Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o serie de sugestii de sosuri și garnituri care se potrivesc perfect cu păstrăvul. Fără prea multe introduceri, vezi în continuare cum poți avea o experiență culinară completă! 

Alegerea păstrăvului: la ce să te uiți când îl cumperi 

Pentru a alege cel mai bun păstrăv din supermarket sau de la pescărie, trebuie să acorzi atenție câtorva aspecte importante.

Condițiile de păstrare

Dacă alegi să cumperi păstrăv proaspăt, asigură-te că acesta este depozitat pe gheață curată și fermă. Dacă observi pete gri sau galbene pe gheață, ar putea fi un semnal de alarmă pentru tine. 

Aspectul păstrăvului

Preparare pastrav

Apoi, observă aspectul păstrăvului – acesta trebuie să aibă o piele strălucitoare și umedă, ochii clari și transparenți, branhii roșii și să nu prezinte pete sau leziuni. De asemenea, verifică și fermitatea păstrăvului – carnea păstrăvului proaspăt trebuie să fie fermă la atingere. Dacă își păstrează forma după ce a fost apăsată cu degetul, este un semn că păstrăvul este proaspăt.

Mirosul peștelui

Un alt aspect important este mirosul păstrăvului – un păstrăv proaspăt ar trebui să aibă un miros ușor oceanic, dar nu un miros puternic de pește. Un miros neplăcut sau de amoniac poate indica faptul că păstrăvul nu este proaspăt.

Ingrediente necesare pentru rețeta de păstrăv la cuptor

Pentru această rețetă ai nevoie de ingrediente simple, accesibile, dar de calitate. Dacă vrei să pregătești 2 porții de păstrăv la cuptor, atunci pregătește următoarele:

  • 2 păstrăvi;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • sare, piper;
  • cimbru uscat;
  • un cățel mic de usturoi;
  • pentru o notă picantă, poți adăuga puțin chilli sau boia de ardei iute;
  • rozmarin;
  • 100 ml vin alb sec;
  • câteva felii de lămâie. 

Sosuri și garnituri recomandate

Alături de păstrăv, poți servi și un sos sau o garnitură pentru un plus de sațietate și gust. Iată câteva idei: 

  1. Sos de unt și lămâie care oferă o aromă proaspătă și ușoară preparatului.
  2. Sosul de iaurt cu mărar, care are o textură cremoasă și o aromă delicată.
  3. Sosul de smântână cu usturoi și capere, care adaugă o notă de arome puternice și picante.

Garniturile care se potrivesc bine cu păstrăvul la cuptor includ cartofii natur, legumele la abur (broccoli, fasole verde, mazăre, morcovi), salata de crudități sau orezul simplu.

Mod de preparare a păstrăvului la cuptor

Mod de preparare a păstrăvului la cuptor

Pasul 1: Curăță păstrăvul

Pentru a curăța păstrăvii, trebuie să îndepărtezi solzii cu ajutorul unui cuțit ascuțit, a unui burete de sârmă sau a unui curățător special pentru solzi. Taie-le burta și îndepărtează-le organele interne, inclusiv intestinele și branhiile. Este important să faci acest lucru cât mai igienic posibil, folosind mănuși de unică folosință și spălând cu atenție păstrăvii după ce ai terminat de curățat.

Pasul 2: Pregătește peștele pentru asezonare

Este important să speli bine păstrăvul sub jet de apă rece pentru a îndepărta resturile de solzi. Pregătește o marinată din vin, rozmarin, cimbru și puțin chilli, dacă îți place mâncarea picantă. Lasă-l în acel amestec 15 minute (sau mai mult), apoi usucă-l bine cu hârtie de bucătărie. Acest lucru te va ajuta să obții o crustă frumoasă și rumenă. 

Pasul 3: Asezonează păstrăvul

Amestecă într-un bol mic uleiul de măsline și condimentele menționate în secțiunea de mai sus. Nu uita să adaugi sare și piper. Pentru a obține un gust delicios, condimentează atât în interiorul cât și pe exteriorul păstrăvului. Pentru o aromă fresh, introdu 3-4 felii de lămâie în păstrăv. 

Pasul 4: Gătește păstrăvul

Tapetează o tavă cu hârtie de copt, așază păstrăvii și coace peștii timp de 15 minute la 230 de grade Celsius. La jumătatea timpului de coacere, întoarce peștii pe cealaltă parte pentru a se găti uniform. 

Pasul 5: Pregătește sosul și garnitura

Dacă îți dorești, poți consuma păstrăvul alături de mămăliguță caldă și mujdei. Dacă vrei să încerci sosurile menționate mai sus, iată ce trebuie să faci:

  • sosul de unt și lămâie se face prin topirea untului într-o tigaie și adăugarea sucului de lămâie proaspăt stoarsă
  • sosul de iaurt cu mărar se face prin amestecarea iaurtului cu mărar tocat fin, sare și piper;
  • sosul de smântână cu usturoi și capere se face prin amestecarea smântânii cu usturoiul tocat fin, caperele și zeama de lămâie.

Pentru a pregăti legumele la abur, acestea trebuie spălate și tăiate în bucăți potrivite. Apoi, se pun într-un vas cu apă clocotită și se acoperă cu un capac, lăsându-le să fiarbă timp de aproximativ 5-10 minute, până când sunt moi. Dacă vrei să mănânci păstrăvul alături de cartofi, atunci adaugă 3-4 cartofi tăiați felii subțiri în tavă, asezonați în prealabil cu ulei de măsline, sare, piper și ce condimente mai dorești. De exemplu, păstrăvul la cuptor merge de minune cu sosul de unt și lămâie, alături de cartofi și broccoli la abur.

Lângă păstrăv poți servi un pahar de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir sau Chenin Blanc. 

Acum că ai descoperit cum poți alege și găti un păstrăv delicios la cuptor, nu-ți rămâne de făcut decât să verifici promoțiile din revista Profi sau de pe site-ul nostru oficial și să te pornești spre cel mai apropiat supermarket pentru a-ți cumpăra ingredientele necesare.

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Ciuperci umplute la cuptor: Un aperitiv elegant pentru o cină specială

16 noiembrie 2023

Găzduirea unei cine speciale poate fi o sarcină plină de provocări, însă cu rețetele potrivite succesul este garantat. Și când spunem rețete potrivite, gândul ne zboră la varietatea de aperitive sofisticate și savuroase, care pot aduce o notă excelentă meselor de sărbătoare și nu numai. Dacă tot a venit vorba de aperitive gustoase, astăzi ne-am propus să […]

Citește mai mult

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

28 martie 2023

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Paste cu pui si sos alb: o alegere perfectă pentru o cină rapidă

19 august 2024

Într-o lume în care ritmul alert al vieții ne lasă adesea puțin timp pentru a ne bucura de mâncăruri gătite acasă, rețetele rapide și gustoase sunt adevărate comori. Pastele cu pui și sos alb reprezintă una dintre aceste comori culinare, oferindu-ne o masă delicioasă și hrănitoare în doar câteva minute.  Această combinație clasică nu numai […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Osso Buco în bucătăria ta: Cum să prepari rețeta acasă

17 noiembrie 2023

Nu ne săturăm să-ți tot spunem că bucătăria italiană este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai bune preparate, apreciate la nivel internațional. Fie că vorbim despre rețete de pizza de inspirație italiană, fie despre savurosul risotto cu ciuperci sau despre celebrele paste carbonara din bucătăria Italiei, toate ne încântă papilele gustative și sunt preparate excelente care pot umple mesele […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Ardei umpluţi cu orez: O rețetă de post ușor de preparat

22 noiembrie 2022

Ușor, ușor, ne apropiem de postul Crăciunului, așa că nu vedem un moment mai bun de a trece în revistă o rețetă de post cu o savoare fantastică. Este vorba despre rețeta de ardei umpluți cu orez, ciuperci și alte legume delicioase de sezon. Acești ardei umpluți de post sunt extrem de gustoși și de […]

Citește mai mult

Paste Rapide

07 februarie 2023

Dacă vrei să-ți surprinzi sufletul pereche, însă nu ai timp și nici prea multă îndemânare, ofertele PROFI îți vin în ajutor cu o nouă rețetă. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a pregăti pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj: punem apă la fiert alături de sare, iar atunci când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm […]

Citește mai mult

Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare

27 martie 2024

Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le […]

Citește mai mult