Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas
Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, se poate prepara atât cu carne de miel, cât și cu pui, iepure sau, de ce nu, chiar și vițel.
De regulă, pentru stufat se aleg bucăți de carne mai slabă, care au parte de o gătire lentă, alături de legume din care nu lipsesc ceapa și usturoiul, poate și un pahar de vin și mirodenii alese, acestea conferind preparatului un specific românesc. Această minunăție este comună atât grecilor (stufáton), cât și italienilor (stufato) și francezilor (Estouffade à la provençale). Descoperă în articolul următor cum poți găti și tu stufat de miel, după rețeta tradițională românească!
Ingrediente pentru rețeta de stufat de miel
Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare vei obține aproximativ 6-7 porții de stufat de miel la cuptor, însă poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul membrilor familiei de la masa tradițională de Paște. Așa cum deja te-am obișnuit, vei găsi alimentele de care ai nevoie în gama de produse Profi, așa că îți vom menționa ingredientele de care vei avea nevoie pentru rețeta de stufat de miel:
- 1,5 kg de carne de miel cu os, în bucăți potrivite (de preferat bucăți de spată și gât);
- 4 legături de ceapă verde;
- 4 legături de usturoi verde;
- 3 linguri de ulei + 1 linguriță de ulei;
- 150-200 ml de vin roșu sec din gama de vinuri Profi;
- 350 ml de suc de roșii sau roșii bine coapte, opărite și decojite;
- 200 ml de supă de pui;
- 1 legătură de pătrunjel verde;
- sare și piper, după gust.
Cum se prepară stufatul de miel după rețeta tradițională?
Ai ales deja din magazinul Profi toate ingredientele necesare pentru rețeta de stufat de miel? Atunci considerăm că te-ai pregătit să trecem împreună prin etapele de preparare ale acestui deliciu pentru masa de Paște. Iată cum poți găti stufat de miel după rețeta tradițională!
Pregătirea ingredientelor pentru stufat
Pentru început, se va scoate carnea de miel de la frigider și se va porționa. Unge bine carnea cu o lingură de ulei și condimentează cu sare și cu piper, pe toate părțile. Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei, pentru cel puțin 30 de minute sau o oră. Între timp se curăță, se spală, se zvântă și se toacă rondele partea albă și cea verde deschis a cepei și a usturoiului verde. Frunzele de ceapă verde se vor toca și se vor păstra separat, urmând a fi adăugate în stufatul de miel la un alt moment față de partea albă, în timp ce din frunzele verzi de usturoi poți împleti câteva coronițe.
Gătirea la tigaie a stufatului
Se va porni cuptorul și se va seta la 170 de grade Celsius. Când carnea a ajuns la temperatura camerei, se încinge o tigaie largă pe foc mediu și se adaugă 1 lingură de ulei. Se pun în tigaie bucățile de carne de miel și se rumenesc rapid. Pe măsură ce carnea se rumenește, se va scoate într-o tavă adâncă pentru cuptor, de preferat cu capac.
După ce carnea de miel este rumenită, se adaugă în aceeași tigaie restul uleiului și se va pune imediat toată ceapa și usturoiul tocate, presărând și puțină sare. Se reduce focul și se călesc legumele până când se înmoaie și rondelele încep să se desfacă și devin translucide. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă în tigaie vinul și se lasă să fiarbă rapid, până ce vinul se evaporă complet.
Odată ce vinul s-a evaporat, se adaugă în tigaie sucul de roșii sau roșiile opărite, decojite și tocate mărunt. Lasă compoziția pentru stufat de miel să dea în clocot, apoi oprește focul. Se vor adăuga și frunzele de ceapă verzi păstrate deoparte și se asezonează totul cu sare și cu piper, după gust.
Gătirea la cuptor a stufatului
Sosul obținut se va turna peste bucățile de carne de miel rumenite din tava de copt. În cazul în care sosul nu este suficient pentru a acoperi carnea, se va completa cu puțină supă de pui fierbinte. Se acoperă tava cu un capac și se continuă gătirea stufatului de miel la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, până când carnea de miel devine fragedă. În cazul nostru, gătirea stufatului de miel la cuptor a durat 2 ore, însă timpul de coacere va depinde de tipul de carne folosit pentru rețetă.
Cât timp carnea se gătește la cuptor, poți rumeni coronițele din frunze de usturoi într-o tigaie în care vai adăuga 1 linguriță de ulei. Câte 20 de secunde pe fiecare parte sunt suficiente pentru ca frunzele de usturoi să se înmoaie. Când stufatul de miel s-a gătit suficient, se va descoperi vasul și se vor adăuga coronițele deasupra preparatului. Se ridică temperatura cuptorului la 190 de grade Celsius și se va ține tava la cuptor pentru încă 10 minute, cât să se rumenească totul deasupra. Stufatul de miel la cuptor este gata de a fi servit la masa de Paște!
Sugestii de preparare pentru un stufat de miel gustos și apetisant
Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sugestii de preparare, pentru a ne asigura că vei obține cel mai gustos stufat de miel pentru sărbătorile pascale. Iată care sunt recomandările noastre:
- înainte de a fi gătită, carnea de miel se va lăsa întotdeauna să ajungă la temperatura camerei; în caz contrar, aceasta va suferi un șoc termic atunci când va fi gătită la tigaie;
- ai în vedere să separi întotdeauna partea albă și cea verde deschis a cepei și usturoiului verde de frunzele verzi, întrucât acestea din urmă vor fi adăugate mai târziu în stufatul de miel (în cazul cepei) și se vor transforma în coronițe (în cazul usturoiului);
- nu înghesui bucățile de carne de miel în tigaie, căci temperatura ar scădea foarte mult, iar carnea ar începe să fiarbă în suc propriu, în loc să se rumenească;
- alege pentru etapa de gătire la cuptor fie un vas din ceramică, fie unul din sticlă termorezistentă, preferabil cu capac, pentru gătirea excelentă a stufatului de miel la cuptor;
- pentru rețeta de stufat de miel noi am folosit un vin roșu robust, însă dacă preferi vinurile albe, poți opta și pentru un vin alb sec, care se va potrivi ideal cu aromele cărnii de miel și a legumelor;
- optează întotdeauna pentru legume proaspete autentice, pe care le poți achiziționa din gama Proaspete de la noi a magazinului Profi;
- în cazul în care nu ai la îndemână supă de pui pentru a o adăuga alături de carnea de miel la cuptor, poți adăuga apă fierbinte;
- servește stufatul de miel la cuptor cu pătrunjel verde tocat presărat pe deasupra, după ce ai lăsat preparatul să se tempereze pentru 10-15 minute înainte de servire; de asemenea, poți servi stufatul de miel și cu mămăligă, orez sau piure de cartofi;
- descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru stufat de miel sau alte rețete gustoase cu carne de miel pentru masa de Paște.
Așa-i că deja plănuiești să prepari și tu cel mai gustos stufat de miel la cuptor pentru a fi vedeta în centrul mesei de Paște? Adu aromele tradiționale pe mesele de sărbătoare și bucură-i pe toți cei dragi cu aromele unui stufat de miel după rețeta transmisă din generație în generație!