Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta prăjiturii Albă ca Zăpada: desertul copilăriei care te va purta înapoi în timp

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să te întorci, măcar pentru câteva clipe, la mesele din copilărie, când deserturile erau făcute cu dragoste și răbdare? Dacă da, atunci prăjitura Albă ca Zăpada este răspunsul perfect. Este desertul care, prin aroma sa delicată și textura catifelată, te va purta cu gândul înapoi în timp, la zilele fără griji. 

Cu această rețetă de prăjitură Albă ca Zăpada, vei putea recrea magia unui desert clasic, savurat la mesele de sărbătoare. Hai să descoperim împreună cum poți prepara prăjitura Albă ca Zăpada după rețeta clasică, păstrând acea simplitate și savoare care au cucerit generații întregi!

De ce prăjitura Albă ca Zăpada este specială?

Prăjitura Albă ca Zăpada nu este doar un desert. Este o călătorie în timp, o reîntâlnire cu amintirile copilăriei, așa cum este și prăjitura Tosca. Gustul său echilibrat, combinația de foi fragede și crema delicioasă de vanilie, o fac să fie iubită de toate generațiile. În plus, această prăjitură este perfectă pentru orice ocazie, fie că este vorba despre o sărbătoare, o întâlnire de familie sau pur și simplu o zi obișnuită în care vrei să te răsfeți.

Cunoscută și ca prăjitura Lămâița, Albă ca Zăpada își datorează unicitatea gustului unei combinații armonioase de ingrediente și texturi. Foile fragede, crema fină de vanilie și aroma de lămâie se îmbină într-un mod în care fiecare componentă păstrează propria aromă, dar contribuie și la crearea unui gust complex și deosebit. Acest echilibru al texturilor și aromelor face ca prăjitura Alba ca Zapada să fie de neegalat, oferind o experiență culinară deosebită și plăcută.

Preparând prăjitura Albă ca Zăpada după rețeta clasică, păstrezi vie tradiția culinară românească. Este o rețetă simplă, dar cu un impact emoțional puternic, aducând laolaltă gusturi autentice și momente de bucurie. În fiecare strat de cremă și în fiecare foaie fragedă, găsești o parte din moștenirea culinară a României, așa că te rugăm să încerci și tu acest desert al copilăriei, dacă îți este dor de ceva bun și autentic.

Ingrediente pentru prăjitura Albă ca Zăpada

Pentru a recrea acest desert emblematic, vei avea nevoie de anumite ingrediente esențiale. Le vei găsi pe toate în gama de produse de la Profi, așa că iată care sunt ingredientele care îți sunt necesare pentru o tavă de prăjitură Albă ca Zăpada!

Ingrediente pentru foi 

  • 800 g de făină
  • 2 ouă din gama O&O
  • 200 g de zahăr pudră
  • 200 g de unt cu minim 80% grăsime
  • 200 g de smântână fermentată, cu 20% grăsime
  • 10 g de amoniu pentru prăjituri și 3 linguri de lapte rece
  • Coajă rasă de lămâie
  • Vanilie (zahăr vanilat, extract de vanilie sau esență de vanilie)

Ingrediente pentru cremă

  • 350 g de zahăr tos
  • 4 gălbenușuri de ou
  • Un praf de sare
  • 50 g de amidon alimentar
  • 500 ml de lapte rece
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • sucul de la 2 lămâi 
  • 350 g de unt cu minim 80% grăsime (la temperatura camerei)

În plus, vei mai avea nevoie de zahăr pudră pentru decor. Desigur, poți înlocui zahăr pudră cu fulgi de cocos, la fel de potriviți pentru decorul unei prăjituri Albă ca Zăpada absolut apetisante.

ingrediente-prajitura-alba-ca-zapada
Sursa foto: Shutterstock

Cum prepari prăjitura Albă ca Zăpada după rețeta clasică?

Știm că lista de ingrediente îți poate părea voluminoasă, însă te asigurăm că rezultatul acestei rețete de prăjitură de casă va fi unul delicios, această prăjitură putându-se transforma în deliciul meselor de sărbători. Dacă deja ai la îndemână toate ingredientele din magazinul Profi, hai să prăjiturim!

