Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Mâncare de urzici cu usturoi: rețeta care aduce gustul copilăriei în farfurie

Cauți o modalitate de a aduce gustul copilăriei în farfurie? Atunci trebuie să te pregătești pentru un tur culinar în bucătăria tradițională românească, unde urzicile și usturoiul se îmbină armonios în preparate delicioase. Mâncarea de urzici cu usturoi, de pildă, este o rețetă tradițională românească, care evocă amintiri din copilărie și aduce pe masă un gust autentic, simplu și sănătos. 

Cu un gust ușor amărui și o textură fină, urzicile nu numai că sunt delicioase, ci și pline de nutrienți esențiali. Iată cum poți prepara și tu o mâncărică de urzici cu usturoi plină de arome, alături de sfaturi și trucuri pentru o mâncare savuroasă!

Urzicile în bucătăria tradițională românească

Urzicile sunt o componentă fundamentală în bucătăria tradițională românească, cu o utilizare datând de sute de ani. Această plantă a fost folosită în bucătăria țăranului român încă din vremurile străvechi, când oamenii se bazau pe ceea ce natura le oferea pentru a supraviețui. În special în regiunile montane ale României, unde accesul la alimente proaspete în timpul iernii era limitat, urzicile erau adesea un ingredient cheie în multe dintre preparatele lor tradiționale.

Chiar dacă primăvara este, în mod normal, sezonul urzicilor și acesta era momentul în care bunicile și mamele noastre adunau urzici de prin pădure pentru a le transforma în preparate delicioase, mâncărica de urzici este o adevărată delicatesă și în sezonul cald – mai ales dacă ai urzici păstrate la congelator sau un magazin Profi în apropiere de la care poți achiziționa urzici proaspete. Printre cele mai delicioase preparate cu urzici se numără și mâncarea de urzici cu usturoi, o adevărată delicatesă pe care este musai să o încerci.

Urzici

Ingrediente necesare pentru mâncărică de urzici cu usturoi

Mâncărica de urzici cu usturoi este un preparat specific bucătăriei tradiționale românești, apreciat pentru gustul său unic și valorile nutriționale deosebite. Pentru prepararea acestei mâncăruri vei avea nevoie de următoarele ingrediente din gama de produse de la Profi:

  • 1 kg de urzici proaspete; 
  • 6-8 fire de ceapă verde sau 2 cepe mici; 
  • 2 linguri de mălai; 
  • 2 linguri de făină; 
  • sare; 
  • 2-3 linguri de ulei; 
  • 800 ml de apa în care au fiert urzicile; 
  • 2-4 fire de usturoi verde. 

În plus

  • mămăligă; 
  • ouă ochiuri. 

Cantitățile menționate mai sus sunt suficiente pentru a pregăti o mâncare de urzici generoasă pentru 8 persoane. Desigur, poți ajusta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul de persoane.

Mâncare de urzici cu usturoi după rețeta clasică

Înainte de a începe prepararea mâncării de urzici trebuie să ai în vedere un aspect important: folosește mănuși de cauciuc! Urzicile pișcă și lasă bășici, așa că este important să te asiguri că te „echipezi” corespunzător. Dacă ai achiziționat deja toate ingredientele din magazinul Profi, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă mâncărică de urzici cu usturoi!

Prepararea urzicilor 

Odată ce te-ai echipat cu mănuși, rupe cu atenție frunzele de urzici, apoi spală-le în vreo 4-5 ape reci, până ce ultima apă rămâne complet curată. Vei vedea că mai există mici insecte printre frunze, nisip sau fragmente de iarbă uscată. 

Odată curățate și spălate, pune o oală mare cu apă la fiert și opărește urzicile timp de 2 minute pe ceas. După ce le-ai opărit, trece-le printr-o strecurătoare și ține-le timp de 1 minut sub un jet de apă rece. Lasă-le apoi să se scurgă timp de 15 minute în strecurătoare. Observație: nu arunca apa în care ai opărit urzicile, ci păstrează aproximativ 800 de mililitri din ea, pentru a prepara ulterior mâncarea de urzici cu usturoi! Mută apoi urzicile opărite și scurse pe un tocător și mărunțește-le cu ajutorul unui cuțit, apoi lasă-le deoparte. 

Pregătirea sosului pentru mâncarea de urzici 

Toacă ceapa verde mărunt. Ia o cratiță potrivită și pune la călit ceapa în puțin ulei, cu un praf de sare. Las-o 2-3 minute la foc mic, până ce devine sticloasă. Pune apoi făina și mălaiul și călește-le împreună pentru 1 minut, amestecând constant pentru a nu se arde. 

Începe apoi să subțiezi sosul format, adăugând zeamă rămasă de la urzici. Încet, încet, adaugă cei 800 de ml de zeamă și vei obține un sos fluid, care se va îngroșa prin fierbere la foc mic. Amestecă constant sosul pentru mâncarea de urzici, pentru a nu se prinde de cratiță.

Gătirea mâncării de urzici cu usturoi 

Când sosul a devenit cremos, adaugă în aceasta urzicile opărite și tocate, apoi mai lasă totul să clocotească pentru 2-3 minute, amestecând constant. Asezonează cu sare, dacă mai este nevoie, apoi toacă usturoiul verde și câteva frunze de leurdă (dacă preferi). Trage cratița cu mâncarea de urzici de pe foc și adaugă usturoiul și leurda. Amestecă bine și mâncărica de urzici cu usturoi este gata! 

Pregătește rapid o mămăligă și câte 2 ouă ochiuri de persoană și servește mâncarea de urzici cu usturoi cu câte o porție de mămăligă și ouă ochiuri pe deasupra. Mâncarea de urzici este tare bună chiar și rece, așa că te poți răsfăța cu aceste arome pe deplin în sezonul cald!

Urzici cu usturoi

Sfaturi și trucuri pentru un gust autentic al mâncării de urzici

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi pentru a obține cea mai gustoasă mâncărică de urzici cu usturoi. Dacă nu ai mai preparat urzici până acum, iată câteva recomandări de care să ții cont!

  • Alege urzici proaspete 

Primul pas esențial pentru a obține un gust autentic de mâncare de urzici este alegerea urzicilor. Acestea trebuie să fie tinere și proaspete, culese din zone nepoluate, preferabil din mediul rural. În gama Proaspete de la noi vei găsi urzici de sezon, pe care le poți opări și păstra la congelator pentru sezonul rece. 

  • Spală bine urzicile înainte de a le opări 

Pentru a pregăti urzicile, asigură-te că sunt bine spălate pentru a îndepărta orice impurități. Urzicile ar trebui apoi opărite pentru a le elimina efectul iritant. În plus, opărirea urzicilor pentru o perioadă scurtă de timp ajută la păstrarea cât mai multor nutrienți. Dacă le vei opări pentru mai mult de 2 minute, vei risca să pierzi o mare parte din valoarea lor nutritivă, dar și din aspectul lor proaspăt, la fel ca în cazul mâncării de spanac

  • Adaugă usturoiul verde la finalul rețetei 

Usturoiul este un alt ingredient esențial în mâncarea de urzici, adăugând un gust pătrunzător și aromat. Pentru a-și păstra aroma și a nu deveni amar, acesta ar trebui adăugat în ultima parte a procesului de gătit. Pentru un gust și mai aromat, poți adăuga câteva frunze de leurdă mâncării de urzici cu usturoi.

Mancare de urzici

Mâncarea de urzici cu usturoi este mai mult decât un simplu fel de mâncare. Este o legătură cu tradiția și cultura românească, o modalitate de a ne aminti de copilărie și de valorile autentice. Pe lângă gustul său delicios, această mâncare aduce și numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o alegere excelentă pentru oricine dorește să mănânce sănătos. Redescoperă gustul copilăriei cu această rețetă tradițională pe bază de urzici!

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Pulpe de curcan la cuptor: rețeta care va deveni tradiție în familia ta

11 iulie 2024

Nu știm despre tine însă noi suntem fani ai rețetelor pregătite la cuptor, mai ales dacă acestea au la bază bucăți delicioase de carne. Nu demult am pregătit pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene. Ei bine, astăzi ne dorim să adăugăm la blogul de rețete un alt deliciu culinar: pulpe de curcan la cuptor apetisante. […]

Citește mai mult

Cum prepari corect pieptul de rață și 3 cele mai apreciate rețete

11 iulie 2024

Pieptul de rață este considerat o delicatesă în multe bucătării din întreaga lume. Cu textura sa unică și gustul bogat, prepararea corectă a pieptului de rață poate transforma o masă obișnuită într-un adevărat festin culinar. Dacă îți dorești să prepari și tu acest deliciu pentru o cină deosebită, ți-am pregătit în continuare câteva din cele […]

Citește mai mult

Sosuri pentru friptură: 7 rețete aromate și gustoase

28 octombrie 2022

Îți place să gătești și friptura se află în topul preparatelor tale preferate? Atunci, sosurile pentru friptură trebuie să se regăsească și ele pe lista de rețete pentru o diversitate cât mai mare de gusturi și arome în bucătărie. Un sos pentru friptură pregătit ca la carte poate transforma chiar și cea mai banală friptură […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Paste care-ți amintesc de Italia

12 iulie 2023

Trecem și printr-o vacanță în Italia cu ajutorul cinei și pregătim paste cu sos roșu. De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara pastele? Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline alături de usturoi. Când acesta devine auriu, adăugam carnea tocată pe care o sărăm și o piperăm, iar apoi o lăsăm […]

Citește mai mult

Paste cu sos roșu

06 ianuarie 2023

Când suntem pe fugă, însă vrem totuși o cină specială, pastele sunt întotdeauna răspunsul, iar dacă bugetul este unul limitat, ofertele PROFI ne vin în ajutor. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a toca fin ceapa și cei doi căței de usturoi. Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline și îl dăm […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult