Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pâinea de casă: 3 rețete simple și gustoase

Probabil că ai încă întipărit în minte mirosul pâinii de casă făcute de bunica în perioada copilăriei, căci nu există un miros mai apetisant decât acela al pâinii proaspăt scoase din cuptor. Pâinea de casă tradițională este un simbol a ceea ce numim acasă, așa că dacă te-ai hotărât să străbați internetul în căutarea celor mai gustoase metode de a prepara pâine de casă, ți-am pregătit în articolul de astăzi câteva rețete simple și rapide care împrumută din aromele tradiționale.

Știm că poate părea tentant să cumperi preparate de brutărie direct de la supermarket, însă îți garantăm că nimic nu va putea înlocui aromele de pâine la cuptor care se răspândesc în întreaga gospodărie și care-i adună pe toți cei dragi în jurul mesei. Ești gata să descoperi secretele pâinii de casă reușite și să afli cum poți găti și tu așa bunătate într-un mod simplu și gustos? Iată cum prepari cea mai bună pâine de casă!

1. Pâine de casă după rețeta tradițională

Pe piață vei găsi numeroase tipuri și sortimente de pâine, însă o pâine de casă după rețeta clasică înseamnă un control mai mare asupra ingredientelor folosite și plăcerea de a învia tradiția lăsată de bunici. Iată cum prepari pâine de casă după rețeta simplă, tradițională!

Ingrediente

Iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături din magazinul Profi pentru rețeta de pâine de casă tradițională:

  • 1 kg de făină;
  • 25 g de drojdie proaspătă;
  • 550 ml de apă;
  • 2 lingurițe de sare;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 60 ml de ulei.


Cum se face pâinea de casă tradițională?


Având în vedere că folosești drojdie proaspătă pentru rețeta de pâine de casă, va trebui pregătită, pentru început, maiaua. Amestecă, așadar, drojdia cu zahărul, apoi adaugă 50 ml de apă călduță și o lingură de făină. Lasă maiaua la dospit pentru 15 minute sau până își dublează volumul. Pune apoi maiaua peste făina pentru aluat, adăugând treptat apă călduță. Frământă aluatul de la margini spre interior și bate-l de masă pentru a împrăștia aerul uniform în aluat.

În cazul în care aluatul se lipește de mână, mai adaugă făină și mai frământă-l puțin. Lasă apoi aluatul pentru pâinea de casă la dospit într-un lighean, până își dublează volumul. Împarte apoi aluatul în două, mai frământă-l o dată și mai lasă-l la dospit pentru jumătate de oră. Pune apoi aluatul în vase de copt. Dacă te întrebi cu ce se unge pâinea pe deasupra, pentru un aspect deosebit, îți sugerăm să ungi aluatul cu apă sau ou bătut cu apă.

Coace pâinea de casă circa 10 minute la 160 de grade Celsius, după care crește temperatura la 180 de grade Celsius. După circa 40 de minute, poți verifica pâinea cu scobitoarea. Dacă aceasta iese curată, atunci pâinea de casă este gata. Ai văzut cât este de ușor să prepari o pâine simplă de casă?

paine de casa feliata cu unt

2. Pâine de casă cu semințe


O altă rețetă absolut delicioasă este cea de pâine cu semințe, fie ele de chimen, dovleac, floarea-soarelui, nuci, alune sau migdale. Secretul acestei rețete de pâine de casă constă în mixul de tipuri de făină, pentru un gust cât mai plăcut. Iată cum obții o astfel de pâine după rețeta simplă!


Ingrediente

În gama de produse Profi, vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie ca să obții o pâine de casă pufoasă cu semințe. Iată ce trebuie să-ți notezi pe lista de cumpărături:

  • 500 g de făină albă de tip 650;
  • 250 g de făină de secară;
  • 250 g de făină integrală;
  • 500 ml de apă;
  • 7 g de drojdie uscată sau 25 g de drojdie proaspătă;
  • 20 g de sare;
  • 1 lingură de miere din gama Proxi;
  • 250 g de semințe și nuci;
  • ulei pentru masa de lucru.


Cum se face pâinea de casă cu semințe?


