârtie absorbantă, pentru a îndepărta excesul de ulei. 

Vinete pane pajite

Mod de servire pentru vinete pane 

Delicioasele vinete pane se vor servi alături de un sos cremos din smântână, usturoi și mentă. Adaugă într-un bol câteva linguri de smântână, cu un praf de sare și usturoi zdrobit. Adaugă apoi și frunzele de mentă și amestecă bine ingredientele. Rade apoi puțină brânză peste rondelele de vinete pane așezate estetic pe un platou și gata, vinetele pane sunt perfecte pentru a fi servite alături de sosul de smântână!

Sfaturi și trucuri utile pentru vinete pane cu o crustă crocantă și rumenă 

Acum, la final de rețetă, ți-am pregătit o serie de sfaturi și trucuri utile, pe care va trebui să le cunoști dacă vrei să obții vinete pane perfecte, cu o crustă crocantă și rumenă. Iată recomandările noastre! 

  • Lasă rondelele de vinete la scurs, după ce le-ai sărat. Acesta este un pas important deoarece sare scoate amăreala din vinete. 
  • Pune accentul pe tehnica de învelire a rondelelor de vinete în făină, ou și pesmet. Pentru a obține o crustă rumenă, trebuie să te asiguri că fiecare felie este acoperită în mod corespunzător. Acest proces va ajuta la obținerea unei cruste mai consistente și mai crocante. 
  • Alege uleiul potrivit pentru prăjirea vinetelor pane. Deși mulți preferă uleiul de măsline pentru prăjirea vinetelor, acesta poate să nu fie cea mai bună opțiune datorită punctului său de ardere scăzut. Un punct de ardere scăzut poate duce la un gust amar și la o crustă mai moale. În schimb, poți utiliza ulei de rapiță sau de floarea soarelui, care au un punct de ardere mai ridicat și sunt mai potrivite pentru prăjirea vinetelor pane.
  • Este important să pui în tigaie un strat generos de ulei, în așa fel încât feliile de vânătă să plutească în ulei să le prăjești, fără ca acestea să atingă fundul tigăii. 
  • Testează temperatura uleiului înainte de a prăji rondelele de vinete pane și asigură-te că acesta este încins, însă nu exagerat de fierbinte. Dacă uleiul este prea fierbinte, vinetele se vor arde la exterior, dar vor rămâne crude la interior. Dacă uleiul nu este suficient de fierbinte, vinetele se vor înmuia în loc să devină crocante. Asigură-te că uleiul este încălzit la temperatura potrivită (aproximativ 180-190 grade Celsius) înainte de a adăuga vinetele. Un termometru de bucătărie poate fi util pentru a verifica temperatura uleiului.
  • Nu aglomera tigaia atunci când prăjești vinetele, așa că este indicat să le prăjești în mai multe tranșe. 
  • Ține cont ca focul să fie mediu spre mic și să întorci vinetele de două ori, pentru a se găti corespunzător la mijloc și pentru a se rumeni frumos la exterior. 
  • Nu uita să scoți vinetele pane din tigaie pe șervețele absorbante, pentru a elimina excesul de ulei. 

Vinete pane cu o crustă crocantă și rumenă

Pentru a obține vinete pane perfecte, cu o crustă crocantă și rumenă, este esențial să alegi ingredientele de calitate superioară, să pregătești vinetele în mod corespunzător și să apelezi la tehnici de prăjire eficiente. Odată ce stăpânești tehnicile de gătire și ții cont de sfaturile prezentate în acest articol, este imposibil să nu obții cele mai bune vinete pane din câte există. Și-ți poți descărca și aplicația Profi, dacă vrei să beneficiezi la promoții pentru cele mai delicioase rețete cu vinete! 

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Cum să prepari o mâncare de linte cu legume, perfectă pentru zilele de post

18 noiembrie 2024

Dacă îți dorești o mâncare delicioasă și sănătoasă în zilele de post, o mâncare de linte cu legume poate fi alegerea ideală. Această rețetă nu doar că îți oferă o masă sățioasă și plină de nutrienți, dar este și ușor de preparat. În plus, lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, ceea ce o […]

Citește mai mult

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

28 martie 2023

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Paste carbonara: top 3 rețete simple și gustoase

18 ianuarie 2023

Nu știm cum se face că, deși iubim la nebunie bucătăria italiană, nu am reușit să te surprindem până acum decât cu câteva rețete de pizza, atât de iubite de italieni, dar și de către noi, românii. Așa că ne dorim să ne revanșăm astăzi cu unele dintre cele mai populare și mai îndrăgite rețete […]

Citește mai mult

Rețete de sarmale: 3 rețete tradiționale românești

22 noiembrie 2022

Sarmalele sunt, poate, cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești și sunt puțini aceia care ar refuza o porție de sarmale gustoase, cu smântână și o mămăliguță alături. Deși rețetele de sarmale sunt considerate tradiționale în țara noastră, aceste preparate își au rădăcinile în Imperiul Otoman, mai cu seamă că termenul de „sarma” provine din turcescul […]

Citește mai mult

Paste cu sos roșu

06 ianuarie 2023

Când suntem pe fugă, însă vrem totuși o cină specială, pastele sunt întotdeauna răspunsul, iar dacă bugetul este unul limitat, ofertele PROFI ne vin în ajutor. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a toca fin ceapa și cei doi căței de usturoi. Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline și îl dăm […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult

Chiftele marinate în sos de roșii: rețeta clasică pas cu pas

11 iulie 2024

Într-un top al celor mai gustoase preparate pe care le-am savurat în copilărie, chiftelele ocupă cu siguranță un loc special în sufletul oricărui gurmand. Și aici nu vorbim despre chifteluțele de dovlecei pe care le-am preparat nu demult, ci despre chiftelele marinate după rețeta clasică.  Chiftelele marinate în sos de roșii sunt un preparat clasic din bucătăria […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult