Suc de roșii făcut în casă: 3 rețete simple și gustoase
Poate că în cămara ta nu există o mare varietate de conserve, însă suntem siguri că sucul de roșii făcut în casă nu lipsește, așa cum nu trebuie să lipsească de pe rafturile din cămara niciunei gospodine adevărate. Și asta pentru că gustul de roșii îl întâlnim într-o mulțime de preparate delicioase făcute în casă, de la tocănițe, până la rețete de paste și sosuri. Mai mult decât atât, sucul de roșii reușește să ofere o aromă gustoasă oricărui preparat.
Tentația, este, desigur, de a te îndrepta către cel mai apropiat supermarket și de a adăuga în coșul de cumpărături sucurile de roșii de pe rafturi. Cu toate acestea, gustul și aromele irezistibile ale unui suc de roșii home made rar pot fi egalate de produsele pe care le găsești în magazine. În plus, sucul de roșii este atât de simplu de preparat, încât nu vei avea nevoie de prea multă experiență în bucătărie.
Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele bulionului de roșii preparat de bunica în copilărie, îți propunem în articolul de astăzi câteva rețete simple și gustoase de suc de roșii făcut în casă. Apoi, vei alege tu care este cea mai bună rețetă de suc de roșii!
1. Suc de roșii făcut în casă după rețeta tradițională
Rețeta tradițională de suc de roșii este exact acea rețetă de suc de roșii pentru iarnă de la bunica, preparată la ceaun, cu roșii bine coapte și aromă de cimbru. Dacă vrei să descoperi și tu cum se face sucul de roșii după rețeta tradițională, te invităm să descoperi în rândurile următoare care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum se prepară această rețetă de bulion de casă.
Ingrediente pentru suc de roșii tradițional
Din ingredientele din lista de mai jos, vei obține aproximativ patru sticle de 700 ml de bulion de roșii; poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul de conserve pe care vrei să le pregătești pentru iarnă. În gama Proaspete de la noi de la Profi, vei găsi cu siguranță cele mai bune roșii pentru rețeta ta de bulion, cu gust natural și proaspăt, 100% românesc.
6 kg de roșii;
2 crenguțe de cimbru;
4 lingurițe de zahăr;
2 lingurițe de sare.
Mod de preparare al rețetei tradiționale de suc de roșii
Acum, că deja ai toate ingredientele la îndemână, să preparăm împreună sucul de roșii pentru iarnă! Pentru început, spală bine roșiile și taie-le în bucăți mici. Pune toate roșiile tocate într-un bol larg și pasează-le cu ajutorul unui mixer vertical de bucătărie. Ulterior, trece sucul de roșii obținut printr-o sită, pentru a înlătura cojile și semințele acestora.
Când ai trecut toate roșiile prin sită, mută sucul într-o oală largă și pornește focul, adăugând și crenguțele de cimbru. Fierbe sucul de roșii la foc mic pentru aproximativ 1 oră sau până când începe să se îngroașe. Când sucul de roșii a fiert suficient, trebuie să-și piardă circa un sfert din volum. Înlătură crenguțele de cimbru din compoziție, apoi condimentează sucul de roșii cu sare și zahăr, după gust. Amestecă apoi bine și închide focul, după care lasă sucul de roșii să se răcească pentru 5 minute.
Toarnă apoi sucul de roșii în sticle sterilizate în prealabil, înfiletează capacele și lasă sucul să ajungă la temperatura camerei. Depozitează în cămară sau în frigider, urmând să-l folosești pentru supe, ciorbe, tocănițe, sosuri sau în oricare alte rețete necesită suc de roșii. Așa-i că este simplu să gătești suc de roșii după rețeta tradițională?
2. Suc de roșii cu busuioc făcut în casă
O rețetă la fel de simplă și gustoasă este și cea de suc de roșii cu busuioc. Numai imaginează-ți aromele pe care busuiocul le va oferi acestui suc de roșii preparat în casă. Sau, ai putea să nu-ți imaginezi, ci doar să mergi la cel mai apropiat magazin Profi și să adaugi în coșul de cumpărături ingredientele din rândurile de mai jos!
Ingrediente pentru suc de roșii cu busuioc
Din aceste ingrediente, vei obține cam patru sticle de 700-800 ml de suc de roșii, însă, așa cum menționam și în rețeta anterioară, poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de cât de multe sticle cu suc de roșii vrei să depozitezi în cămară. Iată de ce ai nevoie:
- 6 kg de roșii dintr-un soi cărnos, cu puține semințe;
- 2 lingurițe de sare grunjoasă;
- ramuri de busuioc (câte una pentru fiecare recipient).
Mod de preparare al rețetei de suc de roșii cu busuioc
Odată ce ai ales din gama de produse Profi roșiile perfecte – proaspete, bine coapte și fără urme de stricăciune, spală-le bine, zvântă-le și taie-le în bucăți potrivite. Pentru această rețetă, poți fie să pasezi roșiile și să le dai prin sită, așa cum am procedat la rețeta anterioară, fie să folosești o mașină profesională de tocat carne, echipată și cu accesorii eficiente pentru prepararea bulionului. Astfel, printr-o parte a dispozitivului va curge sucul gros de roșii, iar prin cealaltă parte vor fi eliminate reziduurile, respectiv semințele și pielițele.
Odată ce ai terminat de „procesat“ tomatele, transferă întreaga cantitate de suc de roșii într-o oală largă. Adaugă în oală sarea grunjoasă și pune pe foc mediu. De îndată ce sucul de roșii începe să fiarbă, va forma la suprafață o spumă consistentă. Amestecă sucul de roșii ușor, cu o spatulă, de câteva ori. În momentul în care spuma nu se mai formează, sucul de roșii este bun de îmbuteliat.
Dacă te întrebi cât se fierbe bulionul, află că răspunsul depinde de tipul de roșii folosit, de cât de puternic este focul și chiar și de forma oalei în care fierbe. Dacă în momentul în care spuma a dispărut ți se pare că sucul nu este destul de consistent, poți fierbe în continuare sucul de roșii, ca să mai scadă.
Sucul de roșii se va îmbutelia fierbinte, în sticle sterilizate. Pentru a evita plesnirea sticlelor, așază-le pe o tavă din metal care va prelua șocul termic. Pune în fiecare sticlă câte o ramură de busuioc, spălată și zvântată, peste care adaugi sucul fierbinte de roșii. Busuiocul se va infuza în sucul de roșii, oferindu-i acestuia o aromă plăcută.
Dacă vrei să te asiguri că sucul de roșii se va păstra perfect toată iarna, poți să-i pregătești un „pat” confortabil din mai multe straturi de textile. Așază sticlele cu suc de roșii cu busuioc în acesta și învelește-le bine, pentru a-și menține temperatura ridicată pentru mai mult timp. Sticlele tale se vor păstra perfect, fără niciun fel de conservant chimic!
3. Suc de roșii cu ardei făcut în casă
Credeai că am terminat cu rețetele de suc de roșii pentru iarnă? Mai avem încă una pentru tine: suc de roșii cu ardei făcut în casă! Vrei să afli cum se prepară și această rețetă gustoasă de ardei? Iată cum se face bulionul de roșii cu ardei și de ce ai nevoie pentru această rețetă!
Ingrediente pentru suc de roșii cu ardei
Din lista de ingrediente pe care o vei găsi în rândurile de mai jos vei obține nici mai mult, nici mai puțin de 14 borcane a câte 720 g de bulion de roșii cu ardei, de un roșu intens. Desigur, poți schimba cantitățile de ingrediente, dacă dorești să obții mai multe sau mai puține borcane de suc de roșii cu ardei. Iată de ce ai nevoie:
- 10 kg de roșii cărnoase, bine coapte;
- 5 kg de ardei roșii kapia sau gogoșari;
- 1 lingură cu vârf de sare grunjoasă;
- 1 lingură cu vârf de zahăr;
Mod de preparare al rețetei de suc de roșii cu ardei
Pentru început, spală bine roșiile și ardeii kapia. Taie roșiile în sferturi, iar ardeii în două părți, pentru a scoate cotorul și semințele. Pune apoi toate legumele pe foc, într-o oală largă, la foc mic, timp de 2-3 ore, amestecând des. După ce legumele au fiert, dă oala deoparte și acoperă cu un șervet umed. Lichidul din oală deja a scăzut, iar până ziua următoare tot amestecul devine mai gros.
Legumele fierte se vor da apoi prin mașina de tocat și vei obține un suc de roșii cu ardei aromat, intens colorat. Transferă sucul de roșii în oală și mai fierbe încă o dată bulionul aproximativ o oră, la foc mic, amestecând să nu se lipească. Adaugă acum și o lingură cu vârf de sare, respectiv una de zahăr.
Poți fierbe sucul de roșii până devine pastă, dacă dorești. Mută apoi sosul de roșii în borcane curate, sterilizate, așezate pe o tavă metalică. Înfiletează capacele sterilizate și întoarce borcanele cu gura-n jos. Întoarce apoi ziua următoare borcanele cu capacul în sus, după care le poți eticheta și le poți așeza pe rafturile din cămară.
Sperăm că ți-au fost mai mult decât folositoare toate aceste rețete de suc de roșii făcut în casă și că de acum înainte vei alege și tu să-i surprinzi pe cei din familie cu astfel de bunătăți. Magazinul Profi este aici să dea gust rețetelor tale, așa că-ți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi și să profiți de cele mai bune promoții la legumele de sezon pentru cele mai reușite rețete de suc de roșii!