Pentru început, adaugă toate sortimentele de făină într-un castron și toarnă apă peste ele, alături de semințele de chimen măcinate. Amestecă totul cu o lingură din lemn, apoi acoperă vasul cu o folie alimentară și lasă aluatul pentru pâine la temperatura camerei pentru cel puțin 6 ore. Între timp, poți amesteca bine drojdia cu mierea și așteaptă să fermenteze.

După ce au trecut cele șase ore, pune aluatul prefermentat într-un lighean și toarnă peste el drojdia. Frământă aluatul până când acesta devine elastic. Taie apoi nucile mărunt și amestecă-le cu restul semințelor, după care adaugă-le în aluat și mai frământă-l puțin. Dă o formă dreptunghiulară aluatului, apoi împarte-l în trei părți egale, pe care le împăturești în trei. Lasă-l o oră la dospit, după care împăturește din nou în trei. După încă o oră, mai împăturește-l o dată în trei și lasă-l să mai dospească pentru 30 de minute.

Împarte apoi aluatul pentru pâine de casă în două și mai frământă-l puțin. Lasă din nou aluatul la dospit pentru jumătate de oră. Între timp, poți preîncălzi cuptorul. Pentru început, coace pâinea de casă la 180 de grade Celsius, după care crește temperatura la 200 de grade Celsius. Fă apoi testul scobitorii și dacă aluatul nu se mai lipește, pâinea de casă cu semințe este gata!

paine cu seminte pe tocator

3. Pâine de casă pe bază de cartofi


Îți dorești o pâine de casă gustoasă, cu un miez elastic și o coajă crocantă, cu o aromă îmbietoare și un colorit apetisant? Atunci, poți încerca rețeta de pâine de casă pe bază de cartofi. Este delicioasă și simplu de preparat, pe deasupra!


Ingrediente

În noul magazin Profi, vei găsi cele mai bune ingrediente pentru o rețetă de pâine de casă pufoasă, pe bază de cartofi. Mai mult, suntem siguri că, în revistele Profi, vei găsi multe dintre ingredientele din lista de mai jos la promoție, gata să te ajute să prepari o pâine de casă delicioasă. Iată de ce ai nevoie:

  • 600 g de cartofi albi din gama Proaspete de la noi;
  • 600 g de făină albă;
  • 300 ml de apă;
  • 2 linguri de ulei;
  • 3 lingurițe de sare;
  • 7 g de drojdie uscată sau 25 g de drojdie proaspătă;
  • 1 linguriță de zahăr brun.


Cum se face?


Pentru început, fierbe cartofii și apoi zdrobește-i ca pentru piure. Freacă bine drojdia uscată cu zahărul, 2 linguri de apă și 2 lingurițe de făină, apoi las-o la dospit. Pune cartofii peste făină și amestecă. Toarnă apoi și drojdia dospită în aluatul pentru pâine și frământă până când nu se mai lipește de palme. Lasă apoi aluatul la dospit pentru 40 de minute.

Ulterior, pune aluatul pe masa de lucru, împarte-l în două și împăturește-l în trei. Mai lasă-l apoi să crească pentru alte 35 de minute. Încinge cuptorul la 230 de grade C și pune în partea de jos a cuptorului o tavă cu apă. Pune pâinea de casă la copt și după 15 minute scoate tava cu apă. Scade temperatura cuptorului la 200 de grade C și mai coace pâinea la cuptor pentru încă 30 de minute. Așa-i că a fost simplă această rețetă de pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată? Desigur, o rețetă de pâine pufoasă poți obține și cu drojdie proaspătă!

paine de casa cu cartofi

Indiferent care este rețeta de pâine de casă pentru care optezi, este important să alegi ingrediente de bună calitate și să respecți cantitățile indicate în rețete. Și dacă tot vorbim despre cele mai bune ingrediente, îți recomandăm să dai o fugă până la Profi și să adaugi în coșul de cumpărături produsele necesare pentru rețete delicioase de pâine de casă!

Articole care se regăsesc în categoria Aluaturi

3 cele mai bune rețete de focaccia pentru acasă

09 aprilie 2024

Ești pasionat de gastronomie? Atunci a venit momentul să te pregătești pentru o incursiune în lumea bucătăriei italiene! Nu este vorba despre faimoasa rețetă de paste carbonara și nici de renumita rețetă de lasagna în stil italian. Nici măcar nu este vorba despre rețetele de pizza, ci despre focaccia, acea pâine plată și pufoasă, îmbibată cu arome […]

Citește mai mult