Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare
Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le poți servi în perioadele de post și nu numai. Și dacă tot a venit vorba de lobodă, acest ingredient poate fi folosit cu succes și în rețeta de ciorbă de sfeclă roșie, pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare.
Cu rădăcini în bucătăria ucraineană și cunoscută ca borș ucrainean de sfeclă roșie, ciorba de sfeclă roșie are o aromă inconfundabilă și este un deliciu culinar îmbogățit că o mulțime de nutrienți importanți pentru organism. Află în continuare cum poți prepara ciorbă de sfeclă roșie după rețeta tradițională și descoperă beneficiile uimitoare ale sfeclei roșii pentru sănătate!
Ingrediente pentru rețeta de ciorbă de sfeclă roșie
Primul pas în prepararea unei delicioase ciorbe de sfeclă roșie este cunoașterea ingredientelor necesare. Fără îndoială, cel mai important ingredient este sfecla roșie. Aceasta adaugă ciorbei o culoare vibrantă și un gust unic. Pe lângă sfeclă, vei avea nevoie și de alte ingrediente pentru a obține o ciorbă de sfeclă roșie după rețeta tradițională de borș ucrainean cu sfeclă. Iată de ce ingrediente din magazinul Profi vei avea nevoie pentru acest preparat tradițional cu origini ucrainiene:
- 1 ceapă mare;
- 1 morcov;
- 1 felie de țelină;
- 1 rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac;
- 1 fir de praz;
- 1 ardei gras;
- 3 cartofi medii;
- 1 sfeclă roșie mare;
- 2 legături de ștevie, lobodă sau urzici;
- 250 ml de suc de roșii;
- 350-400 ml de borș;
- sare, piper și cimbru uscat, după gust;
- leuștean sau pătrunjel proaspăt, pentru servire;
- 3 litri de apă;
- smântână și ou bătut, pentru dres ciorba (opțional).
Ca în orice altă rețetă de ciorbă de post, și rețeta de ciorbă de sfeclă roșie conține diverse legume de sezon care, pe lângă gustul și culorile inconfundabile, aduc și un aport însemnat de vitamine. Gustul rețetei de ciorbă de sfeclă roșie poate fi, așadar, îmbogățit prin adăugarea rădăcinoaselor, dar și cu ajutorul unor verdețuri de primăvară precum ștevia, urzicile sau ceapa verde.
Din lista de ingrediente de mai sus pot fi obținute aproximativ 5-6 porții de borș de sfeclă roșie, însă acestea pot fi adaptate în funcție de numărul pofticioșilor de la masă.
Cum prepari ciorba de sfeclă roșie după rețeta tradițională
Ai achiziționat deja toate ingredientele necesare din gama de produse de la Profi? Atunci nu mai rămâne decât să te purtăm prin etapele de preparare ale acestei delicioase ciorbe de sfeclă roșie, așa cum este ea preparată în țara de origine – Ucraina. Iată cum poți găti și tu ciorba de sfeclă roșie după rețeta de borș ucrainean cu sfeclă roșie!
Pregătirea legumelor pentru ciorbă
Prepararea ciorbei de sfeclă roșie începe cu pregătirea ingredientelor. Prin urmare, curăță ceapa, morcovul, ardeiul și rădăcina de pătrunjel, apoi taie-le cuburi. De asemenea, curăță cartofii și sfecla roșie, apoi taie-le și pe acestea în cuburi. Pentru a se potrivi cel mai bine în ciorbă, sfecla roșie trebuie tăiată în cuburi de dimensiuni medii. Pentru această rețetă noi am ales frunze de lobodă, așa că le vom toca mărunt și pe acestea, alături de pătrunjel, pe care-l vom toca fin.
Gătirea ciorbei de sfeclă roșie
Acum că toate ingredientele sunt pregătite, pune uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și călește legumele pentru aproximativ 5 minute, până când se înmoaie. Adaugă apoi în oală 3 litri de apă, alături de cartofii și sfecla roșie tăiate cuburi. Asezonează ciorba de sfeclă roșie cu sare, piper și cimbru uscat, după gust, apoi lasă legumele să fiarbă pentru 20-30 de minute, până când au fiert suficient.
Potrivește apoi gustul ciorbei de sare și adaugă în oală frunzele de lobodă tocate mărunt, împreună cu sucul de roșii făcut în casă și borșul încălzit în prealabil. Lasă ciorba de sfeclă roșie să mai fiarbă pentru aproximativ 10 minute la foc mic, apoi stinge focul și presară pătrunjel sau leuștean proaspăt, tocat mărunt. Servește borșul de sfeclă roșie alături de ceapă verde și mămăligă, așa cum este el servit în mod tradițional!
Variații ale rețetei de ciorbă de sfeclă roșie
Variațiile de ciorbă de sfeclă roșie pot îmbogăți experiența culinară și pot oferi o variantă nouă și interesantă a acestui preparat tradițional. Iată care sunt modificările pe care le poți aduce rețetei tradiționale de ciorbă de sfeclă roșie, pentru diversificare în bucătărie!
Borș de sfeclă roșie cu proteine
O primă posibilitate de a varia rețeta este introducerea unor proteine diferite. Chiar dacă ciorba de sfeclă roșie este preparată în mod tradițional din legume, adăugarea unor surse de proteine poate îmbogăți gustul și textura. Astfel, adăugarea de carne de pui sau carne de vită din gama Ferma din Deal la rețeta tradițională poate fi o idee excelentă.
Borș de sfeclă roșie cu diverse condimente și ierburi
Experimentarea cu diverse condimente și ierburi poate oferi un gust unic preparatului. În timp ce pătrunjelul și mărarul sunt cele mai comune ierburi folosite în rețeta tradițională, alte condimente precum cimbru, coriandru sau ghimbir pot adăuga un plus de savoare. Folosirea unei game largi de condimente și ierburi poate îmbunătăți nu doar gustul, dar și profilul nutrițional al mâncării.
Borș de sfeclă roșie cu diferite legume și verdețuri
Adăugarea de legume suplimentare este o altă modalitate de a varia rețeta. Deși sfecla roșie este ingredientul principal, adăugarea de morcovi, cartofi, ardei sau fasole verde poate îmbogăți gustul și textura ciorbei. Desigur, orice legumă din rețetă poate fi înlocuită sau omisă. De pildă, poți folosi rădăcină de păstârnac în locul pătrunjelului, poți renunța la praz sau poți adăuga în ciorbă și frunze de lobodă proaspătă.
Ciorbă de sfeclă roșie cu zeamă de varză
Chiar și borșul din ciorba tradițională de sfeclă roșie poate fi înlocuit cu zeamă de varză sau zeamă de la murături. Dacă nu îți plac ciorbele acre, poți omite borșul și poți alege să dregi ciorba cu zdrențe de ou sau cu smântână, așa cum se procedează și în cazul ciorbei rădăuțene.
Beneficiile consumului de sfeclă roșie
Ciorba de sfeclă roșie este nu doar delicioasă, ci și foarte nutritivă. Acest aport de nutrienți este datorat în mare parte sfeclei roșii, cu beneficii uimitoare pentru sănătatea organismului. Așa că dacă ai nevoie de motive în plus pentru care merită să prepari și tu ciorbă de sfeclă roșie, descoperă în continuare care sunt beneficiile sfeclei roșii!
- Sfecla roșie este bogată în antioxidanți
Sfecla roșie este considerată una dintre cele mai puternice legume antioxidante. Acest lucru înseamnă că aceasta poate ajuta organismul să combată efectele dăunătoare ale oxidării. Compușii vegetali responsabili pentru culoarea purpurie a sfeclei au capacități antioxidante și antiinflamatorii ridicate [1].
- Sfecla roșie poate avea proprietăți antiinflamatorii
Unele cercetări sugerează că betalainele – familia de pigmenți naturali de culoare din care face parte betacianina, pot ajuta la reducerea simptomelor inflamațiilor din organism [1].
- Sfecla roșie poate reduce tensiunea arterială
Sfecla roșie este bogată în compuși numiți nitrați, care transformă această leguminoasă într-o prietenă a sistemului cardiovascular. Nitrații ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate reduce tensiunea arterială [1].
- Sfecla roșie poate îmbunătăți sănătatea digestivă
Această leguminoasă este bogată în fibre, care, pe lângă sprijinirea funcției intestinale, poate ajuta la promovarea unui mediu sănătos în intestin. În plus, sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse vegetale de glutamină, un aminoacid esențial pentru menținerea mucoasei intestinale [1].
- Sfecla roșie poate îmbunătăți performanța sportivă
Este demonstrat că sfecla roșie poate susține rezistența la exerciții fizice și poate îmbunătăți performanța sportivă. Atunci când mușchii sunt în stare de repaos după efort, nitrații din sfecla roșie ajută la transmiterea oxigenului în celulele musculare, promovând o recuperare eficientă [1].
Ciorba de sfeclă roșie, cu rădăcinile sale adânc înfipte în tradiția culinară este o mâncare plină de savoare și beneficii pentru sănătate. În plus, există o mulțime de variații ale acestei rețete, ceea ce îți oferă o diversitate uimitoare în bucătărie. Te încurajăm să prepari și tu această rețetă de ciorbă și să explorezi blogul Profi pentru mai multe rețete delicioase de ciorbă!
Referințe:
[1] nutritionist, Jo Williams – Registered. “Top 10 Health Benefits of Beetroot.” Top 5 Health Benefits of Beetroot | BBC Good Food, BBC Good Food, 25 Jan. 2024, www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot. Accessed 19 Feb. 2024.