Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare
Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai delicioase rețete de tartă cu fructe de vară, acum cât încă la mai găsești din plin în magazinele Profi și cât simți nevoia să te delectezi cu fructele verii, până să înceapă să miroasă în bucătărie a plăcintă cu dovleac și mere.
Printre deserturile cu fructe de vară cu care îi poți răsfăța pe cei dragi se numără și rețetele de tartă, pe care le poți prepara în cele mai fresh și delicioase moduri posibile. Gustoase, aromate și foarte aspectuoase, aceste deserturi vor face deliciul zilelor călduroase de sezon. Și vestea bună este că în cele ce urmează ți-am pregătit chiar mai multe rețete de tartă cu fructe de vară pe care să le încerci. Descoperă despre ce tarte cu fructe este vorba și alege-ți favorita!
1. Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone
Vom da startul rețetelor de tartă cu fructe cu o delicioasă tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Combinația dintre zmeură, crema de mascarpone cu vanilie și aluatul fraged este una irezistibilă. Să nu mai vorbim despre cât de apetisant va arăta această tartă, cu zmeură proaspătă așezată deasupra!
Ingrediente pentru tartă cu zmeură
Pentru a prepara această tartă cu fructe de vară vei avea nevoie de trei elemente: aluat fraged, cremă de mascarpone și zmeură. Toate ingredientele pentru această rețetă le vei găsi în noul Profi, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături:
Ingrediente pentru aluat
- 100 g de unt;
- 200 g de fulgi de ovăz;
- 100 g de făină din gama Proxi;
- 30 g de zahăr pudră;
- 50 ml de apă;
- 1 praf de sare;
- 1 linguriță de esență de vanilie.
Ingrediente pentru crema de mascarpone
- 250 g de mascarpone;
- 250 g de frișcă bătută;
- 1 păstaie de vanilie;
- 1 praf de sare.
Ingrediente pentru decor
- 350-400 g de zmeură proaspătă din gama Proaspete de la noi;
- 100 g de zahăr;
- frunze de mentă.
Cum se prepară această tartă cu fructe de vară?
Vom începe această rețetă de tartă cu fructe prin prepararea aluatului. Mărunțește fulgii de ovăz într-un blender și amestecă-i într-un bol cu făină, zahăr și sare. Adaugă peste acestea untul rece, tăiat cubulețe și esența de vanilie, apoi amestecă bine ingredientele, frământându-le cu degetele. Vei obține un aluat ușor sfărâmicios, a cărui consistență o vei potrivi turnând treptat apă rece. Împachetează apoi aluatul într-o folie și dă-l la frigider pentru 30 de minute.
Pornește cuptorul și setează-l la 180 de grade Celsius cu 10 minute înainte de a scoate aluatul de la rece. Presară făină pe blatul de lucru și întinde aluatul într-o foaie rotundă, folosind sucitorul. Unge cu unt interiorul unei forme de tartă și îmbracă-i interiorul cu foaia de aluat. Înțeapă apoi aluatul la bază, din loc în loc, cu o furculiță. Dă forma la cuptorul preîncălzit și coace aluatul pentru 15 minute la 180 de grade.
Vom continua cu prepararea cremei de mascarpone. Pune crema de mascarpone într-un bol și adaugă peste aceasta zahărul și un praf de sare. Amestecă apoi ingredientele cu ajutorul unui mixer, până când acestea capătă o textură cremoasă. Bate apoi frișca lichidă și amestec-o cu crema de mascarpone. Întinde apoi crema în interiorul crustei de tartă și nivelează uniform. Pune tarta la rece pentru cel puțin 2 ore.
Adaugă într-o crăticioară 250 g de zmeură, alături de 100 g de zahăr și câteva frunze de mentă. Fierbe dulceața până când siropul devine consistent. Lasă dulceața să se răcească, apoi pasează fructele și întinde dulceața peste crema de mascarpone. Decorează tarta cu fructe proaspete, apoi o poți porționa și o poți savura alături de cei dragi.
2. Tartă cu cireșe, un deliciu de sezon
Dacă ești în căutarea unui desert de vară absolut delicios, cu fructe de sezon, atunci o tartă cu cireșe s-ar putea să fie alegerea perfectă. Pe cât este de simplă această rețetă, pe atât este de gustoasă. Și garantăm că va fi apreciată de către toți cei care vor avea ocazia să o guste. Tot ce ai de făcut este să prepari un aluat fraged și să-l umpli cu fructele de vară preferate. Noi am ales cireșele!
Ingrediente pentru tartă cu cireșe
Rețetele de tartă cu fructe, în general, sunt compuse din două liste de ingrediente: cele pentru aluat și cele pentru umplutură. Acesta este și cazul tartei de cireșe, iar pentru prepararea acesteia vei avea nevoie de următoarele ingrediente din gama de produse Profi:
Ingrediente pentru aluat
- 300 g de făină;
- 125 g de unt;
- 1 ou din gama O&O;
- 5 g de sare;
- 25 g de zahăr;
- 1 ou pentru uns aluatul.
Ingrediente pentru umplutură
- 450-500 g de cireșe, cântărite fără sâmburi;
- 150 g de zahăr;
- 30 g de amidon;
- esență de vanilie;
- zahăr pudră pentru decor.
Cum se prepară această tartă cu fructe de vară?
Vom începe această rețetă prin pregătirea cireșelor. Acestea se vor spăla bine, se vor scurge și li se vor îndepărta sâmburii. După ce i-ai îndepărtat, adaugă cireșele într-un bol și pune zahărul peste ele. Amestecă-le bine cu zahărul, apoi acoperă bolul și pune-l la frigider până când pregătești aluatul pentru tartă. Astfel, cireșele îți vor lăsa siropul în bol.
Acum să trecem la aluatul de tartă! Trece făina prin sită, într-un bol larg. Adaugă peste ea sarea și zahărul pudră, apoi amestecă-le. Taie untul rece în cuburi mici și adaugă-le peste amestecul din bol. Adaugă apoi și oul și amestecă toate ingredientele, folosind vârfurile degetelor. Vei obține un aluat de tartă sfărâmicios. Acoperă-l cu o folie din plastic și pune-l la rece pentru 30 de minute.
După cele 30 de minute, setează cuptorul la 180 de grade Celsius. Scoate aluatul pe blatul de lucru înfăinat. Oprește un sfert din aluat, iar restul întinde-l cu ajutorul unui sucitor, într-o foaie rotundă, cu diametrul puțin mai mare decât al formei de copt. Pune aluatul în forma de tartă și îmbracă cu el atât baza, cât și pereții laterali. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Scoate cireșele de la frigider și scurge siropul într-un bol. Adaugă peste acesta amidonul și amestecă bine, până când se omogenizează. Adaugă această compoziție peste cireșe, apoi toarnă tot amestecul peste aluatul din forma de tartă. Întinde și restul de aluat într-o foaie subțire și decupează fâșii din ele, creând din acestea un grilaj deasupra cireșelor. Unge acest grilaj cu ou și dă tarta cu fructe pentru 25-30 de minute la cuptor, la 180 de grade Celsius.
Lasă tarta cu cireșe să se răcească bine înainte de a o porționa. Decoreaz-o cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și servește-o celor dragi alături de o cupă de frișcă sau de înghețată. Va fi delicioasă!
3. Tartă cu fructe de pădure și cremă de vanilie
Un alt desert de sezon cu care nu vei da greș niciodată este tarta cu fructe de pădure și cremă de vanilie. La finalul rețetei nu doar că papilele tale gustative vor fi în extaz, însă va și arăta ca cel mai frumos desert pe care l-ai pregătit vreodată. Și este atât de simplu să prepari tartă cu fructe de pădure pentru cei dragi!
Ingrediente pentru tartă cu fructe de pădure
Așa cum menționam și în cazul rețetelor anterioare de tartă, lista de ingrediente pentru aceste rețete se împarte între ingredientele pentru aluat, cele pentru umplutură și cele pentru decor. Dacă ajungi în supermarketul Profi, iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături pentru rețeta de tartă cu fructe de pădure:
Ingrediente pentru aluat
- 300 g de făină;
- 150 g de unt;
- 70 ml de apă;
- 1 ou;
- 1 praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 700 ml de lapte;
- 120 g de zahăr;
- 100 g de unt;
- 50 g de amidon;
- 3 gălbenușuri;
- 1 lingură de extract de vanilie.
Ingrediente pentru decor
- 500 g de fructe de pădure.
Cum se prepară această tartă cu fructe de vară?
Vom începe rețeta, desigur, cu aluatul de tartă. Adaugă făina într-un bol larg, alături de sare și untul rece, tăiat cubulețe. Cu ajutorul degetelor, încorporează untul în făină. Vei obține un amestec fărâmicios, peste care vei adăuga oul și apa. Frământă apoi bine pentru a obține un aluat. Tapetează blatul de lucru cu făină și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor, în așa fel încât foaia rotundă să fie mai mare decât forma de tartă în care vei coace aluatul.
Așează bine aluatul în forma de copt și presează ușor marginile. După ce tava a fost îmbrăcată bine în aluat, îndepărtează excesul de aluat cu ajutorul unui cuțit. Pune apoi crusta la frigider pentru 30 de minute sau până când aluatul se întărește foarte bine. După ce s-a întărit, perforează aluatul la bază cu o furculiță, pentru a nu se umfla în timpul coacerii. Setează temperatura cuptorului la 180 de grade și dă aluatul la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute.
Între timp, ne putem ocupa de umplutură. Pune laptele într-o cratiță și adaugă peste acesta zahărul, amidonul de porumb, cele 3 gălbenușuri și extractul de vanilie. Amestecă bine ingredientele și gătește crema la foc mediu, amestecând continuu, până când aceasta se va îngroșa. Când crema s-a îngroșat, oprește focul și adaugă cubulețele de unt. Amestecă foarte bine, cât să se topească untul. Lasă crema să se răcească pentru o oră.
Când crema s-a răcit, transferă compoziția în crusta din aluat, apoi nivelează cu o spatulă. Dă tarta la frigider până când crema se răcește complet. Când crema s-a răcit, decorează tarta cu fructe de pădure asortate, precum zmeură, căpșuni, afine, coacăze, mure și altele. Decorează tarta după preferințe și savureaz-o cu poftă în zilele calde de la final de vară.
Te-am convins de faptul că rețetele de tartă cu fructe de vară sunt alegeri excelente pentru a te răsfăța în zilele toride? Fie că alegi tarta cu zmeură și mascarpone, cea cu cireșe sau cea cu fructe de pădure și cremă de vanilie, vei avea parte de o experiență culinară plină de prospețime și savoare. Pentru alte rețete delicioase de desert, te invităm să explorezi blogul nostru culinar!