Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare
În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și răsfață în egală măsură.
Rețeta tradițională a cremșnitului include un strat de foi crocante de patiserie, umplute cu o cremă delicioasă și fină de vanilie, încununate cu un strat de glazură subțire de ciocolată neagră. Simplă în aparență, dar plină de savoare, această prăjitură își găsește cu ușurință locul în inimile gurmanzilor. Află din rândurile de mai jos cum o poți prepara și tu!
Ingredientele necesare pentru a prepara cremșnitul
Mai jos, vei găsi lista de ingrediente pentru o tavă de cremșnit de 33 x 26 cm. Dacă ești în drum spre supermarketul tău preferat, iată ce să adaugi în coș pentru un cremșnit savuros:
Pentru foi:
Poți folosi 550 g aluat de foitaj de la Profi sau să-l prepari acasă din următoarele ingrediente:
- 250 grame făină;
- 2 gălbenușuri;
- 250 grame unt;
- 2 linguri iaurt grecesc;
- sare;
- o lingură oțet;
- 150 grame făină.
Pentru cremă:
- un litru de lapte;
- 7 ouă;
- 180 de grame zahăr tos;
- 200 de grame făină albă;
- sare;
- 10 grame gelatină;
- esență de vanilie.
Mod de preparare a cremșnitului
Dacă alegi să pregătești foile de cremșnit în casă, urmează aceste etape:
- într-un vas, amestecă gălbenușurile, un praf de sare, 100 de grame de unt moale, iaurtul și oțetul până la omogenizare.
- cerne făina treptat peste compoziție și încorporeaz-o în aluat;
- frământă aluatul în vas și apoi pe masa presărată cu făină până nu mai este lipicios, adăugând făină doar până când nu se mai lipește;
- pentru uns, amestecă restul de unt moale cu 150 grame de făină într-un castron până obții un aluat moale.
Cum împachetezi foile pentru cremșnit:
- presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie subțire;
- unge aluatul uniform cu 2/3 din compoziția de unt cu făină;
- împăturește aluatul în trei straturi și între ele compoziția de unt cu făină;
- adu partea dreaptă a aluatului peste 2/3 din aluat, apoi adu și partea stângă peste pachetul format;
- presează aluatul astfel împăturit și unge-l din nou cu restul de compoziție;
- repetă procesul de împăturire în trei și acoperă aluatul cu folie. Lasă-l la rece pentru aproximativ 30 de minute.
Coacerea foilor:
- preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius;
- taie aluatul în două părți și întinde prima parte pe dosul tăvii unsă cu unt sau ulei și presărată cu făină;
- coace foaia de aluat la 180 de grade Celsius timp de 3-5 minute.
- repetă procesul cu a doua foaie.
Urmează să prepari crema de vanilie. În rândurile de mai jos poți descoperi cum poți obține o cremă fină și delicioasă!
Pasul 1: Pregătirea cremei
- într-un castron, amestecă gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr și făina, adăugând treptat câte puțin lapte rece pentru a obține o compoziție omogenă;
- într-un vas separat, încălzește restul de lapte la foc mediu.
Pasul 2: Gelatina și crema de gălbenușuri
- hidratează gelatina în 100 ml de apă rece și las-o să se umfle;
- când laptele începe să fiarbă, toarnă-l treptat peste compoziția de gălbenușuri, amestecând în mod continuu;
- pune vasul cu compoziția de gălbenușuri pe foc și amestecă în continuu până obții o cremă consistentă. Adaugă esența de vanilie și dă-o deoparte;
- adaugă gelatina hidratată în crema caldă și amestecă până se dizolvă complet.
Pasul 3: Bezeaua
- într-un alt castron, presară albușurile cu puțină sare și bate-le până obții o spumă tare;
- adaugă zahărul rămas și continuă să le bați pe bain-marie până obții o bezea fermă, cu un aspect lucios și care s-a încălzit bine.
Pasul 4: Incorporarea bezelei în crema de gălbenușuri
- adaugă bezeaua treptat în crema de gălbenușuri fierbinte;
- cu mișcări circulare, amestecă de jos în sus, pentru a încorpora bezeaua în cremă și a păstra cât mai mult aer în compoziție, obținând astfel o cremă spumoasă.
Pasul 5: Asamblarea prăjiturii
- taie bucata de aluat în două și așază una dintre foi în tavă;
- coace aluatul timp de 18 minute la 200 de grade Celsius. După ce este gata, procedează în același mod și cu cealaltă foaie;
- toarnă întreaga cantitate de cremă caldă peste prima foaie, apoi pune peste aceasta cea de-a doua foaie;
- pune tava în frigider timp de 3-4 ore;
- pudrează prăjitura cu zahăr praf.
Sfaturi și trucuri pentru a obține un cremșnit perfect
Pentru a obține un cremșnit cu gust bogat și textură cremoasă, este important să alegi ingrediente proaspete și de calitate. Făina să fie de tip 000, ouăle trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei, iar laptele trebuie să fie integral și nu degresat.
De asemenea, este necesar să întinzi puțin foaia, astfel încât să atingă 2-4 mm, deoarece aceasta va crește prea mult în înălțime în cuptor. Este recomandat să înțepi ici-colo foaia cu o furculiță pentru a avea o suprafață cât mai dreaptă, fără denivelări foarte mari.
Foitajul tinde să fie mai fraged atunci când este copt corespunzător. Dacă nu îl coci conform indicațiilor producătorului, textura va fi una gumoasă, iar straturile interioare vor rămâne crude.
Dacă și pe tine te-a încântat rețeta de cremșnit, nu rămâne decât să urmezi cu atenție pașii de preparare și sfaturile menționate mai sus. Rezultatul va fi o prăjitură delicioasă, plină de savoare, gata să îi surprindă pe cei dragi. Fii cu ochii pe cele mai bune promoții din revistele sau site-ul Profi înainte să achiziționezi ingredientele necesare!