Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători din an. Preparate în mod diferit, în funcție de zonă, sarmalele în foi de varză, căci acestea sunt vedeta farfuriei de astăzi, au un gust ce rar poate fi egalat de alte preparate de sărbătoare.

Pe teritoriul românesc, există o varietate de rețete de sarmale care mai de care mai gustoase și mai apetisante. De pildă, în Ardeal nu se pune deloc suc de roșii sau bulion, ci se asezonează cu cimbru uscat, iar printre sarmale se strecoară felii crude de piept de porc. În Banat, sarmalele sunt servite cu pâine de casă și smântână, fără mămăligă. În Moldova, ele sunt servite cu ardei iute și neapărat mămăligă. Deja, ți-am făcut poftă de sarmale din carne de porc? Hai să vedem cum poți obține și tu cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun!

Ingrediente pentru sarmale în foi de varză murată

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține aproximativ 80-100 de sărmăluțe în foi de varză, însă, desigur, poți adapta cantitățile în funcție de numărul de sarmale pe care dorești să le obții. Și vestea bună este că în gama de produse de la Profi, vei găsi cele mai bune ingrediente pentru prepararea unor sarmale absolut delicioase. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de sarmale în foi de varză murată:

  • 1 kg de carne tocată de porc cu grăsime din gama Ferma din deal;
  • 2 cepe medii din gama Proaspete de la noi, tocate mărunt;
  • 100 g de orez din gama Proxi;
  • două linguri de ulei;
  • sare și piper, după gust;
  • cimbru uscat și puțină boia dulce;
  • 3-4 verze murate medii.

Ingrediente pentru fierberea sarmalelor

  • 4 linguri de ulei;
  • 2 cepe tocate;
  • crenguțe de cimbru uscat;
  • 2 foi de dafin (opțional);
  • 500 g de piept crud de porc;
  • 500 g de afumătură (costițe sau ciolan de porc ori cârnați afumați);
  • 1 l de bulion de roșii;
  • 1 l de moare de varză.

Pentru servirea sarmalelor

  • smântână;
  • ardei iuți;
  • pâine sau mămăligă.
sarmale în foi de varză murată

Cum se fac sarmalele tradiționale românești

Deja ai dat o fugă la supermarket și blatul tău de bucătărie este acum încărcat cu cele mai bune ingrediente pentru rețeta de sarmale de porc în foi de varză? Și când spunem cele mai bune, cu siguranță, facem referire la produsele din magazinul Profi care abia așteaptă să dea gustul celor mai bune sarmale tradiționale. Descoperă în continuare rețeta de sarmale cu porc și varză murată, pas cu pas!

Pregătirea ingredientelor pentru sarmale cu varză acră

Pregătește, pentru început, foile de varză murată, pentru împăturirea sarmalelor. Pregătește apoi carnea tocată, alături de afumătură și pieptul crud de porc, care trebuie tăiate în felii și bucățele mici. Toacă mărunt ceapa și spală bine orezul pentru sarmale în câteva ape.

Prepararea compoziției pentru sarmale cu varză murată

Pune la călit într-o crăticioară ceapa tocată mărunt în două linguri de ulei și asezonează cu puțină sare. Nu lăsa ceapa până se rumenește, ci doar până devine translucidă. Pune apoi și orezul crud și zvântat peste ea și călește-l câteva minute la foc mic, amestecând constant pentru a nu se lipi. Stinge apoi focul și lasă crăticioara să se răcorească.

Transferă carnea tocată într-o bol larg și toarnă peste ea orezul și ceapa călite și răcorite. Asezonează cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Poți adăuga și boia dulce pentru a oferi aromă și culoare compoziției de sarmale. Frământă bine compoziția cu mâinile pentru a obține un amestec omogen. Acum, compoziția este gata și ai ajuns la următoarea etapă: umplerea sarmalelor!

persoana impatureste sarmale

Înfășurarea sarmalelor în mod tradițional

Te întrebi cum se fac sarmalele? Ei bine, întinde pe rând, pe blatul de lucru, foile de varză murată; pune câte o lingură de umplutură pe fiecare foaie de varză, apoi rulează fiecare sarma. Ulterior, împinge cu degetul capetele foii de varză spre interior și sarmaua este gata. Procedează în același mod cu fiecare foaie de varză în parte până când termini compoziția.

Fierberea sarmalelor la cuptor

Pentru fierberea sarmalelor trebuie să ai la îndemână bulionul de roșii, cărnurile, varză murată tocată și condimentele. Pune pe fundul unei oale sau al unui alt vas de copt ceapa tocată mărunt, alături de ulei, crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată. Așază apoi peste acestea și un strat de afumătură, alături de pieptul crud de porc, după care pune primul strat de sarmale. Spațiile dintre sarmale pot fi umplute cu afumătură și piept de porc. Continuă în acest mod până când sarmalele ajung la aproximativ trei cm distanță de buza tăvii ceramice.

Deasupra, adaugă un strat de varză tocată și crenguțe de cimbru. Dacă dorești, poți adăuga și foile de dafin. Toarnă apoi sucul gros de roșii și moarea de varză diluată cu puțină apă. Sarmalele trebuie să fie bine acoperite de lichid. Pune capacul și dă vasul la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute, după care le poți fierbe la 150 de grade Celsius în următoarele 2 ore – 2 ore și jumătate. La fiecare oră, completează sosul cu câte o ceașcă de apă caldă, după nevoie.

