Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Gogoșari în oțet: Rețetă simplă și gustoasă

Nu știm despre voi, însă rețetele de murături sunt foarte dragi sufletului nostru. Fie că vorbim despre murături asortate, despre castraveți murați, conopidă sau gogoșari, deja ni se face poftă numai când ne gândim la ce garnituri delicioase vor reprezenta pentru mesele ce abundă în fripturi apetisante. Articolul de astăzi este despre gogoșari în oțet, o rețetă pe care mama și bunica o pregăteau încă de când eram copii.

Cred că în orice familie, gogoșarii sunt puși la loc de cinste pe mesele de sărbătoare, fie ca garnitură, fie pentru ornarea faimoasei salate de boeuf. Rețeta este extrem de simplă și de gustoasă, așa că dacă și tu dorești să te delectezi cu astfel de murături delicioase în sezonul următor, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos cum poți prepara cei mai buni gogoșari în oțet.


Ingrediente pentru rețeta de gogoșari la oțet

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține două borcane mari de gogoșari în oțet. Dacă dorești să obții mai multe borcane de murături, desigur că poți schimba cantitățile de ingrediente după bunul plac. Iată ce ingrediente trebuie să adaugi pe lista de cumpărături de la supermarket:

  • 6 kg de gogoșari din gama Proaspete de la noi;
  • 2 litri de oțet;
  • 6 lingurițe de zahăr;
  • 6 linguri cu vârf de sare;
  • câteva tije de hrean pentru fiecare borcan;
  • condimente pentru murături.

Toate ingredientele din lista de mai sus pot fi găsite în gama de produse Profi. De asemenea, noul Profi te așteaptă cu produse de calitate cu ajutorul cărora vei putea umple cămara cu murături delicioase pentru iarnă.

ardei gogosari

Mod de preparare al rețetei de gogoșari în oțet pentru iarnă

Deja ai toate ingredientele la îndemână? Dacă da, vom începe să preparăm gogoșari în oțet după rețeta tradițională cu saramura. Pentru asta, vom adăuga într-o oală patru litri de apă, peste care vom pune cei doi litri de oțet. Adaugă apoi peste apă și oțet condimentele pentru murături (boabe de piper, boabe de muștar, semințe de mărar și foi de dafin), alături de zahăr brun sau zahăr alb tos și sarea mare, neiodată, specială pentru murături.

Amestecă bine toate ingredientele și lasă lichidul să fiarbă până când ajunge la punctul de fierbere. În timp ce saramura pentru gogoșari fierbe, te poți ocupa de gogoșari. Spală bine ardeii gogoșari, apoi îndepărtează-le cotoarele și semințele din interior și taie-i pe sferturi. Când saramura a fiert, este momentul în care o poți gusta și mai poți adăuga zahăr, dacă vrei ca gogoșarii murați să fie mai dulci.

Pune apoi gogoșarii curățați și tăiați în saramura fierbinte, însă nu pe toți deodată, ci în tranșe. Opărește gogoșarii în saramură câte cinci minute, până ce aceștia își schimbă culoarea și devin ușor moi. Nu-i lăsa pentru prea mult timp la opărit. Când gogoșarii și-au schimbat culoarea și s-au înmuiat puţin, scoate-i din oală cu ajutorul unei palete, transferă-i într-un vas și introdu în oală următoarea tranșă. Procedează în acest mod până când termini toți gogoșarii.

Când gogoșarii în oțet cu zahăr opăriți sunt gata, nu mai rămâne decât să “montăm” borcanele. Pentru început, adaugă pe fundul borcanelor câteva tije de hrean, apoi așază gogoșarii, adăugând câteva tije de hrean și pe marginile borcanelor. La final, mai pune câteva tije de hrean și presează bine gogoșarii, în așa fel încât să încapă cât mai mulți în borcane.

Odată ce ai terminat de “montat”, toarnă peste gogoșarii din borcane zeama în care aceștia au fost opăriți, alături de mirodenii. Umple borcanele până sus cu zeama cu oțet, apoi înfiletează bine capacele și lasă gogoșarii să se răcească la temperatura camerei. Vor fi excelenți pentru servit după câteva zile!

borcane cu gogosari murati

Sfaturi pentru cei mai delicioși gogoșari murați

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi care să te ajute să prepari cei mai gustoși gogoșari murați. Ești gata să le descoperi? Iată recomandările noastre:

  • Pentru rețeta perfectă de gogoșari în oțet, la fiecare doi litri de apă se pune câte un litru de oțet. De asemenea, pentru gogoșari murați gustoși, pentru fiecare litru de lichid se va adăuga o lingură cu vârf de sare.
  • Ține cont că gogoșarii nu trebuie să fiarbă în saramură, ci doar să se opărească pentru câteva minute, ca să se înmoaie.
  • Șuvițele de hrean au rolul de a întări gogoșarii, însă dacă se pun prea multe, murăturile vor ieși tari, cu un gust pronunțat de hrean.
  • Nu uita de sterilizarea borcanelor pentru murături, dar și a capacelor, extrem de importantă pentru a obține murături de calitate, cu gust excelent.
  • De asemenea, folosirea sării grunjoase, special creată pentru murături, este esențială dacă dorești să obții cei mai buni gogoșari la oțet pentru iarnă.
  • Răsfoiește întotdeauna revistele Profi pentru a „prinde” cele mai bune promoții la ingredientele cu ajutorul cărora poți prepara gogoșari la borcan. Mai mult, îți poți descărca aplicația Profi, fiindcă nu știi niciodată când se ivește vreo ofertă de nerefuzat la ardei sau gogoșari!
borcane cu gogosari dafin si piper

Așa-i că deja ți-am făcut poftă de gogoșari murați, perfecți pentru mesele de sezon în familie? Magazinul Profi este aici să te susțină și să te ajute să prepari cea mai bună rețetă de gogoșari în oțet pentru iarnă. Doar ai văzut cât este de simplu să prepari o rețetă de gogoșari la oțet ca la carte, așa că nu ai niciun motiv pentru care pe mesele tale de sărbătoare să nu existe astfel de murături gustoase din belșug!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Salată de cartofi

08 martie 2022

E simpluță-foc și se face rapid. Preparare: Fierbem cartofii în coajă. Îi decojim și îi lăsăm să se răcească. Fierbem și ouăle vreo 15 minute (trebuie să fie tari), le băgăm sub jet rece de apă și le curățăm. Tăiem cartofii și ouăle împreună cu castraveții și gogosarii în cubulețe mici. Oprim un gălbenuș de […]

Citește mai mult

Muffins cu mazăre și prosciutto

08 martie 2022

Se pot servi ca aperitiv și se fac rapid foc. Mie mi se pare că aduc mult la gust cu pizza 🙂 Preparare: Topim untul și îl lăsăm să se răcească. Amestecăm făină cu praful de copt. Tăiem prosciutto/ șuncă/ salam în pătrățele mici și fierbem mazărea, dacă folosim mazăre proaspătă, și o lăsăm să […]

Citește mai mult

Ouă umplute: 5 rețete simple și gustoase

22 decembrie 2022

Nu știm despre tine, dar noi suntem mari amatori de ouă umplute și cu greu ne abținem să nu le pregătim mai des. Vorba aceea, conțin destul de multe calorii pentru niște preparate atât de micuțe. Iar dacă mai vorbim și despre rețeta clasică de ouă umplute, cea cu maioneză, atunci cu siguranță vorbim despre […]

Citește mai mult

Tarta dulce de cartofi și migdale

08 martie 2022

Știu că e mai bizară combinația dar e neașteptat de bună tarta asta. Se face rapid de tot și măcar o dată încercată, zic eu că merită. Preparare: Curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe și îi punem la fiert După ce s-au fiert (30 minute) îi scurgem și îi mixam cât sunt calzi cu zahărul Adăugăm […]

Citește mai mult

Canapé (minitartine) cu mousse de prosciutto cotto

08 martie 2022

Preparare: Mixăm la robot toate ingredientele din rețetă în afară de măsline. Cu ajutorul unui spritz decorăm câteva triunghiuri de pâine și le decorăm cu feliuțe de măsline verzi.

Citește mai mult

Pere false

08 martie 2022

Am zis să execut ceva simplut și gustos pentru masă de prânz când vine Cris de la servici. Așa că am executat următoarele pere false. Preparare: Spălăm rosșioarele și le lăsăm să se usuce. Carnea tocată o amestecăm cu o ceapă mică dată prin răzătoare, sare, piper și boia iute și o calim într-o lingură […]

Citește mai mult

Zacuscă de ghebe: rețeta esențială pe care orice gospodină ar trebui să o cunoască

11 noiembrie 2024

Vrei să știi ce rețetă nu trebuie să lipsească din arhiva culinară a niciunei gospodine? Răspunsul este – zacusca de ghebe! Știm că am mai preparat aici, de-a lungul timpului, rețete de zacuscă precum zacusca de vinete sau cea de pește, însă acum, în plină toamnă, zacusca de ghebe este una dintre acele delicii tradiționale pe care […]

Citește mai mult

Carpaccio de caracatița

08 martie 2022

Termenul carpaccio definește un tip de mâncare pe baza de carne crudă. A fost propus în Veneția în onoarea pictorului Vittore Carpaccio, cu ocazia unei expoziții dedicată lui, în 1963.În rețeta de față, caracatița se fierbe dar se servește tăiată în feliuțe foarte subțiri și este acompaniată de sosul menționat puțîn mai sus.Este un aperitiv […]

Citește mai mult

Mousse de ton

08 martie 2022

Un aperitiv delicios și foarte rapid Preparare: Scurgem bine tonul după care îl mixăm cu 100 gr unt la temperatura camerei, până înglobăm tot untul Adăugăm pe rând cele 4 linguri de maioneză și mixăm la viteză maximă până când mousse-ul capătă o consistență mătăsoasă Prăjim câteva feliuțe de pâine (eu am servit cu pâine […]

Citește mai mult

Idei de gustări sănătoase și ușor de preparat

02 martie 2023

Știm cu toții că senzația de foame are tendința de a încuraja excesele alimentare și acumularea de kilograme în plus, așa că dacă ți-ai propus să îți menții greutatea optimă sau dorești să adopți un stil de viață sănătos, este ideal să intercalezi între mesele principale ale zilei și câteva gustări sănătoase, care să te […]

Citește mai mult