Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o serie de sugestii de sosuri și garnituri care se potrivesc perfect cu păstrăvul. Fără prea multe introduceri, vezi în continuare cum poți avea o experiență culinară completă! 

Alegerea păstrăvului: la ce să te uiți când îl cumperi 

Pentru a alege cel mai bun păstrăv din supermarket sau de la pescărie, trebuie să acorzi atenție câtorva aspecte importante.

Condițiile de păstrare

Dacă alegi să cumperi păstrăv proaspăt, asigură-te că acesta este depozitat pe gheață curată și fermă. Dacă observi pete gri sau galbene pe gheață, ar putea fi un semnal de alarmă pentru tine. 

Aspectul păstrăvului

Preparare pastrav

Apoi, observă aspectul păstrăvului – acesta trebuie să aibă o piele strălucitoare și umedă, ochii clari și transparenți, branhii roșii și să nu prezinte pete sau leziuni. De asemenea, verifică și fermitatea păstrăvului – carnea păstrăvului proaspăt trebuie să fie fermă la atingere. Dacă își păstrează forma după ce a fost apăsată cu degetul, este un semn că păstrăvul este proaspăt.

Mirosul peștelui

Un alt aspect important este mirosul păstrăvului – un păstrăv proaspăt ar trebui să aibă un miros ușor oceanic, dar nu un miros puternic de pește. Un miros neplăcut sau de amoniac poate indica faptul că păstrăvul nu este proaspăt.

Ingrediente necesare pentru rețeta de păstrăv la cuptor

Pentru această rețetă ai nevoie de ingrediente simple, accesibile, dar de calitate. Dacă vrei să pregătești 2 porții de păstrăv la cuptor, atunci pregătește următoarele:

  • 2 păstrăvi;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • sare, piper;
  • cimbru uscat;
  • un cățel mic de usturoi;
  • pentru o notă picantă, poți adăuga puțin chilli sau boia de ardei iute;
  • rozmarin;
  • 100 ml vin alb sec;
  • câteva felii de lămâie. 

Sosuri și garnituri recomandate

Alături de păstrăv, poți servi și un sos sau o garnitură pentru un plus de sațietate și gust. Iată câteva idei: 

  1. Sos de unt și lămâie care oferă o aromă proaspătă și ușoară preparatului.
  2. Sosul de iaurt cu mărar, care are o textură cremoasă și o aromă delicată.
  3. Sosul de smântână cu usturoi și capere, care adaugă o notă de arome puternice și picante.

Garniturile care se potrivesc bine cu păstrăvul la cuptor includ cartofii natur, legumele la abur (broccoli, fasole verde, mazăre, morcovi), salata de crudități sau orezul simplu.

Mod de preparare a păstrăvului la cuptor

Mod de preparare a păstrăvului la cuptor

Pasul 1: Curăță păstrăvul

Pentru a curăța păstrăvii, trebuie să îndepărtezi solzii cu ajutorul unui cuțit ascuțit, a unui burete de sârmă sau a unui curățător special pentru solzi. Taie-le burta și îndepărtează-le organele interne, inclusiv intestinele și branhiile. Este important să faci acest lucru cât mai igienic posibil, folosind mănuși de unică folosință și spălând cu atenție păstrăvii după ce ai terminat de curățat.

Pasul 2: Pregătește peștele pentru asezonare

Este important să speli bine păstrăvul sub jet de apă rece pentru a îndepărta resturile de solzi. Pregătește o marinată din vin, rozmarin, cimbru și puțin chilli, dacă îți place mâncarea picantă. Lasă-l în acel amestec 15 minute (sau mai mult), apoi usucă-l bine cu hârtie de bucătărie. Acest lucru te va ajuta să obții o crustă frumoasă și rumenă. 

Pasul 3: Asezonează păstrăvul

Amestecă într-un bol mic uleiul de măsline și condimentele menționate în secțiunea de mai sus. Nu uita să adaugi sare și piper. Pentru a obține un gust delicios, condimentează atât în interiorul cât și pe exteriorul păstrăvului. Pentru o aromă fresh, introdu 3-4 felii de lămâie în păstrăv. 

Pasul 4: Gătește păstrăvul

Tapetează o tavă cu hârtie de copt, așază păstrăvii și coace peștii timp de 15 minute la 230 de grade Celsius. La jumătatea timpului de coacere, întoarce peștii pe cealaltă parte pentru a se găti uniform. 

Pasul 5: Pregătește sosul și garnitura

Dacă îți dorești, poți consuma păstrăvul alături de mămăliguță caldă și mujdei. Dacă vrei să încerci sosurile menționate mai sus, iată ce trebuie să faci:

  • sosul de unt și lămâie se face prin topirea untului într-o tigaie și adăugarea sucului de lămâie proaspăt stoarsă
  • sosul de iaurt cu mărar se face prin amestecarea iaurtului cu mărar tocat fin, sare și piper;
  • sosul de smântână cu usturoi și capere se face prin amestecarea smântânii cu usturoiul tocat fin, caperele și zeama de lămâie.

Pentru a pregăti legumele la abur, acestea trebuie spălate și tăiate în bucăți potrivite. Apoi, se pun într-un vas cu apă clocotită și se acoperă cu un capac, lăsându-le să fiarbă timp de aproximativ 5-10 minute, până când sunt moi. Dacă vrei să mănânci păstrăvul alături de cartofi, atunci adaugă 3-4 cartofi tăiați felii subțiri în tavă, asezonați în prealabil cu ulei de măsline, sare, piper și ce condimente mai dorești. De exemplu, păstrăvul la cuptor merge de minune cu sosul de unt și lămâie, alături de cartofi și broccoli la abur.

Lângă păstrăv poți servi un pahar de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir sau Chenin Blanc. 

Acum că ai descoperit cum poți alege și găti un păstrăv delicios la cuptor, nu-ți rămâne de făcut decât să verifici promoțiile din revista Profi sau de pe site-ul nostru oficial și să te pornești spre cel mai apropiat supermarket pentru a-ți cumpăra ingredientele necesare.

Articole care se regăsesc în categoria Cina

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Ciorbă de perișoare: Pași de preparare

28 noiembrie 2022

Dintre toate rețetele lor tradiționale, românii apreciază cel mai mult ciorbele. Nu e de mirare, așadar, că există câteva rețete consacrate ale acestor preparate în țara noastră, rețete fără de care bucătăria românească este de neconceput; ciorba de burtă, ciorba de văcuță și ciorba de perișoare, alături de alte zemuri aromate se numără cu siguranță […]

Citește mai mult

Coaste de miel la cuptor: 3 rețete delicioase pentru masa de Paște

28 martie 2023

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, așa că nu este deloc de mirare că toate gospodinele se întrec, care mai de care, în prepararea celor mai gustoase rețete cu carne de miel, fie că vorbim despre ciorbă de miel, drob de miel, stufat de miel sau friptură de miel la cuptor. Acesta este […]

Citește mai mult

Fasole cu cârnați

15 noiembrie 2023

Ingrediente: Într-o cratiță încăpătoare puneți la încins o lingură de ulei. Între timp, tăiați cârnații rondele și adăugați-i în cratiță pentru a se rumeni. Tocați cepele mărunt și adăugați-le peste cârnați alături de sare pentru a se căli. Între timp tocați și morcovii cubulețe mici și amestecați-i cu celelalte ingredient. După 5 minute, când legumele […]

Citește mai mult

Paste carbonara: top 3 rețete simple și gustoase

18 ianuarie 2023

Nu știm cum se face că, deși iubim la nebunie bucătăria italiană, nu am reușit să te surprindem până acum decât cu câteva rețete de pizza, atât de iubite de italieni, dar și de către noi, românii. Așa că ne dorim să ne revanșăm astăzi cu unele dintre cele mai populare și mai îndrăgite rețete […]

Citește mai mult

Mâncare de urzici cu usturoi: rețeta care aduce gustul copilăriei în farfurie

11 iulie 2024

Cauți o modalitate de a aduce gustul copilăriei în farfurie? Atunci trebuie să te pregătești pentru un tur culinar în bucătăria tradițională românească, unde urzicile și usturoiul se îmbină armonios în preparate delicioase. Mâncarea de urzici cu usturoi, de pildă, este o rețetă tradițională românească, care evocă amintiri din copilărie și aduce pe masă un […]

Citește mai mult

Paste Bolognese: Descoperă rețeta tradițională italiană

16 noiembrie 2023

De fiecare dată când ducem lipsă de idei în pregătirea meniului zilnic, ne găsim inspirația în varietatea de rețete din bucătăria italiană. Și sunt întotdeauna rețete cu care nu vei avea cum să dai greș, fie că vorbim despre delicioasele paste carbonara, fie despre rețeta clasică de lasagna, preparată în stil italian. Și este atât de simplu […]

Citește mai mult

Escalop de porc la tigaie: trucuri pentru o carne suculentă și o experiență culinară de neuitat

23 septembrie 2024

Îți place carnea de porc la fel de mult cum ne place și nouă? Atunci cu siguranță te vei bucura să afli că pe lângă clasica friptură de porc, mușchiulețul de porc la cuptor și alte rețete delicioase cu carne de porc postate pe blogul nostru, astăzi venim cu o nouă propunere culinară: escalop de porc la […]

Citește mai mult

Rețeta detaliată pentru șnițele din piept de pui pane

20 noiembrie 2023

Carnea de pui a reprezentat întotdeauna pentru noi un ingredient preferat în ceea ce privește meniurile delicioase pentru masa de prânz. Și pentru că iubim pieptul de pui la nebunie, dat fiind numărul redus de calorii al puiului, dar și modalităților simple de preparare, am tot gătit de-a lungul timpului pieptul de pui în fel și […]

Citește mai mult

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult