Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și cu siguranță îți aduce cele mai gustoase amintiri din copilărie. 

Dacă e să vorbim despre tradiții culinare românești, Paștele este cu adevărat un moment de care se leagă multe preparate specifice, iar drobul este unul dintre ele. Acest aperitiv tradițional în jurul căruia se strânge întreaga familie în ziua de Înviere nu doar că este delicios, ci este încărcat și de simboluri religioase. Și cum ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile de Paște, am considerat că este momentul ideal să gătim împreuna rețeta de drob de miel tradițională. Descoperă în continuare cum se face drobul de miel ca la carte, după rețeta din Ardeal!

Ingrediente pentru drob de miel 

În lista de ingrediente de mai jos vei regăsi cantitățile potrivite pentru 10-12 porții de drob de miel, însă acestea pot fi adaptate în funcție de numărul membrilor familiei de la masa de Paște. În magazinul Profi vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă, așa că dacă te îndrepți spre supermarket, trebuie să știi că pentru rețeta de drob de miel vei avea nevoie de următoarele: 

  • 600 g de organe de miel precum ficat, inimă, plămâni, rinichi și splină (dacă vei dori prepararea unei cantități mai mari, poți completa rețeta cu ficat de pui, în lipsa celui de miel); 
  • 2 legături de ceapă verde; 
  • 2 legături de usturoi verde; 
  • 1 ceapă mică; 
  • 4 ouă fierte tari, decojite; 
  • 4 ouă crude; 
  • 1 legătură de pătrunjel verde; 
  • 2 legături de mărar verde; 
  • 1 lingură de ulei din gama Proxi
  • 80 g de unt cu 80% grăsime; 
  • sare și piper, după gust; 
  • prapure de miel (opțional, întrucât poți găti și drob de miel fără prapure). 

Ceapa și verdețurile pentru rețeta de drob de miel ardelenesc pot fi achiziționate din gama Proaspete de la noi a noului Profi, dacă dorești să te bucuri de gustul și aromele autentice ale legumelor românești.

Drob de miel cu ou

Cum se prepară drobul de miel după rețeta ardelenească? 

Ai deja toate ingredientele din gama de produse Profi? Atunci cu siguranță ești pregătit să gătim împreună rețeta de drob de miel cu verdeață, în stil ardelenesc. Descoperă în continuare etapele de preparare ale acestui aperitiv tradițional! 

Pregătirea ingredientelor pentru drob 

Pentru început, organele de miel se vor curăța de cheagurile de sânge și pielițe, apoi se vor tăia în bucăți mici. Prapurele de miel, în cazul în care îl folosești, se va spăla delicat și se va păstra într-un castron cu apă până te vei ocupa de restul ingredientelor. Ceapa mică se va toca mărunt, în timp ce ceapa și usturoiul verde se spală bine și se toacă rondele, în timp ce vei colecta separat partea albă și cea verde, de care vei avea nevoie mai târziu. 

Se încinge apoi pe foc mediu o tigaie încăpătoare, se adaugă uleiul și 60 de grame de unt. Când untul s-a topit, se adaugă partea albă a cepei și a usturoiului, călindu-le la foc domol până când acestea se înmoaie. Când ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se vor adăuga în tigaie și organele de miel, începând cu inima. După 2-3 minute se vor adăuga plămânii și splina, iar după alte câteva minute se vor pune și rinichii, iar la final ficatul, care nu are nevoie de mai mult de 4-5 minute pentru a se găti. Se călesc organele și apoi se lasă să se răcească. 

Prepararea compoziției pentru drob 

Se vor trece apoi organele de miel călite prin mașina de tocat, urmând a le colecta într-un castron încăpător, în care se va adăuga și ceapa călită, alături de usturoiul călit și de tot untul topit care a rămas în tigaie. Se pornește apoi cuptorul și se setează la 180 de grade Celsius, asta dacă te întrebai la câte grade se coace drobul de miel. 

Peste ingredientele din bolul cu carne tocată se vor adăuga frunzele tocate de ceapă și usturoi verde, apoi și pătrunjelul cu mărarul tocate fin. Se amestecă totul, apoi se adaugă pe rând ouăle crude, unul câte unul, amestecând după fiecare, până ce obții o compoziție cu o textură păstoasă. Condimentează apoi compoziția de drob de miel cu sare și cu piper, după gust. 

Montarea drobului în forma de copt 

Odată ce compoziția de drob de miel este pregătită, se va unge cu puțin unt o formă de copt lungă. În cazul în care folosești prapure, se poate tapeta complet cu acesta forma în care urmează să coci drobul de miel. Marginile prapurelui se vor răsfrânge spre exterior și apoi se va acoperi întreaga compoziție cu acestea, la final. Dacă prapurele este mic, atunci acesta se va utiliza pentru a acoperi drobul înainte de a-l da la cuptor. 

Se distribuie jumătate din compoziția de drob de miel în forma de copt, după care se va presa și se va nivela bine cu o spatulă. Se aranjează deasupra compoziției ouăle fierte tari, pe lungime. Apoi se adaugă în forma de copt și restul compoziției, presându-se bine, pentru a nu rămâne goluri în formă. Se nivelează deasupra și se acoperă drobul de miel cu prapurele. În cazul în care prepari drob de miel fără prapure, poți distribui pe deasupra untul rămas. 

Coacerea drobului de miel 

Nu știi care este temperatura de coacere pentru drob de miel? Ei bine, acesta se va da la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Cât se ține drobul la cuptor? Pentru aproximativ 45-50 de minute. În final, vei observa că de jur împrejur, drobul nu mai aderă de pereții formei și s-a rumenit frumos pe deasupra. Se lasă să se răcească în forma de copt, apoi se consumă rece, de la frigider, alături de alte antreuri festive, brânzeturi și verdețuri.

Drob de miel cu ou pe pat de salata verde si rosii


Sperăm că am reușit să-ți facem poftă de acest drob de miel ardelenesc și că masa de Paște va fi ocazia ideală pentru a-i surprinde pe cei dragi cu unul dintre cele mai gustoase preparate tradiționale. Descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru drob de miel, dar și pentru alte rețete delicioase pe care le poți pregăti pentru Sărbătorile Pascale!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Tocăniță de cartofi: Rețeta delicioasă de post

28 noiembrie 2022

Fie că ai în plan să măreşti lista rețetelor de post cu care deja te-am obișnuit, fie că dorești o garnitură gustoasă pentru chifteluțe, carne la grătar sau cârnați, rețeta de tocăniță de cartofi este una cu adevărat delicioasă. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra în “repertoriul […]

Citește mai mult

Sufleu de cartofi: O alegere delicioasă pentru prânz sau cină

20 noiembrie 2023

Cartofii sunt aproape de nelipsit din rețetele de la Profi, fiind un ingredient atât de versatil și de delicios atunci când este gătit corespunzător. Și de asta te-am convins încercând rețetele de cartofi noi la cuptor, dar și preparate ceva mai tradiționale precum tocănița de cartofi după rețeta de post sau rețeta de musaca de cartofi cu carne. Și […]

Citește mai mult

Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă

27 iulie 2023

Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Pui cu smântână: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

16 februarie 2023

Rețete cu pui, simple și delicioase, am tot preparat de-a lungul timpului. Am savurat împreună frigărui de pui, ne-am încălzit cu o ciorbă de pui tradițională, am servit aripioare de pui la cuptor, ne-am bucurat de aromele unor ficăței de pui la tigaie gustoși și am pregătit ostropel de pui după rețeta tradițională. În articolul […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Conopidă la cuptor: 3 idei de rețete sănătoase și ușor de preparat

16 martie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place conopida! Această legumă gustoasă poate fi gătită într-o mulțime de moduri delicioase și este păcat să nu o introduci în meniul tău. Ce o face atât de fantastică este faptul că este săracă în carbohidrați și grăsimi, dar bogată în vitamine importante pentru organism. Mai […]

Citește mai mult

Top 5 rețete delicioase de supă cremă de legume

03 noiembrie 2022

O supă cremă de legume este întotdeauna o idee bună, mai ales în momentele în care nu ai prea mult timp la dispoziție de petrecut în bucătărie. Sățioasă și bogată în vitamine, minerale și alți nutrienți importanți pentru organism, supa cremă de legume este, pe deasupra, și un adevărat deliciu culinar, extrem de ușor de […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Ciorbă de pui: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumeri câteva rețete care să-ți amintească de copilărie, cu siguranță, ciorba de pui se numără printre ele. Fie că vorbim despre ciorba de pui cu legume, fie că ne gândim la ciorba de pui tradițională cu tăieței, rețetele de ciorbe sunt potrivite indiferent de anotimp, la prânz sau la cină și […]

Citește mai mult