Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de salată verde cu afumătură: o rețetă ardelenească

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne mai plac rețetele de ciorbă cu „verzituri”, așa cum li se zice în popor. Fie că vorbim despre ciorba de lobodă sau ciorba de varză, aceste delicii tradiționale sunt de-a dreptul delicioase și ne încântă simțurile. Această dorință de a savura o ciorbă tradițională ne-a condus în bucătăria ardelenească, unde am descoperit rețeta e ciorba de salată verde cu afumătură. 

Ciorba de salată cu afumătură este o delicatesă ardelenească ce reflectă tradițiile culinare bogate ale regiunii. Este o mâncare care combină prospețimea salatei verzi cu gustul pronunțat al afumăturilor, oferind o experiență culinară de neuitat. Această ciorbă nu doar că satisface papilele gustative, dar este și o evocare a amintirilor din copilărie pentru mulți ardeleni, aducându-i aproape de tradițiile și aromele pe care le-au cunoscut. Iată cum poți prepara și tu acest deliciu tradițional ardelenesc!

Ingredientele necesare pentru ciorba de salată verde cu afumătură

Primul și cel mai important pas în prepararea unei ciorbe de salată verde cu afumătură este alegerea ingredientelor necesare. În rândurile următoare îți vom prezenta lista de ingrediente din care vor rezulta aproximativ 10-12 porții de ciorbă de salată verde însă poți alege să adaptezi cantitățile în funcție de cantitatea de ciorbă dorită. Dacă ai drum la magazinul Profi, iată ce trebuie să pui pe lista de cumpărături ca să prepari această ciorbă ardelenească:

  • 2 salate verzi mari; 
  • 1 ceapă medie tocată; 
  • 250-300 g de costiță afumată, tăiată în cubulețe; 
  • 1 lingură de boia dulce; 
  • 3-4 căței de usturoi, zdrobiți; 
  • 3 gălbenușuri de ou; 
  • 250 g de smântână, cu 25% grăsime; 
  • sare și piper, după gust; 
  • oțet pentru acrirea ciorbei; 
  • 1 legătură de mărar verde, tocat. 

În ciuda faptului că aceasta este o rețetă tradițională cu carne, ea poate fi adaptată și pentru vegetarieni sau vegani. Afumătura poate fi înlocuită cu tofu afumat, care pot păstra gustul tradițional al ciorbei. Așadar, această ciorbă poate fi savurată de toată lumea, indiferent de preferințele alimentare.

Ingrediente pentru ciorba de salata

Cum prepari ciorba de salată verde cu afumătură după rețeta ardelenească?

Prepararea unei autentice ciorbe de salată verde cu afumătură după rețeta ardelenească începe, desigur, cu selectarea ingredientelor de calitate. Odată ce ți-ai ales toate ingredientele din gama de produse de la Profi, nu mai rămâne decât să dăm startul acestei rețete de ciorbă. Iată cum poți prepara și tu o ciorbă de salată verde cu afumătură după rețeta tradițională din Ardeal!

Prepararea salatei verzi 

Începe prin a pune la fiert 4 litri de apă într-o oală mare. Între timp, spală bine frunzele de salată verde în mai multe ape reci, pentru a îndepărta orice impurități. Când apa începe să fiarbă, adaugă o lingură de sare și frunzele de salată bine scurse. Fierbe salata verde timp de 4-5 minute, până când se înmoaie și își pierde volumul. 

Așează o sită largă deasupra unui castron, oprește focul și scoate toate frunzele de salată verde fierte, cu ajutorul unei spumiere, punându-le în sită, la scurs. Zeama în care a fiert salata verde se păstrează pentru ciorba de salată verde cu afumătură. Când salata s-a răcorit și s-a scurs bine, toacă salata cât mai mărunt.

Prepararea afumăturii 

Într-o oală curată, pune cuburile de costiță afumată și acoperă-le cu apă. Fierbe până când apa se evaporă complet, apoi rumenește costița în grăsimea eliberată. Adaugă ceapa tocată și călește împreună ingredientele până când ceapa devine translucidă. La final, adaugă boiaua dulce și amestecă rapid, apoi stinge imediat cu supa de salată păstrată.

Când zeama de ciorbă începe să fiarbă din nou, adaugă salata verde tocată. Fierbe totul pentru 2-3 minute și oprește focul. Acum nu mai rămâne decât să dregem ciorba de salată verde cu afumătură și deja este gata de servire!

Finalizarea ciorbei de salată verde

Adaugă într-un castron usturoiul zdrobit, alături de smântâna acră și de gălbenușuri. Bate bine ingredientele cu ajutorul unui tel. Treptat, adaugă câte un polonic din supa fierbinte, omogenizând bine după fiecare adăugare, până când amestecul se încălzește. Toarnă amestecul în oala cu ciorbă, amestecând continuu pentru a preveni tăierea. Potrivește de sare, piper și oțet după gust, apoi adaugă mărarul tocat.

Ciorba de salata verde

Sfaturi pentru o ciorbă de salată verde cu afumătură ca în Ardeal

Așa cum te-am obișnuit, la finalul fiecărei rețete prezentate pe blog, ne dorim să-ți oferim și câteva sfaturi practice pentru a obține cele mai gustoase preparate. Rețeta de ciorbă de salată verde cu afumătură nu face excepție, așa că iată câteva secrete din bucătăria ardelenească!

  • Alege afumătură de calitate superioară 

Așa cum afirmă experții culinari, secretul unei ciorbe de salată verde cu afumătură, după rețeta ardelenească, stă în alegerea și utilizarea corectă a afumăturii. Aceasta oferă ciorbei un gust bogat și autentic care o face deosebită. Afumătura ar trebui să fie de calitate superioară, cu aromă intensă și bine păstrată. Îți recomandăm să alegi pentru această rețetă costiță afumată sau kaizer afumat de la Ferma din Deal

  • Stinge imediat amestecul cu supa de salată verde 

În momentul în care călești costița afumată și ceapa, urmând să adaugi boiaua dulce, trebuie să știi că boiaua se arde foarte ușor și își schimbă rapid gustul și culoarea. Așadar, este important să ai supa de salată verde la îndemână, pentru a stinge de îndată amestecul din oală. 

  • Condimentează bine ciorba de salată verde 

Pentru a atinge gustul autentic al ciorbei de salată verde cu afumătură, condimentarea are un rol esențial. Ardelencele au un mod special de a condimenta ciorba, folosind în principal cimbru, leuștean, pătrunjel și mult usturoi. Cantitățile diferă în funcție de preferințele gustative ale fiecăruia însă, în general, rețeta originală solicită o mână generoasă de verdeață. Noi am ales mărarul pentru rețeta de ciorbă de salată verde cu afumătură. 

  • Drege corespunzător ciorba cu afumătură 

Pentru a te asigura că amestecul de smântână și gălbenușuri nu se va tăia în momentul dregerii ciorbei de salată, este important să adaugi treptat câte un polonic de ciorbă fierbinte peste acesta, până când amestecul se înfierbântă bine. Abia apoi poți adăuga amestecul peste restul de ciorbă de salată cu afumătură.

Ciorba de salata verde cu afumatura

Cum servești ciorba de salată verde cu afumătură?

Ciorba de salată cu afumătură este o delicatesă culinară specifică Ardealului, faimoasă pentru gustul său unic și modul de servire tradițional. Ideală pentru zilele de primăvara, ciorba se servește de obicei caldă, alături de pâine de casă proaspătă.

Pentru a-i oferi o textură si un gust mai cremos, se poate adăuga smântână sau iaurt suplimentar. De asemenea, în unele regiuni din Ardeal, ciorba se savurează cu ardei iute sau cu hrean, ingrediente care îi conferă un plus de savoare.

În unele zone ale Ardealului, ciorba de salată cu afumătură poate fi servită în boluri de lut sau ceramică. Acestea își păstrează căldura mult timp, permițând astfel ciorbei să rămână caldă pe parcursul mesei.

Această ciorbă reprezintă esența bucătăriei ardelenești, fiind o combinație perfectă de simplitate și savoare. Prepararea ei nu este complicată, iar ingredientele sunt accesibile, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru orice masă de familie. Încearcă această rețetă și bucură-te de o bucată din inima Ardealului la tine acasă!

Articole care se regăsesc în categoria Felul întâi

Top 5 rețete delicioase de supă cremă de legume

03 noiembrie 2022

O supă cremă de legume este întotdeauna o idee bună, mai ales în momentele în care nu ai prea mult timp la dispoziție de petrecut în bucătărie. Sățioasă și bogată în vitamine, minerale și alți nutrienți importanți pentru organism, supa cremă de legume este, pe deasupra, și un adevărat deliciu culinar, extrem de ușor de […]

Citește mai mult

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

07 decembrie 2022

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care […]

Citește mai mult

Ciorbă de pui: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumeri câteva rețete care să-ți amintească de copilărie, cu siguranță, ciorba de pui se numără printre ele. Fie că vorbim despre ciorba de pui cu legume, fie că ne gândim la ciorba de pui tradițională cu tăieței, rețetele de ciorbe sunt potrivite indiferent de anotimp, la prânz sau la cină și […]

Citește mai mult

Ciorbă de miel: Rețeta pas cu pas

28 martie 2023

Nouă ne plac la nebunie rețetele de ciorbă și probabil ai remarcat deja acest lucru de-a lungul timpului, căci am gătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, tradiționala ciorbă de perișoare, dar și ciorbă de porc cu gust apetisant. În articolul de astăzi, continuăm seria acestor rețete cu o […]

Citește mai mult

Ciorbă de roșii cu orez: O rețetă ușoară și plină de prospețime

20 noiembrie 2023

Ești în căutarea unei rețete rapide, delicioase și pline de prospețime? Atunci o rețetă gustoasă de ciorbă tradițională sigur va reuși să-ți încânte simțurile. Doar ne știi, iubim rețetele de ciorbă! Tocmai din acest motiv te-am și încântat de-a lungul timpului cu ciorbe delicioase, care mai de care mai apetisante și mai nutritive. De la ciorbă […]

Citește mai mult

Ciorbă de hribi: Rețeta esențială pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preparate care să ne încălzească sufletul în sezonul rece, primele care ne vin în minte sunt ciorbele. Fie că vorbim despre ciorba de văcută, delicioasa ciorbă de pui sau alte câte și mai câte rețete savuroase, acestea sunt mâncăruri nutritive, care reușesc să ne asigure un aport de nutrienți atât de necesar în […]

Citește mai mult

Supă cremă de dovleac și ghimbir: un deliciu de toamnă

23 septembrie 2024

Toamna aduce o paletă minunată de culori și arome, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre simbolurile acestui anotimp. Fructul portocaliu, cu gustul său dulce și textura catifelată, se combină perfect cu ghimbirul picant pentru a crea o supă cremă de dovleac și ghimbir ce poate fi considerată un adevărat deliciu culinar.  Te tentează ideea […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult

Supă de găluște: o rețetă delicioasă din bucătăria românească

11 iulie 2024

Bucătăria românească este bogată în numeroase rețete care au trecut testul timpului, iar supa de găluște este un exemplu perfect. Această supă, delicată și hrănitoare, este ideală pentru zilele reci însă reprezintă și o masă gustoasă și sățioasă în sezonul cald.  Dacă vrei să descoperi o parte din secretele bucătăriei românești, nu rata oportunitatea de […]

Citește mai mult