Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Salată de ciuperci cu maioneză: pași simpli pentru un aperitiv delicios

Dacă ești în căutarea unui aperitiv festiv, gustos și ușor de preparat, atunci salata de ciuperci cu maioneză este alegerea perfectă pentru mesele festive de sărbători. Această rețetă clasică este preferată de mulți datorită combinației sale de arome fine, care o fac să fie ideală atât pentru mesele festive, cât și pentru o gustare rapidă în familie. 

În cele ce urmează, îți vom explica pas cu pas cum să pregătești salata de ciuperci cu maioneză după rețeta clasică, astfel încât să obții un preparat delicios, care va impresiona pe oricine. Ești gata să adaugi un nou preparat pe lista de aperitive pentru masa de Crăciun?

Salată de ciuperci cu maioneză – un aperitiv festiv delicios

Această rețetă de salată de ciuperci cu maioneză este mai mult decât un simplu aperitiv. Este un preparat interpretabil, care se potrivește de minune la mesele festive, dar și în meniul zilnic. Gustul său echilibrat, textura cremoasă și aroma intensă de usturoi o transformă într-o alegere ideală pentru orice ocazie.

Pe lângă faptul că este delicioasă, salata de ciuperci cu maioneză este și foarte ușor de preparat, iar ingredientele necesare sunt accesibile oricui. În plus, acest preparat poate fi personalizat după preferințele tale, astfel încât să devină exact pe gustul tău.

Ingrediente necesare pentru salată de ciuperci cu maioneză

Dacă și tu îți dorești să prepari un astfel de aperitiv festiv de sărbători, trebuie să știi că vei avea nevoie de doar câteva ingrediente din gama de produse de la Profi. Iată care sunt acestea, pentru a obține o salată de ciuperci absolut delicioasă!

  • 400 g de ciuperci din conservă, bine scurse de lichid sau 700 g de ciuperci proaspete champignon
  • 70-80 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 gălbenuș de ou
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 linguri de zeamă de lămâie (opțional)
  • 1 pahar de iaurt simplu
  • 1 legătură de mărar sau pătrunjel, în funcție de preferințe
  • Sare și piper, după gust 

Aceste cantități sunt recomandate pentru 4-6 porții de salată de ciuperci cu maioneză, însă poți alege să dublezi cantitatea de ingrediente în cazul în care vor exista mai mulți pofticioși în jurul meselor de sărbătoare. Totodată, cantitatea de condimente poate varia în funcție de gustul fiecăruia, dar un punct de pornire ar fi o jumătate de linguriță de sare și un sfert de linguriță de piper.

salata de ciuperci reteta

Salată de ciuperci cu maioneză: rețeta pas cu pas

Acum că ai fost deja în magazinul Profi preferat și ai făcut cumpărăturile, hai să gătim împreună cea mai gustoasă salată aperitiv pentru mesele de sărbători!

Prepararea sosului pentru salată 

Vom da startul rețetei de salată de ciuperci cu pregătirea maionezei, desigur. Ți-am dezvăluit într-un articol anterior de pe blog cum să prepari maioneză de casă, însă vom adapta rețeta la cantitățile de ingrediente menționate mai sus. Prepară rapid maioneza dintr-un gălbenuș de ou și 80 ml de ulei de floarea soarelui, turnând uleiul picătură cu picătură, în timp ce amesteci continuu cu un tel, în același sens. 

Este important ca maioneza obținută să fie bine legată. Opțional, poți adăuga în maioneză și puțin suc de lămâie, pentru un plus de aciditate. Adaugă apoi în maioneză usturoiul zdrobit și amestecă bine totul. După aceea, adaugă și iaurtul simplu, pentru a obține astfel un dressing mai light pentru salata de ciuperci. Omogenizează bine totul, până ce obții un sos cremos, de consistența smântânii. Condimentează cu sare și cu piper din belșug.

Ulterior, toacă mărunt pătrunjelul sau mărarul și adaugă-l în sosul pentru salata de ciuperci. Amestecă bine toate ingredientele și sosul este acum gata să fie folosit mai departe în rețeta noastră.

Gătirea ciupercilor 

Dacă alegi să folosești ciuperci din conservă, le poți adăuga în salată așa cum sunt, întrucât acestea sunt deja gătite. Cu toate acestea, vei putea, opțional, să le sotezi într-o tigaie bine încinsă cu o lingură de ulei, pentru câteva minute, cât să se rumenească bine. Reține că sotarea ciupercilor la conservă nu este un pas obligatoriu! 

În schimb, dacă folosești ciuperci proaspete pentru rețeta de salată de ciuperci cu maioneză, va fi nevoie să cureți bine ciupercile de impurități și să le ștergi cu hârtie absorbantă. Taie apoi ciupercile în sferturi sau jumătăți, în funcție de mărime și sotează-le într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei vegetal.

Ciupercile proaspete se sotează până când sunt rumenite ușor și scad în volum considerabil. Acestea se asezonează apoi cu puțină sare și se pun într-o sită la scurs, pentru a se scurge lichidul în exces. Când s-au răcit, acestea pot fi folosite în salata de ciuperci cu maioneză.

Montarea salatei aperitiv 

Când ciupercile sunt pregătite, acestea se adaugă peste sosul de maioneză și usturoi pregătit anterior. Se amestecă bine ciupercile cu sosul, în așa fel încât acestea să fie bine îmbrăcate în sos. Acoperă vasul cu o folie alimentară și dă salata la frigider pentru cel puțin 2 ore, astfel încât aromele să se îmbine și sosul să se seteze bine.

reteta salata de ciuperci

Servirea și decorarea salatei cu maioneză și ciuperci

Prezentarea salatei de ciuperci cu maioneză este un aspect esențial pentru a o face cât mai atractivă. Această salată se servește rece, ca aperitiv. În general, salata ar trebui să fie dispusă pe un platou sau într-un bol decorativ. Opțional, salata de ciuperci cu maioneză poate fi montată și pe mici tartine, pentru un aperitiv festiv de excepție.

Decorarea salatei este un alt aspect important și deja cunoaștem acest aspect de la salata de boeuf, un alt aperitiv excepțional de sărbători. Diferitele metode de decorare pot adăuga culoare și textură, transformând salata de ciuperci cu maioneză într-un aperitiv festiv. De pildă, frunzele de pătrunjel pot fi folosite pentru un plus de culoare.

Sfaturi utile pentru o salată de ciuperci perfectă

Acum, la final de rețetă de aperitiv, avem pentru tine și câteva sugestii, în așa fel încât să poți servi invitaților un preparat delicios festiv. Iată recomandările noastre!

Pune accentul pe calitatea ciupercilor

În primul rând, alegerea ciupercilor este un pas esențial. Dacă mergi pe varianta ciupercilor proaspete, este important să alegi ciuperci de calitate. Evită ciupercile cu pete sau semne de mucegai. De asemenea, este bine să le cureți și să le speli bine înainte de a le găti. În gama Proaspete de la noi, marca Profi, vei găsi cele mai bune ciuperci pentru salata aperitiv! 

Prepară maioneză de casă

Cu toate că poate părea tentant să cumperi maioneză din comerț, îți sugerăm să mizezi pe varianta de casă a maionezei, pentru un gust autentic și o salată de ciuperci cu adevărat perfectă. Această opțiune îți permite, de asemenea, să controlezi nivelul de grăsime și sare din salată.

Adaptează rețeta în funcție de preferințe

Dacă nu ești fan al usturoiului, poți reduce cantitatea sau îl poți înlocui cu ceapă verde tocată fin. De asemenea, în loc de pătrunjel poți folosi mărar și viceversa, sau chiar coriandru, pentru un gust ușor diferit. 

Călește ciupercile pentru un plus de gust 

Modul de preparare a ciupercilor este un alt aspect important care poate influența gustul salatei. Ciupercile pot fi fierte, prăjite sau coapte, în funcție de preferințe. Fiecare metodă de preparare va adăuga un gust diferit salatei de ciuperci. De exemplu, ciupercile sotate pot adăuga un gust mai intens și o textură crocantă.

reteta aperitiv festiv

Acum că știi cum să pregătești această rețetă clasică de salată de ciuperci cu maioneză, nu mai rămâne decât să încerci și tu. Cu doar câteva ingrediente simple și câțiva pași rapizi, vei obține un aperitiv deosebit, care îți va încânta familia și prietenii. Fie că o servești la o masă festivă sau ca gustare în timpul săptămânii, această salată de ciuperci cu maioneză cu siguranță va deveni una dintre rețetele tale preferate.

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Gogoșari în oțet: Rețetă simplă și gustoasă

22 noiembrie 2022

Nu știm despre voi, însă rețetele de murături sunt foarte dragi sufletului nostru. Fie că vorbim despre murături asortate, despre castraveți murați, conopidă sau gogoșari, deja ni se face poftă numai când ne gândim la ce garnituri delicioase vor reprezenta pentru mesele ce abundă în fripturi apetisante. Articolul de astăzi este despre gogoșari în oțet, […]

Citește mai mult

Muffins cu mazăre și prosciutto

08 martie 2022

Se pot servi ca aperitiv și se fac rapid foc. Mie mi se pare că aduc mult la gust cu pizza 🙂 Preparare: Topim untul și îl lăsăm să se răcească. Amestecăm făină cu praful de copt. Tăiem prosciutto/ șuncă/ salam în pătrățele mici și fierbem mazărea, dacă folosim mazăre proaspătă, și o lăsăm să […]

Citește mai mult

Tarta dulce de cartofi și migdale

08 martie 2022

Știu că e mai bizară combinația dar e neașteptat de bună tarta asta. Se face rapid de tot și măcar o dată încercată, zic eu că merită. Preparare: Curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe și îi punem la fiert După ce s-au fiert (30 minute) îi scurgem și îi mixam cât sunt calzi cu zahărul Adăugăm […]

Citește mai mult

Rețete tradiționale cu jumări: Bucatele crocante din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Știm că venirea iernii nu este atât de aproape pe cât am crede, însă nu este niciodată prea devreme pentru a ne gândi la toate rețetele delicioase cu carne de porc cu care să umplem mesele de sărbători și la toate deliciile tradiționale care ne răsfață papilele gustative în sezonul rece. Pe lângă rețeta de piftie […]

Citește mai mult

Bastonașe crocante de avocado

08 martie 2022

Aceste bastonașe crocante de avocado sunt pur și simplu o nebunie de gust!! Nu m-am înțeles bine cu acest fruct mult timp, deși știu că este extrem de sănătos. Însă, de la o vreme, am început să îl cumpăr și să îl mănânc foarte des, chiar de 2-3 pe săptămâna. De obicei în salate, guacamole, […]

Citește mai mult

Chiftele de pește

08 martie 2022

Astăzi am profitat de faptul că aveam pește proaspăt așa că am făcut repede aceste chifteluțe foarte bune pe care le-am servit alături de cartofi natur cu un strop de unt și pătrunjel și o salată de rucola cu lămâie 🙂 Preparare:

Citește mai mult

Tartelette cu mousse de gorgonzola și fistic

08 martie 2022

Preparare

Citește mai mult

Carpaccio de caracatița

08 martie 2022

Termenul carpaccio definește un tip de mâncare pe baza de carne crudă. A fost propus în Veneția în onoarea pictorului Vittore Carpaccio, cu ocazia unei expoziții dedicată lui, în 1963.În rețeta de față, caracatița se fierbe dar se servește tăiată în feliuțe foarte subțiri și este acompaniată de sosul menționat puțîn mai sus.Este un aperitiv […]

Citește mai mult

Zacuscă de ghebe: rețeta esențială pe care orice gospodină ar trebui să o cunoască

11 noiembrie 2024

Vrei să știi ce rețetă nu trebuie să lipsească din arhiva culinară a niciunei gospodine? Răspunsul este – zacusca de ghebe! Știm că am mai preparat aici, de-a lungul timpului, rețete de zacuscă precum zacusca de vinete sau cea de pește, însă acum, în plină toamnă, zacusca de ghebe este una dintre acele delicii tradiționale pe care […]

Citește mai mult

Ruladă cu cremă de brânză

08 martie 2022

Aveam prin frigider niște brânză Philadelphia și cum eu nu o mănânc goală că nu-mi place am zis s-o bag într-o ruladă. E rapidă și bună Preparare: Facem un sos bechamel din unt, făină, lapte, astfel Topim untul la foc mic Adăugăm toată făină și amestecăm să nu se formeze cocoloașe; apoi adăugăm laptele rece […]

Citește mai mult