Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai sunt printre noi, așa cum este coliva din arpacaș. Ei bine, și pe data de 9 martie, atunci când se sărbătoresc cei 40 de Mucenici, gospodinele respectă tradiția și prepară mucenici moldovenești după rețeta tradițională. 

Cu siguranță ai gustat sau ai servit măcar o dată acest desert moldovenesc însiropat, cu aluat pufos și arome dulci de miere și nucă! Ai preparat însă, până acum, mucenici moldovenești? Dacă răspunsul este nu, ți-am pregătit în articolul următor cea mai gustoasă rețetă de mucenici moldovenești cu miere și nucă, meniți să devină vedeta mesei tradiționale, ca mai toate bunătățile românești la cuptor. Iată cum poți prepara și tu mucenici pufoși aromați și bine însiropați după rețeta tradițională! 

Istoria și semnificația mucenicilor moldovenești

Mucenicii moldovenești au o origine profund înrădăcinată în istoria și cultura românească, fiind un desert tradițional pregătit în mod special pentru sărbătoarea de 9 Martie, dedicată Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Documentele istorice menționează acest desert în contextul celor mai vechi tradiții culinare românești, atestând că aceștia erau preparați încă din vremea dacilor. 

În contextul religios, mucenicii moldovenești au o semnificație spirituală profundă. În fiecare an, pe 9 Martie, se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia, sfinți martiri creștini care au murit prin îngheț, într-un lac, pentru credința lor. Se spune că forma de 8 sau de coroană a mucenicilor simbolizează coroanele pe care mucenicii le-au primit în ceruri, ca răsplată pentru jertfa lor.

Mucenicii moldovenești sunt o parte esențială a patrimoniului culinar românesc. Aceștia sunt preparați într-un mod specific, fiind împletiți în formă de 8, copți la cuptor, însiropați și apoi presărați cu nucă măcinată. Se servesc calzi și au o aromă inconfundabilă. 

Istoria și semnificația mucenicilor

Ingrediente necesare pentru rețeta de mucenici moldovenești

Pregătirea mucenicilor moldovenești implică utilizarea unor ingrediente specifice, fiecare dintre acestea putând fi achiziționate din magazinul Profi. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru a prepara 15 bucăți de mucenici moldovenești! 

Ingrediente pentru aluat 

  • 450 ml de lapte; 
  • 50 ml de ulei din gama Proxi
  • 125 g de zahăr; 
  • 3 ouă din gama O&O
  • 20 g de drojdie uscată; 
  • 1kg de făină; 
  • 16 g de zahăr vanilat; 
  • 1 esență de vanilie; 
  • coaja de la o lămâie. 

Ingrediente pentru sirop 

  • 300 ml de apă; 
  • 150 g de zahăr; 
  • 1 esență de vanilie; 
  • coaja de la o lămâie sau portocală. 

Ingrediente pentru decor

  • 200 g de miere; 
  • 200 g de nucă măcinată. 

Cum se prepară mucenicii moldovenești după rețeta tradițională

Prepararea mucenicilor moldovenești după rețeta tradițională este un proces ce implică o serie de etape bine definite. În esență, este vorba despre prepararea aluatului, formarea mucenicilor, procesul de coacere, însiroparea și, în final, glazurarea cu miere și nucă. Fiecare pas are o semnificație proprie, atât din punct de vedere culinar, cât și tradițional. Dacă deja ai toate ingredientele de la Profi pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună rețeta de mucenici moldovenești! 

Prepararea aluatului pentru mucenici 

Vom sta startul rețetei de mucenici moldovenești cu maiaua pentru aluat. Pune drojdia uscată într-un bol și toarnă puțin lapte peste aceasta, pentru a o hidrata. Adaugă și puțin zahăr, alături de două linguri de făină și amestecă bine. Lasă apoi maiaua să crească pentru 10-15 minute. 

Adaugă într-un castron larg făina, apoi ouăle, maiaua, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și esența de vanilie. Începe să frămânți ușor aluatul, adăugând lapte puțin câte puțin, pe măsură ce frămânți. Odată terminată cantitatea de lapte, începe să adaugi în aluat uleiul vegetal, tot puțin câte puțin, în timp ce frămânți aluatul pentru mucenicii moldovenești. 

Înfăinează bine mâinile și scoate aluatul din castron, urmând a-l mai frământa foarte puțin pe blatul de bucătărie. Transferă aluatul într-un castron, din nou și lasă-l să crească pentru aproximativ o oră. 

Prepararea siropului pentru însiroparea mucenicilor moldovenești 

Cât timp crește aluatul, ne vom ocupa de prepararea siropului pentru mucenici. Pune pe foc mediu o cratiță largă. Adaugă în aceasta apa și zahărul și lasă siropul să fiarbă aproximativ 2-3 minute după ce apa dă în clocot. După ce zahărul s-a topit complet, adaugă în cratiță și esența de vanilie. Oprește focul și adaugă în sirop coaja de portocală sau de lămâie.

Modelarea mucenicilor moldovenești după rețeta tradițională 

Înfăinează blatul de lucru, apoi scoate aluatul crescut. Frământă puțin aluatul pentru a-i scoate aerul. Acum urmează formarea mucenicilor moldovenești. Ia o bucată din aluat și, cu ajutorul mâinilor, formează o fâșie lungă din aluat. Ia unul din capete și rulează-l sub formă de melc, până la jumătatea fâșiei, iar celălalt capăt se va rula tot sub formă de melc, însă în sens invers. Când vei aduce capetele împreună, vei vedea că vei obține un 8. O altă variantă este formarea aceleiași fășii din aluat și împletirea acesteia, finalizând prin obținerea formei 8. 

Transferă mucenicul format într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt și repetă același proces până când ai terminat aluatul. Lasă apoi mucenicii la crescut, în tava de copt, pentru aproximativ 15 minute. 

Coacerea și însiroparea mucenicilor moldovenești 

După ce mucenicii au crescut, unge-i cu ou bătut cu lapte, cu ajutorul unei pensule. Acest proces îi va ajuta să prindă o culoare frumoasă în cuptor. Dă apoi mucenicii moldovenești la cuptor pentru 20-25 de minute, la 160 de grade Celsius. După ce s-au copt, mucenicii se vor lăsa să se răcească puțin, cât să fie călduți în momentul însiropării. 

Când mucenicii s-au răcit considerabil, adaugă peste aceștia din siropul preparat anterior, cu ajutorul unei linguri. Lasă mucenicii moldovenești pentru 10 minute, pentru a-și trage ei siropul. Apoi, cu ajutorul unei pensule, unge mucenicii cu miere și presară pe deasupra nucă mărunțită. Rezultatul va fi unul spectaculos! 

Coacerea și însiroparea mucenicilor

Trucuri și sfaturi pentru prepararea perfectă a mucenicilor

Prepararea mucenicilor moldovenești este o artă, ca și respectarea tradițiilor culinare românești. Pentru a obține însă cei mai buni mucenici moldovenești, este nevoie să ții cont de anumite sfaturi și trucuri de preparare. Iată recomandările noastre pentru rețeta perfectă de mucenici ca la Moldova! 

  • Alege ingrediente de cea mai bună calitate 

Este esențial să alegi ingredientele de cea mai bună calitate pentru a obține un gust autentic. Mierea naturală, preferabil de la un producător local, este un ingredient esențial în rețeta mucenicilor. Acesta adaugă o dulceață distinctă și o textură lipicioasă, care face din acest desert unul de neuitat. Nucile proaspăt măcinate, de asemenea, adaugă o notă de prospețime și o textură crocantă, care se îmbină perfect cu aluatul de mucenici. Ingrediente de calitate vei găsi întotdeauna în gama de produse Profi

  • Folosește ingredientele la temperatura camerei 

La prepararea aluatului, laptele trebuie să fie călduț, dar nu fierbinte. În cazul în care laptele este rece, drojdia nu se va mai activa, iar aluatul nu va crește. Dacă laptele este prea fierbinte, drojdia își va pierde proprietățile. De asemenea, aluatul trebuie frământat foarte bine, pentru a deveni suplu și elastic. 

  • Respectă timpul de dospire 

Un alt aspect important în prepararea mucenicilor moldovenești este respectarea timpului de dospire. Aluatul pentru mucenici necesită un timp de dospire adecvat pentru a obține textura moale și pufoasă specifică acestui desert. Nu grăbi acest proces, deoarece poate afecta rezultatul final! 

  • Însiropează bine mucenicii 

În final, nu uita de însiroparea temeinică a mucenicilor. Pentru a obține un gust perfect, mucenicii moldovenești trebuie îmbibați într-un sirop din zahăr, cu arome de vanilie și portocală sau lămâie. Acest sirop trebuie preparat în prealabil și lăsat să se răcească înainte de a fi turnat peste mucenicii ușor călduți. Acest proces permite siropului să pătrundă în aluat, oferind mucenicilor un gust bogat și intens.

Preparare mucenici

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești cu miere și nucă nu doar că răspunde dorinței de a celebra o tradiție culinară românească, ci și satisfacerii papilelor gustative. Te încurajăm să încerci și tu să prepari mucenici moldovenești după rețeta tradițională ori de câte ori se ivește ocazia și să te bucuri de autenticitatea și savoarea rețetelor tradiționale românești alături de cei dragi. 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult