Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai sunt printre noi, așa cum este coliva din arpacaș. Ei bine, și pe data de 9 martie, atunci când se sărbătoresc cei 40 de Mucenici, gospodinele respectă tradiția și prepară mucenici moldovenești după rețeta tradițională. 

Cu siguranță ai gustat sau ai servit măcar o dată acest desert moldovenesc însiropat, cu aluat pufos și arome dulci de miere și nucă! Ai preparat însă, până acum, mucenici moldovenești? Dacă răspunsul este nu, ți-am pregătit în articolul următor cea mai gustoasă rețetă de mucenici moldovenești cu miere și nucă, meniți să devină vedeta mesei tradiționale, ca mai toate bunătățile românești la cuptor. Iată cum poți prepara și tu mucenici pufoși aromați și bine însiropați după rețeta tradițională! 

Istoria și semnificația mucenicilor moldovenești

Mucenicii moldovenești au o origine profund înrădăcinată în istoria și cultura românească, fiind un desert tradițional pregătit în mod special pentru sărbătoarea de 9 Martie, dedicată Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Documentele istorice menționează acest desert în contextul celor mai vechi tradiții culinare românești, atestând că aceștia erau preparați încă din vremea dacilor. 

În contextul religios, mucenicii moldovenești au o semnificație spirituală profundă. În fiecare an, pe 9 Martie, se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia, sfinți martiri creștini care au murit prin îngheț, într-un lac, pentru credința lor. Se spune că forma de 8 sau de coroană a mucenicilor simbolizează coroanele pe care mucenicii le-au primit în ceruri, ca răsplată pentru jertfa lor.

Mucenicii moldovenești sunt o parte esențială a patrimoniului culinar românesc. Aceștia sunt preparați într-un mod specific, fiind împletiți în formă de 8, copți la cuptor, însiropați și apoi presărați cu nucă măcinată. Se servesc calzi și au o aromă inconfundabilă. 

Istoria și semnificația mucenicilor

Ingrediente necesare pentru rețeta de mucenici moldovenești

Pregătirea mucenicilor moldovenești implică utilizarea unor ingrediente specifice, fiecare dintre acestea putând fi achiziționate din magazinul Profi. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru a prepara 15 bucăți de mucenici moldovenești! 

Ingrediente pentru aluat 

  • 450 ml de lapte; 
  • 50 ml de ulei din gama Proxi
  • 125 g de zahăr; 
  • 3 ouă din gama O&O
  • 20 g de drojdie uscată; 
  • 1kg de făină; 
  • 16 g de zahăr vanilat; 
  • 1 esență de vanilie; 
  • coaja de la o lămâie. 

Ingrediente pentru sirop 

  • 300 ml de apă; 
  • 150 g de zahăr; 
  • 1 esență de vanilie; 
  • coaja de la o lămâie sau portocală. 

Ingrediente pentru decor

  • 200 g de miere; 
  • 200 g de nucă măcinată. 

Cum se prepară mucenicii moldovenești după rețeta tradițională

Prepararea mucenicilor moldovenești după rețeta tradițională este un proces ce implică o serie de etape bine definite. În esență, este vorba despre prepararea aluatului, formarea mucenicilor, procesul de coacere, însiroparea și, în final, glazurarea cu miere și nucă. Fiecare pas are o semnificație proprie, atât din punct de vedere culinar, cât și tradițional. Dacă deja ai toate ingredientele de la Profi pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună rețeta de mucenici moldovenești! 

Prepararea aluatului pentru mucenici 

Vom sta startul rețetei de mucenici moldovenești cu maiaua pentru aluat. Pune drojdia uscată într-un bol și toarnă puțin lapte peste aceasta, pentru a o hidrata. Adaugă și puțin zahăr, alături de două linguri de făină și amestecă bine. Lasă apoi maiaua să crească pentru 10-15 minute. 

Adaugă într-un castron larg făina, apoi ouăle, maiaua, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și esența de vanilie. Începe să frămânți ușor aluatul, adăugând lapte puțin câte puțin, pe măsură ce frămânți. Odată terminată cantitatea de lapte, începe să adaugi în aluat uleiul vegetal, tot puțin câte puțin, în timp ce frămânți aluatul pentru mucenicii moldovenești. 

Înfăinează bine mâinile și scoate aluatul din castron, urmând a-l mai frământa foarte puțin pe blatul de bucătărie. Transferă aluatul într-un castron, din nou și lasă-l să crească pentru aproximativ o oră. 

Prepararea siropului pentru însiroparea mucenicilor moldovenești 

Cât timp crește aluatul, ne vom ocupa de prepararea siropului pentru mucenici. Pune pe foc mediu o cratiță largă. Adaugă în aceasta apa și zahărul și lasă siropul să fiarbă aproximativ 2-3 minute după ce apa dă în clocot. După ce zahărul s-a topit complet, adaugă în cratiță și esența de vanilie. Oprește focul și adaugă în sirop coaja de portocală sau de lămâie.

Modelarea mucenicilor moldovenești după rețeta tradițională 

Înfăinează blatul de lucru, apoi scoate aluatul crescut. Frământă puțin aluatul pentru a-i scoate aerul. Acum urmează formarea mucenicilor moldovenești. Ia o bucată din aluat și, cu ajutorul mâinilor, formează o fâșie lungă din aluat. Ia unul din capete și rulează-l sub formă de melc, până la jumătatea fâșiei, iar celălalt capăt se va rula tot sub formă de melc, însă în sens invers. Când vei aduce capetele împreună, vei vedea că vei obține un 8. O altă variantă este formarea aceleiași fășii din aluat și împletirea acesteia, finalizând prin obținerea formei 8. 

Transferă mucenicul format într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt și repetă același proces până când ai terminat aluatul. Lasă apoi mucenicii la crescut, în tava de copt, pentru aproximativ 15 minute. 

Coacerea și însiroparea mucenicilor moldovenești 

După ce mucenicii au crescut, unge-i cu ou bătut cu lapte, cu ajutorul unei pensule. Acest proces îi va ajuta să prindă o culoare frumoasă în cuptor. Dă apoi mucenicii moldovenești la cuptor pentru 20-25 de minute, la 160 de grade Celsius. După ce s-au copt, mucenicii se vor lăsa să se răcească puțin, cât să fie călduți în momentul însiropării. 

Când mucenicii s-au răcit considerabil, adaugă peste aceștia din siropul preparat anterior, cu ajutorul unei linguri. Lasă mucenicii moldovenești pentru 10 minute, pentru a-și trage ei siropul. Apoi, cu ajutorul unei pensule, unge mucenicii cu miere și presară pe deasupra nucă mărunțită. Rezultatul va fi unul spectaculos! 

Coacerea și însiroparea mucenicilor

Trucuri și sfaturi pentru prepararea perfectă a mucenicilor

Prepararea mucenicilor moldovenești este o artă, ca și respectarea tradițiilor culinare românești. Pentru a obține însă cei mai buni mucenici moldovenești, este nevoie să ții cont de anumite sfaturi și trucuri de preparare. Iată recomandările noastre pentru rețeta perfectă de mucenici ca la Moldova! 

  • Alege ingrediente de cea mai bună calitate 

Este esențial să alegi ingredientele de cea mai bună calitate pentru a obține un gust autentic. Mierea naturală, preferabil de la un producător local, este un ingredient esențial în rețeta mucenicilor. Acesta adaugă o dulceață distinctă și o textură lipicioasă, care face din acest desert unul de neuitat. Nucile proaspăt măcinate, de asemenea, adaugă o notă de prospețime și o textură crocantă, care se îmbină perfect cu aluatul de mucenici. Ingrediente de calitate vei găsi întotdeauna în gama de produse Profi

  • Folosește ingredientele la temperatura camerei 

La prepararea aluatului, laptele trebuie să fie călduț, dar nu fierbinte. În cazul în care laptele este rece, drojdia nu se va mai activa, iar aluatul nu va crește. Dacă laptele este prea fierbinte, drojdia își va pierde proprietățile. De asemenea, aluatul trebuie frământat foarte bine, pentru a deveni suplu și elastic. 

  • Respectă timpul de dospire 

Un alt aspect important în prepararea mucenicilor moldovenești este respectarea timpului de dospire. Aluatul pentru mucenici necesită un timp de dospire adecvat pentru a obține textura moale și pufoasă specifică acestui desert. Nu grăbi acest proces, deoarece poate afecta rezultatul final! 

  • Însiropează bine mucenicii 

În final, nu uita de însiroparea temeinică a mucenicilor. Pentru a obține un gust perfect, mucenicii moldovenești trebuie îmbibați într-un sirop din zahăr, cu arome de vanilie și portocală sau lămâie. Acest sirop trebuie preparat în prealabil și lăsat să se răcească înainte de a fi turnat peste mucenicii ușor călduți. Acest proces permite siropului să pătrundă în aluat, oferind mucenicilor un gust bogat și intens.

Preparare mucenici

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești cu miere și nucă nu doar că răspunde dorinței de a celebra o tradiție culinară românească, ci și satisfacerii papilelor gustative. Te încurajăm să încerci și tu să prepari mucenici moldovenești după rețeta tradițională ori de câte ori se ivește ocazia și să te bucuri de autenticitatea și savoarea rețetelor tradiționale românești alături de cei dragi. 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Dulceață de smochine: rețeta care păstrează savoarea naturală a fructelor

11 noiembrie 2024

Dacă îți place să pregătești conserve pentru iarnă și vrei să aduci o notă de dulceață naturală în cămara ta, dulceața de smochine este una dintre cele mai aromate opțiuni. Smochinele, fructe delicate și parfumate, sunt perfecte pentru a fi transformate într-o dulceață fină, care își păstrează toate calitățile naturale.  Astăzi îți vom arăta cum […]

Citește mai mult

Rețetă de turtă dulce de casă: pași simpli pentru un desert tradițional

19 noiembrie 2024

„It’s the most wonderful time of the year” – spune unul dintre cele mai populare cântece americane de Crăciun. Și chiar este o perioadă minunată a anului, în care suntem înconjurați de cele mai iubite deserturi tradiționale, ale căror arome învăluiesc întreaga casă. Unul dintre aceste deserturi este și turta dulce și suntem de părere […]

Citește mai mult

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

30 iunie 2023

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Fursecuri cu ciocolată: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile, nu ne putem abține să nu ne gândim la dulciuri de casă de tot felul, de la faimosul cozonac pufos, la delicioasele plăcinte care învăluie întreaga bucătărie în arome de mere și dovleac bine copt. Răsfoind cărțile cu bucate, ne-a atras atenția o rețetă de fursecuri americane […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult