Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas
Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă ciorbă de lobodă, așa cum era aceasta gătită în copilărie de către bunica. Parcă ne și amintim cum abia aștepta să apară „buruienile de primăvară” pentru a prepara cele mai delicioase ciorbe!
Dacă nu ai mai gătit până acum ciorbă de lobodă după rețeta tradițională, trebuie să știi că aceasta poate fi preparată foarte simplu, cu doar câteva ingrediente. Aromele verdețurilor proaspete de primăvară rar pot fi egalate și considerăm că ciorba de lobodă își merită locul printre rețetele noastre speciale, și nu doar pentru rapiditatea cu care se prepară, ci și pentru prospețime și savoare. Iată cum poți prepara și tu o ciorbă de lobodă după rețeta clasică!
Ingrediente pentru ciorbă de lobodă
Din lista de ingrediente de mai jos vei obține aproximativ 8-10 porții de ciorbă de lobodă și toate aceste ingrediente pot fi achiziționate din magazinul Profi. Așa că dacă îți faci drum la supermarket, iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru o ciorbă de lobodă tradițională reușită:
- 3 l de apă;
- 1 castron mare cu lobodă (verde și roșie);
- 1 borcan de roșii în suc propriu;
- 1 ceapă mare din gama Proaspete de la noi;
- 1 ardei gras;
- 1 morcov;
- 1 legătură de leuștean;
- 50 g de orez din gama Proxi;
- borș, după gust;
- sare, după gust.
Cum se prepară rețeta de ciorbă de lobodă cu borș?
Ai deja toate ingredientele, atent selectate din gama de produse de la Profi? Acum nu mai rămâne decât să dăm startul rețetei de ciorbă de lobodă tradițională. Iată cum poți prepara și tu o ciorbă de lobodă gustoasă și răcoritoare în această primăvară!
Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă
Pentru început, se vor pregăti legumele pentru ciorbă: se spală bine verdețurile, respectiv loboda și leușteanul, în câteva ape. Apoi se va proceda la fel și cu ardeiul și morcovul, după care se vor curăța și se vor tăia în cubulețe. Se va curăța ulterior și ceapa și se va toca în cubulețe mici. Pune apoi toate legumele în apă rece, într-o oală largă, pentru a fierbe împreună și pentru a obține o zeamă gustoasă.
De asemenea, orezul se va spăla și el în câteva ape, dacă vei alege să prepari ciorbă de lobodă cu orez, așa cum se gătește aceasta în mod tradițional în anumite zone ale țării. Desigur, orezul poate fi înlocuit oricând cu 200-300 de grame de cartofi tăiați cubulețe mici sau cu paste sau tăieței de casă, dacă dorești.
Cum se prepară ciorba de lobodă?
După ce ai pus toate legumele pregătite în etapa anterioară la fiert, adaugă în oală și orezul spălat bine. Tot acum se va turna în oala de ciorbă și sosul de roșii, apoi se lasă totul să fiarbă timp de 10 minute. Poți alege să completezi ciorba cu apă, însă asigură-te de fiecare dată că vei adăuga doar apă caldă. La final vei obține circa 4 litri de ciorbă, adică undeva la 10 porții de ciorbă de lobodă.
Când orezul a fiert complet, se vor adăuga în oală borșul încălzit și o linguriță de sare. Când ciorba dă din nou în clocot, se gustă și se potrivește gustul de sare și de borș, dacă mai este nevoie. Acum rețeta de ciorbă de lobodă a ajuns la final și îi poți opri focul. Pune acum loboda și leușteanul proaspăt, lasă totul să se infuzeze și gata!
Recomandări pentru un gust apetisant
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva recomandări pentru o ciorbă de lobodă tradițională apetisantă și gustoasă. Iată ce secrete de bucătărie te pot ajuta să gătești cea mai bună ciorbă de lobodă, pentru mesele de primăvară!
- Dacă nu îți place gustul borșului, poți acri întotdeauna ciorba de lobodă, cu fructe acre precum zarzărele, corcodușele sau frunzele de măcriș.
- Pentru o aromă excepțională, poți adăuga în ciorba de lobodă și rădăcinoase, precum rădăcina de pătrunjel, rădăcina de țelină sau rădăcina de păstârnac.
- Dacă nu ții post, la final se pot sparge și câteva ouă, care se vor transforma în ouă poșate în ciorbă. Se adaugă și 1 lingură de iaurt sau de smântână în farfurie, căci știm cu toții că ciorba de lobodă cu smântână are un gust incredibil.
- Așa cum precizam în rândurile anterioare, poți găti ciorbă de lobodă cu cartofi în loc de orez, așa cum este ea gătită după rețeta ardelenească. În rețeta din Ardeal, ciorba de lobodă cunoaște și ingrediente precum slănina afumată, ceapa verde, usturoiul verde, leurda, pătrunjelul, mărarul, laptele și făina.
- Pentru un gust apetisant, ciorba de lobodă se va servi alături de mămăliguță sau pâine de casă, alături de ceapă verde.
- Alege ingredientele pentru rețetă din noul Profi și descarcă-ți aplicația Profi pentru a profita de cele mai bune oferte la produse de calitate excepțională, pentru o ciorbă de lobodă aromată și gustoasă.
Nu-i așa că ți-am făcut deja poftă de ciorbă de lobodă și consideri să o incluzi în meniul de primăvară? Exact în același mod se prepară și ciorba de ștevie, ciorba de spanac sau cea de urzici, așa că nu ezita și tu să adopți sănătosul obicei „Eat your greens” și să savurezi cele mai gustoase legume și verdețuri de sezon, în rețetele delicioase!