Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta tradițională de tocinei: pași simpli pentru un deliciu autentic

Dacă ești în căutarea unui preparat tradițional românesc, simplu de pregătit și extrem de gustos, atunci trebuie neapărat să încerci rețeta de tocinei. Aceste mici bucăți de răsfăț culinar, crocante la exterior și moi la interior, sunt o rețetă pe care bunicile noastre o preparau des, mai ales în sezonul rece. 

Cu toate că sunt cunoscuți și în alte culturi sub diferite denumiri (latkes la evrei, rösti în Elveția), în Moldova și Bucovina, tocineii au o savoare aparte datorită ingredientelor locale și tradiției de preparare. Dacă și tu vrei să afli cum se fac tocineii, hai să descoperim împreună cum poți transforma câțiva cartofi banali în adevărate delicii culinare!

Ce sunt tocineii și de ce este rețeta de tocinei populară? 

Nu știi ce sunt tocineii? Ei bine, tocineii sunt unul din preparatele clasice ale bucătăriei evreiești. Evreii din centrul, estul și nordul Europei au o bucătărie variată și gustoasă, din care bucătăria românească a preluat atât de multe delicii apetisante. Multe regiuni din România, în special Maramureș, Bucovina, Satu Mare și nordul Moldovei sunt puternic influențate de gastronomia iudeilor. Clătitele cu brânză dulce și smântână, papanașii prăjiți, dulceața de trandafir și rețeta de cornulețe fragede cu nucă sunt doar câteva dintre aceste delicii culinare.

Tocineii sau latkes sunt cunoscuți la noi drept tocinei bucovineni și sunt reprezentați de mici chifteluțe din cartofi rași, care se prăjesc în ulei încins. Tocineii pot fi simpli (doar din cartofi, ouă, sare și piper) sau pot avea diferite adaosuri, precum ceapă, usturoi și condimente. În prezent se prepară tocinei și din alte legume, precum dovlecei, morcovi, cartofi dulci sau conopidă.

Aceste chifteluțe din cartofi se trag tot din gastronomia iudaică, dat fiind că în nordul țării au existat întotdeauna mari comunități de evrei. Tocineii pot fi preparați atât cu cartofi cruzi, cât și fierți, și pot conține ouă, brânzeturi și alte ingrediente. În Maramureș, tocineilor li se spune hremzli sau hremzle, în timp ce maghiarii îi cunosc sub denumirea de tócsni, nemții le spun kartoffelpuffer, englezii îi numesc potato pancakes, italienii prepară frittelle di patate, iar francezii numesc tocineii galette de pommes de terre.

Ingrediente necesare pentru rețeta tradițională de tocinei

Acum că ai o imagine de ansamblu asupra rețetei de tocinei și originile acesteia, este timpul să dai o fugă la cel mai apropiat magazin Profi pentru a achiziționa toate ingredientele necesare rețetei. Pentru a pregăti o porție clasică de tocinei (suficientă pentru 4-6 persoane), vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de cartofi (de preferat cartofi făinoși); 
  • 2 ouă; 
  • 2-3 linguri de făină (sau pesmet, după preferințe); 
  • 1 ceapă mică (opțional); 
  • sare și piper după gust; 
  • ulei pentru prăjit (ulei de floarea-soarelui); 
  • smântână și brânză rasă (opțional, pentru servit). 

Aceste ingrediente sunt ușor de găsit în orice supermarket și au fost folosite de generații întregi pentru prepararea tocineilor. Să trecem acum la procesul de preparare al acestei rețete din bucătăria evreiască!

Servire tocinei

Cum se prepară tocinei după rețeta tradițională?

Ai cumpărat toate ingredientele din gama de produse Profi? Atunci este musai să dăm startul rețetei tradiționale de tocinei și să ne delectăm, în final, cu acest preparat evreiesc autentic. Iată care sunt pașii pentru a pregăti tocinei după rețeta tradițională!

Pregătirea cartofilor 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să speli bine cartofii. Dacă folosești cartofi noi, poți să îi lași cu coajă însă pentru tocineii tradiționali este recomandat să-i cureți de coajă. După ce i-ai curățat, dă-i pe răzătoarea mare. Dacă ai o răzătoare cu zimți mai fini, poți opta pentru aceasta, însă textura tocineilor va fi diferită. Rețeta clasică implică folosirea răzătoarei mari pentru a obține o textură mai rustică.

După ce ai răzuit toți cartofii, urmează un pas foarte important: scurgerea apei. Cartofii proaspeți conțin multă apă, iar dacă nu îi storci bine, tocineii tăi vor fi prea moi și nu vor deveni crocanți. Poți pune cartofii răzuiți într-un tifon curat și îi strângi bine, până când elimini cât mai multă apă din ei. În unele rețete tradiționale, apa lăsată de cartofi este păstrată și amidonul care se depune la fund este reintegrat în compoziție, dar acest pas este opțional.

Adăugarea celorlalte ingrediente 

După ce ai scurs bine cartofii, pune-i într-un bol mare. Acum este momentul să adaugi cele două ouă. Ouăle au rolul de a lega compoziția, așa că nu omite acest ingredient. Dacă vrei o variantă mai ușoară sau ai o dietă specifică, poți reduce cantitatea de ouă sau chiar să folosești înlocuitori de ou.

Mai departe, adaugă 2-3 linguri de făină. Făina ajută și ea la legarea compoziției și conferă o textură ușor pufoasă tocineilor. Dacă preferi o variantă mai crocantă, poți înlocui făina cu pesmet. Nu uita de sare și piper! Cantitatea de sare o ajustezi după gustul tău, dar în general o linguriță de sare ar trebui să fie suficientă pentru această cantitate de cartofi. Dacă vrei un gust mai complex, poți adăuga și alte condimente, precum cimbru sau usturoi pisat.

Opțional, poți adăuga și o ceapă mică, dată pe răzătoare. Ceapa va adăuga o dulceață subtilă și o aromă plăcută tocineilor, însă dacă nu îți place gustul cepei sau vrei să păstrezi rețeta cât mai simplă, o poți omite fără probleme.

Modelarea tocineilor

Acum că ai toate ingredientele în bol, amestecă bine compoziția. E important să obții un amestec omogen, în care toate ingredientele să fie bine distribuite. Dacă ți se pare că amestecul e prea moale, poți adăuga puțină făină în plus. Dacă, dimpotrivă, e prea dens, poți pune câteva linguri de lapte sau apă, pentru a-l subția.

După ce ai obținut consistența dorită, e timpul să modelezi tocineii. Poți să iei cu lingura câte o porție din amestec și să formezi chiftele aplatizate, de aproximativ 1 cm grosime. În mod tradițional, tocineii nu trebuie să fie prea groși, pentru că astfel nu se vor prăji uniform și nu vor deveni crocanți.

Prăjirea tocineilor 

Acum vine partea cea mai importantă – prăjirea. Așa cum se procedează și în cazul chiftelelor de dovlecei, pune o tigaie largă pe foc și adaugă suficient ulei încât să acopere fundul tigăii. E important ca uleiul să fie bine încins înainte de a pune tocineii la prăjit, pentru că altfel ei vor absorbi prea mult ulei și vor deveni grei și uleioși.

Pune tocineii în tigaie, având grijă să nu aglomerezi prea mult tigaia. Lasă suficient spațiu între ei, pentru ca aceștia să se prăjească uniform. Prăjește tocineii la foc mediu spre mare, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte, până când devin aurii și crocanți. Dacă focul este prea mare, se vor arde la exterior și vor rămâne cruzi în interior, așa că încearcă să menții o temperatură constantă! Când tocineii sunt gata, scoate-i pe un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Servirea tocineilor 

Tocineii tradiționali se servesc fierbinți, imediat ce i-ai scos din tigaie. Poți să-i servești simpli sau îi poți servi cu smântână și brânză rasă – o combinație delicioasă și autentică. De asemenea, unii preferă să îi servească alături de sosuri de iaurt sau chiar murături.

Dacă vrei să duci rețeta la un alt nivel, poți să încerci să adaugi în compoziția tocineilor și alte ingrediente, precum dovlecei răzuiți, morcov sau chiar brânză. Aceste variante sunt la fel de savuroase și aduc o notă personalizată rețetei tradiționale.

Tocinei serviti cu smantana

Sfaturi pentru o rețetă de tocinei autentică

O rețetă autentică de tocinei presupune mai mult decât urmarea pașilor de preparare. Chiar dacă rețeta de tocinei bucovineni este una simplă, există câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a te asigura că obții cel mai bun rezultat. Iată recomandările noastre pentru un deliciu autentic!

  • Alege cartofii potriviți

Cartofii făinoși sunt cei mai buni pentru tocinei, deoarece conțin mai mult amidon, ceea ce ajută la legarea compoziției.

  • Stoarce bine cartofii

Un pas esențial pentru a obține tocinei crocanți este să elimini cât mai multă apă din cartofii răzuiți.

  • Prăjește la foc potrivit

Dacă focul este prea mic, tocineii vor absorbi prea mult ulei, iar dacă este prea mare, se vor arde la exterior și vor rămâne cruzi în interior.

  • Servește-i calzi

Tocineii sunt cei mai buni atunci când sunt proaspăt scoși din tigaie, cu marginile crocante și mijlocul moale.

Tocinei autentici

Rețeta tradițională de tocinei este o opțiune simplă și delicioasă, perfectă pentru orice masă în familie. Pașii sunt simpli, iar ingredientele sunt accesibile, ceea ce face din tocinei un preparat adaptabil și iubit de toată lumea. Așa că data viitoare când ai poftă de ceva savuros și ușor de pregătit, încearcă această rețetă de tocinei și bucură-te de gustul autentic inspirat de bucătăria evreiască!

Articole care se regăsesc în categoria Pranz

Rețeta asiatică de noodles cu pui și legume

19 august 2024

Rețetele asiatice sunt cunoscute pentru echilibrul lor perfect între arome și texturi. Dacă și ție îți place bucătăria asiatică, atunci cu siguranță te va fascina să descoperi rețeta autentică de noodles cu pui – o emblemă a culturii gastronomice asiatice.  Noodles cu pui și legume reprezintă cu siguranță un deliciu asiatic, care nu numai că […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Papricaș de pui: o rețetă tradițională ungurească

19 august 2024

Bucătăria ungurească ne-a demonstrat întotdeauna că este una plină de arome, motiv pentru care gastronomia românească a împrumutat multe rețete de aici de-a lungul timpului. Printre acestea se numără și gulașul de porc, o rețetă pe care am prezentat-o nu demult pe blog. Nu despre gulaș ne dorim să-ți vorbim însă astăzi, ci despre papricașul de […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Ostropel de pui: o rețetă tradițională simplă și gustoasă

17 ianuarie 2023

Iubești rețetele cu pui la fel de mult ca și noi? Atunci cu siguranță ai preparat până acum cel puțin o dată frigărui de pui, te-ai delectat cu aripioare de pui la cuptor și ai servit alături de cei dragi un fraged și aromat piept de pui la grătar, printre multe altele. Astăzi ne-am gândit […]

Citește mai mult

Rețeta pas cu pas pentru un pui la ceaun delicios

19 august 2024

Îți plac rețetele cu pui? Adori aromele inconfundabile ale rețetelor cu carne de pui gătite la ceaun, pe foc de lemne? Ei bine, astăzi ne-am gândit să preparăm împreună pui la ceaun, o rețetă tradițională absolut savuroasă. Puiul la ceaun este una dintre acele rețete tradiționale care aduc aminte de gustul mâncărurilor gătite în gospodăriile […]

Citește mai mult

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

28 noiembrie 2022

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor […]

Citește mai mult

Cum prepari corect pieptul de rață și 3 cele mai apreciate rețete

11 iulie 2024

Pieptul de rață este considerat o delicatesă în multe bucătării din întreaga lume. Cu textura sa unică și gustul bogat, prepararea corectă a pieptului de rață poate transforma o masă obișnuită într-un adevărat festin culinar. Dacă îți dorești să prepari și tu acest deliciu pentru o cină deosebită, ți-am pregătit în continuare câteva din cele […]

Citește mai mult

Vinete umplute la cuptor: O opțiune sănătoasă și potrivită pentru întreaga familie

03 august 2023

Fie că ești în căutarea unei rețete noi pentru familia ta sau dorești să adaugi mai multe legume în dietă, acest articol te va ajuta să descoperi o opțiune delicioasă și sănătoasă. Vei afla despre beneficiile consumului de vinete umplute la cuptor și vei descoperi o selecție de ingrediente sănătoase pentru umplutura vinetelor. De asemenea, […]

Citește mai mult