Mâncare de urzici cu usturoi: rețeta care aduce gustul copilăriei în farfurie
Cauți o modalitate de a aduce gustul copilăriei în farfurie? Atunci trebuie să te pregătești pentru un tur culinar în bucătăria tradițională românească, unde urzicile și usturoiul se îmbină armonios în preparate delicioase. Mâncarea de urzici cu usturoi, de pildă, este o rețetă tradițională românească, care evocă amintiri din copilărie și aduce pe masă un gust autentic, simplu și sănătos.
Cu un gust ușor amărui și o textură fină, urzicile nu numai că sunt delicioase, ci și pline de nutrienți esențiali. Iată cum poți prepara și tu o mâncărică de urzici cu usturoi plină de arome, alături de sfaturi și trucuri pentru o mâncare savuroasă!
Urzicile în bucătăria tradițională românească
Urzicile sunt o componentă fundamentală în bucătăria tradițională românească, cu o utilizare datând de sute de ani. Această plantă a fost folosită în bucătăria țăranului român încă din vremurile străvechi, când oamenii se bazau pe ceea ce natura le oferea pentru a supraviețui. În special în regiunile montane ale României, unde accesul la alimente proaspete în timpul iernii era limitat, urzicile erau adesea un ingredient cheie în multe dintre preparatele lor tradiționale.
Chiar dacă primăvara este, în mod normal, sezonul urzicilor și acesta era momentul în care bunicile și mamele noastre adunau urzici de prin pădure pentru a le transforma în preparate delicioase, mâncărica de urzici este o adevărată delicatesă și în sezonul cald – mai ales dacă ai urzici păstrate la congelator sau un magazin Profi în apropiere de la care poți achiziționa urzici proaspete. Printre cele mai delicioase preparate cu urzici se numără și mâncarea de urzici cu usturoi, o adevărată delicatesă pe care este musai să o încerci.
Ingrediente necesare pentru mâncărică de urzici cu usturoi
Mâncărica de urzici cu usturoi este un preparat specific bucătăriei tradiționale românești, apreciat pentru gustul său unic și valorile nutriționale deosebite. Pentru prepararea acestei mâncăruri vei avea nevoie de următoarele ingrediente din gama de produse de la Profi:
- 1 kg de urzici proaspete;
- 6-8 fire de ceapă verde sau 2 cepe mici;
- 2 linguri de mălai;
- 2 linguri de făină;
- sare;
- 2-3 linguri de ulei;
- 800 ml de apa în care au fiert urzicile;
- 2-4 fire de usturoi verde.
În plus
- mămăligă;
- ouă ochiuri.
Cantitățile menționate mai sus sunt suficiente pentru a pregăti o mâncare de urzici generoasă pentru 8 persoane. Desigur, poți ajusta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul de persoane.
Mâncare de urzici cu usturoi după rețeta clasică
Înainte de a începe prepararea mâncării de urzici trebuie să ai în vedere un aspect important: folosește mănuși de cauciuc! Urzicile pișcă și lasă bășici, așa că este important să te asiguri că te „echipezi” corespunzător. Dacă ai achiziționat deja toate ingredientele din magazinul Profi, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă mâncărică de urzici cu usturoi!
Prepararea urzicilor
Odată ce te-ai echipat cu mănuși, rupe cu atenție frunzele de urzici, apoi spală-le în vreo 4-5 ape reci, până ce ultima apă rămâne complet curată. Vei vedea că mai există mici insecte printre frunze, nisip sau fragmente de iarbă uscată.
Odată curățate și spălate, pune o oală mare cu apă la fiert și opărește urzicile timp de 2 minute pe ceas. După ce le-ai opărit, trece-le printr-o strecurătoare și ține-le timp de 1 minut sub un jet de apă rece. Lasă-le apoi să se scurgă timp de 15 minute în strecurătoare. Observație: nu arunca apa în care ai opărit urzicile, ci păstrează aproximativ 800 de mililitri din ea, pentru a prepara ulterior mâncarea de urzici cu usturoi! Mută apoi urzicile opărite și scurse pe un tocător și mărunțește-le cu ajutorul unui cuțit, apoi lasă-le deoparte.
Pregătirea sosului pentru mâncarea de urzici
Toacă ceapa verde mărunt. Ia o cratiță potrivită și pune la călit ceapa în puțin ulei, cu un praf de sare. Las-o 2-3 minute la foc mic, până ce devine sticloasă. Pune apoi făina și mălaiul și călește-le împreună pentru 1 minut, amestecând constant pentru a nu se arde.
Începe apoi să subțiezi sosul format, adăugând zeamă rămasă de la urzici. Încet, încet, adaugă cei 800 de ml de zeamă și vei obține un sos fluid, care se va îngroșa prin fierbere la foc mic. Amestecă constant sosul pentru mâncarea de urzici, pentru a nu se prinde de cratiță.
Gătirea mâncării de urzici cu usturoi
Când sosul a devenit cremos, adaugă în aceasta urzicile opărite și tocate, apoi mai lasă totul să clocotească pentru 2-3 minute, amestecând constant. Asezonează cu sare, dacă mai este nevoie, apoi toacă usturoiul verde și câteva frunze de leurdă (dacă preferi). Trage cratița cu mâncarea de urzici de pe foc și adaugă usturoiul și leurda. Amestecă bine și mâncărica de urzici cu usturoi este gata!
Pregătește rapid o mămăligă și câte 2 ouă ochiuri de persoană și servește mâncarea de urzici cu usturoi cu câte o porție de mămăligă și ouă ochiuri pe deasupra. Mâncarea de urzici este tare bună chiar și rece, așa că te poți răsfăța cu aceste arome pe deplin în sezonul cald!
Sfaturi și trucuri pentru un gust autentic al mâncării de urzici
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi pentru a obține cea mai gustoasă mâncărică de urzici cu usturoi. Dacă nu ai mai preparat urzici până acum, iată câteva recomandări de care să ții cont!
- Alege urzici proaspete
Primul pas esențial pentru a obține un gust autentic de mâncare de urzici este alegerea urzicilor. Acestea trebuie să fie tinere și proaspete, culese din zone nepoluate, preferabil din mediul rural. În gama Proaspete de la noi vei găsi urzici de sezon, pe care le poți opări și păstra la congelator pentru sezonul rece.
- Spală bine urzicile înainte de a le opări
Pentru a pregăti urzicile, asigură-te că sunt bine spălate pentru a îndepărta orice impurități. Urzicile ar trebui apoi opărite pentru a le elimina efectul iritant. În plus, opărirea urzicilor pentru o perioadă scurtă de timp ajută la păstrarea cât mai multor nutrienți. Dacă le vei opări pentru mai mult de 2 minute, vei risca să pierzi o mare parte din valoarea lor nutritivă, dar și din aspectul lor proaspăt, la fel ca în cazul mâncării de spanac.
- Adaugă usturoiul verde la finalul rețetei
Usturoiul este un alt ingredient esențial în mâncarea de urzici, adăugând un gust pătrunzător și aromat. Pentru a-și păstra aroma și a nu deveni amar, acesta ar trebui adăugat în ultima parte a procesului de gătit. Pentru un gust și mai aromat, poți adăuga câteva frunze de leurdă mâncării de urzici cu usturoi.
Mâncarea de urzici cu usturoi este mai mult decât un simplu fel de mâncare. Este o legătură cu tradiția și cultura românească, o modalitate de a ne aminti de copilărie și de valorile autentice. Pe lângă gustul său delicios, această mâncare aduce și numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o alegere excelentă pentru oricine dorește să mănânce sănătos. Redescoperă gustul copilăriei cu această rețetă tradițională pe bază de urzici!