Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc
Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice.
Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra în rețeta de risotto, cum ar fi ciupercile champignon, porcini (hribi) sau shiitake. Acestea adaugă un gust bogat și textură cremoasă preparatului. Descoperă în acest articol secretele preparării unui risotto cu ciuperci autentic, un deliciu italienesc care cucerește papilele gustative ale celor care îl încercă!
Ingrediente necesare pentru rețeta de risotto cu ciuperci
În continuare, vei găsi ingredientele necesare pentru 6 porții de risotto cu ciuperci. Iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket:
- 450 g de ciuperci. Poți alege să cumperi un mix de ciuperci porcini, champignon și shiitake.
Hribii sunt cei mai populari în Italia, fiind apreciați pentru aroma lor puternică. Cele Champignon sunt mai accesibile și ușor de găsit în supermarketuri, având o aromă delicată și o textură mai fermă. Shiitake-ul este o alegere mai exotică, dar adaugă preparatului o aromă intensă și o textură cărnoasă.
- 2 căței de usturoi;
- 1 ceapă de apă (șalotă);
- 1.5 litri de supă de legume;
- 400 g de orez cu bob mare (arborio, carnaroli, vialone nano) din gama Eisler de la Profi;
Arborio este cel mai popular și cel mai ușor de găsit în supermarketuri. Este bogat în amidon și are o textură cremoasă. Carnaroli are o textură mai fermă și este preferat de bucătarii profesioniști pentru capacitatea sa de a absorbi lichidul fără a deveni prea moale. Vialone Nano este preferat pentru textura sa fermă și pentru faptul că poate fi gătit mai rapid decât celelalte tipuri de orez.
- 100 ml vin alb sec;
- 60 g unt cu min. 80% grăsime;
- 120 g parmezan;
- 3 linguri de ulei de măsline;
- sare, piper.
Pentru a obține un Risotto cu ciuperci autentic și delicios, este important să folosești ingrediente de calitate. Untul, ceapa, vinul, supa de legume și brânza parmezan sunt ingrediente esențiale. Untul adaugă o aromă bogată și o textură cremoasă, ceapa adaugă dulceață și consistență, vinul adaugă un gust subtil și supa adaugă umiditate și savoare, iar parmezanul adaugă un gust de umami și o textură cremoasă.
Mod de preparare a risotto-ului cu ciuperci: sfaturi pentru gătit și servire
Pasul 1: Dacă nu ai deja o supă de legume, prepar-o acum folosind ceapă, morcov, țelină, roșii și câteva fire de pătrunjel. Poți pregăti o cantitate mai mare, apoi să o congelezi pentru a o folosi la rețetele viitoare. Dacă vrei să adaugi și mai multă savoare supei, poți folosi și câteva ciuperci. După ce a dat în 2-3 clocote, strecoară supa cu ajutorul unei site.
Pasul 2: Curăță cu ajutorul unui șervețel ciupercile. Este recomandat să nu le speli sub jetul de apă, deoarece vor absorbi prea multă apă și-și vor pierde din savoare. Odată curățate, taie-le felii subțiri.
Pasul 3: Încinge într-o tigaie uleiul de măsline și 2 căței de usturoi întregi (îi vei scoate la final). Adaugă ciupercile peste și lasă-le să se gătească timp de aproximativ 5 minute, până când apa pe care au lăsat-o s-a evaporat în totalitate. Pune ciupercile într-un castron.
Pasul 4: Taie mărunt șalota și celălalt cățel de usturoi și călește-le în puțin unt topit, împreună cu 2-3 linguri de ulei de măsline.
Pasul 5: Toarnă orezul peste și călește-l timp de 3-4 minute, amestecând continuu, până când toate boabele sunt acoperite de uleiul aromat. Asezonează totul cu sare și piper, apoi stinge amestecul cu vinul alb sec.
Pasul 6: După ce s-a evaporat vinul, poți adăuga supa de legume treptat, polonic cu polonic. Nu este recomandat să pui mai mult de 2 polonice deodată pentru a nu obține un risotto prea apos. După ce pui un polonic, așteaptă să fie absorbit, apoi completează cu alt polonic de supă. Totul se gătește la foc mic, amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. De regulă, acest proces ar trebui să dureze cam 12-18 minute.
Pasul 7: La jumătatea timpului de gătire, adaugă ciupercile sotate.
Pasul 8: Verifică orezul pentru a vedea dacă are o textură al dente, cu miezul tare. Atunci când obții acest rezultat, înseamnă că risotto-ul est gata. În cazul în care amestecul ți se pare prea uscat, mai poți adăuga 50 ml de supă.
Pasul 9: Stinge focul și adaugă untul rămas și parmezanul ras. Amestecă energic pentru a le îngloba bine. Opțional, poți presăra peste puțin pătrunjel tocat.
Risotto-ul este un fel de mâncare care se potrivește perfect cu o gamă largă de vinuri, cum ar fi Chardonnay sau Pinot Noir. Astfel, nu uita să iei un vin de pe Raftul vinarului de la Profi!
Risotto cu ciuperci reprezintă o alegere delicioasă și sofisticată pentru iubitorii de preparate italienești. Cu ingrediente de calitate și urmând pașii descriși în acest articol, vei obține un fel de mâncare delicios. Înainte să achiziționezi ingredientele necesare, află care sunt promoțiile din revistele sau site-ul Profi!