Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de perișoare: Pași de preparare

Dintre toate rețetele lor tradiționale, românii apreciază cel mai mult ciorbele. Nu e de mirare, așadar, că există câteva rețete consacrate ale acestor preparate în țara noastră, rețete fără de care bucătăria românească este de neconceput; ciorba de burtă, ciorba de văcuță și ciorba de perișoare, alături de alte zemuri aromate se numără cu siguranță printre acestea. Adevărul este că nimic nu e mai bun decât o ciorbiță caldă și gustoasă atunci când ești înfrigurat și înfometat.

La fel ca majoritatea tipurilor de ciorbă din bucătăria românească, și rețeta de ciorbă de perișoare provine de pe meleagurile turcești. În prezent, ceea ce noi numim ciorbă de perișoare se gătește aproape identic în bucătăria turcească și poartă numele de Köfte Çorbası. Însă nu ne vom amesteca în ciorba altora, fiindcă rețeta pe care ți-o propunem astăzi este preparată în stil specific românesc. Descoperă în continuare pașii de preparare ai acestei ciorbe cu perișoare!

Ingrediente pentru ciorba de perișoare tradițională

Ești gata să prepari o oală cu ciorbă de perișoare care să încânte întreaga familie? Vei găsi mai jos lista cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă tradițională de ciorbă și le vei putea achiziționa pe toate din gama de produse de la Profi. Iată ce trebuie să iei de la supermarket când faci cumpărăturile pentru ciorbă de perișoare:

  • 600 g de carne tocată;
  • 2 cepe;
  • 2 ouă;
  • 6 linguri de orez;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 3 morcovi;
  • 1 fir de păstârnac;
  • 1 ardei gras;
  • 1 țelină;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 gulie sau 150 g de buchețele de conopidă (opțional);
  • 4 l de supă de pui sau de vită, sau, în lipsa acestora, apă;
  • 1 roșie mare;
  • 200 g de smântână (opțional);
  • sare și piper;
  • oțet, zeamă de lămâie sau borș pentru acrit (opțional).

Gama Ferma din deal din noul Profi îți oferă carne proaspătă și autentică pentru rețeta de perișoare, în timp ce în selecția Proaspete de la noi vei găsi cele mai bune legume și leguminoase. Mai mult, magazinul Profi îți pune la dispoziție și gama Proxi de unde poți achiziționa și restul ingredientelor necesare pentru ciorba de perișoare: ouă, orez sau condimente.

persoana face perisoare

Cum prepari ciorba de perișoare după rețeta tradițională

Ai profitat deja de toate promoțiile de la Profi și ai pe blatul de bucătărie toate ingredientele din lista de mai sus, necesare pentru o ciorbă de perișoare gustoasă și aromată? Dacă da, să începem:

Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă

Curăță, spală bine și toacă în cubulețe potrivite morcovii, păstârnacul, țelina, ardeiul, pătrunjelul, gulia și ceapa. Pune apoi toate legumele într-o oală largă și toarnă peste ele supa rece, după care dă-le la fiert. Alternativ, poți înlocui supa degresată de pui sau vită cu apă. O altă variantă gustoasă este călirea legumelor în 2-3 linguri de ulei, adăugându-se ulterior supa sau apa.

Pune apoi separat, la fiert, 500 ml de apă într-o crăticioară. Când apa dă în clocot, adaugă trei linguri de orez și opărește pentru câteva minute. Scurge apoi orezul și clătește-l sub un jet de apă rece.

Prepararea și modelarea perișoarelor

Pune carnea tocată într-un bol larg și adaugă peste ea orezul opărit, cele două albușuri de ou (gălbenușurile se vor păstra separat), cea de-a doua ceapă tocată mărunt, o mână de pătrunjel verde tocat fin, o linguriță de boia dulce, sare și piper. Frământă bine cu mâinile toate ingredientele. Din această compoziție, formează perișoarele, de preferat cât mai mici pentru a putea fi luate în lingură.

Nouă ne place să le modelăm cu un diametru nu mai mare de 2 cm, pentru că ne place să avem în ciorbă perișoare în bucăți mici, însă este o chestiune de gust. Dacă te întrebi cum se fac perișoarele, îți sugerăm să porționezi amestecul din carne și să modelezi între palme compoziția până ce obții niște biluțe rotunde din carne tocată.

Fierberea perișoarelor în supa de legume

Atunci când apa și legumele fierb în clocot, adaugă și cele trei linguri de orez rămase, urmate de perișoare. Ulterior, potrivește și gustul ciorbei de sare. Lasă ciorba să mai fiarbă pentru 20 de minute, apoi adaugă în oală și roșia decojită și tăiată cuburi mici. Dă în clocot ciorba de perișoare pentru 2-3 minute, apoi oprește focul și adaugă verdeața tocată mărunt.

Nouă ne place să asezonăm ciorba de perișoare cu leuștean verde, proaspăt tocat, însă poți adăuga și mărar sau pătrunjel verde, având grijă să păstrezi 1-2 linguri de verdeață și pentru momentul servirii. Acoperă oala cu un capac pentru a lăsa toate aromele să se întrepătrundă.

Cum se drege ciorba de perișoare?

În multe zone alte țării, ciorba de perișoare, la fel ca și alte ciorbe, se consumă fără a fi drese. În Moldova, însă, există obiceiul de a acri aceste zeme cu borș, caz în care preparatul va purta denumirea de borș. În cazul nostru, borș de perișoare sau borș cu perișoare. Noi nu obișnuim să servim ciorba nedreasă, așa că până ce se răcorește puțin, poți proceda la fel ca noi: bate într-un castron smântâna cu gălbenușurile de ou și două linguri de apă rece, apoi diluează amestecul cu câte un polonic de ciorbă fierbinte.

Adaugă pe rând câte un polonic de zeamă fierbinte, până când amestecul din castron se înfierbântă bine. Când amestecul este fierbinte, toarnă-l în oala cu ciorbă de perișoare, omogenizând cu zeama rămasă. Potrivește apoi gustul de sare, piper și acru (ciorba se poate acri cu borș și în farfurie) și ciorba de perișoare este gata de servit, alături de pâine de casă și ardei iute.

oala cu ciorba de perisoare

Sfaturi pentru cea mai reușită rețetă de ciorbă de perișoare

Așa cum te-am obișnuit, avem pentru tine și câteva sfaturi de preparare, pentru a ne asigura că vei obține o ciorbă gustoasă și plină de arome. Iată recomandările noastre pentru prepararea ciorbei de perișoare:

  • Este bine întotdeauna să ai la îndemână supă degresată de pui sau de vită, pentru că aceasta va oferi un gust deosebit ciorbei de perișoare. Dacă alegi să prepari ciorba cu apă, este important să adaugi cât mai multe legume în această zeamă, căci supa concentrată de legume este baza ciorbei de perișoare.
  • Deși călirea legumelor poate aduce un gust deosebit ciorbei, trebuie să ții cont de faptul că acest proces va aduce multe calorii preparatului. Este drept că „steluțele“ de grăsime arată apetisant în ciorbă, însă acestea se vor forma oricum, întrucât carnea conține ea însăși suficientă grăsime. În plus, dacă alegi să dregi ciorba cu smântână, este un motiv în plus să te ferești de călirea legumelor pentru un preparat mai sănătos.
  • Dacă vrei să păstrezi ciorba mai mult timp în frigider, ar fi ideal să nu folosești orez pentru prepararea perișoarelor. În caz contrar, orezul va înflori cât timp perișoarele stau în zeamă, ceea ce ar duce la dezintegrarea perișoarelor în ciorbă. În schimb, dacă ciorba se consumă în scurt timp, adăugarea orezului prefiert în compoziția pentru perișoare este o idee excelentă.
  • Pentru un gust excelent, lasă oala acoperită cu un capac pentru ca legumele și perișoarele să-și lase aromele în zeama de ciorbă. Ulterior, drege ciorba după modul explicat anterior, în așa fel încât să poți savura alături de cei dragi una dintre cele mai gustoase ciorbe tradiționale.
bol cu ciorba de perisoare si busuioc

Suntem siguri că deja ți-am făcut poftă, așa că te sfătuim să prepari și tu ciorbă de perișoare după rețeta simplă și să-i surprinzi pe toți cei din familie cu o masă de prânz tradițională. Și dacă vrei să prepari și alte rețete savuroase, îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi pentru a te bucura de cele mai bune oferte la produsele alimentare preferate!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

28 noiembrie 2022

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători […]

Citește mai mult

Escalop de porc la tigaie: trucuri pentru o carne suculentă și o experiență culinară de neuitat

23 septembrie 2024

Îți place carnea de porc la fel de mult cum ne place și nouă? Atunci cu siguranță te vei bucura să afli că pe lângă clasica friptură de porc, mușchiulețul de porc la cuptor și alte rețete delicioase cu carne de porc postate pe blogul nostru, astăzi venim cu o nouă propunere culinară: escalop de porc la […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de fasole cu ciolan scăzută: pas cu pas pentru un preparat savuros

11 noiembrie 2024

Ești în căutare de inspirație culinară și vrei să te bucuri de sezonul de toamnă cu mâncăruri nutritive și sățioase? Atunci îți propunem un deliciu al bucătăriei românești: fasolea cu ciolan scăzută. Aceasta este o rețetă autentică românească, plină de arome, care aduce acel gust nostalgic al preparatelor de casă.  Pregătită corect, aceasta devine o […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Tocăniță de cartofi: Rețeta delicioasă de post

28 noiembrie 2022

Fie că ai în plan să măreşti lista rețetelor de post cu care deja te-am obișnuit, fie că dorești o garnitură gustoasă pentru chifteluțe, carne la grătar sau cârnați, rețeta de tocăniță de cartofi este una cu adevărat delicioasă. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra în “repertoriul […]

Citește mai mult

Ciorba de pește: sfaturi pentru a alege peștele potrivit și rețete savuroase

19 august 2024

Îți place peștele în toate formele sale? La fel de mult ne place și nouă, motiv pentru care ți-am propus de-a lungul timpului rețete delicioase precum peștele la cuptor și saramura de pește. În articolul următor este vorba însă despre ciorba de pește, un deliciu tradițional românesc cu atât de multe variante diferite de preparare.  Indiferent […]

Citește mai mult

Scăriță de porc: două rețete de preparate fragede și aromate

22 noiembrie 2022

Dacă te declari un fan înrăit al cărnii de porc, atunci, în mod cert, una dintre cele mai dragi preparate pentru tine este scărița de porc gătită în fel și chip la cuptor sau pe grătar, în funcție de preferințe. Pentru cei cărora nu le este prea familiar termenul de scăricică de porc, această piesă […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Pui cu smântână: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

16 februarie 2023

Rețete cu pui, simple și delicioase, am tot preparat de-a lungul timpului. Am savurat împreună frigărui de pui, ne-am încălzit cu o ciorbă de pui tradițională, am servit aripioare de pui la cuptor, ne-am bucurat de aromele unor ficăței de pui la tigaie gustoși și am pregătit ostropel de pui după rețeta tradițională. În articolul […]

Citește mai mult