Dacă alegi să fierbi sarmalele pe aragaz, le poți pune similar într-o oală normală, după care poți adăuga lichidul și le poți găti la foc mediu spre mic timp de 2 ore, completând lichidul la nevoie. Stinge apoi focul și lasă sarmalele să se odihnească timp de 1 oră. Servește sarmalele în foi de varză alături de o mămăliguță aburindă și ardei iute, dispuse în mod apetisant pe un platou!

farfurie cu sarmale in foi de varza

Sfaturi utile pentru niște sarmale ca la mama acasă

Dacă ești mai la început într-ale gătitului, avem pentru tine câteva sfaturi utile care să te ajute să obții cele mai bune sarmale de porc. Iată sugestiile noastre de gătire pentru rețeta de sarmale cu varză murată:

  • Este recomandat ca varza murată pe care o folosești să fie pusă de tine, însă și în noul Profi vei găsi varză murată de sezon, de cea mai bună calitate. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, atunci o poți limpezi rapid cu apă rece. Pregătește-ți 2-3 verze murate ca să ai de unde alege foile cele mai mari și mai frumoase. Frunzele mici se vor toca și se vor pune pe fundul și la suprafața oalei.
  • Carnea pentru compoziție de sarmale este bine să fie mai grasă deoarece așa preparatele vor fi mai fragede.
  • Orezul și ceapa din compoziție conferă și ele frăgezime sarmalelor. Nu exagera însă cu orezul, proporția recomandată fiind de 10% față de carne. În zona Moldovei, orezul și ceapa se călesc în puțin ulei înainte de fi puse în umplutură.
  • Condimentarea sarmalelor se face după gust. Adaugă sare, piper, cimbru uscat și boia dulce. Nu exagera cu sarea, pentru că varza este deja sărată.
  • Așezarea sarmalelor în oală nu se face după o anumită regulă. De obicei, pe fundul oalei se pun un strat de varză acră tocată, câteva rămurele de cimbru uscat și puțină ceapă tocată. Apoi, se aranjează sarmalele în straturi și se intercalează cu bucățele de afumătură.
trei sarmale pe un tocator

Să tot vină Crăciunul cu asemenea preparate pe masa de sărbătoare! Acum, știi cum poți găti cele mai bune sarmale în foi de varză și cum îi poți surprinde pe cei dragi într-un mod delicios de sărbători. Ține cont de informațiile prezentate și de secretele de preparare pe care ți le-am oferit și suntem siguri că vei obține sarmalele cum făcea mama ta în copilărie. Și îți mai spunem un secret: descarcă-ți aplicația Profi și bucură-te de cele mai bune promoții la ingredientele pentru sarmale în foi de varză murată!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețeta autentică de tocăniță de vită cu legume

20 noiembrie 2023

Tocănițele sunt de nelipsit de pe mesele românilor, cu atât mai mult cu cât există o infinitate de variante de tocăniță pe care le putem prepara. De la tradiționala tocăniță de cartofi și până la rețetele de tocăniță cu legume și carne, putem opta pentru o varietate de legume și sortimente de carne, al căror mod de […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

28 martie 2023

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și […]

Citește mai mult

Fasole cu cârnați

15 noiembrie 2023

Ingrediente: Într-o cratiță încăpătoare puneți la încins o lingură de ulei. Între timp, tăiați cârnații rondele și adăugați-i în cratiță pentru a se rumeni. Tocați cepele mărunt și adăugați-le peste cârnați alături de sare pentru a se căli. Între timp tocați și morcovii cubulețe mici și amestecați-i cu celelalte ingredient. După 5 minute, când legumele […]

Citește mai mult

Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă

27 iulie 2023

Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. […]

Citește mai mult

Vinete umplute la cuptor: O opțiune sănătoasă și potrivită pentru întreaga familie

03 august 2023

Fie că ești în căutarea unei rețete noi pentru familia ta sau dorești să adaugi mai multe legume în dietă, acest articol te va ajuta să descoperi o opțiune delicioasă și sănătoasă. Vei afla despre beneficiile consumului de vinete umplute la cuptor și vei descoperi o selecție de ingrediente sănătoase pentru umplutura vinetelor. De asemenea, […]

Citește mai mult

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult

Pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene: Rețete și secrete

16 noiembrie 2023

Iubești bucătăria mediteraneană și ești mereu în căutarea unor noi rețete delicioase pe care să le încerci? Ce ai spune dacă ai combina textura și gustul cărnii de pui cu aromele mediteraneene, pentru obținerea unor preparate absolut delicioase, perfecte pentru acest sezon? Noi credem că este o idee excelentă, mai ales dacă vrei să pregătești […]

Citește mai mult

Rețete rapide și delicioase cu orez și curry pentru diferite diete

20 noiembrie 2023

Îți plac aromele bucătăriei indiene și rețetele cu orez în egală măsură? Atunci cu siguranță îți poți îmbogăți meniul zilnic cu preparate rapide, sănătoase și gustoase, ce stau la baza unor rețete delicioase cu orez și curry. Știm despre pudra de curry că este un ingredient popular în diverse culturi culinare, iar bucătăria indiană pune […]

Citește mai mult

Mâncare de spanac cu usturoi: 3 rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Oricând îți dorești o masă de prânz sau o cină simplă, bogată în vitamine și care se prepară extrem de simplu, mâncarea de spanac cu usturoi este răspunsul! Deși de cele mai multe ori mâncarea de spanac este de post, vei observa că va ieși incredibil de cremoasă și de gustoasă. Iar dacă nu ții […]

Citește mai mult