Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care cei dragi le așteaptă la masa de Crăciun și nu numai!

Și asta nu este tot! Carnea de porc stă și la baza uneia dintre cele mai populare rețete de ciorbă tradiționale românești – ciorba de purcel. Orice iubitor de preparate din carne de porc o va degusta cu plăcere, indiferent de rețeta specifică fiecărei zone. Gustoasă, sățioasă, colorată, acrită cu oțet, borș, suc de lămâie sau zeamă de varză, dreasă cu smântână sau cu ou, ciorba de porc își găsește locul atât la mesele obișnuite, cât și la cele festive.

Vrei să prepari și tu o gustoasă ciorbă de porc după rețeta țărănească? Parcurge articolul următor și descoperă pașii de preparare ai unei ciorbe de porc ardelenești, alături de câteva recomandări pentru un gust deosebit!


Ingrediente pentru ciorba ardelenească de porc


Magazinul Profi te așteaptă cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai bună ciorbă țărănească de porc din zona Ardealului. Iată ce trebuie să cumperi din gama de produse de la Profi pentru o ciorbă de porc făcută ca la mama acasă:

  • 600 g de carne de porc (pulpă sau spată de porc fără os) din gama Ferma din deal;
  • 80 g de orez din gama Proxi;
  • 2 morcovi;
  • 2 cepe;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 200 g de țelină;
  • 2 ardei grași;
  • 250 ml de smântână;
  • 1 lingură rasă de amidon;
  • 1 legătură de tarhon proaspăt tocat;
  • oțet, după gust;
  • sare și piper.

Gama Proaspete de la noi te așteaptă în noul Profi cu cele mai gustoase legume românești de la fermieri care duc mai departe tradiția produselor naturale, crescute în România. Vor fi numai bune pentru o ciorbă de porc, gustoasă, apetisantă și plină de legume. Desigur, poți pune în ciorba de porc și cartofi, dacă vrei să îmbunătățești această rețetă ardelenească.

Strecurare zeama

Cum se prepară ciorba de porc după rețeta ardelenească


Acum, că toate ingredientele sunt pe blatul tău de bucătărie, nu mai rămâne decât să-ți pui șorțul și să te apuci de bucătărit.


Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă


Pentru început, spală și taie carnea de porc în cuburi. Într-o oală largă, în care ai aproximativ 2,5 litri de apă rece, pune carnea de porc la fiert circa 45 de minute. Nu uita să îndepărtezi constant spuma care se formează la suprafață. Cât timp fierbe carnea, poți curăța, spăla și toca mărunt toate legumele și rădăcinoasele.

Încinge ulei într-o tigaie, adaugă ceapa tocată, ardeiul și rădăcinoasele. Călește legumele la foc mic timp de 15 minute, amestecând din când în când. Ingredientele sunt gata atunci când ceapa devine translucidă și restul legumelor și leguminoaselor se înmoaie.

Într-o oală mai mică, separat, fierbe și orezul. Odată ce s-a fiert, scurge-l și clătește-l cu apă călduță. Acum, că ai toate ingredientele pregătite pentru ciorba de porc, treci la următoarea etapă!


Cum se fierbe ciorba de porc?


Când carnea este pe jumătate fiartă, adaugă în oală și legumele călite. Asezonează totul cu sare și cu piper și lasă ciorba de porc pe foc până când toate ingredientele sunt fierte. Lasă ciorba să clocotească la foc mic, odată ce a dat în clocot din nou.

Amestecă separat smântâna cu o linguriță de amidon. Adaugă apoi treptat, cu un polonic, supă fierbinte peste smântână, amestecând continuu. Ulterior, toarnă delicat amestecul de smântână în ciorba de legume cu bucăți de porc, timp în care vei continua să amesteci.

Adaugă apoi tarhonul tocat, acrește ciorba cu oțet după gust, potrivește de sare și piper, apoi mai lasă ciorba țărănească de porc la foc mic pentru încă 5-10 minute. Dacă ai în bucătărie un pic de oțet în care ai conservat tarhon, îl poți folosi ca să acrești ciorba, pentru un gust mai aromat.

După cele 10 minute, ia oala de pe foc și adaugă orezul fiert în ciorbă. Amestecă și lasă oala acoperită cel puțin 10 minute, în așa fel încât să se întrepătrundă toate aromele. Servește apoi ciorba de porc ardelenească alături de felii proaspete de pâine de casă și ardei iute.

Recomandări pentru o apetisantă ciorbă țărănească de porc

Așa cum te-am obișnuit aici, pe blogul nostru de rețete delicioase, îți vom oferi și câteva sfaturi și recomandări pentru o ciorbă ca la carte. Iată sugestiile noastre pentru această rețetă de ciorbă de porc țărănească din Ardeal:

  • Folosește pe cât se poate carne de porc fără os, indiferent că este pulpă, spată sau cotlet. Le poți dezosa chiar tu, preparând ulterior o gustoasă ciorbă de oase de porc. Dacă folosești, în schimb, carne cu os, este ideal să strecori foarte bine supa de carne pentru a obține o ciorbă mai limpede.
  • Dacă dorești un gust apetisant al ciorbei, îți recomandăm să folosești și carne afumată de porc, indiferent că sunt bucăți de șuncă sau costițe afumate.
  • Dacă vrei să pui și cartofi în ciorba de porc, adaugă-i atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
  • Călești legumele înainte de a le adăuga în ciorbă? Atunci, este indicat să le adaugi la final, căci ele sunt deja tratate termic și nu au nevoie de un timp mare de fierbere.
  • Poți înlocui oțetul cu borș, zeamă de varză, corcodușe sau prune verzi.
  • Dacă dorești un gust mai aromat al ciorbei de porc, o poți aromatiza cu leuștean, pătrunjel sau tarhon. Știi deja din rețeta de mai sus că tarhonul se potrivește de minune cu o ciorbă dreasă cu smântână.

Dacă ți-am făcut poftă de ciorbă de porc, acum, știi ce ai de făcut pentru a-i bucura pe cei dragi cu o „zamă“ fierbinte și aromată. Și mai poți face un lucru: poți descărca aplicația Profi, fiindcă așa vei prinde cele mai bune promoții la produsele de care ai nevoie pentru rețeta de ciorbă de porc! Și dacă tot veni vorba despre acest preparat, vei găsi pe blogul Profi și câteva rețete de ciorbă de văcuță, la fel de populare în rândul românilor și nu numai!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult

Escalop de porc la tigaie: trucuri pentru o carne suculentă și o experiență culinară de neuitat

23 septembrie 2024

Îți place carnea de porc la fel de mult cum ne place și nouă? Atunci cu siguranță te vei bucura să afli că pe lângă clasica friptură de porc, mușchiulețul de porc la cuptor și alte rețete delicioase cu carne de porc postate pe blogul nostru, astăzi venim cu o nouă propunere culinară: escalop de porc la […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare

27 martie 2024

Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le […]

Citește mai mult

Idei de mic dejun: Top 7 rețete simple și delicioase

16 noiembrie 2022

Ai auzit adesea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, cu siguranță. Și chiar așa și este, pentru că o masă bogată în nutrienți la micul dejun îți va oferi suficient „combustibil” pentru întreaga zi. Parcă deja ai o pornire mult mai bună după un mic dejun nutritiv, nu-i așa? Te anunțăm […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult