Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu găluște. Pentru a o prepara însă este nevoie să cunoști câteva secrete de preparare a găluștelor pufoase.

Dacă nu ai mai preparat până acum găluște de griș, acum este momentul să cunoști cele mai bune sfaturi și trucuri, în așa fel încât să obții cele mai pufoase găluște din griș. Aceste mici găluști vor adăuga un plus de savoare și textură oricărei supe, așa că te invităm să descoperi în continuare cum să le prepari ca la carte!

Ingrediente pentru rețeta de găluște de griș

Primul pas în prepararea găluștelor de griș este adunarea tuturor ingredientelor necesare. Aceasta este o etapă esențială în orice rețetă, deoarece asigură că ai la îndemână toate elementele necesare pentru prepararea mâncării. Iată de ce ingrediente ai nevoie din gama de produse de la Profi pentru a prepara găluște pufoase după rețeta tradițională:

  • 2 ouă de 70g (cântărite întregi, cu coajă); 
  • 140 g de griș (nu foarte fin); 
  • un praf de sare. 

Din aceste ingrediente vei obține aproximativ 12 găluște de griș mari, perfecte pentru a fi integrate în rețete delicioase precum supa de găluște. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie să obții o textură perfectă a găluștelor, aspect pe care-l vom lămuri în rândurile următoare.

Cum prepari găluște de griș pufoase după rețeta tradițională?

Prepararea găluștelor de griș pufoase poate fi o artă, dar cu câteva sfaturi și cunoștințe, oricine poate deveni expert în a prepara aceste pufoșenii. Acum că ai luat din magazinul Profi ingredientele de care ai nevoie, să trecem la treabă!

Prepararea compoziției pentru găluște cu griș 

Începem rețeta cu prepararea compoziției. Așadar, bate bine ouăle întregi cu o furculiță, apoi adaugă treptat grișul. Acesta se adaugă câte puțin și se omogenizează compoziția după fiecare tranșă adăugată. În timpul procesului de adăugare a grișului poți pune în amestec și sarea. 

După ce grișul a fost complet încorporat, lasă amestecul „la odihnit” timp de 10 minute. În acest timp, pasta care este inițial moale și fluidă va deveni legată și mai densă. Acest lucru se întâmplă pentru că grișul absoarbe umiditatea din ou și se umflă.

Fierberea găluștelor din griș 

Următoarea etapă este fierberea găluștelor de griș. Supa în care vor fierbe acestea trebuie să fie fierbinte și să clocotească încet, la foc mic. Cu lingura înmuiată în prealabil în supă se vor scoate forme de găluște și se vor adăuga în supa care fierbe încet. 

Găluștele se fierb pentru circa 10 minute, după care se stinge focul de la aragaz și se mai lasă 10 minute sub capac, în abur. Acum găluștele de griș sunt gata. Acestea au fiert, s-au ridicat la suprafața supei și sunt extrem de pufoase!

Fierberea galustelor de gris pufoase

Sfaturi și trucuri pentru găluște de griș cu textură perfectă

Îți dorești să obții găluște de griș pufoase, cu textură perfectă? Suntem convinși că respectând pașii din rețeta de găluște de griș prezentată anterior vei obține cele mai bune găluște. Pentru a te ajuta și mai mult însă, am adunat în rândurile următoare câteva sfaturi și trucuri utile. Iată de ce să ții cont pentru a prepara găluște pufoase după rețeta clasică!

  • Alege ingrediente de calitate 

Prepararea găluștelor de griș perfecte începe prin alegerea atentă a ingredientelor. Grișul de calitate superioară, preferabil integral este esențial pentru a obține acea textură perfectă și un plus de nutrienți. Ouăle proaspete sunt de asemenea necesare pentru a asigura găluște pufoase, așa că le poți alege cu încredere din gama O&O de la Profi. 

  • Ține cont de cantitățile de ingrediente 

Un alt secret al găluștelor pufoase este prepararea acestora din cantități egale de ou și griș. Tocmai de aceea, pentru rețeta noastră de găluște cu griș am ales 140 g de ou, respectiv 140 g de griș. De asemenea, ține cont ca grișul să aibe o granulație uniformă și să nu fie foarte fin, căci astfel găluștele vor ieși tari, ca cele de făină. 

  • Lasă amestecul pentru găluște să se odihnească 

Un aspect important în prepararea unor găluște pufoase este timpul de odihnă al compoziției. După amestecarea oului cu grișul și sarea, grișul are nevoie de cel puțin 10 minute pentru a începe să se umfle înainte de a forma găluștele. 

  • Fierbe corespunzător găluștele de griș 

Pentru fierberea găluștelor din griș vei avea nevoie de o bază precum supa clară de pui sau chiar o supă de zarzavaturi. Pentru a obține găluște pufoase, supa trebuie să clocotească încet în momentul adăugării găluștelor. De asemenea, acestea nu trebuie fierte mai mult de 10 minute înainte de închiderea focului și se vor găti și sub capac, fără foc, la aburi.

Supa galuste

Erori frecvente în prepararea găluștelor din griș și cum să le eviți

Prepararea găluștelor de griș reprezintă un proces delicat, unde o eroare minimă în proporții sau modul de preparare poate face diferența între un rezultat reușit și unul nesatisfăcător. Iată ce greșeli trebuie să eviți atunci când prepari găluște pentru supă!

  • Utilizarea unei cantități necorespunzătoare de griș 

Este important să respecți proporția corectă de ouă și griș atunci când prepari rețeta de găluști pufoase. O cantitate prea mică de griș poate duce la găluște prea moi, care se dezintegrează în timpul gătitului. Pe de altă parte, prea mult griș poate rezulta în găluște prea tari. 

  • Amestecarea insuficientă a compoziției 

O altă eroare frecventă constă în amestecarea insuficientă a compoziției. Pentru a obține găluște pufoase este esențial să amesteci bine compoziția pentru a elimina eventualele cocoloașe formate de griș. De asemenea, este necesar timpul de odihnă pentru compoziție. 

  • Fierberea găluștelor la o temperatură mică 

Dacă vei adăuga găluștele într-o supă care nu fierbe, atunci găluștele nu vor avea cu siguranță o textură perfectă. În această situație, există toate șansele ca găluștele de griș să se dezintegreze în supă. Ai grijă să le adaugi în supa care deja clocotește!

Fierberea galustelor

Acum că ai învățat să prepari găluște de griș pufoase, ești gata să le adaugi în cea mai gustoasă ciorbă de pui? Sau ce ai spune dacă ai completa cu acestea o delicioase supă de zarzavat? Orice plan ai avea cu aceste găluști, suntem siguri că vei obține o textură perfectă și că vei reuși să transformi supele în adevărate delicii culinare pentru cei dragi!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum să-ți refaci economiile după Sărbătorile de iarnă: Tips and tricks

02 martie 2023

Sezonul Sărbătorilor de iarnă este de regulă unul plin de bucurii și de urări călduroase. Însă toată această voie bună poate păcăli chiar și cele mai sârguincioase persoane să se simtă, poate, mult prea confortabil cu finanțele. Cheltuielile din timpul Sărbătorilor de iarnă pot scăpa destul de repede de sub control, mai ales că în […]

Citește mai mult

Prosecco versus șampanie: care sunt diferențele și cum să alegi pentru evenimentele festive?

28 august 2024

Atunci când sărbătoarea bate la ușă, alegerea băuturii potrivite poate face diferența între un eveniment de succes și unul mai puțin reușit. Dacă urmează să organizezi un eveniment festiv, fie că este vorba despre o nuntă, o aniversare sau o petrecere de Revelion, băuturile pe care le servești joacă un rol esențial în crearea atmosferei […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Idei pentru pachetul de prânz la birou

30 iunie 2023

Te-ai săturat să îți cumperi prânzul de la fast-food-uri sau să mănânci aceleași sandvișuri zi de zi la birou? Ei bine, Profi este aici să te ajute să-ți diversifici meniul, să înveți despre importanța unui pachet de prânz variat și echilibrat și să descoperi idei de prânz sănătoase și rapide, în funcție de preferințele tale […]

Citește mai mult

Povestea Crăciunului: Originea sărbătorii și semnificația sa

07 decembrie 2023

Nici bine nu a venit luna decembrie, că deja ne gândim la aranjarea mesei de Crăciun și la decorarea casei pentru un Crăciun ca-n povești. Și nu este deloc de mirare, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului este sinonimă cu sezonul cadourilor, timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni, preparate delicioase și, desigur, Moș Crăciun! Toată veselia din […]

Citește mai mult

Cum poți avea un Crăciun sustenabil: sfaturi și recomandări utile

22 decembrie 2022

Tis’ the season to be jolly, spun cântecele de Crăciun americane și nu le putem contrazice, căci odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, totul pare încărcat de veselie și magie. Pentru toți, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare din an, însă ea poate fi cea mai nefastă pentru mediul înconjurător. De la prea multă hârtie […]

Citește mai mult

Ce trebuie să conțină un coș de Paște? Sfaturi și recomandări utile

19 aprilie 2023

Paștele este de departe cea mai importantă sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. Învierea Domnului este un prilej de bucurie și întâlnire cu toate persoanele dragi din familie, prieteni și cunoscuți. Însă, pe lângă aceste obiceiuri familiale, trebuie să ținem cont și de tradițiile populare ale sărbătorilor pascale, tocmai pentru a-i înțelege cu adevărat sensul.  Un element-cheie […]

Citește mai mult

Cum se prepară laptele cu fidea: sfaturi și secrete pentru a obține o compoziție cremoasă

08 aprilie 2024

Multe persoane adoră gustul nostalgic al deserturilor copilăriei. Și pentru că știm că există multe rețete pe care cu toții le îndrăgeam în vremea copilăriei, tare mult ne dorim să ne întoarcem în timp și să ne delectăm cu un desert aromat. Nu, nu este vorba despre lapte de pasăre sau despre rețeta de plăcintă cu mere […]

Citește mai mult

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult

Cum să faci un gyros de pui după rețeta originală: sfaturi și recomandări utile

11 iulie 2024

Când te gândești la bucătăria grecească parcă deja-ți vine apă în gură? Te înțelegem perfect, pentru că și nouă ne place la fel de mult mâncarea grecească. Tocmai din acest motiv ne dorim să te încântăm astăzi cu o rețetă tradițională grecească – rețeta de gyros de pui.  Gyros-ul de pui este un preparat tradițional […]

Citește mai mult