Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea rețetelor de plăcintă de mere sau plăcintă cu dovleac, tortul de mere era pregătit cu multă atenție și răbdare de către bunica, fiind un adevărat simbol al căldurii familiale și al momentelor petrecute împreună în jurul mesei. 

Rețeta de tort de mere pe care urmează să ți-o propunem în rândurile următoare, nu este altceva decât o rețetă de prăjitură răsturnată cu mere caramelizate, ce au fost lăsate întregi și care este montată într-o formă mai înaltă, urmând a fi îmbrăcată, după răcire, cu un strat de frișcă. Ești gata să prepari cel mai gustos tort de mere după rețeta tradițională? Descoperă în continuare ingredientele și modul de preparare pentru acest desert minunat, cu gustul copilăriei! 

Ingrediente pentru tort cu mere după rețeta tradițională cu frișcă 

Pregătirea unui tort de mere tradițional nu implică folosirea unor ingrediente complicate și nici o experiență vastă în bucătărie. În magazinele Profi vei găsi absolut toate ingredientele de care ai nevoie pentru acest desert al copilăriei, așa că ți-am pregătit în continuare lista de ingrediente de care vei avea nevoie pentru un tort de mere caramelizate cu diametrul de circa 24 cm. 

Ingrediente pentru caramel cu unt (zahăr ars)

  • 100 g de zahăr din gama Proxi
  • 30 g de unt. 

Ingrediente pentru merele coapte 

  • 6-7 mere frumoase, de preferat mere Ionatan (nu sunt la fel de dulci precum merele Golden) din gama Proaspete de la noi
  • 70 g de stafide; 
  • 50 ml de rom autentic; 
  • 200 ml de suc proaspăt de portocale; 
  • 100 g de nucă tocată; 
  • 50 g de unt. 

Ingrediente pentru blatul de pandișpan 

  • 5-6 ouă din gama O&O
  • 120 g de zahăr; 
  • un praf de sare; 
  • 1 plic de zahăr vanilat;
  • 120-125 g de făină albă. 

Ingrediente pentru decor 

  • 600 ml de smântână pentru frișcă, bine răcită; 
  • 30 g de zahăr pudră; 
  • 1 plic de zahăr vanilat. 
Ingrediente pentru tort cu mere

Cum prepari tort de mere după rețeta tradițională cu frișcă 

Știm că lista de ingrediente pentru rețeta de tort de mere pare interminabilă, însă noul Profi este locul ideal în care vei găsi toate aceste ingrediente, doar pentru a le înșira ulterior pe toate pe blatul de bucătărie. Dacă deja ai achiziționat toate ingredientele menționate în lista de mai sus, te invităm să trecem împreună prin etapele de preparare ale acestui savuros desert! 

Prepararea caramelului pentru tortul de mere 

Ia o cratiță largă cu toarte metalice. Adaugă în aceasta 100 g de zahăr, pe care-l vei pune la caramelizat, la foc mediu. Înainte ca zahărul să devină închis la culoare, trage cratița deoparte, adaugă untul și amestecă bine. Lasă apoi cratița cu sosul de caramel deoparte și hai să pregătim merele!

Pregătirea merelor coapte pentru tort 

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Spală apoi bine merele și scobește-le de cotor cu o ustensilă specială. Separat, pune stafidele la înmuiat în suc proaspăt de portocale, în care ai adăugat și puțin rom, alături de coaja rasă de la jumătate de portocală. Îndeasă apoi merele în cratița cu zahărul ars și umple-le bine cu stafidele umflate, apoi toarnă peste acestea zeama aromată rămasă în bol. 

Merele se vor coace la cuptor, așa că dă cratița la cuptor și coace merele pentru circa 30 de minute la 200 de grade Celsius. Pune apoi câte o feliuță de unt în fiecare măr copt și presară pe deasupra acestora nuca tocată mare. 

Prepararea blatului de pandișpan pentru tortul cu mere caramelizate 

Poți începe prepararea blatului de tort chiar înainte de a scoate merele de la cuptor. Separă albușurile ouălor de gălbenușuri, apoi bate albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adaugă apoi zahărul și vanilia, și continuă baterea până când obții o spumă tare și netedă, ca la bezea. Adaugă apoi în acest mix gălbenușurile și mai mixează pentru 20-30 de secunde. 

Cerne apoi făina și adaug-o pe toată în bol, după care o poți încorpora în amestec prin mișcări largi, de sus în jos, cu ajutorul unei spatule din silicon. Scoate apoi cratița cu mere coapte din cuptor și toarnă repede acest aluat peste mere. Nivelează totul cu o spatulă și împinge-l cât mai mult, pentru a ocupa spațiile dintre mere. 

Coacerea tortului cu mere întregi la cuptor 

Odată turnat aluatul peste mere, dă cratița la cuptor din nou. De data aceasta redu temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și coace tortul de mere pentru alte 25-30 de minute. Vei ști că este gata când bucătăria va fi învăluită în arome de caramel, vanilie, rom și mere coapte! 

Cum se răstoarnă tortul de mere caramelizate?

Așa cum menționam în introducerea articolului, tortul de mere se aseamănă izbitor cu prăjitura răsturnată de mere, cu excepția formei mai înalte și a decorului cu frișcă. După ce vei scoate tortul de mere de la cuptor, alege un platou pentru servire de dimensiuni potrivite, ușor adâncit. Tortul de mere va trebui răsturnat în primele 5 minute după ce a fost scos din cuptor, întrucât zahărul ars de pe fund se poate întări și nu-l vei mai putea scoate din formă. 

Trece cu lama unui cuțit pe marginea tortului, pentru a-l desprinde de pe pereții cratiței, apoi acoperă cratița cu platoul de servire și răstoarnă tortul, cu o mișcare rapidă. Îți recomandăm să folosești mănuși de bucătărie pentru acest proces, întrucât toartele cratiței vor fi în continuare fierbinți. Ridică apoi cratița și descoperă tortul de mere apetisant, în toată splendoarea sa! 

Decorul pentru tortul de mere întregi cu frișcă 

Odată răsturnat, tortul de mere se va lăsa la răcorit timp de 2-3 ore pe masa din bucătărie și aproximativ 6-7 ore la frigider. Acest desert trebuie să fie foarte rece înainte de decorare și servire. Scoate ziua următoare tortul de mere din frigider, apoi bate smântâna pentru frișcă, îndulcită cu zahăr pudră. Pune apoi frișca într-un poș cu dui stelat și începe decorarea tortului de mere. La final, presară puțină pudră de scorțișoară, pentru un efect apetisant. 

Decorul pentru tortul de mere întregi cu frișcă

Sfaturi și secrete pentru cel mai gustos tort de mere cu frișcă 

Așa cum te-am obișnuit, acum, la final de rețetă, ți-am pregătit o serie de sfaturi pentru a obține cel mai apetisant și gustos tort de mere, cu aromele copilăriei. Iată ce secrete de preparare trebuie să cunoști! 

  • Ține cont ca zahărul caramelizat să nu devină foarte închis la culoare atunci când prepari sosul de caramel pentru tortul de mere. 
  • Stafidele trebuie să stea cel puțin 2 ore la macerat în sucul de portocale cu rom, așa că este indicat să le pui din timp să se înmoaie, în așa fel încât să aibă suficient timp să se umfle. 
  • Nu prepara aluatul pentru tortul de mere cu mult timp înainte de a scoate merele coapte din cuptor, întrucât pandișpanul care stă prea mult timp riscă să se lase, căci pierde aerul din spumă. 
  • Pentru blatul de pandișpan, făina nu se adaugă treptat peste mixul de ouă, ci se adaugă deodată și se încorporează în amestec cu mișcări largi, pentru aerarea aluatului. 
  • Ține cont să răstorni tortul de mere imediat ce l-ai scos din cuptor, pentru a evita întărirea zahărului ars pe fundul cratiței. În cazul în care mai rămân bucățele lipite de fundul cratiței, îți recomandăm să le râcâi cu o spatulă și să le adaugi deasupra tortului răsturnat de mere, întrucât aceste mici „defecte” nu vor fi vizibile, dat fiind stratul de frișcă cu care urmează să decorezi tortul. 
  • Dacă merele o iau la vale după ce ai răsturnat tortul pe platoul de servire, te sfătuim să strângi tortul cu un inel metalic. 
  • Ia în considerare faptul că tortul de mere trebuie să fie foarte rece înainte de a-l decora cu frișcă. De asemenea, trebuie să știi că acest tort se păstrează mai bine la frigider fără frișcă, așa că poți bate frișca chiar înainte de servire sau o poți păstra în poșul de ornare, la rece, urmând să decorezi feliile de tort de mere cu câteva momente înainte de a-l servi. 
  • Decorează tortul de mere cu frișcă din belșug, în așa fel încât tortul să arate cât mai apetisant și să fie extrem de gustos. 
Tort de mere cu frișcă

Sperăm că am reușit să-ți facem atât de multă poftă cu această rețetă de tort, încât să fugi chiar acum la cel mai apropiat magazin și să alegi din gama de produse Profi toate ingredientele pentru a da startul rețetei. Îți garantăm că toți cei dragi vor fi încântați de acest desert tradițional cu gustul copilăriei, așa că nu vedem niciun motiv pentru care nu le-ai pregăti chiar acum cel mai gustos tort de mere. Doar cunoști deja secretele de preparare! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Savarina de casă: secrete pentru un sirop perfect și o textură aerată

23 septembrie 2024

Savarina este unul dintre deserturile clasice, adorate de generații întregi și nelipsite din cofetăriile tradiționale. Savarina de casă însă, are un farmec aparte, aducând în prim-plan nu doar savoarea inconfundabilă, ci și satisfacția de a o prepara chiar în bucătăria ta. Poate că ai gustat savarine delicioase de la cofetărie, dar prepararea lor acasă îți […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Rețetă de turtă dulce de casă: pași simpli pentru un desert tradițional

19 noiembrie 2024

„It’s the most wonderful time of the year” – spune unul dintre cele mai populare cântece americane de Crăciun. Și chiar este o perioadă minunată a anului, în care suntem înconjurați de cele mai iubite deserturi tradiționale, ale căror arome învăluiesc întreaga casă. Unul dintre aceste deserturi este și turta dulce și suntem de părere […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Prăjitura cu nucă și mascarpone: secretele pentru un gust intens și o textură cremoasă

27 martie 2025

Prăjitura cu nucă și mascarpone este un desert rafinat, apreciat pentru combinația sa de arome intense și textură cremoasă. Această prăjitură îmbină armonios gustul bogat al nucilor cu finețea cremei de mascarpone, rezultând un deliciu potrivit pentru orice ocazie specială.  Fie că vrei să impresionezi invitații la o masă festivă sau să îți răsfeți familia […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Amandine de casă: secretele unei rețete de succes

24 februarie 2025

Dacă îți place să prepari deserturi acasă și vrei să impresionezi cu un dulce rafinat, amandinele sunt alegerea perfectă. Acest desert clasic al cofetăriilor din România, dar cu origini franțuzești, poate fi recreat în bucătăria ta, iar rezultatul va fi unul cu adevărat spectaculos.  În acest articol vei descoperi toate secretele unei rețete de amandine […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult