Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul dintre cele mai delicioase deserturi ale copilăriei. Când eram copii, bunicile ne preparau întotdeauna frigănele sau pâine cu ou, așa cum erau denumite popular aceste delicii cu…pâine și ou. Ne amintim că bunica tăia felii groase de pâine, le dădea prin ou amestecat cu lapte și le prăjea în ulei până se rumeneau frumos pe deasupra. 

Nici nu-ți putem descrie ce gust minunat aveau aceste frigănele, pe care, copii fiind, le-am fi savurat pe nerăsuflate în fiecare zi. Chiar și acum, adulți, am păstrat obiceiul preparării rețetei de frigănele, savurate la micul dejun alături de dulceață de fructe și un pahar cu lapte. Deja ți-am făcut poftă, nu-i așa? Hai să preparăm împreună acest desert delicios, perfect pentru un mic dejun ca în vremea copilăriei!

Ce sunt frigănelele? 

Dacă nu ești familiarizat cu termenul de frigănele sau pâine cu ou și din copilăria ta a lipsit acest desert simplu și gustos al bunicii, suntem gata să facem prezentările! Frigănelele sunt felii de pâine înmuiate într-un amestec de ouă și lapte, care sunt ulterior prăjite până devin crocante și au un interior pufos. Acestea sunt tradiționale din bucătăria românească, fiind populare în diferite regiuni ale țării ca un mic dejun tradițional delicios. 

Frigănelele sunt o opțiune rapidă și delicioasă pentru micul dejun, fiind ușor de preparat și adaptabile în funcție de preferințele fiecăruia. Aceste mici delicii sunt o alternativă excelentă la clasicul sandwich cu unt și gem pentru micul dejun. Pot fi îmbunătățite cu diferite arome și ingrediente, cum ar fi brânzeturile, fructele sau ierburile, transformându-le într-un mic dejun gustos și satisfăcător pentru toată familia. În plus, frigănelele sunt o opțiune foarte versatilă, putând fi servite cu diverse garnituri și sosuri, cum ar fi siropul de arțar, mierea sau iaurtul.

Frigănelele sunt, de asemenea, o opțiune foarte accesibilă și convenabilă pentru micul dejun. Într-un timp foarte scurt, acestea pot fi preparate și servite. În plus, ingredientele necesare pentru a face frigănele sunt foarte simple și se găsesc ușor în orice magazin Profi

Ce sunt frigănelele

Ingrediente și ustensile necesare pentru rețeta de frigănele 

Acum că ai făcut cunoștință cu frigănelele, ne dorim să-ți enumerăm într-o listă succintă ingredientele de care vei avea nevoie pentru a prepara această rețetă de mic dejun. De pe lista de cumpărături din noul Profi nu trebuie să lipsească ingrediente precum: 

  • câteva felii de pâine; 
  • 4 ouă din gama O&O
  • 200 ml de lapte din gama Proxi
  • 4-5 linguri de dulceață de fructe de pădure (sau altă dulceață, după gust); 
  • 4-5 linguri de ulei; 
  • 30 g de zahăr vanilat; 
  • un praf de sare. 

Ustensile pentru frigănele 

  • un castron; 
  • un tel; 
  • o tigaie antiaderentă; 
  • o paletă; 
  • hârtie absorbantă pentru excesul de ulei; 
  • un platou pentru servire. 

Cum se prepară frigănelele după rețeta tradițională? 

Ai fost deja în supermarketul Profi și ai achiziționat toate ingredientele de care aveai nevoie pentru acest mic dejun delicios? Hai să trecem împreună prin pașii simpli de preparare ai frigănelelor! 

  1. Pregătirea amestecului pentru frigănele: într-un bol se amestecă ouăle, laptele, zahărul vanilat și un praf de sare. Bate totul bine cu un tel, pentru a obține o compoziție omogenă.
  2. Înmuierea pâinii în amestec: se ia câte o felie de pâine și se înmoaie în amestecul de ouă și lapte, asigurându-te că este acoperită uniform pe ambele părți. Se scurge excesul de lichid și se repetă pentru toate feliile de pâine. 
  3. Prăjirea frigănelelor: odată ce feliile de pâine au fost înmuiate bine în acest amestec, se încinge o tigaie la foc mediu și se adaugă o cantitate suficientă de ulei pentru a acoperi fundul tigăii. Se așează feliile de pâine în tigaie și se prăjesc pe ambele părți până când devin aurii și crocante, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. 
  4. Servirea frigănelelor: odată prăjite, frigănelele se scot pe un platou acoperit cu prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime. Se pot servi calde, cu diverse topping-uri, cum ar fi sirop de arțar, miere, fructe proaspete, iaurt, gem, brânză dulce sau diverse condimente. Noi le-am servit cu dulceață de fructe de pădure. 
Prepară frigănelele după rețeta tradițională

Sfaturi și trucuri pentru frigănele perfecte

Pentru a obține cele mai bune frigănele, există câteva sfaturi și trucuri care pot fi de ajutor. Iată recomandările noastre pentru un mic dejun apetisant și delicios! 

  • Alege o pâine potrivită, cu textură fermă și densă. De asemenea, pâinea trebuie să fie de o zi sau două, pentru a nu absorbi atât de mult lichid și pentru a avea o textură ușor crocantă în urma prăjirii. 
  • Ține cont de timpul de înmuiere a pâinii: este recomandat ca fiecare felie de pâine să se înmoaie pe fiecare parte pentru câteva secunde în amestecul de lapte și ouă. Desigur, acest timp poate varia în funcție de grosimea feliei și tipul de pâine. 
  • Menține o temperatură constantă de prăjire a frigănelelor, ținând tigaia pe foc mediu. De asemenea, e recomandat să nu supraîncălzești uleiul, însă acesta trebuie să fie suficient de cald pentru a sfârâi ușor când adaugi pâinea în tigaie. 
  • Dacă dorești să prepari frigănele în avans sau să le păstrezi pentru consumul ulterior, acestea se pot păstra în frigider, într-un recipient închis ermetic, pentru 1-2 zile. Pentru a le reîncălzi, este recomandat să le prăjești la temperatura medie într-o tigaie antiaderentă timp de 1-2 minute pe fiecare parte, până când devin crocante și calde din nou.

Idei de servire și prezentare pentru frigănele 

În ceea ce privește ideile de servire și prezentare a frigănelor la micul dejun, există o mulțime de opțiuni care pot transforma prima masă a zilei într-o experiență culinară deosebită. Câteva dintre sugestiile de servire ar putea fi: 

  • dispune frigănelele pe un platou alături de fructe proaspete, precum căpșuni, banane, kiwi sau fructe de pădure; 
  • servește frigănelele cu diverse sosuri, cum ar fi sosul de ciocolată, toppingul de vanilie, miere, gem de fructe din gama Grădina Bunicii, dulceață de fructe, dulce de leche sau iaurt; 
  • pentru o prezentare mai elegantă, frigănelele pot fi aranjate în porții individuale, fie pe farfurii, fie pe mini platouri decorative. Pentru un plus de savoare și estetică, se pot presăra frigănelele cu zahăr pudră, scorțișoară sau fistic măcinat.
Idei de servire și prezentare pentru frigănele

Ești gata să prepari și tu cele mai bune frigănele pentru un mic dejun perfect? Descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru acest desert și surprinde-i pe cei dragi cu un mic dejun delicios și apetisant. De asemenea, poți alege să prepari și gofre pufoase pentru micul dejun sau alte rețete delicioase de pe blogul nostru culinar. Și tu poți să-ți începi ziua cu o masă plină de savoare! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Rețeta de prăjitură cu nucă: pași și sfaturi pentru un desert savuros

11 noiembrie 2024

Când vine vorba de deserturi, prăjitura cu nucă ocupă un loc special în inimile multora. Nuca, cu aroma ei bogată și gustul ușor amărui, se îmbină perfect cu textura pufoasă a blatului și dulceața zahărului. Acesta este și motivul pentru care de-a lungul timpului ți-am propus mai multe rețete cu nucă, cum ar fi cozonacul cu […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Savarina de casă: secrete pentru un sirop perfect și o textură aerată

23 septembrie 2024

Savarina este unul dintre deserturile clasice, adorate de generații întregi și nelipsite din cofetăriile tradiționale. Savarina de casă însă, are un farmec aparte, aducând în prim-plan nu doar savoarea inconfundabilă, ci și satisfacția de a o prepara chiar în bucătăria ta. Poate că ai gustat savarine delicioase de la cofetărie, dar prepararea lor acasă îți […]

Citește mai mult

Plăcinta dobrogeană cu brânză și stafide: o rețetă tradițională delicioasă și ușor de preparat

23 septembrie 2024

E o vorbă veche care spune „La plăcinte, înainte!” și tocmai acest motto ne-a inspirat și pe noi să-ți propunem astăzi o delicioasă rețetă de plăcintă, cu originile în Dobrogea. Este vorba, desigur, despre plăcinta dobrogeană cu brânză, un deliciu tradițional apetisant și ușor de preparat. Plăcinta dobrogeană este una dintre acele rețete tradiționale românești […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Cum să faci bezele de casă: Rețeta pas cu pas

20 noiembrie 2023

Dacă iubești deserturile la fel de mult ca și noi și ai încercat deja toate rețetele de desert pe care ți le-am dezvăluit de-a lungul timpului, să știi că nu ducem niciodată lipsă de inspirație în a găsi alte și alte rețete delicioase cu care să ne potolim pofta de dulce. Și astăzi ne-am gândit la bezele, […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult