Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara foarte simplu acasă, așa că ar fi păcat să nu-i pregătești și tu, din când în când, mai ales că în acest fel poți fi sigur că savurezi într-adevăr papanași, și nu doar gogoși cu puțină brânză în compoziție.

Rețetele de papanași sunt simple și ușoare, nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici de prea multă pricepere în bucătărie. Și spunem rețete pentru că astăzi ți-am pregătit nu doar una, ci două rețete delicioase de papanași cu smântână și dulceață. Trebuie doar să ții cont că brânza pentru papanași trebuie să fie grasă și să conțină cât mai multă apă. De asemenea, aluatul pentru papanași nu trebuie să conțină prea multă făină. Ne oprim aici cu detaliile și te invităm să descoperi în articolul următor cum se fac papanașii!

Papanași cu brânză de vaci după rețeta tradițională

Vom începe cu rețeta de papanași cu brânză de vaci tradițională, cea cu papanași prăjiți în baie de ulei. Aici va trebui să ai grijă ca uleiul să fie bine încins, în așa fel încât papanașii cu brânză să nu absoarbă prea multă grăsime. Poți alege să testezi uleiul cu o bucățică de aluat, iar dacă aceasta nu sfârâie, atunci uleiul mai trebuie încins. Iată cum poți prepara și tu papanași după rețeta simplă cu brânză de vaci!

Ingrediente pentru papanași prăjiți

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm vei obține aproximativ 9-10 papanași cu smântână și dulceață. Și îți sugerăm să te îndrepți spre supermarketul Profi pentru a achiziționa cele mai bune ingrediente pentru papanași. Iată ce trebuie să alegi din gama de produse Profi:

  • 500 g de brânză dulce de vaci, grasă;
  • 250-300 g de făină din gama Proxi;
  • 2 ouă;
  • 16 g de zahăr vanilat;
  • 5-6 linguri de zahăr;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 esență de lămâie;
  • smântână fermentată;
  • dulceață acrișoară.

Cum se fac papanașii prăjiți după rețeta tradițională cu smântână și dulceață?

Ai fost deja în noul Profi și ai la îndemână toate ingredientele pentru rețeta de papanași prăjiți? Să dăm startul rețetei! Pune într-un bol brânza dulce de vaci, apoi adaugă peste aceasta ouăle, bicarbonatul de sodiu, vanilia și esența de lămâie. Peste acestea toarnă și zahărul tos, apoi amestecă cu mâna ingredientele, pentru a omogeniza totul. Transferă ulterior în bol și făina, puțin câte puțin. Ține cont de faptul că la jumătate de kilogram de brânză trebuie să ai la îndemână între 250 și 300 de grame de făină, însă cantitatea va diferi în funcție de brânza pe care o alegi.

Este esențial să obții un aluat pentru papanași care să nu se lipească de mâini, dar care să nu fie nici prea tare. Odată ce începe să se lege, mută aluatul pe blatul de lucru pentru a-l frământa mai bine. Lasă apoi aluatul să se odihnească timp de 15 minute și apoi continuă cu modelarea și prăjirea papanașilor cu brânză de vaci. Înfăinează mâinile, apoi ia o bucată din aluat și formează cu ajutorul degetelor o gaură în mijlocul bulgărașului din aluat. Așa cum bine știți, papanașii prezintă și o mică biluță din aluat deasupra, așa că se va modela și aceasta cu făină. Continuă astfel până când modelezi tot aluatul de papanași.

Încinge bine uleiul, apoi prăjește papanașii pe rând, până când aceștia capătă o nuanță aurie. Odată scoși din cratiță cu ulei, aceștia se vor pune pe șervețele absorbante, pentru a îndepărta excesul de ulei. După ce ai terminat cu prăjirea papanașilor cu brânză de vaci, începem montarea acestora. Pentru început, pune smântână din belșug pe baza fiecărui papanaș. Dacă te întrebi ce smântână se folosește la papanași, îți recomandăm o smântână dulce, fermentată.

Peste smântână se va adăuga o dulceață acrișoară. Deja ți-am oferit într-un articol anterior rețete de dulceață de casă, așa că poți folosi unul dintre aceste delicii pentru rețeta de papanași. Ulterior pune deasupra și biluța papanașului, pe care o vei orna cu smântână și dulceață. Procedează la fel și cu restul papanașilor și servește-i cu poftă alături de cei dragi. Vezi cât este de simplu să gătești papanași după rețeta cu brânză de vaci tradițională?

papanasi prajiti dupa reteta traditionala

Papanași fierți cu brânză dulce de vaci

Cea de-a doua rețetă pe care ți-am pregătit-o este rețeta de papanași fierți, poate nu la fel de populară precum cea de papanași prăjiți, însă cu siguranță la fel de gustoasă. Dacă nu ai mai preparat vreodată până acum papanași cu brânză dulce fierți, astăzi îți vom detalia cum poți obține cei mai gustoși papanași cu brânză după rețeta mai puțin cunoscută. Iată cum se fac papanașii fierți!

Ingrediente pentru papanași fierți

Mai jos ți-am pregătit o listă de ingrediente pentru obținerea a 8-9 papanași fierți absolut delicioși, iar magazinul Profi este aici să-ți ofere ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă. Și te așteaptă și cu cele mai bune oferte! Pentru rețeta de papanași fierți vei avea nevoie de:

  • 500 g de brânză de vaci proaspătă, scursă bine de zer;
  • 2 ouă;
  • 4 linguri de făină;
  • 4 linguri de griș;
  • coaja răzuită de la 2 lămâi;
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilat;
  • scorțișoară;
  • 2 prafuri de sare;
  • 100 g de unt;
  • 200 g de pesmet;
  • 6 linguri de zahăr;
  • făină pentru presărat blatul de lucru și sare pentru fiert.

Cum se fac papanașii fierți cu brânză dulce de vaci?

Pregătește, pentru început, toate ingredientele: răzuiește lămâia, măsoară făina, grișul, zahărul, pesmetul și untul, apoi pune apa pe foc, într-o cratiță mare, presărând sare (aproximativ 2 lingurițe de sare la 4 litri de apă). Transferă apoi într-un castron larg brânza scursă de zer, ouăle, 2 plicuri de zahăr vanilat, sarea, coaja celor două lămâi, făina și grișul, urmând a le frământa energic, pentru a obține un aluat omogen și nelipicios.

Presară blatul de lucru cu făină și modelează aluatul pentru papanași sub forma unui cilindru cu diametrul de circa 4 cm. Taie din acest cilindru bucăți de aproximativ 3 cm. Modelează rotund fiecare bucată de aluat, rotindu-o ca pe o minge pe blatul de lucru, apoi apasă cu degetul în mijloc, fără a trece de partea cealaltă. Se dau apoi papanașii formați prin făină, deoarece este foarte important să fie înfăinați, pentru a nu se desface la fiert.

Papanașii cu brânză de vaci se vor transfera apoi în apa clocotită. De îndată ce după adăugarea papanașilor apa începe din nou să clocotească, se va reduce focul la mic și se acoperă oala cu un capac. Papanașii se vor fierbe acoperiți timp de 7-8 minute, apoi se oprește focul și se mai lasă acoperiți în apa fierbinte pentru încă 5 minute, ceea ce va determina grișul să se umfle, iar papanașii cu brânză să fie foarte fragezi.

Cât se odihnesc papanașii în apă, topește untul într-o tigaie, pe foc mediu, apoi adaugă pesmetul și rumenește-l bine, amestecând continuu, până ce începe să miroasă a copt. Odată ce pesmetul a devenit auriu, se va trage deoparte, se vor adăuga cele 6 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat, alături de scorțișoară. Papanașii fierți se scurg bine de apă și se tăvălesc prin acest amestec îndulcit, apoi se servesc cu poftă, eventual alături de o dulceață acrișoară sau de un sos de vanilie. Delicios, nu-i așa?

papanasi fierti

Știm sigur că ți-am făcut poftă cu aceste rețete de papanași, așa că recomandarea noastră este să-ți descarci de îndată aplicația Profi și să urmărești ofertele magazinului nostru, căci nu se știe când vei fi surprins de cele mai bune promoții la ingredientele pentru papanași. Prepară-i și tu cu multă dragoste pentru cei dragi din familie!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Fursecuri cu ciocolată: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile, nu ne putem abține să nu ne gândim la dulciuri de casă de tot felul, de la faimosul cozonac pufos, la delicioasele plăcinte care învăluie întreaga bucătărie în arome de mere și dovleac bine copt. Răsfoind cărțile cu bucate, ne-a atras atenția o rețetă de fursecuri americane […]

Citește mai mult

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

23 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult