Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să faci șorici în saramură: secretele unei rețete tradiționale reușite

Dacă ești pasionat de mâncărurile tradiționale românești și vrei să aduci la masă o gustare savuroasă, atunci trebuie să încerci să pregătești șorici în saramură. Acest preparat îmbină perfect textura crocantă și aroma intensă a usturoiului, fiind o adevărată delicatesă pentru iubitorii de mâncare cu carne de porc. 

Procesul de pregătire este simplu, dar necesită atenție la detalii, așa că hai să descoperim împreună pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține șorici la saramură după rețeta tradițională! Te asigurăm că toată familia va pofti la acest șorici în saramură în timpul sărbătorilor de iarnă.

De ce să încerci această rețetă de șorici de porc?

Experimentarea rețetei de șorici de porc în saramură este o oportunitate de a păstra vie o parte importantă a tradiției culinare românești. Această rețetă este asociată adesea cu sărbătorile de iarnă, când în multe regiuni ale țării se serbează „Ignatul”, o tradiție autentică românească de sacrificare a porcului și a preparării cărnii de porc.

Prin urmare, șoriciul în saramură nu este doar o gustare delicioasă, ci și o metodă excelentă de a valorifica toate părțile porcului, conform tradiției românești. Este un preparat simplu, dar cu un gust complex, care te va purta cu gândul la mesele de sărbătoare de odinioară. În plus, fiind conservat la borcan, îl poți păstra și savura în orice moment al anului. Ești gata să adaugi șoriciul de porc la antreurile festive de Crăciun?

Ce ingrediente îți trebuie pentru șorici în saramură?

Înainte să te apuci de treabă, asigură-te că ai toate ingredientele necesare! Acestea sunt simple, dar calitatea lor influențează gustul final al preparatului. Mergi în cel mai apropiat magazin Profi și alege următoarele ingrediente pentru a prepara șorici în saramură tradițional:

  • șorici proaspăt de porc; 
  • câțiva căței de usturoi; 
  • frunze de dafin; 
  • piper boabe; 
  • sare grunjoasă; 
  • apă.
sorici-in-saramura-reteta-traditionala

Cum sa faci șorici în saramură după rețeta tradițională?

Ai deja toate ingredientele din gama de produse de la Profi? Desigur, dacă obișnuiești să tai porcul de Crăciun, cu siguranță ai deja la îndemână șorici proaspăt pe care să-l pui la păstrat, însă și restul ingredientelor sunt la fel de importante pentru rețeta tradițională de șorici în saramură. Să trecem la gătit!

Alegerea și curățarea șoriciului de porc 

Când cumperi șoriciul, asigură-te că este proaspăt, cu un aspect curat și fără mirosuri neplăcute. Acasă, spală-l bine sub un jet de apă rece, apoi curăță-l cu un cuțit, dacă este cazul, pentru a îndepărta eventualele urme de păr. Dacă vrei să obții o textură moale, dar ușor elastică, poți opări șoriciul înainte de a-l pune în saramură.

Opărirea șoriciului (opțional) 

Într-o oală mare, pune la fiert apă cu puțină sare. Când apa începe să clocotească, adaugă șoriciul și lasă-l să fiarbă timp de 5-7 minute. Acest pas va ajuta la înmuierea șoriciului și la eliminarea mirosului specific de porc. Scoate-l din apă, clătește-l cu apă rece și taie-l în bucăți potrivite, de aproximativ 5-7 cm lungime.

Pregătirea șoriciului de porc 

În cazul în care nu opărești șoriciul de porc, taie șoriciul în bucăți potrivite, apoi rulează cât mai strâns fiecare bucată de șorici și leagă toate bucățile cu ață alimentară. În acest fel, șoriciul se va păstra în formă de ruladă și vei putea să-l tai frumos atunci când îl servești. 

Prepararea saramurii pentru șorici 

Pune într-o oală o lingură și jumătate de sare grunjoasă (aproximativ 40 de grame de sare), peste care adaugă 1 litru de apă rece. Amestecă bine, până când sarea se dizolvă complet. 

Montarea borcanelor de șorici în saramură 

Pune bucățile sau rulourile de șorici de porc în borcane spălate și sterilizate în prealabil. La fundul borcanelor se vor pune bucățile mai mari de șorici, iar deasupra se vor așeza restul. Taie apoi câțiva căței de usturoi și adaugă-le în borcane. Pune și câte 1-2 frunze de dafin în fiecare borcan, alături de câteva boabe de piper. 

Apoi, peste bucățile de șorici din borcane se vor pune câteva bețișoare sau un grătar, în așa fel încât conținutul borcanelor să fie complet acoperit de saramură. Toarnă ulterior saramura în borcane, pune capacele și dă borcanele la frigider.

După ce trec două zile este indicat să schimbi saramura, pe care o vei prepara ca prima dată. Important este ca saramura cu șorici să fie cât mai limpede.

platou sorici in saramura

Cum servești șoriciul la borcan?

Șoriciul în saramură este perfect ca aperitiv, alături de pâine de casă și murături. Dacă ai musafiri, cu siguranță îi vei impresiona cu acest preparat tradițional. Este delicios și într-o combinație cu brânzeturi, mezeluri sau chiar alături de un pahar de țuică, pentru un adevărat festin românesc.

Așa că dacă vrei să pregătești un platou de sărbătoare pentru musafiri, nu ezita să adaugi și acest șorici murat de porc alături de tobă de casă, lebăr, caltaboș și alte răcituri specifice tradiției românești. Vor merge de minune cu o ceapă și cu puțin muștar alături!

Sfaturi utile pentru o rețetă reușită

Vrei să obții cel mai bun șorici de porc în saramură? Ei bine, atunci trebuie să ții cont de câteva sugestii de preparare, pentru a te bucura de un gust autentic românesc. Iată ce-ți recomandăm!

  • Alege șorici de calitate 

Un șorici proaspăt și bine curățat va face diferența între un preparat reușit și unul mai puțin gustos. Prin urmare, dacă nu tai porcul, pentru a beneficia de șorici proaspăt, orientează-te spre magazine care oferă șorici de porc de calitate, așa cum este noul Profi. 

  • Nu exagera cu sarea 

Chiar dacă sarea este esențială pentru saramură, un exces poate face șoriciul prea sărat. Gustă saramura înainte de a o turna în borcan, pentru un rezultat excelent. 

  • Folosește usturoi și condimente din belșug 

Aroma usturoiului și a condimentelor va da șoriciului acel gust inconfundabil. Nu uita să adaugi în borcane felii de usturoi, frunze de dafin și boabe de piper, pentru o saramură reușită. 

  • Sterilizează borcanele și capacele

Pentru o conservare sigură, borcanele trebuie să fie perfect curate și sterilizate înainte de utilizare. Așadar, așa cum procedezi și în cazul rețetelor de dulceață sau compot, sterilizează bine borcanele pentru șorici în saramură. 

  • Lasă șoriciul în saramură

După ce saramura a devenit limpede, odată schimbată, borcanele de șorici în saramură se păstrează la frigider. Ideal este ca șoriciul să stea în saramură pentru cel puțin 7 zile, în așa fel încât să se frăgezească bine.    

platou-sorici-in-saramura

Fă-ți curaj să încerci această rețetă de șorici de porc la saramură! Este o adevărată încântare culinară, pe care o vei îndrăgi de la prima degustare. Nu uita să împărtășești rețeta cu prietenii și familia – tradițiile românești merită să fie păstrate și transmise mai departe. Poftă bună!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Spicy crunchy mozzarella

01 martie 2022

Preparare: Cașcavalul se rade pe răzătoarea mare și se amestecă cu usturoiul și boiaua, eu am mai adăugat și jumătate de linguriță de pesmet fin ca să o pot întoarce ușor cu paleta. Adăugăm mixul obținut într-o tigaie teflonată încinsă și neunsa cu nimic. Îl zgalțaim puțin și apoi presăm bine bine cu paleta și […]

Citește mai mult

Canapé (minitartine) cu mousse de prosciutto cotto

08 martie 2022

Preparare: Mixăm la robot toate ingredientele din rețetă în afară de măsline. Cu ajutorul unui spritz decorăm câteva triunghiuri de pâine și le decorăm cu feliuțe de măsline verzi.

Citește mai mult

Zacuscă de vinete: Rețeta pas cu pas

20 octombrie 2022

Pe lângă multitudinea de compoturi, dulcețuri și murături, orice gospodină știe că sezonul de toamnă este sinonim și cu rețetele de zacuscă tradiționale. Putem să spunem chiar că zacusca este cel mai îndrăgit preparat conservat pentru iarnă în bucătăria tradițională românească. Și cum începutul de toamnă are tendința de a aduna pe masa ta din […]

Citește mai mult

Bastonașe crocante de avocado

08 martie 2022

Aceste bastonașe crocante de avocado sunt pur și simplu o nebunie de gust!! Nu m-am înțeles bine cu acest fruct mult timp, deși știu că este extrem de sănătos. Însă, de la o vreme, am început să îl cumpăr și să îl mănânc foarte des, chiar de 2-3 pe săptămâna. De obicei în salate, guacamole, […]

Citește mai mult

Muffins pizza

08 martie 2022

Astăzi am hotărât să fac aceste delicioase muffins pizza. Sunt excelente că aperitiv și se fac foarte rapid. Le puteți umple cu absolut orice în funcție de preferințele voastre. Preparare: Tăiem rosioarele, mozzarella, galbanino și pestsorii în bucățele mici iar verdeață o tocam mărunt. Amestecăm făînă cu drojdia (dacă e uscată; dacă e proaspătă o […]

Citește mai mult

Pere false

08 martie 2022

Am zis să execut ceva simplut și gustos pentru masă de prânz când vine Cris de la servici. Așa că am executat următoarele pere false. Preparare: Spălăm rosșioarele și le lăsăm să se usuce. Carnea tocată o amestecăm cu o ceapă mică dată prin răzătoare, sare, piper și boia iute și o calim într-o lingură […]

Citește mai mult

Muffins cu mazăre și prosciutto

08 martie 2022

Se pot servi ca aperitiv și se fac rapid foc. Mie mi se pare că aduc mult la gust cu pizza 🙂 Preparare: Topim untul și îl lăsăm să se răcească. Amestecăm făină cu praful de copt. Tăiem prosciutto/ șuncă/ salam în pătrățele mici și fierbem mazărea, dacă folosim mazăre proaspătă, și o lăsăm să […]

Citește mai mult

Idei de antreuri festive pentru masa de Crăciun

23 noiembrie 2022

Zilele de sărbătoare ne fac întotdeauna să ajungem la concluzia că ideile de antreuri pentru mesele festive nu prisosesc niciodată. Și asta pentru că ne dorim și alte delicii pe masa de Crăciun în afară de clasica salată de boeuf. Acesta este și motivul pentru care articolul de astăzi este dedicat antreurilor festive pentru masa […]

Citește mai mult

Carpaccio de caracatița

08 martie 2022

Termenul carpaccio definește un tip de mâncare pe baza de carne crudă. A fost propus în Veneția în onoarea pictorului Vittore Carpaccio, cu ocazia unei expoziții dedicată lui, în 1963.În rețeta de față, caracatița se fierbe dar se servește tăiată în feliuțe foarte subțiri și este acompaniată de sosul menționat puțîn mai sus.Este un aperitiv […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult