Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină dulceață de casă deasupra sau cu un praf de scorțișoară. Și dacă nu cu mult timp înainte ni s-a făcut brusc poftă de orez cu lapte, astăzi ne dorim să preparăm și un savuros griș cu lapte după rețeta bunicii.

În copilărie, bunicile ne găteau destul de frecvent acest desert minunat, iar dulceața de vișine părea să fie, la acea vreme, cel mai bun mod de servire al grișului cu lapte. Cu gândul la aceste amintiri, astăzi îți vom prezenta varianta noastră de griș cu lapte, o rețetă atât de bună și de ușor de preparat. Dacă și tu dorești să te răsfeți cu un astfel de desert tradițional, te invităm să descoperi în articolul următor rețeta pas cu pas pentru un griș cu lapte care să-ți îndulcească simțurile!

Ingrediente pentru rețeta de griș cu lapte

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține circa 8 porții de griș cu lapte, ideale pentru a le potoli apetitul de dulce tuturor pofticioșilor din familie. În gama de produse de la Profi vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket:

  • 1 litru de lapte;
  • 100 g de griș din gama Proxi;
  • 4 linguri de zahăr;
  • semințele de la 2 păstăi de vanilie;
  • 1 praf de sare.
gris cu lapte

Cum se face griș cu lapte după rețeta simplă de la bunica?

Ți-ai făcut deja toate cumpărăturile din noul Profi? Descoperă în continuare cum poți prepara una dintre cele mai simple și gustoase rețete cu griș, cu aromele copilăriei!

  1. Pentru început, pune laptele la fiert într-o cratiță și adaugă apoi zahărul peste acesta, alături de semințele de la păstăile de vanilie. Lasă apoi laptele să se încălzească, exact până când ajunge la punctul de fierbere.
  2. Când laptele a ajuns la punctul de fierbere, adaugă grișul în ploaie, în timp ce amesteci constant cu un tel, pentru a împiedica astfel aglomerarea grișului.
  3. Din acest moment, amestecă în continuu și așteaptă ca grișul să se îngroașe, iar amestecul să devină ușor solid.
  4. Continuă să amesteci la foc mic, chiar și atunci când grișul a început să se îngroașe, pentru a evita lipirea acestuia de pereții cratiței.
  5. Când grișul s-a îngroșat suficient și are o textură cremoasă, înlocuiește telul cu o spatulă și mai amestecă puțin, până când obții grișul cu lapte ideal. Oprește focul, transferă grișul în boluri și servește-l cu poftă, în funcție de preferințe.
gris cu lapte si gem

Secrete de preparare pentru un desert savuros

Acum, la final de rețetă, îți vom menționa și câteva dintre cele mai importante secrete de preparare ale acestui desert delicios al copilăriei. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a obține cel mai bun griș cu lapte!

  • Este important să păstrezi o proporție echilibrată între cantitatea de griș și cea de lapte, pentru a nu obține un griș cu lapte nici prea solid, dar nici lichid. Proporția testată în timp este cea de 100 de grame de griș la 1 litru de lapte, respectiv câte 10 grame de griș la fiecare 100 ml de lapte.
  • Este important ca laptele pe care îl folosești pentru rețeta de griș cu lapte să fie cu cel puțin 3,5% grăsime. Cu cât acesta este mai gras, cu atât desertul va fi unul mai cremos și mai gustos.
  • Poți alege să aromatizezi grișul cu lapte și cu coajă de lămâie sau coajă de portocală, pentru un gust desăvârșit. Sau poți folosi păstăi de vanilie, așa cum am folosit în rețeta noastră de astăzi.
  • Grișul folosit pentru rețetă trebuie să fie unul proaspăt și nu unul ținut cu lunile în dulapul din bucătărie. Îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, pentru a putea beneficia de cele mai bune promoții la griș sau alte ingrediente necesare pentru rețeta de griș cu lapte.

Modalități delicioase de servire pentru griș cu lapte

Și acum că ți-am dezvăluit și secretele unui griș cu lapte delicios, suntem gata să-ți oferim și cele mai apetisante moduri în care poți servi griș cu lapte celor dragi din familie. Cea mai delicioasă variantă de servire a grișului cu lapte rămâne cea cu dulceață, de preferat una preparată în casă din vișine sau afine, pentru un gust ușor acrișor.

De asemenea, poți servi griș cu lapte și împreună cu siropuri de fructe preparate în casă. Un alt mod simplu și delicios poate fi servirea grișului cu pudră de scorțișoară sau cu un aromat piure de mere, căci aromele se vor potrivi perfect în farfurie. Fructele de pădure pot fi, de asemenea, o altă modalitate delicioasă de a servi griș cu lapte.

gris cu lapte si fructe de padure

Așa-i că deja te îndrepți spre cel mai apropiat magazin Profi pentru a cumpăra ingredientele și a prepara cel mai bun griș cu lapte după rețeta tradițională? Noi suntem convinși că ți-am făcut poftă, așa că nu mai rămâne decât să-ți surprinzi și tu familia astăzi cu o gustare absolut delicioasă, inspirată de amintirile din vremea copilăriei!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Savarina de casă: secrete pentru un sirop perfect și o textură aerată

23 septembrie 2024

Savarina este unul dintre deserturile clasice, adorate de generații întregi și nelipsite din cofetăriile tradiționale. Savarina de casă însă, are un farmec aparte, aducând în prim-plan nu doar savoarea inconfundabilă, ci și satisfacția de a o prepara chiar în bucătăria ta. Poate că ai gustat savarine delicioase de la cofetărie, dar prepararea lor acasă îți […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Gofre pufoase pentru micul dejun: Mod de preparare și ingrediente necesare

16 iunie 2023

Gofrele pufoase sunt o alegere excelentă pentru un mic dejun sățios și delicios. Acestea pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecărei persoane, putând fi servite cu o varietate de toppinguri și combinații de ingrediente, atât dulci, cât și sărate. Dacă vrei să afli cum poți pregăti în fiecare dimineață câte o porție de gofre […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de compot de gutui: gustul autentic al copilăriei

11 noiembrie 2024

Când vine toamna și gutuile își fac apariția în grădini, în supermarketuri și piețe, cu aroma lor inconfundabilă și culoarea aurie, parcă simți din nou acel gust inconfundabil al copilăriei. Compotul de gutui, preparat după rețeta clasică, este o adevărată bucurie pentru simțuri, aducând un strop de nostalgie în fiecare linguriță.  Dacă și tu dorești […]

Citește mai mult

Dulceață de smochine: rețeta care păstrează savoarea naturală a fructelor

11 noiembrie 2024

Dacă îți place să pregătești conserve pentru iarnă și vrei să aduci o notă de dulceață naturală în cămara ta, dulceața de smochine este una dintre cele mai aromate opțiuni. Smochinele, fructe delicate și parfumate, sunt perfecte pentru a fi transformate într-o dulceață fină, care își păstrează toate calitățile naturale.  Astăzi îți vom arăta cum […]

Citește mai mult

Rețetă de turtă dulce de casă: pași simpli pentru un desert tradițional

19 noiembrie 2024

„It’s the most wonderful time of the year” – spune unul dintre cele mai populare cântece americane de Crăciun. Și chiar este o perioadă minunată a anului, în care suntem înconjurați de cele mai iubite deserturi tradiționale, ale căror arome învăluiesc întreaga casă. Unul dintre aceste deserturi este și turta dulce și suntem de părere […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Fursecuri cu ciocolată: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile, nu ne putem abține să nu ne gândim la dulciuri de casă de tot felul, de la faimosul cozonac pufos, la delicioasele plăcinte care învăluie întreaga bucătărie în arome de mere și dovleac bine copt. Răsfoind cărțile cu bucate, ne-a atras atenția o rețetă de fursecuri americane […]

Citește mai mult

Rețete de dulceață de casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

04 noiembrie 2022

Nici nu a venit bine toamna, că deja toate gospodinele se gândesc la cele mai gustoase și aromate rețete de dulceață preparate în casă. Gustul dulce-acrișor al fructelor de pădure sau aroma irezistibilă a piersicilor de care te poți bucura indiferent de anotimp sunt cele după care tânjești? Dacă vrei să ai satisfacția unor preparate […]

Citește mai mult