Pregătirea aluatului pentru foile de prăjitură

Vom începe rețeta de prăjitură Albă ca Zăpada cu prepararea aluatului pentru foile fragede. Adaugă în bolul robotului de bucătărie untul, zahărul pudră, coaja rasă de lămâie, vanilia și mixează-le bine. În timpul mixării, adaugă și cele 2 ouă întregi, alături de smântână și lasă totul să se amestece bine. 

Dizolvă amoniul în lapte rece și toarnă-l peste compoziția din bolul mixerului. Tot acum adaugă și făina, apoi amestecă totul cu ajutorul cârligului pentru aluat, până obții o bilă netedă din aluat. Înfoliază aluatul într-o folie de plastic și lasă-l să se odihnească pentru 20-30 de minute pe masa din bucătărie.

Pregătirea foilor pentru prăjitură

După ce aluatul s-a odihnit, împarte-l în 4 bile egale și întinde 4 foi de dimensiunea tăvilor tale de copt. Înfăinează masa de lucru și sucitorul, apoi întinde foile. Tapetează 4 tăvi pentru cuptor cu hârtie de copt, apoi mută cele 4 foi pe fiecare tavă. Înțeapă apoi foile de prăjitură pe alocuri, cu o furculiță, în așa fel încât să nu facă bășici în timpul coacerii. 

Coacerea foilor de prăjitură

Încinge acum cuptorul la 180 de grade Celsius și coace foile de prăjitură Albă ca Zăpada timp de 8 minute (coace câte 2 tăvi deodată, puse pe două nivele). Dacă alegi să coci folile de prăjitură pe rând, 6 minute sunt suficiente. Foile de prăjitură trebuie să rămână albe, cu marginile ușor rumenite, însă nu trebuie să fie nici prea crude. Lasă apoi foile la răcorit în tăvi. 

Prepararea cremei pentru prăjitura Albă ca Zăpada 

Această cremă de vanilie se va prepara asemenea unei creme clasice de vanilie patissiere. Adaugă într-o oală cele patru gălbenușuri de ou, alături de zahăr tos, vanilie, coajă de lămâie și un praf de sare. Mixează-le puțin și adaugă amidonul. Diluează treptat amestecul cu lapte rece, apoi așează oala pe foc mediu. Amestecă bine, continuu, până ce crema de vanilie ajunge la punctul de fierbere. Las-o apoi să clocotească timp de 1 minut și să se îngroașe bine. Acum crema de vanilie pentru prăjitura Albă ca Zăpada este gata. 

Aceasta se lasă la răcorit până ajunge la temperatura camerei. Acoperă vasul cu o folie de plastic până se răcorește, pentru a nu face pojghiță deasupra. După ce s-a răcorit, o mai poți mixa puțin cu mixerul, adăugând și zeama de la 2 lămâi. Crema va avea astfel un gust foarte plăcut, acrișor. Adaugă în cremă și bucățele de unt moale, mixând după fiecare tranșă.

Montarea prăjiturii

Acum că avem pregătite și foile, și crema, vom trece la montarea prăjiturii Albă ca Zăpada. Împarte în 3 părți cantitatea de cremă obținută și unge cu ea primele 3 foi. Suprapune apoi foile de prăjitură și finalizează montarea cu foiala neunsă. Apasă ușor cu palma pe ultima foaie de blat, apoi acoperă prăjitura cu o hârtie de copt și așează peste aceasta o tavă cu greutăți, distribuite egal pe suprafața prăjiturii. Așează prăjitura într-o cameră, la răcoare, dar nu în frigider și las-o până ziua următoare. 

Porționarea și servirea prăjiturii

Prăjitura Albă ca Zăpada după rețeta clasică are nevoie de minim 24 de ore de frăgezire înainte de a putea fi tăiată. În acest timp, crema frăgezește blaturile. În mod tradițional, această prăjitură de casă se pudrează cu zahăr pudră și se taie în dreptunghiuri mici sau în formă de romb. De asemenea, poți opta să adaugi pe deasupra fulgi de cocos, care se potrivesc de minune cu aspectul imaculat al acestei prăjituri.

reteta-prajitura-alba-ca-zapada
Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi și trucuri pentru cel mai delicios desert al copilăriei

Vrei să prepari cea mai bună prăjitură Albă ca Zăpada de sărbători? Ei bine, ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi de care să ții cont. Iată recomandările noastre pentru acest deliciu de iarnă!  

Pune accentul pe calitatea ingredientelor

Calitatea ingredientelor joacă un rol esențial în prepararea prăjiturii Alba ca Zăpada. Este recomandat să alegi ouă de calitate, făină pentru prăjituri, iar pentru cremă, lapte proaspăt și unt cu 80% grăsime. În plus, pentru a obține un gust autentic, este recomandată folosirea vaniliei naturale, nu a esenței de vanilie. Le vei găsi pe toate în noul Profi!  

Prepara corespunzător aluatul

Pentru o prăjitură pufoasă, aluatul trebuie amestecat cu grijă, fără a-l bate prea tare. Este important să mixezi scurt compoziția după adăugarea făinii, în așa fel încât să obții un aluat neted pentru foile fragede de prăjitură. Reține că aluatul se va lăsa la odihnit pe blatul de bucătărie, învelit într-o folie de plastic și nu se va ține la frigider. 

Coace foile de prăjitură perfecte

Fiecare foaie de prăjitură se va coace separat, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Poți alege să coci pe rând cele 4 foi de prăjitură sau poți introduce în cuptor câte două tăvi deodată, conform timpilor menționați mai sus în rețetă. Nu uita să înțepi foile de aluat, pentru a evita formarea bășicilor! 

Prepară o cremă ca cea de patiserie

Crema de vanilie pentru prăjitura Albă ca Zăpada se va prepara conform rețetelor de patiserie, cu următoarele modificări: se vor folosi mai puține gălbenușuri, pentru ca aceasta să nu fie prea galbenă, se va folosi mai mult amidon, pentru a obține o cremă mai groasă și mai mult zahăr, pentru a îndulci compoziția mai mult. La final, crema trebuie lăsată să se răcorească înainte de adăugarea untului și nu trebuie mixată prea mult, întrucât există riscul să se taie. 

Lasă prăjitura la presat 

După montarea prăjiturii Albă ca Zăpada, aceasta va trebui „presată”. Acoperă prăjitura cu o hârtie de copt, apoi pune aceasta o tavă peste care vei așeza greutăți. Reține că greutatea trebuie distribuită în mod egal pe suprafața prăjiturii. Se va lăsa apoi la rece pentru cel puțin 24 de ore înainte de a fi tăiată. În acest timp, crema va frăgezi blaturile și vei putea tăia formele dorite, fie ele dreptunghiuri sau romburi. 

Experimentează cu decorul

În timp ce zahărul pudră este folosit în mod tradițional pentru decorul acestui desert al copilăriei, poți folosi și fulgi de cocos pentru a crea un decor „alb ca zăpada”. Totodată, poți deveni creativă și poți prepara o glazură pentru suprafața prăjiturii, din ciocolată albă topită la bain-marie. Desigur, posibilitățile de decor sunt infinite pentru acest desert festiv.

prajitura-alba-ca-zapada-desertul-copilariei
Sursă foto: Shutterstock

Rețeta de prăjitură Albă ca Zăpada este mai mult decât o simplă listă de ingrediente și pași de preparare. Este o poveste. Este tradiția pe care o transmiți mai departe, generație după generație. Fă-ți timp să încerci această rețetă de Albă ca Zăpada și bucură-te de farmecul deserturilor copilăriei! Este o experiență pe care merită să o trăiești, să o împărtășești și să o repeți de fiecare dată în preajma sărbătorilor.
 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta simplă de bomboane Raffaello de casă: ingrediente și pași pentru un dulce rafinat

13 decembrie 2024

Cine nu iubește bomboanele Raffaello? Acele mici sfere delicate de nucă de cocos, cu interior cremos și crocant, sunt un deliciu pe care îl poți savura oricând. Ce-ai zice dacă ți-am spune că le poți face chiar la tine acasă? Cu această rețetă simplă, vei învăța cum prepari bomboane Raffaello de casă care nu doar […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Rețete de gogoși: cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși

11 iulie 2024

Te-ai săturat de gogoșile lipsite de gust și uscate pe care le găsești în magazine? Dacă da, atunci te invităm să descoperi în rândurile următoare secretele preparării celor mai pufoase și savuroase gogoși, chiar la tine acasă. Fie că sunt prăjite sau coapte, cu glazură sau cu diverse creme, gogoșile sunt deliciile care ne fac […]

Citește mai mult

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult