Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată cu varză dulce, pentru a găti o rețetă tradițională mult îndrăgită la români? Ai ghicit, este vorba despre rețeta de varză călită, care poate fi una dintre garniturile tale preferate pentru rețetele cu carne, dar și un preparat gustos de post, extrem de simplu de gătit.

Este adevărat, este una dintre cele mai simple rețete tradiționale și probabil acesta este și motivul pentru care am ezitat să ți-o prezentăm până acum, considerând că este prea ușoară și că nu este de interes. Însă nu trebuie să subestimăm niciodată rețetele simple, așa că te invităm să descoperi în articolul următor cea mai ușoară și gustoasă rețetă de varză dulce călită, așa cum este ea preparată în mod tradițional!

Ingrediente pentru varză dulce călită

Din ingredientele pe care ți le vom menționa în lista de mai jos vei obține nici mai mult, nici mai puțin de 6 porții de varză călită, în așa fel încât fiecare dintre membrii familiei să se poată delecta cu acest preparat tradițional gustos. Toate aceste ingrediente pot fi achiziționate din gama de produse de la Profi, așa că dacă plănuiai să te îndrepți și tu spre cel mai apropiat magazin Profi iată ce trebuie să-ți notezi pe lista de cumpărături:

  • 1 varză albă de dimensiune medie din gama Proaspete de la noi;
  • 1 ceapă de mărime medie, din aceeași gamă;
  • 40 ml de ulei din gama Proxi;
  • sare și piper negru măcinat;
  • 1 lingură cu vârf de pastă de tomate din gama Grădina bunicii;
  • 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, după gust (opțional).

Ingrediente pentru varză dulce călită

Cum se face varza călită după rețeta tradițională?

Suntem siguri că noul Profi a reușit să te „aprovizioneze” cu toate produsele de care aveai nevoie pentru a obține o mâncare de varză dulce gustoasă și aromată. Considerând că acum te-ai înarmat cu toate ingredientele necesare și ești gata să dai startul rețetei cu varză dulce, te invităm să parcurgi în continuare etapele de preparare ale unei verze călite ca la carte. Iată ce ai de făcut!

Pregătirea verzei pentru rețeta de varză călită dulce

Ai ales acea varză perfectă, nici prea mare, nici prea mică? Atunci începe prin a curăța foile exterioare și a o spăla bine pentru a îndepărta impuritățile. Taie apoi varza în două și scobește bine cotorul cu ajutorul unui cuțit, înainte de a o toca. Toacă apoi varza în fâșii subțiri cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Pune varza tocată într-un castron larg, mai ales că este extrem de voluminoasă. Presară 1 linguriță rasă de sare, apoi frământă bine varza cu sarea, pentru câteva minute.

Vei vedea că după aceste minute de frământat, volumul verzei va scădea considerabil. Pentru rețeta de varză dulce călită, sărarea în prealabil este foarte importantă, căci sarea are rolul de a extrage apa din varză, frăgezind fibrele. Lasă apoi deoparte varza sărată, în castron, pentru aproximativ 30 de minute.

Călirea verzei dulci

Cât timp varza tocată stă în castron și se frăgezește, curăță ceapa și toac-o peștișori subțiri. Alege apoi o cratiță suficient de încăpătoare pentru întreaga cantitate de varză. Încinge uleiul în cratiță, la foc mediu, apoi adaugă ceapa și presară un praf de sare. Călește ceapa pentru 5-6 minute, amestecând constant, pentru a se înmuia fără a se rumeni. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit ușor translucidă, se va adăuga în cratiță și varza, presată bine, în așa fel încât să elimine excesul de apă.

Chiar dacă la început cratița va fi plină cu vârf, vei vedea că în doar câteva minute de călire la foc mediu spre iute și amestecat continuu, varza va pierde mult din volum. Imediat ce varza scade, poți reduce focul la minimum și mai poți amesteca pentru 1-2 minute, cu o lingură din lemn.

Menține focul la mic și acoperă cratița cu un capac. După 5-6 minute verifică din nou varza călită și adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a preîntâmpina lipirea verzei de pereții cratiței. Călește varza sub capac pentru aproximativ 25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.

Finalizarea rețetei de varză dulce de post

Odată ce varza s-a frăgezit, mai poți adăuga puțină sare, în funcție de preferințe. Apoi, neapărat, varza călită va trebui asezonată cu piper, pentru un gust excepțional. Chiar la final, adaugă peste varză o lingură de pastă de tomate concentrată. După adăugarea pastei de roșii amestecă bine, mai gătește varza pentru un minut, după care poți adăuga și ierburile aromatice tocate fin.

Varza călită dulce se servește caldă, ca un fel principal gustos în zilele de post, alături de mămăliguță, dar și ca garnitura perfectă pentru o pulpă de rață sau o porție apetisantă de cârnați de casă preparați după rețeta tradițională.

Varză dulce de post

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

Credeai că finalizăm acest articol până nu-ți vom oferi și câteva sfaturi utile de preparare? Dacă nu ai mai gătit până acum varză dulce călită, avem pentru tine o serie de recomandări, pentru a obține gustul acela tradițional după care tânjești.

  • Ai întotdeauna grijă să călești ceapa corespunzător, căci aceasta trebuie să se înmoaie și nu să se rumenească.
  • Dacă nu ții neapărat să prepari varză dulce călită de post, poți înlocui uleiul cu untură de porc, pentru a obține un preparat nemaipomenit de gustos. O altă abordare delicioasă poate fi topirea a 100 de grame de slănină afumată, cât să-și lase grăsimea. Cubulețele rumenite se vor scoate, iar ceapa se va putea căli în grăsimea rămasă.
  • Este necesar să amesteci varza călită constant și să completezi cu apă fierbinte, pentru ca varza să nu se prindă de cratiță. Atenție, însă: varza călită nu trebuie să fiarbă în prea mult lichid, iar preparatul final trebuie să conțină doar varza fragedă, înăbușită sub capac.
  • Important pentru varza călită este piperul, căci gustul acesteia nu va fi niciodată complet fără mult piper. Dacă îți plac mâncărurile condimentate, nu-ți fie teamă să adaugi chiar o linguriță de piper negru măcinat, pentru o aromă desăvârșită.
  • Lingura de pastă de tomate concentrată poate fi înlocuită de 1 ceașcă de suc de roșii făcut în casă, însă concentratul de tomate oferă un gust mult mai intens de roșii, fără să conțină prea multă apă.
  • Opțional, după oprirea focului de la aragaz, poți da cratița la cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius, cât să se rumenească puțin varza pe deasupra.

Varză nouă călită

Este atât de simplu să prepari varză călită dulce, încât nu vedem niciun motiv pentru care nu ai găti și tu această rețetă tradițională simplă pentru cei din familie. Ai lista de ingrediente, etapele de gătire și sfaturile de preparare, așa că nu mai rămâne decât să iei ingredientele și să te apuci de gătit. Dacă presari și puțină dragoste, cei dragi vor fi fascinați de această masă copioasă!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Burger de vită făcut în casă: rețete și sfaturi pentru preparare

02 martie 2023

Puține sunt preparatele care ne aduc mai multă bucurie în suflet decât burgerii și pastele. Și cum despre paste ți-am tot vorbit, căci am gătit împreună cele mai delicioase paste carbonara și paste cu ton, astăzi a venit rândul rețetelor de burgeri de casă să fie incluse în meniul pentru masa de prânz sau cină. […]

Citește mai mult

Pulpe de curcan la cuptor: rețeta care va deveni tradiție în familia ta

11 iulie 2024

Nu știm despre tine însă noi suntem fani ai rețetelor pregătite la cuptor, mai ales dacă acestea au la bază bucăți delicioase de carne. Nu demult am pregătit pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene. Ei bine, astăzi ne dorim să adăugăm la blogul de rețete un alt deliciu culinar: pulpe de curcan la cuptor apetisante. […]

Citește mai mult

Ciorbă de hribi: Rețeta esențială pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preparate care să ne încălzească sufletul în sezonul rece, primele care ne vin în minte sunt ciorbele. Fie că vorbim despre ciorba de văcută, delicioasa ciorbă de pui sau alte câte și mai câte rețete savuroase, acestea sunt mâncăruri nutritive, care reușesc să ne asigure un aport de nutrienți atât de necesar în […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult

5 cele mai bune garnituri pentru un grătar

19 august 2024

Grătarul este o activitate de vară îndrăgită, ce aduce împreună familia și prietenii pentru a se bucura de mâncare delicioasă și companie bună. Prepararea cărnii la grătar este, desigur, vedeta spectacolului, dar garniturile care însoțesc aceste preparate sunt la fel de importante pentru a crea o masă echilibrată și savuroasă.  Dacă duci lipsă de inspirație […]

Citește mai mult

Paste Bolognese: Descoperă rețeta tradițională italiană

16 noiembrie 2023

De fiecare dată când ducem lipsă de idei în pregătirea meniului zilnic, ne găsim inspirația în varietatea de rețete din bucătăria italiană. Și sunt întotdeauna rețete cu care nu vei avea cum să dai greș, fie că vorbim despre delicioasele paste carbonara, fie despre rețeta clasică de lasagna, preparată în stil italian. Și este atât de simplu […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

07 decembrie 2022

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este […]

Citește mai mult

Gulaș de porc: O mâncare consistentă perfectă pentru zilele răcoroase

20 noiembrie 2023

Ne plac foarte mult preparatele din carne de porc și cu siguranță dacă ne urmărești blogul de rețete de ceva timp ai avut ocazia să descoperi până acum câteva dintre cele mai savuroase rețete, în care carnea de porc este ingredientul principal. Și aici vorbim despre preparate precum scăriță de porc la cuptor, rețeta tradițională de tochitură de […]

Citește mai mult

Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. […]

Citește mai mult